Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 28.4.2013 21:58:39
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Cepici su lupocet. Znaci oko 10 i po sam dala dalsy, za 4 sata mogu lupocet, pa opet za 4 dalsy?? Hvala...
U principu bi moglo tako. Ali ja bih ipak voljela da nazoveš pedijatriju u Hitnoj i provjeriš.
Zašto očekuješ da će temp. tako brzo rasti, jel tvoje dijete inače tako reagovalo na temperaturu? Jesi li probala kad skidati vlažnim oblogama na udovima?
Pa evo u ovih godinu i 7 mjeseci ovo nam je druga "prava" temperatura. Po danu joj je prvi put cepic djelovao oko 5 sati, a po noci otprilike za 4 sata je rasla tura. Pitam jer nemam iskustva sa dalsy sirupom pa ne znam kako on djeluje... Sramota me reci ali nemam broj hitne na pedijatriji, nisam nikad zvala nikog a znam da to treba imati. Obloge sam joj stavljala ali po danu ona to skine, valjda joj smeta, a po noci joj stavim ili senf ili tople vode pa mijenjam. U biti oblozi joj pomazu kod visoke temp.jedino uz lijekove. Sjetih se da je sutra nedjelja, a ako odem na pedijatriju ostavit ce nas sigurno, a pregurali smo i gore bez bolnice... U pon.je kontam odvest njenoj pedijatrici da joj pogleda grlo, jer sam ja do neki dan pila antibiotik.
Ne hitnu na pedijatriji, nego pedijatriju na Hitnoj pomoći. Broj Hitne pomoći je 124, kad se neko javi tražiš pedijatriju. To radiš kad više ne rade ni dežure po domovima zdravlja, dakle iz 20h. Tamo opišeš problem, oni ti ili daju savjet ili kažu da dovedeš dijete. Na Pedijatrijsku kliniku te treba neko uputiti, oni primaju po uputstvu iz ustanova primarne zdravstvene zaštite tj. iz doma zdravlja ili iz Hitne.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 29.4.2013 1:04:29
sporty mamaa
Lejla znam o cemu govoris, ali kod nas u hitnoj nema pedijatra... Bila sam par puta, samo ti daju uputnicu za cum ili direkt pedijatrija. Imaju samo doktora opce prakse.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 29.4.2013 14:14:20
sporty mamaa
Beba je sinoc pravo zivnula i nema temperaturu. Velika povracala tri puta i ide joj i do 40. Maloprije sam joj stavila dva mala cepica i kupala je u toploj vodi(osim glave). Sad se evo znoji i spada joj. Bili smo kod pedijatrice jutros, kaze viroza. Maloj ukljucila enterofuril 3x dnevno i dijeta za obje. Jos moramo sutra bebi nalaze izvadit za svaki slucaj, mada ona kaze da je to naletio virus. Eto popila je enterofuril prije 2 sata i pila sok i hvala Bogu nema proljeva. Inace od sinoc do jutros je imala samo tri i to po malo iako je pila bas dosta i caja i vode.Ukljucili smo jucer i linex, ali kapsule i pomazu i one. Inace skontala sam da nam linex baby uopce ne pomaze, a ove kapsule da.
Hvala vam puno svima, pomogli ste mi dosta, posebno s ovim vezano za kombinaciju dalsy/lupocet
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 29.4.2013 15:01:09
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: AnLu
Super za drugaricu nam sporty... Nasa pedijatrica nikad ne daje linex baby, ona odmah na kapsule, jer kao nema ucinka nikakvog.
Hvala. Ma ja kontala vidi super ima i linex baby, kad ono nista ne djeluje. Dok su kapsule ok, i sto je najvaznije lakse popiti posebno ako nece dijete puno tekucine.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 0:34:38
sporty mamaa
jel mozda ima ko budan. a jesam aktivna na ovoj temi sad mi starija(4 i po god) ima turu i jako tesko je skidamo. U 10 joj dala dva lupoceta, i senf na noge, oblog na ruke ali slabo silazi. Sad nakon tri sata ima 38.2. Jos mi je prerano za dalsy ja mislim. Imam i jedan voltaren cepic za djecu al ga nikad nisam koristila i ne znam smijem li. U nedoumici sam, inace i jucer i danas joj ide i do 40.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 0:51:50
Ilhana RR
Ja sam uvijek koristila rakiju. Al uglavnom neka bude vlazna i u promahu je, samo to nam je jednom pomoglo sa Lamijom... Tako rade i kod nas u bolnici gdje radim...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 0:57:20
Hanady RR
jel mozda ima ko budan. a jesam aktivna na ovoj temi sad mi starija(4 i po god) ima turu i jako tesko je skidamo. U 10 joj dala dva lupoceta, i senf na noge, oblog na ruke ali slabo silazi. Sad nakon tri sata ima 38.2. Jos mi je prerano za dalsy ja mislim. Imam i jedan voltaren cepic za djecu al ga nikad nisam koristila i ne znam smijem li. U nedoumici sam, inace i jucer i danas joj ide i do 40.
ja češić stavljam na 39 temperaturu...
