|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  414 415 [416] 417 418   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
16.1.2013 18:26:55   
mamina princeza
mismo probali bjelance sasvim slucajno ...navalio iz tudjeg tanjira . tako da sad zvanicno jedemo jaje cijelo :) malo smo ranije negos am mislila htjela sam sa 11 i nesto mjeseci al eto i 10, 5 je tu negdje:)
sad imamo manje problema sa doruckom i izmisljanjem . ako nista uvijek se moze jaje a on to bas i voli.
sto se tice meko kuhanog jajeta ja to ne bi tako rano nikako. posebno ne meko kuhano ... i kad s epocinje sa zumancetom daje se tvrdo kuhano ... da se dobro skuha za svaki slucaj radi svega jer ipak su to male beb. i ja poranim sa svim cesto al jaje i mlijeko sa 6 mjesec mi je ipak puno rano .

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu malibebac)
Neposredna veza do poruke: 10376
16.1.2013 19:24:24   
malibebac
drage mame moja beba za 6dana ce imati 7mje i ujutro joj dadem obicno keks i mljeko kravlje mljeko za rucak piletine kuhane sa pastom kumpirom i mrkvom ili joj dan blitve i kumpira ili kupusa,poslije joj da vocne kasice navecer grizolino isto napravljen na kravljem mljeku nerazumim zasto ne dati krvlje mlijeko kada kod ne nevidim nikakve promjene ni nista ono sasvin je super i nista joj ne meljem na stapnom mikseru neka se nauci na komadiceuser posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 10377
16.1.2013 22:37:06   
Sandrich
Mamina princezo koji keks dajes bebici i de mi reci jel ti dojis??
Ja sam pravila kasice sa mlijekom iz tetrapaka medjutim bebica se poceo osipat,nalaz krvi mu pokazao alergiju i doktor mi rekao da izbacim za svaki slucaj jer je mozda alergija na mlijeko a mali je da se ispituje...tako da kada mu pravim cokolino i te hapice koristim hipp ad user posted image
mama koje dojite,koliko cesto dojite bebu i koliko vam kolicinski pojedu krute hrane????

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

Neposredna veza do poruke: 10378
17.1.2013 9:54:25   
chuci
baš je rano za organizam star svega 6-7 mjeseci davati svega i svačega. nisu preporuke o dohrani napisane bezveze. bebi je najpotrebnije mlijeko, majčino ili AD. sve ostalo je tu za nadopunu. ako mi djetetu dajemo 4 obroka čvrste hrane onda on toliko mlijeka ne popije.
što se tiče kravljeg ono je prejako za tako male bebe.

što se tiče keksa ja sam kupila holle organski keks bez šećera. pa ću mu to davati ponekad.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 10379
17.1.2013 10:09:59   
teacher75

IZVORNA PORUKA: mamin_djecak

nisam jos uvela kravlje mlijeko, na Ad je pa kad treba umutim sa ad mlijekom. griz imam ali se on bas kuha sa kravljim pa nisam jos probala... smijem mu uvesti pomalo kravljeg mlijeka? koje mlijeko da uzmem? inace jede mladi sir, abc.. puru napravim sa sirom ( to je jutros bas slasno smazao :) ).
imamo vec puno zubica ( gore 4, dole 3! ), ali mu vise dam koricu hljeba da onako gnjavi nego bas da jede

griz mozes praviti na vodi, ne moras na mlijeku

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu mamin_djecak)
Neposredna veza do poruke: 10380
17.1.2013 10:14:58   
teacher75
moj za dorucak uvijek jede neko voce izgnjeceno i pomijesano sa pahljicama, nekada jede puru. za veceru neku good night hapu ili opet neke pahulice-zitarice koje u sebi imaju ad- prave se sa vodom. kravlje jos nismo uveli. za rucak jede fino, probali smo vecinu povrca sa mesom, nismo jedino grah jos uvijek, al planiramo uskoro. njemu je 10 mjeseci, ne drzim se striktno tablica ali smo tu negdje, mozda zurimo mjesec-dva. prosli mjesec je probao mandarine, ostale citruse jos nije.jaje i dalje samo zumance tvrdo kuhano.prije godine cu mu dati cijelo jaje kao sto se preporucuje. i meni je cudno kad neko sa 6 mjeseci bebi sve daje, pa to su male bebice sa malim zelucem i crijevima, nisu odrasli ljudi, posljedice ce se nazalost osjecati kasnije, kad budu imali problema sa dijabetesom i pretiloscuuser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 10381
17.1.2013 10:36:14   
mamin_djecak
znaci uglavnom zitarice i voce :) . moj mis je jutros jeo poparu sa mladim sirom i to bas voli. inace ima dorucak i rucak a izmedju Ad ( 6h ,12h, 18h i u 22h ), mozda bih trebala uvesti i za veceru cvrsti obrok? uglavnom pojede neku vocku navece..

Neposredna veza do poruke: 10382
17.1.2013 10:37:43   
mamin_djecak
pitanje za mame koje daju kravlje mlijeko: koje mlijeko dajete, koliko masnoce, da li treba prokuhavati mlijeko?

Neposredna veza do poruke: 10383
17.1.2013 10:44:37   
aida.

pitanje za mame koje daju kravlje mlijeko: koje mlijeko dajete, koliko masnoce, da li treba prokuhavati mlijeko?

Koliko ti ima beba? Ja sam uvela kravlje mlijeko tek sa nekih 10, 11 mjeseci i dr. mi rekla da mu dajem 2,8 jer nije bilo potrebe za 3,2 jer je napredan i imo je stolicu cvrstu od malena.... Po meni je najbolje da se posavjetujes sa dr. ali djeci se uvijek daje 3,2 ili 2,8...
I nisam prokuhavala mlijeko jer nema potrebe...

< Poruku je uredio aida. -- 17.1.2013 10:45:29 >

14.03.2010. :-) Erol

Neposredna veza do poruke: 10384
17.1.2013 10:54:10   
mamin_djecak
za 4 dana ce biti aBd punih 9 mjeseci. znam da je jos rano za mlijeko, ovo me je cisto informativno zanimalo, oko 11.mjeseca cemo probati

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 10385
17.1.2013 10:54:13   
mamaibabo
aida moja priceza sad puni 9 mjeseci i ja sam joj uvela jogurt i hvala Bogu nije bilo nikakvih problema
kad sam joj dala malo sira mladog kravljeg osula mi se po licu tako da sam prestala
mislila sam da postepeno pravim griz na mlijeku il je to ranouser posted image user posted image user posted image user posted image

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 10386
17.1.2013 10:57:16   
teacher75

znaci uglavnom zitarice i voce :) . moj mis je jutros jeo poparu sa mladim sirom i to bas voli. inace ima dorucak i rucak a izmedju Ad ( 6h ,12h, 18h i u 22h ), mozda bih trebala uvesti i za veceru cvrsti obrok? uglavnom pojede neku vocku navece..

moj ima 3 puta AD po nekih 180ml (skolskiuser posted image ), kad se tek probudi, pa popodne i pred spavanje. a oko 6 navecer ima tu veceru sto sam napisala pa u 8 AD i onda ide u krevet, spava oko 9 uglavnom

Neposredna veza do poruke: 10387
17.1.2013 10:57:47   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: teacher75

moj za dorucak uvijek jede neko voce izgnjeceno i pomijesano sa pahljicama, nekada jede puru. za veceru neku good night hapu ili opet neke pahulice-zitarice koje u sebi imaju ad- prave se sa vodom. kravlje jos nismo uveli. za rucak jede fino, probali smo vecinu povrca sa mesom, nismo jedino grah jos uvijek, al planiramo uskoro. njemu je 10 mjeseci, ne drzim se striktno tablica ali smo tu negdje, mozda zurimo mjesec-dva. prosli mjesec je probao mandarine, ostale citruse jos nije.jaje i dalje samo zumance tvrdo kuhano.prije godine cu mu dati cijelo jaje kao sto se preporucuje. i meni je cudno kad neko sa 6 mjeseci bebi sve daje, pa to su male bebice sa malim zelucem i crijevima, nisu odrasli ljudi, posljedice ce se nazalost osjecati kasnije, kad budu imali problema sa dijabetesom i pretiloscuuser posted image

slazem se sa tiki
mi smo jos uvjek na pola zumanceta
tiki kad se uvodi grasak,jel od navrsenog devetog mjesecauser posted image
mene malo strah graska a sad mu sezona ,moja sestra ima alergiju na grasakuser posted image

Neposredna veza do poruke: 10388
17.1.2013 10:58:10   
teacher75

za 4 dana ce biti aBd punih 9 mjeseci. znam da je jos rano za mlijeko, ovo me je cisto informativno zanimalo, oko 11.mjeseca cemo probati

i mi kontamo uskoro, kad udjemo u 12. mj. pa pomalo. kazu da je najbolje uzimati punomasno i da je zdravije ono u kesi sto se kuha nego u tetrapaku

Neposredna veza do poruke: 10389
17.1.2013 10:59:57   
teacher75
IZVORNA PORUKA: mamaibabo

aida moja priceza sad puni 9 mjeseci i ja sam joj uvela jogurt i hvala Bogu nije bilo nikakvih problema
kad sam joj dala malo sira mladog kravljeg osula mi se po licu tako da sam prestala
mislila sam da postepeno pravim griz na mlijeku il je to ranouser posted image user posted image user posted image user posted image

ako ti se osula, ja bih jos sacekala. jogurt je ok, i on moze tako rano, mozes mu napravit griz na vodi pa ubacit malo punomasne pavlake ili abc sira da bude ukusnijel ili jogurta ili naravno pomijesati sa vocem

< Poruku je uredio teacher75 -- 17.1.2013 11:00:16 >

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 10390
17.1.2013 11:01:10   
teacher75
mozes grasak, al pazi nemoj puno ako ima alergija u porodici i prati

Neposredna veza do poruke: 10391
17.1.2013 11:01:36   
mamaibabo

ako ti se osula, ja bih jos sacekala. jogurt je ok, i on moze tako rano, mozes mu napravit griz na vodi pa ubacit malo punomasne pavlake ili abc sira da bude ukusnijel ili jogurta ili naravno pomijesati sa vocem

znaci moze griz na vodi user posted image ok hvaja puno tiki tako cu i probati s jogurtomuser posted image

Neposredna veza do poruke: 10392
17.1.2013 21:05:14   
aida.

Na zalost ali bas je tako user posted image moja svekrva je mm pocela davati sa mjesec i po kravlje mlijeko jer nije imala kao mlijeka i mm je sa 10 godina dobio diabetes, da su na svim ispitivanjima koje je prosao ko dijete i do Zagreba stigo da se utvrdi odakle to, receno je da je najvjerovatnije jer je tako mali poceo uzimati kravlje mlijeko. Zato je mene toooliko toga strah, tetrapak moze, al Erol ce imat u martu 3 godine i to domace mlijeko nije i nece probati jos. Mozda i pretjerujem al mislim da nema potrebe, bas imam strah od toga.... I ne mogu da shvatim pored toliko preradjenih mlijeka uzimat kravlje za koje ne znam ni jel u cistim flasama niti bilo sta... user posted image

14.03.2010. :-) Erol

Neposredna veza do poruke: 10393
18.1.2013 16:54:11   
KupusLivada
IZVORNA PORUKA: malibebac

haj mame ja nzn jos nista ovo mi je prvo dijete i ima 6ipo mje jede sve skuham joj piletine i mrkve i kumpirica nista be miksam sa mikserima ni stapnim ni nikakvim zgnjecim pinjurom a meso izrickam i jede dobro skuham joj i blitve i tako malo paste.....mene zanima dali smije jesti polukuhano jaje i kruha i ja joj dajem mlikjeko normalno kupovno i nemamo problema jer jedino tako mi hoce pojede keksolino i ostala linska eee pa sta vi mi jos mozete dati savjet za hranu hvala vam punouser posted image user posted image user posted image user posted image

žumanjce se daje puuuno kasnije zbog visokog rizika od alergije, a bljelance još kasnije.

pasta sadrži jaje u sebi.

kupovno mlijeko je najgora vrsta mlijeka za bebe ispod godinu dana. da je dobro, ne bi postojale adaptirane formule. razlog: sve veći broj djece alergične na kravlje mlijeko, a to je alergija koja se recimo tek kasnije pokaže i utvrdi; kravlje mlijeko ne zadovoljava potrebe djeteta za željezom itd. kad već daješ ta keksolina i te slične stvari, radije ih pravi sa adaptiranom formulom. mada je ne razumijem zašto je takva hrana potrebna bebi pored njenog mlijeka, pored mora voća, povrća, mesa, žitarica, mliječnih proizvoda koje tek treba da proba?

"Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i u djece do druge godine života. To je najčešća alergijska reakcija u djece te dobi. Objašnjava se činjenicom da su bjelančevine kravljeg mlijeka najčešće prve strane bjelančevine s kojima dolazimo u kontakt. U kravljem mlijeku nalazi se dvadeset_ak tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju, a njihova se alergogenost ne umanjuje pasterizacijom. Oko 50% bolesnika alergičnih na kravlje mlijeko, alergično je i na kozje mlijeko. U oko 50% bolesnika koji su zbog alergije na kravlje mlijeko uzimali sojino mlijeko, razvije se osjetljivost i na soju. Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna. Oko 85% djece kojoj je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko prestaje biti alergično do treće godine, pa nakon toga mogu konzumirati kravlje mlijeko bez posljedica.

Čest uzrok alergijskim reakcijama su i jaja. Češća je alergija na bjelanjak nego na žumanjak jajeta."

"Prije djetetovog prvog rođendana ne nudite kravlje mlijeko, agrume ni med. Kravlje mlijeko nije dobar izvor željeza, pa njegova upotreba u prehrani djece može izazvati anemiju. Agrumi mogu izazvati pojavu bolnog pelenskog osipa, a med može sadržavati spore koje uzrokuju botulizam. "

< Poruku je uredio KupusLivada -- 18.1.2013 16:57:27 >

Neposredna veza do poruke: 10394
21.1.2013 10:31:11   
Mirela_sa
Slazem se za kravlje mlijeko. ALi kod mene je situacija ovakva. Djete ima punih 10 mjes... radim od njegovog 6 mjes i do sada sam se uspjela izdajati na poslu, al u poslijednje vrijeme to mi je nemoguce, i kad se izdojim uspijem samo 60ml sto je njemu ujutro malo. Zbog spontanog koji sam imala prije mjesec i terapije koju sam pila jedno dojenje sam morala izbaciti i izmuzati se. Pokusala uvesti AD nece ni u jednom obliku. Ima nagon na povracanje. Polusala sam SD i sa plazmom i sam isa kras ekspresom nista. Na savjet pedijatrice uvela tetrapak kralvje mlijeko (Lagano jutro sa 90% manje laktoze) i to hoce samo navecer it o sa dvije kasike krasa. JA ga i dalje dojim kad god mogu, ali on polako odbija....Sta sad kravlje moram davat.. nisam pametna

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 10395
21.1.2013 14:26:54   
KupusLivada
mirela_sa, prethodni postovi odnosili su se na manje bebe, a cesto bebe koje doje odbijaju kravlkje, evo moja nece ni sira....
probaj ti sa jogurtom i sirom, ako nece mlijeko.

i je li pedijatar preporucio manje masne? jer koliko znam bebama se daje sto masnije. dalje, sa puno strana sam i ja citala da je ono u kesi zdravije jer ima manje dodataka i konzervansa, naravno treba ga prokuhati.

i ne sekiraj se, da bebi nedostaje mlijeka, dojila bi... samo je pusti da doji koliko hoce kad si ti tu... evo i mojoj je 11 mjeseci, necemo dojiti danas do pola 5, al cemo pslije nadoknaditi :D

nego zene, s cim dajete zumanjce? samo ili? nikako da ga probamo, kako ja to ne jedem, nemam predstave...

(odgovor članu Mirela_sa)
Neposredna veza do poruke: 10396
21.1.2013 15:08:33   
mamaibabo
pooz svima molim za savjet fakat sam zbunjena negdje pise bebi sto vise kuhati povrce negdje sto krace kuhati jer se izgubi sve sto valja .....user posted image
ja necu ni u kom obliku davati kravlje jos dugo naime od kasikice sira se osula po licu a od jogurta nije tako jogurt mozwe stalo nedolazi u obzir...........
i da sta mislite o zamrznutom povrcu proizvodjac -jami
user posted image meni nestalo mog karfiola i brokule pa sam mislila to zamrznuto kupiti ono carskamjesavina sta vi misliteuser posted image

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 10397
21.1.2013 15:22:52   
mamaibabo
molim vas dal je ovo dovoljno raznolika ishrana devetomjesecne bebe:
povrce: mrkva,krompir,brokula,karfiol
voce: jabuka,kruska,sljiva ( ovo je sve u vidu kompot jer sam ih ja pravila) svjeze trenutno voce: banana i jabuka
suseno voce: marelica,sljiva i grozdjice
zitarice: proso,riza,amareto
mlijecno: ad-mlijeko i jogurt
meso: piletina,teletina i puretina ,i da sad smo na pola zumanceta
po meni je ovo sasvim ok al rekoh da i vas pitamuser posted image user posted image user posted image user posted image
da napomenem da od zacina koristim u supici bijeli lukuser posted image

< Poruku je uredio mamaibabo -- 21.1.2013 15:24:51 >

Neposredna veza do poruke: 10398
21.1.2013 15:23:58   
mamina princeza
Mirela sa mozes pokusati da forsiras hranu u kojoj ima mlijeka kao npr griz puding i slicno , zatim jogurt pavlaku sve je to isto kao i mlijeko.
moj isto doji po danu bas malo ...i tako vec mjesecima.

mi koristimo u hrani kravlje mlijeko...

takodje korostim ponekad i zaledjeno povrce .. grasak zaledjeni najcesce mada cesto korstim i onu carsku mjesavinu a i brokulu zalejdenu. vise volim svjeze al se desi da ga nema i onda ovo jede bez problema.
sto se tice kuhanja ja kuham srednje .. tamamn da omeksa da se moze jesti.

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

Neposredna veza do poruke: 10399
21.1.2013 15:38:50   
treće
toplo bih ti preporučila paštrnjak,izgleda kao veliki peršun ili bijela mrkva, obično ga imaju žene kod pijace,
vidjela sam da ga koriste u nekim hipp povrtnim kašicama što znači da smiju bebe,
aromatičan je , stavljam ga po komadić u supu i poboljša ukus pravo, ali je dobar i za kompote, a zdrav je baš, baš
janjetinu smije od 6 mj,
ja sam uvele i zobene pahuljice i griz povremeno, sad ću i ječam i kupila sam onaj mix8 žitarica nestle

molim vas dal je ovo dovoljno raznolika ishrana devetomjesecne bebe:
povrce: mrkva,krompir,brokula,karfiol
voce: jabuka,kruska,sljiva ( ovo je sve u vidu kompot jer sam ih ja pravila) svjeze trenutno voce: banana i jabuka
suseno voce: marelica,sljiva i grozdjice
zitarice: proso,riza,amareto
mlijecno: ad-mlijeko i jogurt
meso: piletina,teletina i puretina ,i da sad smo na pola zumanceta
po meni je ovo sasvim ok al rekoh da i vas pitamuser posted image user posted image user posted image user posted image
da napomenem da od zacina koristim u supici bijeli lukuser posted image

Neposredna veza do poruke: 10400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  414 415 [416] 417 418   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  414 415 [416] 417 418   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Abdominalna hirurgija Vojna bolnica/Koševo
sretna_mama

Abdomanalna hirurgija

Vojna bolnica (67%)

Koševo (32%)

Broj svih glasova: 60

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *