chuci
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Arminaa ja ne znam sta da radim, porodila sam se prije 6 dana, tezak porod, primala i transfuziju, beba sitna, 2,5 kile. ;lijeko mi ne nadolazi, madda ga imam pomalo kada stisnem brradavice. Beba doji, doji i na kraju se zacehbne od placa, sisa prstice od gladi. Ja sam ukljucila dohranu, ali mi nije jasno kako vi sve uspijete da hranite bebu bez dohrane, jel vam place kao moja, jer ocito mu dojka nije dovoljna. Ne bih da mu dajem flasicu, ali sta da radim kad je gladan, bude na dojki 2 sata pa se zacehne od placa. Pomozite mi, vise ne znam sta da radim Draga moja,s prvom bebom sam koristila dohranu (dali u bolnici) 2 dana nakon poroda. Treci dan nadoslo mlijeko,nadojila se i zaspala,spavala 2,3 sata. S drugom bebom smo 7 dana,pored dojenja koristili i dohranu (svih 7 dana obezbjedila bolnica),jer zaista je plakao,nije htio spavati. Sedmi dan podojio i zaspao i spavao par sati,sto mi je bio dovoljan znak da je nadoslo mlijeko koje ga zasiti. I nismo vise nikada koristili dohranu. Mozda i tebi jos nije doslo mlijeko koje zasiti bebu. mislim da nije uputno davati savjete ako se problematika ne poznaje. nema mlijeko koje zasiti i mlijeko koje ne zasiti bebu. ima kolostrum i poslije njega mlijeko. u svakom trenutku se u dojkama stvara mlijeko koje je idealno za baš tu bebu. jedini način da beba navuče sebi dovoljno mlijeka jeste da doji što više. kada se beba umori radiš sve živo što znaš i umiješ da malo odmoriš i ti i beba. najbolje ako imaš nekoga da je malo nosa, nina, pjevuši, pa za 15-20-30 minuta ponovo daš da doji. početak je težak, većini nas je bio. i bebe plaču svima, ne samo tebi. beba je tek došla na ovaj svijet. sve joj je čudno i nepoznato. ne zna ni da jede, jer je dosada sve samo dolazilo kroz pupčanik. tebi je teško, težak porod, umor. sve je to normalno i svima se to dešava. beba možda i ne plače od gladi. vrlo vjerovatno je da beba plače od umora jer dugo doji. neke bebe teško zaspu. moji oboje i sada teško zaspu. nikada nam se ne dešava ono doji i zaspi dojeći i nastavi spavati. dalje malim bebama je želudac mali, i u njega stane jako malo hrane, i to je bebi dovoljno. to što beba sisa prstiće znači samo da ima refleks sisanja, što je dobro. samo joj daj dojku umjesto prstića. glavni problem u početku dojenja, i često glavni krivac za rani prestanak dojenja jeste psiha majke. koja sebe na neki način ubjedi da beba plače od gladi, pa joj da flašicu, pa drugu i tako to ide dalje dok dojenje ne prestane a flašica ne peuzme. lijepo sebi kaži 1. ima mlijeka 2. mlijeka ima onoliko koliko beba podoji 3. ako ga nema dovoljno beba ga mora dojenjem navući 4. beba poslije 2 sata dojenja vrlo vjerovatno plače od umora, ne od gladi. bebi daj jednu dojku. prati da beba lijepo zahvati bradavicu. prati da ima period sisanja i period gutanja, to je kada se mlijeko otpusti i krene samo teći. kad završi gutanje pusti bebu da još neko vrijeme sisa, možda opet krene mllijeko i opet krene gutati. kada neko vrijeme prođe bez otpuštanja mlijeka iako beba sisa promjeni dojku i radi opet isto. opet možeš promjeniti dojku kasnije. AD mljieko je bebama teško, teško ga vare i to ih umara i zato spavaju poslije njega.