Hannan
|
A sto je lijepa tema :) Jasmin blago tebi kad ih zadovolji "Meleci su dobra Bozja bica,a sejtani losa" kod mene je to eglena od 2 dana, da i ja na kraju zapetljam, a sto su losi, sta rade ako su losi, a kako izgledaju, a sto ,a jel imaju ovo , jel imaju ono...ja nakraju prebacim muzu imam osjecaj da on to radi spretnije od mene...i onda dodje i meni i kaze babo rece npr. da su sejtani losi, a jesu li stvarno losi". A Sigruna sam da ono sto se od malena usadi u dijete da se to tesko napusta, naravno ako nije silom. Ja npr. M. nikad nisam tjerala da sa nama klanja, ali sam mu uvijek dopustala da se penje na ledja dok klanjamo, kad place uzimala ga u ruke i sl. njemu se to jednostavno omililo i postalo sastavni dio zivota.Kad neko podje u dzamiju on place ako ga nece povesti. Meni kaze kad klanjam sama ne moze to tako ja ti moram biti imam i ja njega pustim a on ceka kad ja krenem na ruku, sedzdu on naglas govori Allahu ekber i selam kad predajem :)Jedino mu je dzuma problem,jer mora da sjedi 20 min i suti a to je njemu nemoguca misija, pa ga mi ni ne tjeramo, kontam kad krene u skolu pa malo nauci da treba biti miran, sutiti i sl, da ce mu biti lakse. Meni cesto naumpadne moja sestra kad kaze nas su dzamijom prepadali, u mektebu niko nije pricao o dzenetu, svi o dzehenemu, samo strasne price ako to ne uradis gorices, ili vec sta...i kad skontam vecinom je tako, pa sam ja krenula kontra mi pricamo o ljepotama dzeneta, pa tamo ima i cokolada, i cokoladno mlijeko i sve sto on voli uz naznaku ako Bog da, ili Allah najbolje, da ne bude prevarila dijete :) I jedna prica od jedne starije seke koja ima 4 djece, i kaze najmladja kad je bila vec za namaza klanjala sve osim sabaha i kaze ja njoj pocnem pricati kad se probudi kako nam je bilo lijepo, klanjali, pa zalili caj/kahvu,citali, ucili Kuran, pa pricali, pa se dogovorili negdje da idu, pa sunce bilo ovako onako, ptice pjevale i tako par dana dok ona sama nije rekla i mene ujutro budite :) sad je ta cura hvala Bogu pokrivena, zavrsila medresu. I ovo sto je Jasmin spomenula uvijek mu napomenem da ga Allah vidi, ako se ide s rajom igrati da pazi sta radi, jer nema veze sto ga niko drugi ne vidi, Allah vidi, i meleci pisu :) cak smo jedno vrijeme dok je manji bio navece pravili usmeni spisak sta je danas upisano na desnu stranu a sta na lijevu :) nadam se da nisam bila dosadna :)