mojoj starijoj teško spada tura baš... pored lijekova koje kobinujem na 4 ili 6 sati zavisi... koristim...tuširanje... djete raskomoti, nemoj pretopliti pokrivanjem i ne drži dijete u krilu ono uz sebe... vodu staviš u zdjelu, stajaću pa masiraj...od nogu odozdo ...pa onda ruke, pa stimak i leđa, pa vratne žile pa čelo...al ni slučajno glavu po tjermenu...
razmutim bjelance umutim ga dobro viljuškom pa na pamučnu pelenu il slavetu sputim niz kičmu, stavim prkeo dojeću djeteta, potkošulju i u tome leži...
ja nisma kostila nikada alkohol...nekako mi zvoni u glavi d akropz kožu može ući u organizam pa me bilo strah...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 1:00:00
mama_mo
Nama je Dalsy zakon, ništa ne skine temp. kao on, ali ti je mislim rano, nek prođe barem 4h i ako joj je popne iznad 38,5. U međuvremenu probaj ovo - mi smo L. stavljali rendani sirovi krompir na noge, ili obloge od razblaženog sirćeta ili rakije, ili je istuširaj, ali ne glavu. Nadam se da će curice brzo ozdraviti, veliki
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 1:04:33
Ilhana RR
Alkohol nema sanse da ce ti uci u organizam kroz kozu, svaki dan ga koristim po sto puta dnevno... Da je tako bila bi pijana na poslu svaki dan... Al svak ima svoje :)
Samo nemoj da pre toplis, promaha ne "ubija" kao sto na balkanu kazu... U svijetu je promaha glavni lijek za skidanje temperature...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 1:08:06
Neca xxx
Ovako je i kod moje kćerke već dvije noći. Nisam davala dalsy, ali jesam paracetamol. I na kraju nazovem hitnu i daju mi broj pedijatra i dr mi kaze da joj dam voltaren čepić. Nikada joj prije nisam stavljala. I samo nam je on oborio temperaturu. Možeš ga stavljati na svakih 8 sati, a između toga, na 4 sata paracetamol, ako temperatura i dalje raste ili se javlja nakon skidanja. Tako su meni rekli..
I naravno obloge na ruke i noge ako su nogice tople. nama su nogice bile hladne, pa sam stavljala umućeno bjelance na leđa, prsa i vrat (dijelovi koji su gorili) i onda još rashlađivala tuširanjem i masazom mlakom stajaćom vodom.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 1:55:08
sporty mamaa
neco znaci i kod tebe isto, ovo nesto naletilo uzas. A jesam, stavila sam je u kadu i poljevala tom stajacom vodom i trljala maloprije. Bas joj je pasalo. Ne mogu obloge jer su joj ruke i noge hladne, samo mogu trljati ali neda kaze boli je. Popila je dalsy, sad joj je 38, maloprije bila 39. Otkrila se kaze vruce joj. Ako opet bude rasla, za jedno 5 sati cu joj stavit ovaj voltaren cepic, bar do ujutro da izguramo. A nadam se da ce vise proci, ni kad smo imali e colli nije ovako tesko spadala Hvala svima jos jednom. Neco sretno i tebi
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 30.4.2013 9:52:56
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Hanady RR ne drži dijete u krilu ono uz sebe...
Postoji preporuka da se dijete u temepraturi baš drži uz sebe jer ako je djetetova temperatura viša od normalne, onda je tijelo zdrave osobe preuzima na sebe (s obzirom da je njegova niža) i odvodi. Čisti zakon fizike. Još se ti i oznojiš pa i time pospješiš spuštanje temperature.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 2.5.2013 0:09:51
sporty mamaa
Je li normalno da evo i cetvrti dan imamo temperaturu. Istina danas varira od 37 do 38.2 ali ne mogu biti mirna. Jos nam nije htjela dat uputnicu za vadit nalaze. Samo bebi smo izvadili nalaze, a starija uopce nije imala proljev pa kao njoj ne treba. I jel moguce da kod viroze temp.ide do 41, nama je jucer po danu bila takva, poludila sam vise. Bjelance nase je spasilo. Sad ima 37 sa dva, nista joj nisam dala, opet ce izgleda bit neprospavana noc.
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 2.5.2013 0:12:01 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 2.5.2013 20:16:59
selebriti
Postoji preporuka da se dijete u temepraturi baš drži uz sebe jer ako je djetetova temperatura viša od normalne, onda je tijelo zdrave osobe preuzima na sebe (s obzirom da je njegova niža) i odvodi. Čisti zakon fizike. Još se ti i oznojiš pa i time pospješiš spuštanje temperature.
ovo je nesto najbolje, mi praktikujemo umjesto paracetamola.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 2.5.2013 23:45:32
R&T@
IZVORNA PORUKA: selebriti
Ja prvi put cujem/citam
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 2.5.2013 23:48:39
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: tajra
IZVORNA PORUKA: selebriti
Ja prvi put cujem/citam
i ja...čak šta više doktorica me naružila... jer sma H u trodnevnoj groznici 14 ferbuara 2007 godine držala cijelu noć na rukama uz sebe... kad sma ženi rekla kaže mi ni slučajno...radkomotite dijete , ne stavljate je uz sebe , ne porkivajte da se preznoji može doći do ''frasa'' jer je imala i do 41 temperaturu