Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ne bih da prekidam priču o jajima, ali moram, sorry... Pitanje glasi: Gdje sunetiti dijete? Mi imamo nekoliko pozitivnih iskustava kad je Sanasa u pitanju, ali oni ne žele sunetiti bebu mlađu od šest mjeseci, a moj dečko je tek napunio četiri, i želim to obaviti čim, čim prije. Pedijatrica mi je preporučila prof. Dizdarevića, radi privatno na Grbavici, pa me zanima da li je neko u skorije vrijeme imao prilike sunetiti bebu kod njega i kakvi su utisci, budući da se, uz dužno poštovanje, radi o penzionisanom ljekaru.
Mi smo prije 2,5mj sunetili svog djecaka kod Dizdarevica, i stvarno smo zadovoljni... skripavo je bilo samo prvu noc, a kasnije ni osjetili nismo. Rana je takodjer jako brzo zarasla. Takodjer dosta forumasica je sunetilo djecake kod ovog doktora i sve su bile zadovoljne. Ipak ti znas sta je najbolje za tvoje dijete
Čestitke, drago mi je što je sve dobro prošlo. Ja sam nekako navijala za prof. Dizdarevića, ipak je ljekar sa ogromnim iskustvom. Kod njega nema veze da li je dijete mlađe od šest mjeseci? Ako imaš još kakav savjet, pelena, odjeća, rana... pozorno slušam
Čestitke, drago mi je što je sve dobro prošlo. Ja sam nekako navijala za prof. Dizdarevića, ipak je ljekar sa ogromnim iskustvom. Kod njega nema veze da li je dijete mlađe od šest mjeseci? Ako imaš još kakav savjet, pelena, odjeća, rana... pozorno slušam
Nama su koncici ispali u tih prvih 7 dana, i ja sam se samo pridrzavala onih uputa koje je on dao (dobije se papir na kojem je sve objasnjeno). Jedino sto ga nisam drzala 24h bez pelene (to je bila nemoguca misija). U biti samo je vazno sto manje kvasiti ranu (mi smo samo prali guzu kad se ukaki, kupanja nije bilo) i dobro mazati pelenu kremom (da se nebi zalijepila na cunu). Poslije sunecenja mog djecaka, dosao je i par sa bebom od 1,5mj (kod njega moze od rodjenja), samo sto se do 9mj radi pod lokalnom, a kasnije pod totalnom anestezijom.
Sretno...
Puno ti hvala na savjetima, dogovorili smo se za dvije sedmice a.B.d. Vjerovatno se ni ja neću pridržavati tog dijela sa pelenama, već vidim kako mali piški svuda po kući i tako je hiperaktivan, još bez pelene... Drago mi je što je kod vas sve dobro prošlo, i hvala još jednom!
znaci kod dizdarevica moze prije 6 mjeseci jel to provjereno:) drugarica ima djecaka nepunih 5 mjeseci i trebao bi suneta a ja upravo rekoh da koliko znam niko nece prije 6. da je uputim tamo ?
znaci kod dizdarevica moze prije 6 mjeseci jel to provjereno:) drugarica ima djecaka nepunih 5 mjeseci i trebao bi suneta a ja upravo rekoh da koliko znam niko nece prije 6. da je uputim tamo ?
ja nikad nisam cula da neko nece sunetiti prije 6 mjeseca.moj Ajdin sa 55 dana tacno bez ikakvih problema
ja nikad nisam cula da neko nece sunetiti prije 6 mjeseca.moj Ajdin sa 55 dana tacno bez ikakvih problema
e pa nas su vratili, imali smo 4 mjeseca, i dr.Zvizdic je s nama razgovarao...rekao je da svaki operatvini zahvat prije 6 mjeseca zivota ostavlja traume kasnije ( citiram "naucno dokazano") i vratio nas....dosli smo sa punih 6 mjeseci i odradili sunet bez problema,
ovo je,podvlacim, nas slucaj.
doduse da naglasim mi nismo sunetili u sarajevu vec u zenici u poliklinici sunce i prezadovoljni smo bili.samo prvu noc bilo malo plakanja a sutra kao da nista nije bilo.ovo za traumu mi nije jasno.ako ce izazvati traumu kod bebe mladje od 6 mjeseci isto ce se desiti i sa bebom od napr.8 mjeseci,ne kontam mislim nije to neka razlika... sto prije to bolje,ja tako kontam.moj Ajdin se nicega ne sjeca i superiska
znam da nije nit dozivljavam licno...ali na to pitanje ja ti ne mogu odgovoriti jer nisam kompetentna....
ali covjek tako rekao, cak kaze dok je bio u Americi da se vise ni tamo ne radi do 6 mjeseca, i tako i mi...
i ja kazem da smo i mi prezadovoljni sa uradjenim sunetom od 6 mjeseci kao i vi sto ste uradili ranije....
nikog ne odgovaram samo sam se nadovezala na neciji post da li je to istina, i ja rekla da jeste jer se nama tako desilo.
sretno svimakoji se odluce na sunet
I kod nas je bilo isto kao kod Anidle, nešto malo prije napunjenih 6 mjeseci dr. Zvizdić ga je osunetio, sve prošlo bez ijedne kapi krvi i bez ijedne suze poslije (doduše plakao je dok su ga radili, samo tad i više ne) ma sunet koji bih poželjela svakoj bebici.
I kod nas je bilo isto kao kod Anidle, nešto malo prije napunjenih 6 mjeseci dr. Zvizdić ga je osunetio, sve prošlo bez ijedne kapi krvi i bez ijedne suze poslije (doduše plakao je dok su ga radili, samo tad i više ne) ma sunet koji bih poželjela svakoj bebici.
HB pa je ta epizoda iza nas a toliko sam se brinula i plakala....i na kraju, sve 5 :) cuna za pozeljeti
Moram napisati ovim zenicama iz Sa da na djecijoj hirurgiji ima stvarno extra hirurga koji rade sunecenje i to u lokalnoj anesteziji i zaista mislim da nema potrebe da vodite djecu kod privatnika i pare na to trosite. Pa vala kad su brice to radile po kucama bez problema, onda valjda i ovi nasi dr na klinici mogu to odraditi Btw ja sam do nedavno mislila da je Skaka zanimanje - "covjek koji suneti" Tek prije par godina saznam da je to u stvari prezime, a da se ta porodica bavi tim poslom vec 2 ili 3 generacije
Moram napisati ovim zenicama iz Sa da na djecijoj hirurgiji ima stvarno extra hirurga koji rade sunecenje i to u lokalnoj anesteziji i zaista mislim da nema potrebe da vodite djecu kod privatnika i pare na to trosite. P
sunet ne spada pod zdravstveno osiguranje i kao takav ako neko zeli samoincijativno da uradi sunet na hirurgiji mora platiti.
izuzeci su ako se ustanovi da se dijete mora sunetiti....tada se ne placa....
sunet je u biti necija zelja, volja, vjerski obred, higijenski razlozi kako god.....
zato smo se odlucili privatno, svakako placamo.....a ovako bar nismo nista cekali, za dva dana sve gotovo, i nalazi i sunet....
Nije mi bila namjera ulaziti u polemiku zasto neko ide privatno ili ne, jer i sama cesto koristim usluge u privatnoj ljekarskoj praxi. Ja sam samo htjela dati informaciju da se to moze uraditi i u KC. I da, besplatno je, ali se mora imati ovjerena knjizica i uputnica od pedijatra, koja se dobije bez ikakvih problema samo se treba traziti. Ovo ne pricam napamet, nego iz iskustva ljudi koje poznajem. Za obrezivanje u lokalnoj anesteziji potreban je samo nalaz krvi koji se radi u nadleznom domu zdravlja, a opet sa uputnicom od pedijatra. Mislim da ovo moze biti jako korisna informacija. Znaci moze i besplatno u KCU Sarajevo.
Nije mi bila namjera ulaziti u polemiku zasto neko ide privatno ili ne, jer i sama cesto koristim usluge u privatnoj ljekarskoj praxi. Ja sam samo htjela dati informaciju da se to moze uraditi i u KC. I da, besplatno je, ali se mora imati ovjerena knjizica i uputnica od pedijatra, koja se dobije bez ikakvih problema samo se treba traziti. Ovo ne pricam napamet, nego iz iskustva ljudi koje poznajem. Za obrezivanje u lokalnoj anesteziji potreban je samo nalaz krvi koji se radi u nadleznom domu zdravlja, a opet sa uputnicom od pedijatra. Mislim da ovo moze biti jako korisna informacija. Znaci moze i besplatno u KCU Sarajevo.
No hard feelings
i ja samo dajem informaciju da je nama upravo pedijatrica odbila dati uputnicu jer s N.pisom je sve bilo uredu nije bilo nikakavih znakova da se treba raditi OZ.
kome uspije, super :) ne bjezim ja od KCU Sarajevo, naprotiv-moj naklon :)
Moja prijateljica neki dan sunetila bebaca od mjesec dana u Engleskoj totalno bezbolnom metodom koja se zove plastibell, nema hirurskog zahvata, nema noza. Kako mi je objasnila, stave neki prsten i koža sama otpadne za nekih 5-10 dana. Navijam da jednog dana i mi krenemo s tim da ne kasape malu djecicu.
Kad sam ja ležala u bolnici s malcem (na Dj. hirurgiji) ljetos do nas boks je bio jedan dječak od tri i po godine koji se sunetio. U razgovoru s njegovom nanom koja je taj dan bila s njim, saznala sam da se to ipak plaća.
Ne bih se složila da je anestezija uputna, jer i ona nosi svoje rizike, pogotovo opšta. Malo sam čitala o plastibell metodi, zovu je neterapeutskom i od 1980. godine se primjenjuje u SAD veoma uspješno. Ima nekoliko prednosti u odnosu na standardnu metodu obrezivanja, uglavnom se svodi na to da je lagodnija i manje bolna za bebe. Pošto ja imam dvije djevojčice ne mogu pričati o ličnom iskustvu, ali moje prijateljice koje imaju dječake su sunećenje svoje djece teško podnijele. Nekada smo mi roditelji gori od djece, ali ja da imam muško dijete i da imam izbor, uvijek bih odabrala onaj koj je lakši za dijete. Ne radi se samo o obrezivanju dok djeluje anset_ezija, postoji i post-operativni tok koji je očito jednostavnij kod ove metode. Ispade sada ovo debata za i protiv, ali ja ne bih više na ovu temu diskutovala, jer moje znanje seže do ovoga što sam navela. Budite mi pozdravljene.
Jo zaboravih dodati, definitivno se slaem da se to treba obaviti dok je beba manja. Ali evo imam dvije prijateljice kojima rekoe da se vie ne moe sunetiti prije navrenih 6 mjeseci starosti.
< Poruku je uredio Emmy -- 23.1.2012 14:37:29 >
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.