chuci
|
IZVORNA PORUKA: Arminaa IZVORNA PORUKA: djoisa osjetis li ikad otpustanje mlijeka,, da li beba ikako i ujednom podoju ima periode gutanja? mozes li to da upratis? da li beba pravilno prihvata dojku? koliko cesto je beba ne grudima? velicina i mekoca nam nisu objektivan pokazatelj "napunjenosti" grudi Mislim da dobro prihvata dojku, usi mu se mrdaju dok je na njoj, stavljam ga ja cesto, mada on vise spava na njoj, nego sto sise, a kad doji, osjetim kako mi kao bridi u grudima, ne znam jel to otpustanje mlijeka prati da beba kad je staviš na dojku doji a ne spava. prvo beba doji i navlači mlijeko, tada ubrzano sisa, onda se mlijeko otpusti, to ti možeš osjetiti kao to da ti bridi u grudima, ili trnce osjetiš, neko ne osjeti ništa. tada beba mijenja ritam i samo guta mlijeko u pravilnim razmacima. nakon nekog vremena mlijeko prestaje smao teći i beba opet mora da sisa. neke bebe se umore, neke su lijene, nekima je dosta pa prestaju sisati nakon ovoga, a neke i plaču jer je mlijeko prestalo teći. velika je greška dati bebi flašicu nakon ovoga jer onda beba shvata da mlijeko samo teče, i onda prestane pa malo zaplačeš i mlijeko nastavi samo teći (jer iz flašice samo teče). ako beba neće više da sisa i zaspi, odvojiš je. ako se probudi vratiš je na istu dojku ako sisa, super ako neće ne mora. ako plače i neće istu dojku probaj dati drugu dojku. ako neće ni tu, možda je jednostavno umorna pa je probaj uspavati. već sam pisala da mojih dvoje, pa ni jedno nije htjelo da zaspi uz dojenje. uvijek je uspavljivanje posebno išlo. probaj da bebu što više dojiš a što manje dohrane daješ. uvijek ide prvo dojenje jednu siku, pa drugu, pa opet prvu. pa kad baš više neće da doji onda dohrana, i to količinski manje nego što je jedan obrok za bebu tog uzrasta po tablici. ako piše da je obrok 50 ml, ja bi dala 20 nakon dojenja. vrlo bitno. dojenje se ne mjeri vremenom. nego se prati da li se mlijeko otpušta i da li beba guta. ako beba spava na siki i zasisa instinktivno par puta u sat vremena to ništa ne pomaže. ne daj bebi da spava na siki. neka spava nakon dojenja. ja bi bebu odvajala od sike kada zaspi pa ako se probudi neka nastavi dojiti, ako se ne probudi neka spava pa kad se probudi neka opet doji. kad pređeš na dojenje prati koliko beba ima mokrih a koliko ukakanih pelena u 24 sata. jedna mokra pelena je kada staviš dvije kašike vode u pelenu. izvagaj kuhinjskom vagom ako nisi sigurna. probaj sa vodom i čistom pelenom da vidiš razliku u težini. jedna ukakana pelena je pelena u kojoj je kake kao kovanica od 5 KM. najbitnije. svaki početak je težak. samo reci sebi uspjeću, i drugi su uspjeli i sa gorim problemima od tih. piši opet pa ćemo mi opet pokušati pomoći.