|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  131 132 [133] 134 135   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
3.2.2013 23:24:47   
treće
a šta je onda datula, kad je hurma žena,
majko mila mogao je i reći- svaki dan isto, bi hurma

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3301
3.2.2013 23:28:45   
jasmin

IZVORNA PORUKA: treće

a šta je onda datula, kad je hurma žena,
majko mila mogao je i reći- svaki dan isto, bi hurma

Hurma-Arapi koriste taj izraz,ne znaju oni da je njihov temr na nasem jeziku hurma/datula user posted image .

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3302
3.2.2013 23:33:49   
canim
kad smo kod djece....jel ono bi helva, helva user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3303
3.2.2013 23:34:41   
DM
Ja se sjećam jednog prepričavanja kad se upotrebljavala riječ "zub"!

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3304
3.2.2013 23:36:31   
Medić*
O hanume, o cemu vi ovo na ovoj zadnjoj strani pisete, nist ne kontam user posted image

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 3305
3.2.2013 23:38:10   
jasmin
A imaju jedan glagol u proslom vremenu koji je tako prost izraz na nasem jeziku,sto moja baka kaze budi Bog smenom user posted image .

< Poruku je uredio jasmin -- 3.2.2013 23:42:29 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 3306
3.2.2013 23:42:05   
treće
a i sadaku kad daješ do nijeta je nije do mene ako neko laže da bi dobio nešto, trudiš se da daš gdje misliš da je potrebno

ovo sam pročitala za h.hfz.Hadžimulića
Hadži hafiz je dočekao duboku starost. Sa izuzetkom nekoliko zadnjih godina kada ga je teret mnogobrojnih godina sustigao Hadži hafiz je uvijek bio vitalan i okretan. Nikad se nije ustručavao reći koliko mu je godina, čak se time i ponosio, pa je tako jednom prilikom na čuđenje prisutnih povodom njegovih godina i vitalnosti ispričao ovo:

Bio sam mladić, približavao se Bajram i ja sam sva radostan pošao da kupim novo odijelo od novca koji sam uštedio. Na tom putu srela me je jedna žena sa djetetom i zatražila mi da je pomognem. U tom momentu sam razmišljao – ako joj dam malo ja tad neću moći kupiti svoje bajramsko odijelo – tako sam odlučio da joj dam sve, svu svoju ušteđevinu. Žena se toliko obradovala da mi je dovu uputila rekavši: „Mladosti se svoje nanosio!“. I zaista tolike su godine prošle a ja još svoje mladosti nosim.

treba znati i doviti

< Poruku je uredio treće -- 3.2.2013 23:43:20 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3307
4.2.2013 11:44:14   
Daliyah92
Neko je na temi "abortus" postavljao pitanja: moze li se uciniti abortus ako djetetu fali neki dio tijela i sl., pa ako je majka silovana...

...evo odgovora na ovom predavanju: http://www.youtube.com/watch?v=1sDM9pZF7yE

< Poruku je uredio Daliyah92 -- 4.2.2013 11:45:08 >

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3308
4.2.2013 13:20:42   
aazra

IZVORNA PORUKA: jasmin

A imaju jedan glagol u proslom vremenu koji je tako prost izraz na nasem jeziku,sto moja baka kaze budi Bog smenom user posted image .

Jasmin, je li tebi baka Dalmatinka user posted image ?

A ovo u vezi širka...Nekad sam i ja gore ubacivala mislim kod sedam braće...i slušala prolaznike šta će mi reć' user posted image , sad kazem nek me dragi Allah sačuva...user posted image

Opet, ne kazem da je lose ubaciti gore, ako vec taj novac ide imamima i gdje treba, samo zaista od toliko prosjaka (a nisu svi prevaranti) nekako ne stignes ni otići gore...meni se često desi ako imam kod sebe siće dam je nekom (ima jedan stari dedo na Čaršiji, njemu uvijek dam), onda naletim na nekoga kome nemam dati pa mi bude krivo...

Sad ne znam da li je veći sevap odnijeti gore u Sedam braće ili dati ljudima na koje naiđeš...ne znam ni sama...

Mislim da je ok dati gore ako se samo zeli dati sadaka, bez nekih drugih očekivanja user posted image

Inače, ja i kad prolazim pored mezara uvijek proučim Fatihu ili pored mezara velikana kao što je Gazijin...ima dova koje ne znam napamet nazalost, onda mi je najlakše proučiti Fatihu.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3309
4.2.2013 13:33:06   
treće
proučim ja i Fatihu i 3 Ihlasa i salavat i poklonim sevape uz dovu,
isto djecu sad učimo npr na Igmanu šehidsko mezarje ima da prouče tako, beban je još mali,
im kažemo to su sve skoro mladi momci bili i živote dali, drago im da osjećaju da pomognu nekom svojim poklonom

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3310
4.2.2013 13:39:16   
aazra
Nisam znala da se sura Ihlas isto uči na mezaru...dobro da znam... user posted image inače dove učim iz jedne knjige malo koju znam napamet user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3311
4.2.2013 13:47:27   
treće
PA učimo je stalno, tako uz dovu obično proučimo i Fatihu i Ihlase i salavate, uvijek imaš sevape od učenja , dove i svojim riejčima ali dobro pazim šta i kako tražim,

IZVORNA PORUKA: aazra

Nisam znala da se sura Ihlas isto uči na mezaru...dobro da znam... user posted image inače dove učim iz jedne knjige malo koju znam napamet user posted image

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3312
4.2.2013 13:54:54   
jasmin
Sunnet je općenito pripremati se za smrt i često je spominjati. Sunnet je onome ko posjećuje kabur ili prolazi pored njega da kaže:

"Esselamu alejkum, kućo naroda vjerničkog, i mi ćemo se, ako Allah da, vama priključiti. Neka se Allah smiluje onima koji su prije ili kasnije preselili. Molimo Allaha za oprost za nas i vas. Allahu, nemoj nas lišiti njihove nagrade niti nas iskušati poslije njih, a oprosti i nama i njima."(Prenosi Muslim)
Propisno posjećivanje je radi podsjećanja na budući svijet i činjenja dobročinstva prema posjećenom učeći dovu, tražeći oprosta za njega i moleći za njegov spas. Pored njegovog kabura se neće posebno boraviti niti se kaburu u dovi obraćati tražeći od njega. Ashabi Allahovog Poslanika sallAllahu alejhi we sellem, su se prilikom dove okretali prema Kibli, a ne prema kaburu i to je jedino što je ispravno propisano.

Nepropisno posjećivanje kaburova koji u sebi ima primjese mnogoboštva je zabranjeno posjećivanje kaburova. Ono sadrži traženje zalaganja od mrtvih, potiranje kaburova, podizanje mauzoleja, kruženje i traženje blagoslova. Sve su ovo mnogobožačka i novotarska djela.

azrice,moja baka je iz Kupresa.

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3313
4.2.2013 14:23:15   
treće
ali već smo utvrdili da se ulema razilazi po pitanju učenja Kur ana za umrle, po hanefijskom mezhebu je dozvoljeno, ja se držim te uleme
dovu činim Allahu dž.š., a time nikako ne izlazim iz šerijata,
ne molim se kaburu, ja isto učim i od kuće

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3314
4.2.2013 18:03:40   
treće
mamaajnauser posted image
hajde piši kako radiš sa njima vjerski, kako dječak u školi s djecom, nakllanjava li kad dođe? meni je to briga kako sve uklopiti ...

skroz si u pravu ovo bi trebala biti tema koja se tiče odgoja najviše, toliko je stranica koje se bave šerijatskim pitanjima , a odgoj nam je velika zadaća

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3315
5.2.2013 11:19:32   
aazra

Sunnet je općenito pripremati se za smrt i često je spominjati. Sunnet je onome ko posjećuje kabur ili prolazi pored njega da kaže:

"Esselamu alejkum, kućo naroda vjerničkog, i mi ćemo se, ako Allah da, vama priključiti. Neka se Allah smiluje onima koji su prije ili kasnije preselili. Molimo Allaha za oprost za nas i vas. Allahu, nemoj nas lišiti njihove nagrade niti nas iskušati poslije njih, a oprosti i nama i njima."(Prenosi Muslim)
Propisno posjećivanje je radi podsjećanja na budući svijet i činjenja dobročinstva prema posjećenom učeći dovu, tražeći oprosta za njega i moleći za njegov spas. Pored njegovog kabura se neće posebno boraviti niti se kaburu u dovi obraćati tražeći od njega. Ashabi Allahovog Poslanika sallAllahu alejhi we sellem, su se prilikom dove okretali prema Kibli, a ne prema kaburu i to je jedino što je ispravno propisano.

Nepropisno posjećivanje kaburova koji u sebi ima primjese mnogoboštva je zabranjeno posjećivanje kaburova. Ono sadrži traženje zalaganja od mrtvih, potiranje kaburova, podizanje mauzoleja, kruženje i traženje blagoslova. Sve su ovo mnogobožačka i novotarska djela.

Da, ovo je kod nas postalo kao normalno, i to trazenje pomoći od umrlih...user posted image Ja sam se bas iznenadila kad sam vidjela da ubacuju novac u prostoriju gdje je Turbe rahmetli Gazije...

Što se tiče učenja, ja najčešće učim Ihlas, Feleq i Nas, kao i Ajetul - kursiju, La ilahe Ilallah, Subhane, Estagfirulah...još ne znam puno toga napamet...

