Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.1.2013 12:40:36
mamaibabo
http://www.coolinarika.com/recept/bebi-hrana-ideja-za-mlade-mame/ ovaj savjet je stavila nasa forumasica -trece,ovo mi izgleda extra mene zanima mogu li u one posude za led staviti i teleci temeljac ja uvjek kad mi on treba prvim sve iznova,od ostatka napravim nam supu,vise nam izlazi na nos posude su one otvorene klasicne posude za led pa nesto kontam u njih lediti temeljac ili kako ovako kosto ja radim neide vise....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.1.2013 17:00:30
kaktuscic
Hurmice znam bebe koje plazmu jedu od 3. mjeseca, ali mislim da je plazma bespotrebna ako beba jede voce, povrce, zitarice, supice... Ja sam sa strijim jedva cekala da napuni koji mjesec vise da mu dam cokolino, da vidim hoce li takve stvari jesti, pa opet nije jeo. Ovaj mali ne bira, ni hranu ni vrijeme, pa mu ne dajem plazmu, keksolino i te proizvode kad mi fino jede voce, povrce, zitarice, supice. Bili smo prosle sedmice kod pedijatra, rekla nam je da mozemo poceti po malo sa mesom (imamo 7,5 mjeseci) pa sacekat cu jos koji dan pa malo uvoditi i meso.
Ja skuham koljenicu i odvojim 3, 4 porcije. Dvije stavim u frizider obicni, u staklene case, a dvije u led u plasticne case, i onda samo iduci dan skuham povrce na toj vodi, dodam malo i obicne vode da ne bude premasno, za dva dana opet tako skuham od druge case koju nisam ledila. 2 porcije zaledim i onda nakon 5-6-7 dana izvadim jednu, pa opet nekad drugu, jer izmedju imamo i pilece supice i purece. Tao da otplike svakih 10-15 dana kuham koljenicu. Stariji nije odusevljen nesto supicama, mm jede ih preko volje, i onda se ni ja ne silim Tako da mi je ovo super na ovaj nacin, da bar ovaj koji hoce ima kad treba.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.1.2013 23:11:24
mamina princeza
kad cvekla moze u ishranu .. ja sama mislila da ne ide jos al procitah negjde na nekim drugim forumima da je po tezni uz krompir i mrkvu i da moze i dosta rano.
moj je nedavno probao sok od cevkle jabuke mrkcve i hoce n akasikicu da pije al opet da provjerim ako ne moze da ne dajem previse:) ne mogu naci u tablicima koje imama ... jeste li vi davale cveklu rano.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.1.2013 11:31:05
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: kaktuscic
Hurmice znam bebe koje plazmu jedu od 3. mjeseca, ali mislim da je plazma bespotrebna ako beba jede voce, povrce, zitarice, supice... Ja sam sa strijim jedva cekala da napuni koji mjesec vise da mu dam cokolino, da vidim hoce li takve stvari jesti, pa opet nije jeo. Ovaj mali ne bira, ni hranu ni vrijeme, pa mu ne dajem plazmu, keksolino i te proizvode kad mi fino jede voce, povrce, zitarice, supice. Bili smo prosle sedmice kod pedijatra, rekla nam je da mozemo poceti po malo sa mesom (imamo 7,5 mjeseci) pa sacekat cu jos koji dan pa malo uvoditi i meso.
Ja skuham koljenicu i odvojim 3, 4 porcije. Dvije stavim u frizider obicni, u staklene case, a dvije u led u plasticne case, i onda samo iduci dan skuham povrce na toj vodi, dodam malo i obicne vode da ne bude premasno, za dva dana opet tako skuham od druge case koju nisam ledila. 2 porcije zaledim i onda nakon 5-6-7 dana izvadim jednu, pa opet nekad drugu, jer izmedju imamo i pilece supice i purece. Tao da otplike svakih 10-15 dana kuham koljenicu. Stariji nije odusevljen nesto supicama, mm jede ih preko volje, i onda se ni ja ne silim Tako da mi je ovo super na ovaj nacin, da bar ovaj koji hoce ima kad treba.
draga pa ovo je super i ja cu sad ovako al me zanima ove case sto stavis u led jel ih necim poklopis jesam dosadna...... i mene ovo za cveklu zanima jako je drava u kombinaciji s mrkvom i jabukom pa imali ko da zna smijel se ona davati od 9 mjeseca ona je isto rorijenasto povrce il voce nisam sigurna u koju kategoriju spada....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.1.2013 11:34:32
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: hurmica
Treba mi savjet, beba ima sest mjeseci i pocela sam sa povrcem, trenutno jede mrkvu i tikvu, i ponekad babanu. Ostalo dojim. Smijem li mu napraviti neku kasicu sa plazmom? Pozdrav svim mamitama....
pooooooz hurmice ja islim da e ipak rano za plazmi i keksice koliko ja znam po ovom ovdje kalendaru tek od 8 mjeseca bi moglo recimo ko uzina,al ti provjeri na temi kalendar dohrane,znas ipak je sve to dohrana bitno je da bebica doji to je najbitnije
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.1.2013 11:41:30
ninuska
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
http://www.coolinarika.com/recept/bebi-hrana-ideja-za-mlade-mame/ ovaj savjet je stavila nasa forumasica -trece,ovo mi izgleda extra mene zanima mogu li u one posude za led staviti i teleci temeljac ja uvjek kad mi on treba prvim sve iznova,od ostatka napravim nam supu,vise nam izlazi na nos posude su one otvorene klasicne posude za led pa nesto kontam u njih lediti temeljac ili kako ovako kosto ja radim neide vise....
Slobodno stavi u e posude za led. ja sam tako radila jedno vrijeme i kasnije samo dodam neko povrce, rizu ili sta vec pravis
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.1.2013 7:46:09
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: ninuska
Slobodno stavi u e posude za led. ja sam tako radila jedno vrijeme i kasnije samo dodam neko povrce, rizu ili sta vec pravis
hvala draga ma tako cu tako mi nesto najvise pase ,ostavit cu dvije porcije u frizidera ostalo led danas pravimo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 13:41:32
aidana
Ja sam davala korabu vec sa 6 mjeseci, svidja mu se i nema nikakvih problema sa probavom. Mijesam je sa mrkvom, krompirom, karfiolom, tikvicom, nekad i piletinu ubacim. Probala sam i kasu riza/tikvica/koraba ali mu to nije bas nesto. Samo je ogulim, isjeckam i kuham dok ne omeksa.
Ovo sa zamrznutim kockicama ja radim vec neko vrijeme. Imam uvijek kockice temeljca koje koristim ili kada kuham povrce ili nekad samo 1-2 kockice rastopim i dodam u kasu ako mi je pregusta. Imam nekad i gotovu kasu zamrznutu ali to radim samo ako znam da cemo se negdje zuriti i necemo biti kuci veci dio dana pa da imam spremno. Jedino nisam jos nikad zamrznula kasu koja sadrzi krompir, nekako mi se cini da krompir poslije ne bude isti. Mozda se varam.
Mene zanima koji mladi sir vi dajete? Ja bih ga sad uvela ali ne znam koji da kupim. Ovi kupovni su slani a so izbjegavam... a domaci nisu kontrolisani, nisam sigurna...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 14:00:59
mamaibabo
aidiana bas ti hvala na savjetima danas idemo u nabavku pakupujemo nisam ni ja jos probala sir al dajem joj lgg jogurt i jako joj sedopata u kombinaciji sa suhim sljivama ,marelicom i grozdjicama jos stavim malo prosa od mlijecni proizvoda ja kupujem nase mlijeko tako se zove proizvodjac pa vidjet cu i njihov sir a mislim da je djoisa pozitivno govorila o abc siru al nisam sigurna..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 14:28:29
aidana
Mozda bi i ja mogla vec uvesti jogurt? beba ima 7,5 mjeseci. Hvala i tebi, ne bi se sjetila da ubacim proso ili suhe sljive u jogurt. A abc sir je isto slan, zar ne
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 14:52:44
mamaibabo
joooj ova moja tastatura je fakat kriticna....nisam sigurna al sad cu potraziti gdje sam to procitala za abc sir meni dr.rekla jer mi je r.imala proljev dr.rekla kad stane da joj malo uvodim lgg jogurt i jako joj se dopada i meni je svidja fakat bde ukusno i bogato je zeljezom
< Poruku je uredio mamaibabo -- 4.1.2013 14:54:32 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 14:59:36
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: djoisa
za mazalice, u abc siru, po etiketi nema nista sem vrhnje, sol i sir il tako nesto, al hajd budii siguran, nadam se da ne lazu ..ovo ostalo te mljeko u prahu, te zelatin , te gluten i sl
aidiana nasla sam gdjec se spominje abc sir meni je djoisa dala pravo dobre savjete ja njoj vjerujem ona je veliki drug
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2013 20:39:32
kaktuscic
Ja sam skoro uvela mladi sir, za sad samo domaci mladi sir. Sad kontam pa moze onda i jogurt, mislim ako jede sir sto ne bi mogao jogurt? Ja skuham blitvu i dodam mladi sir. Sa ABC i ostalim cu sacekati jos malo, kad fino jede sve domace. Jedemo i palentu sa maldim sirom...
Ja samo zamrznem cistu supicu, mislim iskuhanu koljenicu, bez dodataka bilo cega, i svaki put skuham povrce razno u njoj, sve mi bude gotovo za nekih 8-20 min. zavisi sta kuham, svakako zamrznutu hranu treba prokuhati prije, nekad sam to davno negdje procitala, a sad nemam pojma zasto
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2013 17:18:48
mamaibabo
Ja sam skoro uvela mladi sir, za sad samo domaci mladi sir. Sad kontam pa moze onda i jogurt, mislim ako jede sir sto ne bi mogao jogurt? Ja skuham blitvu i dodam mladi sir. Sa ABC i ostalim cu sacekati jos malo, kad fino jede sve domace. Jedemo i palentu sa maldim sirom...
Ja samo zamrznem cistu supicu, mislim iskuhanu koljenicu, bez dodataka bilo cega, i svaki put skuham povrce razno u njoj, sve mi bude gotovo za nekih 8-20 min. zavisi sta kuham, svakako zamrznutu hranu treba prokuhati prije, nekad sam to davno negdje procitala, a sad nemam pojma zasto
kaktuscic a koji sir ti koristis pa mozes i jogurt jogurt je jako zdrav
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2013 21:47:12
kaktuscic
kaktuscic a koji sir ti koristis pa mozes i jogurt jogurt je jako zdrav
Pa mladi sir, onaj sa sela sto se kuci pravi Jbg mi ga zovemo mladi sir i od nega pravimo sirnicu hahahaahah Ja ga narucujem sedmicno, od ciste zene
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.1.2013 9:37:31
mamin_djecak
drage forumasice, HELP mom bebacu je skoro 9 mjeseci i ja ne znam sta da mu dajem vise za dorucak . uglavnom jede zitarice, puru, keksolino...volila bih nesto novo da mu uvedem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.1.2013 9:53:05
mamina princeza
mozes griz na vodi ili mlijeku ako koristite pomjesan s vocem , mozes kombinaciju voca i jogurta ( nama je banana + jogurt +keks trenutno najdraza kobinacija) ,onda mozes kopot od raznog voca pa pomjesati sa nekim zitaricama , zobenim pahuljicama ili keksom ... j au ishrani odnedavno koristim i obicno mlijeko pomalo pa ponekad napravim griz na mlijeku u slanoj varijanti tj dodam zumance .... ili istu kombinaciju pure na mlijeku sa zumancetom .... a moze i malo riza malo pure....
moj maleni nema ni jednog zuba ( 10 mjeseci) al zvace ko veliki desnima pa nekad jede samo kiflu sa abc sirom ... onako ja mu dajem komadice i umacem u sir i super mu je to to najvise voli :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.1.2013 10:04:01
mamin_djecak
nisam jos uvela kravlje mlijeko, na Ad je pa kad treba umutim sa ad mlijekom. griz imam ali se on bas kuha sa kravljim pa nisam jos probala... smijem mu uvesti pomalo kravljeg mlijeka? koje mlijeko da uzmem? inace jede mladi sir, abc.. puru napravim sa sirom ( to je jutros bas slasno smazao :) ). imamo vec puno zubica ( gore 4, dole 3! ), ali mu vise dam koricu hljeba da onako gnjavi nego bas da jede
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.1.2013 15:59:32
malibebac
haj mame ja nzn jos nista ovo mi je prvo dijete i ima 6ipo mje jede sve skuham joj piletine i mrkve i kumpirica nista be miksam sa mikserima ni stapnim ni nikakvim zgnjecim pinjurom a meso izrickam i jede dobro skuham joj i blitve i tako malo paste.....mene zanima dali smije jesti polukuhano jaje i kruha i ja joj dajem mlikjeko normalno kupovno i nemamo problema jer jedino tako mi hoce pojede keksolino i ostala linska eee pa sta vi mi jos mozete dati savjet za hranu hvala vam puno