|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  193 194 [195] 196 197   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
5.1.2013 11:16:51   
Maglicica
Moj je bio uhvatio uhvatio neki ritam - sisa po 10ak min, bas aktivno, bude budan satak, pa 2h spava i onda opet, tako da je jeo na 3h otprilike; a po noci je sisao u 22 pa u 02 pa u 06 i to tacno kao sat.
Zato sam se malo i zabrinula zbog ove promjene, evo vec cetvrta noc, u kojoj se budi svaka 2h, uz neki mali krik pa vristeci plac.. Spava u krevecu do mog kreveta, i ja ga uzmem, i cim napravimo dva koraka, on zaspi kao top.. ja ga vratim u krevetic, i opet isto.. sav mi je neki cendrav i nervozan, nicim mu udovoljiti..
A valjda mi je ovo sad velika promjena, kako nije imao grceva i bio je bas jedna sretna, nasmijana, debela beba :) Pokusavam otkriti sta mu je, pa mi je glad prva pala na pamet, posto ga samo dojim.. No sinoc sam skontala da mu se i dalje jede u tim terminima u 2 i 6, a da ova budjenja zaspi cim ga uzmem, i ne trazi da jede, nego se nesto tako gadno budi vristeci.. pojma nemam sta mu je :(

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 4851
5.1.2013 12:05:36   
chuci
Možda su zubi, možda preživljava dan i sanja nešto, možda mu utrne ruka ili noga u nekom položaju, možda ga uspavljuješ dojeći ili si pored njega pa se trzne u nekom trenutku skonta da te nema i prepadne se, možda ga nešto boli nB, puno je možda.
nije gladan to si i sama skontala. proći će aBd, a možda i neće. ako prođe dobro je, ako ne prođe ne brini naviknućeš ustajati i u 4 vrlo brzo user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Maglicica)
Neposredna veza do poruke: 4852
6.1.2013 8:47:21   
Maglicica
A moja chuchi... dok ja upalim... sinoc se opet budio svaka dva sata, i citav dan jeo svaka dva sata, i gladan, i kenjkav... i do mozga mi dopre da mi je to sve vec vidjeno.. i skontam njegovu dob i - skok u razvoju! :))

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4853
6.1.2013 9:54:27   
Nunny
Jutro imam problem vec dva dana (danas treci) od kako sam se prehladila, ne osjetim da mi mlijeko nadolazi...mljeka ima ali ne kao inace kad "preliva"...takodje moj maleni cesce trazi da doji jer vjerovatno nema one kolicine na koju je navikao..
do sada nismo imali problema hvala Bogu prvi mjesec je dobio 1,550kg iskljucivo dojeci, drugi mjesec 1,450kg za par dana cemo na kontrolu pa cu zanti kakav nam je bio 3. mj.
Uglavnom ne moram vam reci da me uhvatila panika da mlijeko ne stane sinoc sam ustala u 3 da pijem caj za dojilje, sad kuham kompote ma sve sto mi padne na pamet..user posted image

ja sam bas pod jakom upalom boli me glava, zglobovi, stomak..curi mi nos, ma sve osim mlijeka user posted image

< Poruku je uredio Nunny -- 6.1.2013 9:55:46 >

(odgovor članu Maglicica)
Neposredna veza do poruke: 4854
6.1.2013 10:28:58   
Lalali
vjerovatno ti je uspostavljena laktacija odnosno, sistem ponude i potraznje.

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 4855
6.1.2013 10:32:32   
animagical
nunny samo se trudi da malo vise odmaras i pije tecnosti, zbog svog zdravlja...ne moze nestati mlijeko zbog prehladeuser posted image

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 4856
6.1.2013 11:14:57   
Nunny
animagical user posted image voljela bih da mogu malo vise odmarat ali mi to djeca jednostavno ne dozvoljavaju, po citavu noc me bude mali sto doji, veci hoce cokoladno mlijeko, pa hoce u wc, pa sve nesto zanovjeta po 5 puta me u toku noci probudi user posted image
lalali ja sam starijeg sina dojila 25 ipo mjeseca i nikad mi se ovo nije desilo, da djeluju ovako prazno...sjecam se kad se sa njim regulisala laktacija uopste ne djeluje isto user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 4857
6.1.2013 11:21:49   
vjestica
nunny ti si već ikusna majka dojilja i trebala bi znati da mlijeko ne može tek tako nestati
nije nužno da osjetiš da su dojke pune
znaš i sama kad se reguliuše ponuda i potražnja, da nema curenja i prelijevanja

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 4858
6.1.2013 11:23:31   
animagical
pa ne mora dojenje dvoje razlicite djece biti isto, normalno je da svako ima svoj nacin i ritam..ako je beba zadovoljna, fino napreduje, ne zamaraj se oko toga uopste... mozes li bar odmoriti koji sat kad ti je muz kuci, popodne? meni je bilo tako slicno kada sam imala stomacnu virozu, proljev i povracanje..iscrpi se organizam,ali se to sredi cim ozdravis... hajde, pristavi supu na koljenici, jedan kompot i doji lezeci...da sto prije ozdravis

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 4859
6.1.2013 18:03:52   
Nunny
hvala vam na savjetima, ja sam vec malo bolje...iako mi jutros nije bilo nidocega natjerala sam se da izadjem i malo sam umorla, lijepo ruckala i psihickise rasteretila.. cak su mi i sinusi "procepili"
sto se tice mlijeka mali doji pa vidjecemo kakva ce biti noc...sigurno je iscrpljenost ucinila svoje...
ma vec sam vidjela par slucajeva gdje mamama mlijeko jednostavno prestane..bez nekog konkretnog razloga pa sam se bas uplasila...
nista me kao to ne cini srecnom..

Neposredna veza do poruke: 4860
6.1.2013 18:21:00   
animagical
ma koliko sam ja skontala, to kad kazu da je nestalo mlijeko je obicno skok u razvoju koji se ne ispostuje, nego se pocne dodavati sve veca i veca kolicina dohrane...

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 4861
13.1.2013 20:38:23   
senka 81
Pozdrav,
molila bih za pomoc.. Naime, beba mi stara 2 mjeseca, i isključivo se dojimo.. Primijetila sam međutim da ima dana kada ne znam sta da radim koliko imam mlijeka (prije 10 dana sam morala i kupusne obloge stavljati koliko se to bilo upalilo), a nekad, kao danas npr, imam osjecaj da mi je mlijeka jako malo. Ovi intervali kod nas se cesto smjenjuju, ne znam sta je uzrok tome..bojim se da ovi "sušni" periodi nisu nagovještaj skorašnjeg prestanka laktacije ;-(.. Znaci situacija je ovakva: par dana mlijeko sipa na sve strane, pa onda dan ili dio dana, kao da je smanjeno.. Molim vas za odgovor, ako znate sta je uzrok...

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

Neposredna veza do poruke: 4862
13.1.2013 21:25:56   
Dalia_88
Pozdrav drage mame dojilje.
Moja beba je rodjena 5. Januara. Imale smo manjih problema pa smo bile 5 dana u bolnici gdje je doobila i zutilo zbog kojeg je uspavana pa se mucimo s dojenjem. Prdpostavljam da je bilo slicnih postova ali nemam vremena da citam sve.

Mlijeka imam dosta, bradavice su se fino formirale ali beba samo spava user posted image
Pokusavam da je razbudim al slabo. Ponekad kad se probudi jako place i vrti glavom nece da uhvati siku, imam osjecaj da je muci stomacic jer se grci i trza nogicama. Cesto se smiri nakon sto cujem da je prdnula. Jel rano za grceve user posted image
Nekad imam osjecaj da nije fino ni uhvatila, kao da uhvati samo bradavicu. Danas mi doji jako kratko i zaspi brzo. Ja je malo vucem za nogicu kako mi je babica rekla ali nista. Sve se bojim da je gladna iako joj je stolica zlatno zute boje.
Cak sam i izmuzla nekih 25ml i dala joj, izvukla je flasicu za par sekundi.
Ne zelim da je hranim na flasicu a dohrana ne dolazi u obzir. Samo se bojim da je gladna a i rekli su mi da dojim sto cesce zbog zutila.

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 4863
13.1.2013 21:29:34   
animagical
dalia nemoj davati na flasicu, samo ces ej zbuniti i onda nece zbati da doji...trudi se da da bebi stavis sto vise areole u usta, kada zine..kada se usoava najbolje je da je razbudjujes kompresijama..da ti posaljem link kako se to radi?

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 4864
13.1.2013 21:42:39   
djoisa
dalia nemoj flasicu davati nikako samo ces je zbuniti,,

ako nisi sigurna da je beba dojku uzela kako treba..prekini podoj tako da u ugao bebinih usana stavis svoj mali prst i izvadis dojku..nikad nemoj dozvoliti da doji ako je hvatanje bradavice nepravilno..

zagrijavanje dojke prije i u toku podoja takodje vam moze pomoci da aktivno sisa

http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-release-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13

evo link sa kompresijama user posted image

< Poruku je uredio djoisa -- 13.1.2013 21:43:50 >

Neposredna veza do poruke: 4865
13.1.2013 21:55:29   
djoisa
senka

kod vas ide sve kako treba..uzrok su tzv skokovi u razvoju usljed kojih beba cescim podojima salje signal vasem tijelu za vecom proizvodnjom mlijeka tijelu je potrebno odredjeno vrijeme da odgovori na povecanu potraznju tada osjetite da ima vise mlijeka..nakon odredjenog vremena ta proizvodnja se ustabili pa imate osjecaj "manjka" mlijeka pa onda opet sve ponovo..sve je ustavrikod vas normalno..sve dok dojite iskljucivo i na zahtjev laktacija nece prestati sama od sebe..mlijeko se proizvodi na principu ponude i potraznje ..uzivajte

< Poruku je uredio djoisa -- 13.1.2013 22:01:01 >

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4866
13.1.2013 22:40:20   
senka 81
Pozdrav,
mi smo imali identican problem.. mlijeka sam imala i previse, beba se rodila sa 4100 g. i bilo je za očekivati da će jesti non stop, međutim, maleni je spavao po cijele dane/noći, nije bilo načina da ga probudim. Umivala sam ga hladnom vodom, škakiljala, dirala po licu, ali ništa. čak sam jedan dan oplakala jer sam mislila da će mi umrijeti.Pelene su bile maltene suhe, a stolica zelena. Ali, poučena iskustvom sa prvim djetetom koje nisam uspjela dojiti, bila sam odlučna i nisam davala bočicu. Prvih 15-20 dana, nisam izlazila iz sobe, po cijele dane/noći sam pokušavala da ga dojim.Niti sam ja znala, niti je beba znala.Njegovo spavanje nam je bio dodatni problem. nakon 15-og dana, poceli su duzi periodi budnosti (po 10-15 min), i tada je sve krenulo nabolje. Bitno je da stalno guraš siku, i da nastojiš, ako je ikako moguće, da ga razbudiš. A AD ni slučajno.. Ja sam znala da se izmuzem u šoljicu, pa kašikicom sam mu davala mlijeko, kako bi bar nešto pojeo. Prvo je počeo vući po nekoliko puta, znala sam čak brojati da vidim koliko gutljaja je popio, i dan po dan, počeo je da doji sve duže i duže.. po minut, pa dva, pa 5...Uglavnom, teško jest, ali kad beba napuni 2sedmice, postaje sve puno lakše, vidjet ćeš  :-)

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 4867
13.1.2013 22:44:02   
senka 81
Nadam se da je to to :-)..Beba uglavnom napreduje fino, prvi mjesec je dobio 1400g, a sad 1200, nije plačljiv, spava, ali imam osjećaj da, kad naleti ovaj period, je gladan, mada je to samo moje mišljenje. U ovom slučaju, on doji, ali kratko, i nije mi jasno da se zaista i najeo za tih par minuta dojenja.. Ili je možda ojačao, pa brzo popije ..

0

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4868
13.1.2013 22:52:36   
Lana_
Veče,čitav dan se osjećam slomljeno,sve me boli,kao pred temp,napipala sam na desnoj (.) kvržicu i boli me na dodir,jel moguće da mi se začepio kanalić?user posted image

* 22.3.2009. * prva ljubav
* 10.7.2012.* druga ljubav

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 4869
13.1.2013 22:56:56   
animagical

IZVORNA PORUKA: Lana_

Veče,čitav dan se osjećam slomljeno,sve me boli,kao pred temp,napipala sam na desnoj (.) kvržicu i boli me na dodir,jel moguće da mi se začepio kanalić?user posted image

sigurno,posebno ako je crvena koza na tom mjestu...sada prije podoja dobro ugrij, ako mozes vrucim tusem ili nekim drugim vrucim oblogama, koliko mozes izdrzati toplinu, ako mozes i uzmi baby ulja pa izmasiraj tu kvrzicu, prvo kruznim pokretima, pa onda sa tri srednja prsta tjerajuci prema bradavici...podoji bebu, po mogucnosti na naicin da je bebina brada usmjerena prema tom mjestu-najlakse da beba lezi a ti se iznad na laktove i koljena namjesti..iza podoja tu stavi hladnu oblogu ili istiucen list kupusa...i tako ponavljaj dok ne razbijes kvrgu masiranje, grijanje,podoj, kupus... sretno

(odgovor članu Lana_)
Neposredna veza do poruke: 4870
13.1.2013 23:10:03   
Lana_

IZVORNA PORUKA: animagical

IZVORNA PORUKA: Lana_

sigurno,posebno ako je crvena koza na tom mjestu...sada prije podoja dobro ugrij, ako mozes vrucim tusem ili nekim drugim vrucim oblogama, koliko mozes izdrzati toplinu, ako mozes i uzmi baby ulja pa izmasiraj tu kvrzicu, prvo kruznim pokretima, pa onda sa tri srednja prsta tjerajuci prema bradavici...podoji bebu, po mogucnosti na naicin da je bebina brada usmjerena prema tom mjestu-najlakse da beba lezi a ti se iznad na laktove i koljena namjesti..iza podoja tu stavi hladnu oblogu ili istiucen list kupusa...i tako ponavljaj dok ne razbijes kvrgu masiranje, grijanje,podoj, kupus... sretno

hvala puno user posted image

* 22.3.2009. * prva ljubav
* 10.7.2012.* druga ljubav

Neposredna veza do poruke: 4871
14.1.2013 9:00:21   
Lulu_08
Ja imam gripu uz upalu grla, nazalost uz standard skidanje temperature i unos vitamina pijem i antibiotik. Juce sam imala manju temperaturu (oko 37 sa nesto) cijeli dan ali mi je lijeva dojka bila konstantno bolna, puno cesce nego normalno se punila i stvarala se plocica. Ja sam instinktivno davala cesce lijevu da doji i manje me danas boli ne osjetim da je tvrdo. Malo mi je samo nejasno sta se desilo?

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Lana_)
Neposredna veza do poruke: 4872
14.1.2013 9:09:46   
chuci
i meni se to često dešava lulu. ja sam već navikla. vjerovatno je prepunjavanje, a nekad se i začepi neki kanalić. beba je već velika pa puno lakše izvuče začepljenje nego na početku.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 4873
15.1.2013 11:56:58   
senka 81
Evo samo da vam javim da je vec danas stanje sa mlijekom puno bolje.. Sike su jos uvijek prilicno ispuhane, ali ni priblizno kao jucer. Jucer je stanje bilo ubjedljivo najgore. Izgleda da cemo i ovu krizu laktacije uspješno prebroditiuser posted image . Prethodna 2 dana smo imali bas manjak mlijeka, al osjetno manjak. Jucer je bebac dojio svako pola sata - sat, naizmjenicno sam mu nudila siku, i on je onako pomalo dojio, cuclao :-), i u noci se budio 3 puta sto inace nije slucaj, i svaki put bi samo pomalo dojio, i onda opet zaspao. Vidim jutros je i pelena dosta punija nego jucer ujutru kada je bila praznija nego inace.. Nadam se da ce vec sutra stanje biti jos bolje...Ovo vam govorim iz razloga da, mamama koje sumnjaju u mogucnost iskljucivog dojenja(kakva sam i ja bila uostalom) prestanu to biti user posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4874
16.1.2013 21:49:22   
Bebica11
Zene ne smijem dojiti bebu od 14mj punih 7 dana od jutros, da odrzim mlijeko koliko trebam dnevno puta izdajati i koliko kolicinski, a da se ne stvore gutice, dosad sam imala temperaturu pa sam znala preskociti vidim odmah manje al sad hvatam pumpicu u ruke dok nije otislo skroz, valjda nece za 7 dana user posted image

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 4875
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  193 194 [195] 196 197   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  193 194 [195] 196 197   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

pitanje
dandi84

Koliko bi djece voljeli da imate??

1 (17%)

2 (24%)

3 (38%)

4 i više (21%)

Broj svih glasova: 283

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *