vec pokusala
|
Evo cure sve redom,napisacu ono sto znam ali prvo da ne zaboravim,Glaxy podrzavam te u svemu samo ne u jednoj stvari,a to je upotreba mikroginona.Kao sto Jelena86 kaze,nije to samo da odmore jajnici,vec u velikoj mjeri stiti da ne dodje do rasta neke ciste jer je to u ovim postupcima od silnih terapija i te kako moguce.Iako se cesto kosi nase misljenje,podrzavam te u svemu i u toj borbi da se raspitujes i trazis pravi odgovor,ali za mikroginon provjeri bar jos na nekom mjestu.Evo ako cita neka od upucenijih cura jos pored Jelene86 neka se javi po pitanju mikroginona i slicnih tabletica. po nekim studijama ,kazu da je jajna stanica bolja sa dugim protokolom,medjutim nasla sam puno komentara gdje se tvrdi i da nema razlike u uspjesnosti IVF ni kod kratkog protokola,kao sto su prije izbjegavali ICSI ako nema potrebe tj.nije muski faktor,sada skoro u svim klinikama to upraznjavaju.Tako da mi svi moramo mozak ukljuciti maksimalno,jest da ga je meni jako malo ostalo!!! AMH hormon odredjuje kolika je jajna rezerva,odredjuje se u pmol/l i ng/l tako da se ne isprepadate sa vrijednostima jer nekom ko je mjerio u ng/ iynosi AMH 1,5 to je dobro,a u pmol/ smanjena rezerva.mjeri se bilo kojeg dana ciklusa i za ljekare sluzi kao pokazatelj kakva bi reakcija bila ,pa na osnovu toga odlucuju o terapiji,ali ne bez brojanja antralnih folikula koji se ,valjda po pravilu broje od 2-5 dana ciklusa,znaci jos dok traje krvarenje.I dalje sve to uz uvid na FSH.Naravno,ako je broj antralaca manji od 4 ne ocekuje se bas odgovor na stimulaciju,oko 6 antralaca,srednji odgovor i do 9-10 antralaca bi bio optimalan odgovor,to su neke otprilike mjere,ali za broj 4 i manje je sigurno los odgovor ili nikakav.E sada to moze biti promjenljivo,zato iz mog licnog iskustva zakljucujem posto su tako i radili,da na tom pregledu nije bio zadovoljavajuci broj antralaca ne bi kretali u postupak,a u sustini to mi je dr.u Bg i rekla.tada mi je AMH bio oko 1 ng/,i dobar odgovor sam imala na stimulaciju,u svakom folikulu js i sve i jedna oplodjena. E sada AMH je normalno da se smanjuje sa godinama a samim tim i kvalitet js,kao i sam broj,medjutim ima i mladjih cura isto sa niskim AMH ,medjutim kvalitet js bi kod njih trebao biti bolji,pa je pitanje za mladje cure jer one imaju po slijedu stvari bolji kvalitet js ,a desava se da ne dolazi do trudnoce.Znaci za AMH nema lijek,tako priroda odredjuje,ali uz antralce i FSH moze se ubosti kvalitetna terapija.To moze biti i sitnica,recimo potrosimo 20 ampula sto gonala sto menopura,ako potrosimo 13 menopura i 7 gonala reakcija recimo bude losa,obrnuto sa 13 gonala i 7 menopura moze biti odlicna,a gonal je cisti FSh sto kod cura koje losije reaguju zna da pokaze odlicne rezultate,medjutim i ne mora,nekada klomofen bolje odradi. DHEAS se luci u kori nadbubrezne zlijezde i mislim nesto u jajnicima,ako je vrijednost smanjena ili blizu donje granice vrlo lako je moguce da ce doci do slabe reakcije,i taj nalaz se sada nadovezuje dalje na ove predhodne,izgleda da su svi oni nekako u kolateraciji.To isto nije bas odavno u upotrebi vec je skoro kao eksperimentalno,ali ja bih i na meni da eksperimentisu samo da uspije.Postoji suplement koji se koristi 75 mg u toku dana ,6 sedmica prije stimulacije i primjecena je cak bolja reakcija na stimulaciju u smislu veceg broja folikula i js,tipa 1-2 eventualno neki dobijaju i vise,pa kazu da je to odlican pomak ako neko dobija 4 js,jos 1 js,a da ne pricam 2 js je ogromna razlika.to sve cure znaju koje su izasle sa folikulometrije ,da kazem nezadovoljne i skrsene sa jako malim brojem folikula.E sada u tome ,mozda je bitnije sto te js koje i dobijemo su kvalitetnije pa dobijemo kvalitetan embrion koji se dijeli bez problema.Uz to ,kazu,da je dobro koristiti koenzim Q10 ,A posebno L-arginin ,hormon rasta,koji bih ja ipak sa rezervom uzela,nekako me podsjeca na mengele.Ali kada dodjemo sa svim hormonima kod reproduktivnog embriologa koji zna svoj posao kao sto je u BL dr. Beric ili dr,Bojic,koji mi je jedini trazio nalaz DHEAS i tada mi je bio ok,,morala sam ih imenovati.Steta pred zadnji postupak sam ga isto uradila i bio je u granici ali donjoj,ja nisam znala da to nije bas ok i usla u postupak.E sada ,htjela sam reci,kazu da se ti suplementi mogu uzeti na svoju ruku ,govorim o DHEAS I Q10,za L-arginin nisam sigurna,pa jos potkrijepiti sa dr.bilo bi super.moram ici sada
|