Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.2.2013 10:19:18
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: aidicaa
Pozdrav hanume... Ja sam se skoro porodila, bebica u ponedeljak na zdravlje puni mesec dana. Nemam bas puno da je dojim pa sam pocela da je dohranjujem. Negde sam procitala da bebici treba da se daje voda kad pocne sa hranom koja zamenjuje majcino mleko, pa me zanima kad smem da pocnem da joj dajem vodu? Unapred hvala!!!
Ako je beba na AD-u, mozes odmah da dajes vodu...uglavnom ja sam kupovnu davala..ili caj lagani hipp-ov od kamilice.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.2.2013 10:21:00
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: mist
Mame pomozite mi neukoj Naime, moja beba ima 5,5 mjeseci i polako se spremamo za dohranu. Planiram da krenem sa povrćem i mislila sam da bebcu dam krompir. E sad... skuvaću krompir, izgnjkećiti, ali se bojim da ce to biti suvo. Dojim pa nemam iskustvo sa AD i da li treba da ga dodajem ovoj kašici? Najradije bi stavila svog mlijeka, ali sam pumpicu posudila jednoj novopečenoj mamici koja je baš koristi i sada mi bezveze da je trasžim natrag. Da li da mješam sa AD i koje je po vama najbolje ili da pokušam sam krompir?
Meni je za tu kombinaciju, najbolje prekrivanje krompira ..iskuhas krompir i mrkvicu, i eto imas ukusnu kasicu ili tikvicu. Sam krompir je ljepljiv da beba jede..i obicno ne vole da jedu sam krompir.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 12:12:56
KupusLivada
gdje bijahu oni postovi o pravilnoj pripremi zitarica? ako mi pomognete, dam vam simpa recept protiv zatvora salim se, napisacu g svakako, ha stignem :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 12:25:05
kaktuscic
Mi za mjesec dana dobili samo 100 gr, dr. kaze da mu uvedem keks, tjesteninu... ali on nece nikako to da jede, ni cokolino, nit ista od cega bi dobio masu. Jede svo voce (koje smije), povrce (koje smije), zitarice i po malo mesa i zumance. Dijete nece drugo, valjda je navikao samo na ovu vrstu hrane... Znam ja da ovo nije lose, ali eto ne dobiva na tezini. Ima li ko kakvu ideju kako da ga malo "udebljam"?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 12:34:45
djoisa
mozes davati malo masnije meso ili supe skuhane s masnijim mesom i povrcem, maslac, maslinovo ulje dodaj u kasice, zumace i sl, tj. daji mu prirodniju hranu od tjestenine i keksa..
a za tezinu moj maleni je sa 6 mj imao oko 10 kg, a sad sa 18 mj ima oko 12 kg, i upste nije mrsav..jak je i zivahan.. i zdrav..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 12:51:08
chuci
pojačaj mu žitarice. koje sve daješ? i od voća i povrća šta mu sve daješ? mislim jel pratiš neki kalendar ili kako.
šta jede osim čvrste hrane jel doji ili ad pije. možda mu možeš pojačati to umjesto čvrste hrane. kod nas i dr žune negdje sa čvrstom hranom i konstantno zaboravljaju da je to dohrana u prvoj godini života a ne osnovna hrana.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 13:00:20
animagical
kuhaj mu puno supe na koljenici u koju mozes ubaciti domace tarhane, i naravno povrce... banane su kaloricne... mozes mu kuhati voce s rizom, fino idu breskve, pa mozes ubaciti neke iz kompota,ima ih bez secera..taj savjet o keksu je smijesan mislim, ok poneki keksic, ali kad cujem da se od keksa napreduje dize mi se kosa na glavi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 13:05:14
kaktuscic
Od zitarica jede proso, amarant, rizu i kukuruz (palentu). od povrca mrkvu, krompir, tikvicu, grasak, ne mogu se sjtiti sad jede li sta jos. Od mesa piletinu, puretinu i teletinu. Jede supice na telecoj koljenici, maslinovo ulje po malu kasicicu dodajem u razna jela. beba doji... Ima 8,5 kg. On uopste ne izgleda tako, mislim debele none, obrazi... i dr. jucer se cudi kao izgleda puno veci. Fazon je sto je na rodjenju imo preko 4 kg i dr. kaze da se rodio sa 3 kg ovo bi bila idealna tezina. Ima po 3-4 stolice dnevno, sasvim uredne, lijepe. Mislim da brzo vari hranu. Stariji sin je isto ovako sporije dobivao na tezini, ali on nije nista jeo, pa sam ja mislila da je radi toga, ali haman je njima to u genetskom kodu tako zapisano... Stariji sad ima 19 kg i 3,5 godine, a sa godinu dana imao 9,5 kg.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 13:21:09
kaktuscic
Ma znam, najvaznije je da su zdravi! On tako lijepo jede ovo sto hoce da jede, da su svi zapanjeni kako on uziva u hrani... Kolicinski pojede onu najvecu hippovu kasicu od 8 mjeseci za jedan obrok, a ima takva tri dnevno... Haman dijete pametno, zna sta valja za njega :) pa vidjet cemo kako ce dalje biti, ja ga vala ne kljukala keksom i smokijem, kad vec hoce sve sto mu treba.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 13:23:38
chuci
što mu ne daješ glutenske žitarice? nije dobro predugo čekati sa glutenom a pogotovo za dojene bebe. treba uvesti gluten dok beba puno doji. kad mu to uvedeš možeš mu davati mix žitarica s voćem. možeš uvesti i jogurt i mladi sir. ako ti je dobar ticker vama je 9 mjeseci. možeš mu mastiti puterom isto. povrće možeš dodati karfiol, brokulu, špinat, tikvu, blitvu, celer voća raznog može jesti. možeš i ribu uvesti pa napraviti riblju čorbicu. ovo sve radi uvođenja okusa novih ne radi težine. ja se ne ih sikirala ako manje dobija na težini. sad je beba dosta aktivnija pa je normalno da manje dobije na težini. i meni je nebulozno keks davati radi gojenja. čuj napumpati dijete praznim kalorijama, šećerom. niđe veze.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.2.2013 13:36:00
kaktuscic
Tikvicu, blitvu i spinat vec jede, mladi sir i jogurt isto to sve vec odavno jede, jeli smo i griz... E jedino druge zitarice jos nismo probali, ne radi glutena nego sam totalno zaboravila na ostale zitarice. Ribu ce probati ovih dana, kad dodje nama na meni Tacan je ticker. Ma ja stvarno nisam htjela zuriti s dohranom, bitno mi je da sto vise doji, jer ima vremena za nove ukuse, zivot je pred njim.. Hranu mu vec mjesec dana ne blendam, samo viljuskom izgnijecim. On inace puze od 7-og mjeseca i sad hoda oko namjestaja pridrzavajuci se samo jednom rukom, dosta je aktivan, ali noc prespava u komadu od 20 do 07 h :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.2.2013 12:15:42
Daliyah92
chuci, mozes li mi molim te napisati sta tvoja beba jede u toku jednog dana, i koliko puta? Tvoja beba je od moje starija 12 dana, znaci na istom su otprilike. Ja svom dajem cerelac od zitarica i od rize, nekad jedan nekad drugi, i kasicu koju sama napravim (jabuka, mrkva, breskva, kruska) i nekad u nju izmrvim keksa. I jednom do dva put u toku dana ga tako hranim, je li to dovoljno? Pokusala sam mu dati i krompir ali nece, nekad pojede 2-3 zalogajcica i onda nece, samo drzi u ustima i onda izbaci. Tako i rizu i tarhanu. Ne znam koliko sad ima kg, ali meni izgleda ok, nije mrsav a nije ni debeo.
< Poruku je uredio Daliyah92 -- 16.2.2013 12:16:23 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 8:29:00
KupusLivada
IZVORNA PORUKA: djoisa
na temi kalendar nadohrane ..i daj recept
Kašica za doručak – protiv zatvora i tvrde stolice potrebno: 3 suhe šljive pola jabuke 1-2 kafene kašike „zobenih klica sa posijama“ (kupovala sam u konzumu, na odjelu zdrave hrane, posije su valjda mekinje ili tako nešto)
Šljive i pola jabuke skuhati. Sa mlakom vodom u kojoj se kuhalo voće namočiti klice dok potpuno ne omekšaju (cca 20 min). Klice procijediti. Skuhanu jabuku oguliti, malo zgnječiti, dodati zgnječene šljive (paziti da ne ostanu veliki komadi sa kožom), dodati klice i sve pomiješati sa još malo vode u kojoj se kuhalo voće. Ovaj doručak je jako ukusan i zdrav i za mame :) . Ako beba nema problema sa stolicom, može se umanjiti udio šljive i staviti malo više jabuke. Prijatno!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 10:27:49
chuci
napisah ogroman post i ugasi mi se laptop. uglavnom mi smo sada trenutno na tri obroka no to se uglavnom svede na dva obroka i međuobrok. nekad jede doručak i ručak, nekad doručak i ranu večeru, nekad ručak i večeru i uz to bude međuobrok. fazon je što ne stignem da mu sve dam ako produži spavanje (npr jučer je odspavao dva sata umjeso pola sata kako inače odspava), ili ako se zasiti nekim obrokom pa neće da jede kasnije ili da doji i tako. uglavnom za doručak mu dajem obično puru sa mladim sirom i pavlakom, griz sa pekmezom od jabukeili kruške (jer ta dva imam domaća bez šećera), bananu samu ili sa jogurtom, jabuku narendanu, samu ili sa malo soka od jabuke i rižinih pahuljica ili mu izdrobim baby keks od pira bez šećera u to, breskva sa rižinim pahluljicama (ima hipp ili mu skuham iz zamrzivača), kašicu šljiva i jabuka hipp. za ručak jede žitarice, povrće (do 2 vrste) i to je kuhano na mesnoj vodi a nekad je i sa komadićima mesa. od žitarica stavljam rižu, proso, amarant, i rjeđe kukuruznu palentu. nisam još kupila drugih žitarica inače bi i njih koristila. od povrća je to tikvica, mrkva, krompir, karfiol, špinat. od mesa je jeo piletinu, teletinu i ribu. za večeru nekad jede organic fine apple jer je ona bez dodatnog šećera, to najčešće kad smo u gostima negdje, ili neku varijaciju doručka. večeru najčešće ne stignem dati ako ručak pojede kasno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 13:35:13
aidana
IZVORNA PORUKA: chuci
napisah ogroman post i ugasi mi se laptop. uglavnom mi smo sada trenutno na tri obroka no to se uglavnom svede na dva obroka i međuobrok. nekad jede doručak i ručak, nekad doručak i ranu večeru, nekad ručak i večeru i uz to bude međuobrok. fazon je što ne stignem da mu sve dam ako produži spavanje (npr jučer je odspavao dva sata umjeso pola sata kako inače odspava), ili ako se zasiti nekim obrokom pa neće da jede kasnije ili da doji i tako. uglavnom za doručak mu dajem obično puru sa mladim sirom i pavlakom, griz sa pekmezom od jabukeili kruške (jer ta dva imam domaća bez šećera), bananu samu ili sa jogurtom, jabuku narendanu, samu ili sa malo soka od jabuke i rižinih pahuljica ili mu izdrobim baby keks od pira bez šećera u to, breskva sa rižinim pahluljicama (ima hipp ili mu skuham iz zamrzivača), kašicu šljiva i jabuka hipp. za ručak jede žitarice, povrće (do 2 vrste) i to je kuhano na mesnoj vodi a nekad je i sa komadićima mesa. od žitarica stavljam rižu, proso, amarant, i rjeđe kukuruznu palentu. nisam još kupila drugih žitarica inače bi i njih koristila. od povrća je to tikvica, mrkva, krompir, karfiol, špinat. od mesa je jeo piletinu, teletinu i ribu. za večeru nekad jede organic fine apple jer je ona bez dodatnog šećera, to najčešće kad smo u gostima negdje, ili neku varijaciju doručka. večeru najčešće ne stignem dati ako ručak pojede kasno.
E ovo kao da sam ja napisala. Od dorucka, preko rucka pa sve do vecere koja je najcesce organic fine apple I kod nas su nekad 2 nekad 3 obroka, zavisi koliko spava. Nekad zna i po 3 sata odspavati i onda mu ne stignem dati taj treci obrok. Izmedju ima 3 mlijecna obroka. Samo sto je mom sad punih 9 mjeseci Ja volim ovako vidjeti kako drugi hrane bebe da se mogu orijentisati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 22:33:24
bebaa
pozz...nocas smo u dm-u kupili kutiju babylove proso od navrsena 4 mj. pa me interesuje kako vi to pripremate,da li se pridrzavate upute ili je dodajete u drugu hranu kao sto ja dodajem rizolino u sve...beba ima 4mj. i 19 dana...u principu jede sve sto mu ponudim...i imam pitanje za monte,rekli su mi neki da smije probati pola pakovanja pojesti a ostalo pokloniti mami hehehehee...sta vi mislite,hvala...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 23:28:57
Crnkica
IZVORNA PORUKA: bebaa
imam pitanje za monte,rekli su mi neki da smije probati pola pakovanja pojesti a ostalo pokloniti mami hehehehee...sta vi mislite,hvala...
ma ti monte pojedi sama,nemoj tako maloj bebi davati monte,nema potrebe imaš mnoštvo drugih namirnica da nahraniš bebu a monte nit je hranjiv niti zdrav.mojoj je uskoro 9 mjeseci još nije probala.ako već hoćeš skuhaj jabuku,smiksaj i dodaj malu kašičicu montea,lijep obročić.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 23:39:09
Banana
moj bebać ima 4 mjeseca i ja se polako pripremam za uvođenje druge hrane. ono što me zanima jeste bebina probava. od rođenja samo doji. noću fino spava, ide u krevet u 21, budi se oko 2 i oko 5. međutim, ta njegova buđenja počinju blagim stenjanjem i gasovima, da bi na kraju malo zaplakao i nakon podoja nastavio spavati. kada bebe prerastaju te gasove? da li to znači da njegov organizam trenutno nije spreman za druge obroke kada ga i mamino mlijeko zna izmučit?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.2.2013 23:51:03
bebaa
ja da sam na tvom mjestu uopste ne bi pomisljala na uvodjenje bilo kakve hrane ako dojis...to ti je blagoslov kad mozes i imas mlijeka...nemaju ti gasovi veze sa dojenjem izuzev ako si ti licno unosila u organizam namirnice koje nadimaju...kamo srece da sve mozemo dojiti...u tvom mlijeku i sma znas ima sve sto pozeliti moze...samo nastavi tako dokle god mozes a lako se odluciti na dohranu...prvo se odluci koju vrstu AD mlijeka zelis koristiti ajer ne mozes tek tako preci na cvrstu hranu...moj je dojio 4 mj. ali od pocetka je dobijao i AD mlijeko jer ja nisam imala dovoljno...sad jede sve sto bi mu npr. kupila gotovo ja mu smiksam...dlejla rece da mu smiksam jabuku...ma on vec odavno jede voce i povrce i naravno sve je skuhano i smiksano,samo babanu jede prijesnu...opet ponavljam ima 4mj. i 19 dana...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2013 0:21:24
aida.
IZVORNA PORUKA: bebaa
pozz...nocas smo u dm-u kupili kutiju babylove proso od navrsena 4 mj. pa me interesuje kako vi to pripremate,da li se pridrzavate upute ili je dodajete u drugu hranu kao sto ja dodajem rizolino u sve...beba ima 4mj. i 19 dana...u principu jede sve sto mu ponudim...i imam pitanje za monte,rekli su mi neki da smije probati pola pakovanja pojesti a ostalo pokloniti mami hehehehee...sta vi mislite,hvala...
Sto ce tako maloj bebi monte Moj je imo i preko godinu ja mislim ka je probo monte.. Imat ce kad za slatkise, vjeruj mi.. A beba je jos jako mala, kad si prije "izdavala" to sve i voce i povrce?? Nema veze ako je beba na AD, i bebama koje ne doje ne treba previse rano pocet davat ostalu hranu... Jer eto u AD ima sve sto joj je potrebno... Ne znam zasto se zurite sa dohranom toliko
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2013 7:39:33
Banana
uh, neko je ovdje promašio ili sam ja temu ili si ti mene pogrešno razumjela. ne planiram prekidat dojenje već samo pomalo učim šta i kad bebać može da jede kako ne bih nespremna dočekala njegovih šest mjeseci. a htjela sam da provjerim ovo sa crijevima, da li je to možda neki znak da beba još uvijek nije najspremnija za drugu hranu i sl. jer me već salijeću sa svih strana i mašu glavom što mu ne dajem makar vode.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2013 10:30:57
chuci
banana nisam nigdje čitala da se gasovi dovode u vezu sa spremnošću za početak dohrane. progooglaj malo na temu spremnos bebe za dohranu imaš razne znakove. ja sam kod svojih pratila da su postali aktivniji te samim time počeli trošiti više energije, pokušavaju staviti hranu u usta i žvakati, kad stavi igračku pokušava da je žvače ne samo da je liže, i vrlo bitno da izgubi refleks kojim jezokom gura hranu iz usta. nisam pratila kada je beba počela ''željno gledati'' u sve što mi jedemo jer to nije znak koji kaže da je spremna, a dosta ljudi kaže eto gleda me ne mogu da joj ne dam da lizne evrokrem ili šta već ja jedem.
to je mali organizam, nenaviknut da unosi bilo šta osim mlijeka. mislim da ne treba ići sa dohranom agresivno i davati šta god neko pomisli da bi beba mogla probati, ili šta neko donese kad dođe u goste ili šta je komšinica ili tetka ili nana ili mama davala kad je imala bebu. sa dohranom polahko, jedno po jedno imaće vremena da sve proba. so, šećer, aditivi iz montea i slične hrane nikako nisu za tako mali organizam. možda bebi neće ništa biti, ali sigurno joj to neće ni na koji način pomoći. mlijeko je osnovna hrana a ostalo je dohrana.
pretilos je bolest i ja namjeravam djeci barem da ti dobar početak u hrani. dijabetes isto olest naših generacija kojima Bože dragi ništa nije iako smo jeli svew i svašta sa 4 mjeseca.
bebaa kad već pitaš mislim da ti je grehota davati monte djetetu. to je zdrav obrok samo u reklami, i to za dijete od 4-5 godina. za bebu od 4,5 mjeseca je to po mom mišljenju grehota davati. djetetu treba do 12 probanja nekog okusa da se navikne na njega. što znači u prevodu da djetetu daješ jabuku 12 dana ona mu neće dosaditi. toliko je voća povrća i žitarica koje su djetetu potrebne i zdrave da monte tamam neće doći na red prije godine.