Taii
|
IZVORNA PORUKA: Neca xxx IZVORNA PORUKA: Taii Mislila sam da necemo imati problema ali ipak imamo. Bebica je stara 13 dana i toliko vec vodimo bitku sa dojenjem. Vec u porodilistu nije htjela prihvatiti siku ( bradavice su mi malo uvucene). Dosli smo kuci i opet ista prica , pa smo kupili silikonske bradavice, nadajuci se uspjehu. Medjutim nista od toga. Do sad smo imale 5 uspjesnih podoja i to samo na desnoj siki, iako smo probale sve polozaje. Ali i ti podoji su jako stresni, prvo vristi, onda pocne vrtiti glavom lijevo - desno... I onda napokon uhvati... I taman kad se pocnem nadati i da ce i slijedece hranjenje biti uspjesno razocaram se , jer opet odbije siku. Kako je hranim? Na pocetku su to bila maratonska hranjenja na kasikicu, naravno mojim mlijekom, a onda smo nazalost posegnuli za flasicom, kupili smo onu aventovu, koja podsjeca na bradavicu... Mlijeka ima i na pretek, izdajam pa joj dajem, ali je obavezno stavim na siku prije hranjenja. U sustini bebica napreduje, dobila je 250 grama, jede , spava i po 3 sata u komadu , puni pelene, dnevno ima stolicu, zivahna je kao sto je i bila u stomaku, ali eto dojenje nas muci... I da ja nisam u trudnoci citala, i raspitivala se o dojenju nebi mi bilo zao, al i pored toga zakazala sam... Sta da vise kazem osim da prihvatam svaki savjet, jer stvarno zelim da malecka konacno prihvati siku. Nisi zakazala i nemoj misliti da ostalima dojenje u pocetku ide odlicno. Po mom iskustvu, a i iskustvu dosta poznanica i prijateljica, dojenje uopste u pocetku nije lako. Samo budi strpljiva i ne daj se obeshrabriti. Jos je ona mala a i tek ste poceli s dojenjem. Nisam imala isti problem kao i ti, pa ti nemam neki konkretan savjet iz iskustva. Da li uhvatis dojku sa svoja dva prsta prije nego stavis bebu? Da ona ne luta i ne trazi? Da li vas neko ometa pri dojenju ili ste vas dvije same u sobi? POkusaj da je stavis pored sebe, malo mazis, pa onda pocnes sa dojenjem. Ne znam sta si od navedenog vec pokusala, vjerovatno sve. Nadam se da ce ti se javiti neka mama koja je imala isti problem sa nekim konkretnim savjetom. U medjuvremenu sretno i pokusaj da se ne nerviras jer sve to beba osjeti, pa se onda i ona unervozi i nista od dojenja. Ja sam znala, kada se nasekiram oko dojenja, popiti jaku kamilicu, dobro posecerenu i pokusati se smiriti pa tek onda uzeti bebu da dojim. Sretno! Mazenje nam je obavezno , jer u tome uziva a i opusti se...a i kad dojimo same smo, jedino popodne je mm tu, ali i tad kao da ga nema, jer zna koliko mi je bitno da uspijem...