Tri puta ujutro i naveče proučiti Ihlas, feleq i Nas navodno je zaštita od svakog zla, ako nije i to novotarija user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3316
6.2.2013 9:18:18   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: salmy

Nema tog Sarajlije koji to ne zna, to su obicaji koji se prenose s koljena na koljeno, nebitno ko je koje vjere, svi idu i postuju to.Kad neko ide na dalek put , polaze neki vazan ispit ili jednostavno pozelis da ti je zdravlje bolje , krenes da das sadaku, prilog i da se pomolis, svako na svcoj nacin .
Na Bistriku se nalazi Jediler turbe u narodu poznato kao Turbe sedam brace. Legenda kaze da su tu sahranjeni nepravedno osudeni i pogubljeni ljudi, u narodu nazvano sedam brace , ne po krvi nego po nepravdi. Nad mezarima se pocela vidati svjetlost pa je svijet grobove ogradio daskom i pokrio simlom, kasnije su ga ozidali po naredenju Sulejman pase Skopljaka. Tu se nalaze jedna vrata I sedam prozora. Po obicaju krece se od sedam brace, obicno se ide utorkom ili petkom , ubaciuje se novac na mjesta predvidena za to u svih sedam prozora mora biti ista svota novca , ako u prvi stavis jedan eur tako i u ostalih sest, samo na prva vrata se stavi vise nego u ostale. Prilazi se sa lijeve strane uvijek, pozelis to zbog cega si dosao ubacuje se novac u jedan po jedan prorez i pomolis se tj proucis svak po svojoj vjeri. Narodna vjerovanja kazu da se poslije ubacivanja novca u sve kucice treba osluskivati prve rijeci slucajnog prolaznika, i ako je pozitivna rijec, zazeljeno ce biti ostvareno, ako nije onda ne treba ici taj dan na put ili izaci na ispit. I nikad se ne vracaj isti....

sve si sama rekla, to je obicaj mozda cak i sirk(zavisno sta ko umisli kad hodocasti to), nema veze s islamom, prenosio se s koljeno na koljeno i danas ljudi NAZALOST vjeruju u to

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 3317
6.2.2013 9:19:30   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: aazra

Da, ovo je kod nas postalo kao normalno, i to trazenje pomoći od umrlih...user posted image Ja sam se bas iznenadila kad sam vidjela da ubacuju novac u prostoriju gdje je Turbe rahmetli Gazije...

Što se tiče učenja, ja najčešće učim Ihlas, Feleq i Nas, kao i Ajetul - kursiju, La ilahe Ilallah, Subhane, Estagfirulah...još ne znam puno toga napamet...

Tri puta ujutro i naveče proučiti Ihlas, feleq i Nas navodno je zaštita od svakog zla, ako nije i to novotarija user posted image

nije to je zastita user posted image

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3318
6.2.2013 9:26:49   
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Jasmin samo ime kaže legenda....
Mislim da smo dovoljno zdrave misli ovdje da znamo da vjerovati u ovako nešto bilo bi u najmanju ruku smješno...
al poštovati sarajevsku legendu na mjestu gdje tekija postojala jeste i gdje 7 mezarja ima nije uopće strašno niti bolno...

proučiti Fatihu na mjestu tome i ostaviti novac koji će IZ raspodjeliti na održavanje sarajevskih mekteba ne može nikako biti loše...
user posted image

ovo je jedno i to je ok al nazalost hanady vecina gleda to ovako:

...znam da je babo rahmetli imao obicaj posle dzume otici...kao djeca smo ga ispitivali jeli se vratio istim putem...i sta je cuo kad je prolazio...
dzaba jasmin,meni su ti obicaji ostali.....i nema sanse da me razuvijeris

eh ovo je problem sto se povezuje s islamom i ljudi kad ucine sirk Gospodaru swt to je nesto JAKO STRASNO to je nesto sto Allah swt ne oprasta jer receno je Allah ce SVE oprostiti OSIM Sirka, to je nedopustivouser posted image

< Poruku je uredio Bebica11 -- 6.2.2013 9:28:08 >

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 3319
6.2.2013 9:37:08   
Bebica11

Jasmin(izvini na pitanju) kome ti dajes sadaku?

Potrebnima user posted image .
Po cemu mozes zakljuciti da im je potrebna?
ja nedavno ciki sa stakama dadoh,trazio jadnicak....pogledam ja on zaustavi taxi i ode...a ti salmy idi pjeske..user posted image    

mozes npr na dzumi SVAKOG PETKA dati sergiju tj tvoj muz al i drugim danima imaju kutije za to po dzamijama, kurban mozes odnijeti u IZ placati clanarinu, davati sadaku tamo cesto mi bode u oci kad izlazim iz Binga stakleni onaj hepek sto skupljaju sadaku za narodnu kuhinjuuser posted image tu zasigurno nece u pogresne ruke, sad ima i hayat emisija ispuni mi zelju za veci prilog, ima telefon za bolesne, udruzenje hedija skuplja sve odjecu novac za potrebne....samo se treba osvrnuti

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 3320
6.2.2013 9:43:14   
Bebica11
a najbolje je dati potrebnima u familiji, jer imate 2 dobra djela- sadaka i cuvanje rodbinskih vezauser posted image

a ako se malo bolje okrenemo svako ima potrebnih i siromaha u familijiuser posted image pa ako se bojite da cete ih uvrijediti dadnete djeci, i onda ne mogu odbitiuser posted image itd itd

kad sam vec kod ove teme, nadam se da moderatori nece zamjeriti a ako imate PAR KOMADA ODJECE sto ne koristite ili zelite dati prilog obratite se udruzenju https://www.facebook.com/groups/hedija/?fref=ts zaista su nevjerovatne ove zene, njihova snaga i borbauser posted image

< Poruku je uredio Bebica11 -- 6.2.2013 9:45:15 >

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 3321
6.2.2013 21:54:19   
salmy
IZVORNA PORUKA: Bebica11

Jasmin(izvini na pitanju) kome ti dajes sadaku?

Potrebnima user posted image .
Po cemu mozes zakljuciti da im je potrebna?
ja nedavno ciki sa stakama dadoh,trazio jadnicak....pogledam ja on zaustavi taxi i ode...a ti salmy idi pjeske..user posted image    

mozes npr na dzumi SVAKOG PETKA dati sergiju tj tvoj muz al i drugim danima imaju kutije za to po dzamijama, kurban mozes odnijeti u IZ placati clanarinu, davati sadaku tamo cesto mi bode u oci kad izlazim iz Binga stakleni onaj hepek sto skupljaju sadaku za narodnu kuhinjuuser posted image tu zasigurno nece u pogresne ruke, sad ima i hayat emisija ispuni mi zelju za veci prilog, ima telefon za bolesne, udruzenje hedija skuplja sve odjecu novac za potrebne....samo se treba osvrnuti
Hvala ti draga na inf...nisi ti mene skontala...nisam ja trazila savjet kome dati hediju...to radimo godinama,iftare smo isto nosili tetki u kuhinju(samo sam navela primjer cike i taksija)
a kurban isto tako djelimo rodbini prijateljima i komsijama...
Nemoj me pogresno razumjeti...ali od IZ  bjezimo uz duz i poprijeko.....
tema emisije je bila 7 braceuser posted image  

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 3322
6.2.2013 22:06:03   
mama x3

IZVORNA PORUKA: mamaajna

posto je ovo stranica o djeci,da vas pitam koliko vi poklanjate paznje islamskom odgoju vase djece.moj sin os 13g zna sve harfove i cita iz Ku rana i naravno obavlja svih pet namaza,posti,cak ima obicaj ubaciti i koju marku u sanducic u dzamiji,znaci daje sadaku.curica od 3g za sad zna da jede desnom rukom,kaze bismilah kad se oblaci,a kad jede redovno zaboravi.user posted image ,zna suru ihlas i za sad klanja 2-3 namaza tj.kad je raspolozena.hidzab voli,ima pofinu kolekciju hidzaba i turbana,pa ponekad ih nabaci kada idemo vani.mada ljudi reaguju sto smo joj "to" nabili na glavu.ali to je njena volja,i zaista voli ici i u dzamiju i kad mi uzmemo uciti iz Ku rana i ona ima svoj i ona uci.

jel moze neka malo da nas posavjetuje na temu dijeca i Kuran. vjera. Meni je dosta stvari tesko da objasnim dijetetu, vjerovanje i sl. pa to i izbjegavam jer kontam kad poraste al sta kad te dijete pita?? hajde koja lijep savijet Allah vas nagradio

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 3323
6.2.2013 22:15:19   
salmy
Mi momka ucimo...klanja kad vidi nas(ili kad cuje ezan) zna dosta sureta(malo ih skrati ali zna)
aBd imamo namjeru kad dodje vrijeme za to da ga upisemo u mekteb...
jednostavno zivi s tim,i dio je togauser posted image

(odgovor članu mama x3)
Neposredna veza do poruke: 3324
6.2.2013 22:20:19   
mama x3

salmy i moje znaju po nesto, grijese ali eto uce. kad ih mislis slati u mekteb, s koliko god?
kad je moguce da dijete pocne uciti harfove,
moja ima 8 pa ne znam jel rano. mislim,
cula sam za neke primjere da dijete od 5 god zna uciti

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 3325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  131 132 [133] 134 135   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  131 132 [133] 134 135   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *