Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
slažem se.... ja ne praktikujem one običaje prospi mlijeko za drvo da porodilja ne ostane bez mlijeka, metni mašalla na kapicu, napravi baklavu kad se dijete rodi i sl al kad su u pitanju pokloni e tu pratim hahahahah babine gatke ne volim al ako je neki red da se svima kupi za sunet nešto jbg kupiću, eto nekako mi tako lakše duši Il ono kad prvi put neko blizak donese bebu doma kod mene daje se novac, ja ga dam al ne dajem jaja hahahah kakva jaja? bjež samo da se slupaju neđe
jest da je OT... al ta su me jaja izludjivaaalaaaa... gdje god dodjem s bebijem.... evo jaja.... vukljam djete, torbe, kolica, korpu... sebe... co'eka... i daj jos i jaja.... pa stvarno
Što ste bone take?
Veeseelaa posebno te ne podržavam za ovu baklavu
Ma nemojte se ljutiti na jaja . Nisu to gatke, to je imalo jako veliku vrijednost nekad ranije kad je jaje bilo deficitarno i ishrana dojilje (jer tad je velika večina majki dojila) bila vrlo jednolična i slabe kvalitete. Ta su jaja bila skroman prilog da se dijete posredno nahrani. I ako to danas nema neku praktičnu vrijednost neki običaji nose poruke pažnje, brige i lijepih odnosa, nemojmo baš sve odbaciti na račun savremenog zahlađenja i vlastitih komocija.
ni ja ta tepsija by moja mama mi je legla ko budali samar... imala sam mucnine i osim te baklave i kompota nisam mogla jesti...
meni su ovi pokloni za babine postali malo neprakticni...imam oko 20 trenerki za 2 godine... sreca sestric dvogodisnjak, ima da se nanosa
eh sad za sunet me zanima-jel ima obicaj klanja kurbana povodom suneta?
eh sad za sunet me zanima-jel ima obicaj klanja kurbana povodom suneta?
povodom suneta nema klanja kurbana , ali ima povodom rođenja djeteta (akika) :"Akika - kurban se može ispeći i prirediti sohbet za svoje najbliže, a može se u cijelosti podijeliti siromasima. U svakom slučaju ništa od tog mesa ne treba zadržati za sebe posebno." (Prof. dr. Enes Ljevaković fetva-i-emin)
ma nije problem meni baklava ko baklava al prije poroda su mi prosto prijetili da se baklava MORA napraviti, čuj rekoh mora hahahha to me iritiralo Šta ću ja s tepsijom baklave odmah po porodu , i onako niko ne dolazi na babine prije 40 dana poslije poroda.... svekrva je donijela baklavu i to me strašno ljutilo rekoh halo, rekla sam da to nije MOJ običaj, ne želim baklavu, ni prosipanje mlijeka oko drveća, ni mašalla bebici na kapu, ništa... ne volim da mi neko nameće bilo što, moje dijete moje (ne) običaji
Malo OT, ja sam danas na jednom dokumentarcu slusala da se u Kuranu ne spominje sunet, tj. da Kuran ne poznaje sunet, nego je Muhamed bio osunecen pa su sljedbenici poceli primjenjivati taj obicaj. Ako neko nesto vise zna nek zbori
Vesela ti njih plaho pripazi , nama je samo bilo - pare za cunu a ostali vozdra
Juni pa u islamu postoji farz i sunnet. Farz je ono sto je propisano Kur'anom i sto se mora postovati, a sunnet je ono sto je Muhammed a.s. obicno radio i sto je preporucio i nama da radimo...
ma nije problem meni baklava ko baklava al prije poroda su mi prosto prijetili da se baklava MORA napraviti, čuj rekoh mora hahahha to me iritiralo Šta ću ja s tepsijom baklave odmah po porodu , i onako niko ne dolazi na babine prije 40 dana poslije poroda.... svekrva je donijela baklavu i to me strašno ljutilo rekoh halo, rekla sam da to nije MOJ običaj, ne želim baklavu, ni prosipanje mlijeka oko drveća, ni mašalla bebici na kapu, ništa... ne volim da mi neko nameće bilo što, moje dijete moje (ne) običaji
Molim te lijepo, nemoj stavljati baklavu u isti koš sa mlijekom oko drveća
I za baklavu bi se mogao naći logičan uzrok. Nisu prije snahe bile kao ti , a i ako su bile nisu smjele govoriti. Pa su ljudi na babine dolazili odmah, pa je onda bilo jako zgodno da neko majci uleti sa baklavom da ne mora sama spremati. I danas ljudi imaju obićaj raniti na babine, a u ostalom pa valjda ćeš počastiti makar one najbliže koji ti dođu da te obiđu, makar roditelji braća i sestre.
Ne branim ja tu baklavu (laže, branim ), nego mi žao da se lijepi običaji koji zaista nose neke univerzalne poruke strpaju u isti koš sa istinskim gatkama kakvo je sigurno ovo mlijeko oko drveta. Što nema logike i što se do sad pokazalo kao nedjelotvorno treba prevazići, ali te neke simbolične znakove pažnje treba njegovati.
Jel tebi smetala baklava kao baklava ili samo to što je neko rekao da se to nešto mora?
Ja sam kad sam se porodila saznala da je u Sarajevu običaj da se na babine ponese kolač, pa su onda stale pristizati torte, a ja fino da ne stoje za kašiku ...
Jel tebi smetala baklava kao baklava ili samo to što je neko rekao da se to nešto mora?
smetalo mi je što se kao to mora i što to nije običaj moje porodice, smatram ja sam rodila ja odlučujem a za kolače je lako, moja mama i brat su donijeli po tortu, i to mi je ok a sad da se neko pegla oko baklave, ja kao porodilja ne mogu, mi je puno, ne volim da se ljudi peglaju zbog mene
Meni iskreno ne smetaju ti neki obicaji,jer ima i lijepih stvari
Ono sto je mene nerviralo je zatupljenost naseg naroda,jer u mene je bio slucaj,ako odrezes bebi nokte ides u pakao,ako joj ne stavis crveni konac oko ruke cinis grijeh
A ne znaju da je upravo stavljanje ovog konca fatalni grijeh zbog kojeg se ide u pakao.Sto ti je neznanje i praznovjerje....
šega i ovo a u mojoj porodici ide poklon svakom članu porodice, novorođenčetu pored poklona ide i novac a kad mi je mama rekla da trebaju kupiti nešto po tim običajima i svekru i svekrvi poludila sam a rekoh hoćel sad tebi svekar i svekrva kupiti poklon
a moja je svekrva meni rekla da je red da mlada kupi svekrvi nešto od zlata hahahahhaha zamislite to??? meni mama pomagala nakon poroda a ja njoj da kupim nešto zlatno??? valjda zbog baklave hahahahahah i koja sam ja budala mama me naloži i ja svekrvi kupim prsten, e baš sam luda al kad me mama zamoli ja moram realizirati traženo sad su me izradile nikad više neće
Meni iskreno ne smetaju ti neki obicaji,jer ima i lijepih stvari
Ono sto je mene nerviralo je zatupljenost naseg naroda,jer u mene je bio slucaj,ako odrezes bebi nokte ides u pakao,ako joj ne stavis crveni konac oko ruke cinis grijeh
A ne znaju da je upravo stavljanje ovog konca fatalni grijeh zbog kojeg se ide u pakao.Sto ti je neznanje i praznovjerje....
ja to hB nikada nisam radila, o ne, neće mene niko zakoncavati
Malo OT, ja sam danas na jednom dokumentarcu slusala da se u Kuranu ne spominje sunet, tj. da Kuran ne poznaje sunet, nego je Muhamed bio osunecen pa su sljedbenici poceli primjenjivati taj obicaj. Ako neko nesto vise zna nek zbori
U Kur`anu se ne spominje ni na koji nacin se treba obavljati namaz,koliko rek`ata i sl...ali je zato praksom Poslanika sallallahu alejhi we sellem pokazano kako,koliko i sta...Zato ima hadis u kome je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Pet je stvari od fitre (prirode čovjeka): sunećenje, otklanjanje dlaka sa stidnog mjesta, kraćenje brkova, rezanje noktiju i čupanje (otklanjanje) dlaka ispod pazuha.“ (Buharija i Muslim.)
IZVORNA PORUKA: Veeseelaa a sad da se neko pegla oko baklave
Ma ja tebe donekle razumijem jer ima raznih načina da se nešto od tih običaja provede.
Ja nekako kad razmišljam o tuđim postupcima zamislim sebe u toj situaciji. Da se tvoja kči porodila i ti joj želiš napraviti baklavu. To tebi nije pegla nego radost. A može se to i "naturati" samo da istjeraš ono svoje, što je potpuno drugačije. Ti najbolje znaš kakva je vaša situacija.
Ja sam te neke gluposti često "odtrpila" jer sam shvatala da tom nekom to nešto znači i radi to iz najbolje namjere. Naravno ako se ne kosi sa mojim temeljnim uvjerenjima.
Odosmo OT.
Znači, u mojoj širokoj porodici za sunet je običaj osunećeno dijete darovati novcem. Sve ostalo je opcionalno.
Baš je neki dan, oko kurban bajrama bilo govora za te akika kurbane. Oni nisu obaveza, i može ih zaklati onaj ko želi. Ja nisam klala ni za rođenje ni za sunet.
ma da, situacija je takva da ću ja ispoštovati tudje običaje al isto tako ne želim da mi neko nameće svoje kad je u pitanju moj porod, moj sunet i sl Ja sam za sunet bratića pitala ovdje jer zaista ne znam, okolo kole sam priupitala snahu a ona kaže mani se troška.... bitno mi je bilo da ne propustim njoj nešto bitno, neku možda sitnicu al i ona sama nije pobornik običaja tako da ću ja dati novac + poklone i to je to....
Jasmin,e pa to i ja govorim,odmah to je grijeh,ponekad mi se cini,da i ne znaju sta je grijeh ustvari
Ne znaju ocito!To ti je kao onaj slucaj (vjerovatno sala,ali bolno istinita :))...kad su se dvojica lopova odlucili pokajati za ono sto rade,prestati krasti i postati dobri ljudi.Pa vele,hajd da odemo do dzamije,ne bismo li se tamo malo popravili,dosli sebi.I tako sjede oni,vrijeme namaza,dolazi hodza i primjecuje novu dvojicu,nisu mu brate dzamijski golubovi,nije ih prije vidjao,lica im cudna...pa veli im hodza:Je li,momci,jeste li vi uzeli abdest?A oni hudi,preplaseni:Ma nismo mi hodza Bogami. Misle oni-(cuj mi,a dosli da se pokajemo,gdje bismo abdest uzimali[krali],jos u dzamiji). Poenta je neznanje..
i moja sveki ima dvostruke standarde, za mene i njenog sina, opravdano, naravno, podržavam skrooz mislila bi da je luda da je drugačije, zato moja sveki je isto
< Poruku je uredio veeseelaa -- 22.11.2011 10:47:45 >
E zenice citamo tom obicaju za jaja, imom Adiju su jednom donijeli jaje ,ja se prepala bila i bacila ga...Nisam nikad cula da se jaja nose na babine Al eto ovdje procitah zasto
kod nas se ne nose jaja na babine, vec se daje jaje ili vise njih kad udjes sa bebom nekome prvi put u kucu
E zenice citamo tom obicaju za jaja, imom Adiju su jednom donijeli jaje ,ja se prepala bila i bacila ga...Nisam nikad cula da se jaja nose na babine Al eto ovdje procitah zasto
kod nas se ne nose jaja na babine, vec se daje jaje ili vise njih kad udjes sa bebom nekome prvi put u kucu
Meni jedna zena donijela u ruci Ja stvarno nikad za to cula nisam
jaja se daju detetu na izlazak iz kuce u kojoj je bio prvi put , nesto od odece, pare ali i jaja da bi kao bio buckast kao jaje t.e imao obraze kao jaje sto je kod nas ako si buckast i crven u lice znaci zdrav si a nedje se prvi put kad udje beba u kucu namaze brasnom po licu da bi kao ostaro ustvari zele mu ukucani dug zivot , napredak i zdravlje sto znace jaja i brasno
< Poruku je uredio triputmama -- 22.11.2011 11:54:33 >
ovaj moj običaj u familiji je najgori, za sve živo se daju paru, babine, sunet, prvi dolakaz u kuću novorodjenčeta, za prvi zub, za prohodavanje, za bušenje uhica kod curica aaaaaa
ovaj moj običaj u familiji je najgori, za sve živo se daju paru, babine, sunet, prvi dolakaz u kuću novorodjenčeta, za prvi zub, za prohodavanje, za bušenje uhica kod curica aaaaaa
kad bolje razmislim jaja su zakon
Kod vas po onoj "pitali jednog čiku šta da mu donesu na pokon, a on na to odgovorio : sve su dileme rješene kad je izmišljen novac!"
Ne znam da se jaja donose. Kao što rekla bananica, jaja se daju kad beba prvi put dođe u kuću.
I ja sam imala jednu rodicu koja je bila protiv jaja. Pošto je imala starijeg sina ja joj dala kinder jaja. Nije mogla odbiti
Ne bih da prekidam priču o jajima, ali moram, sorry... Pitanje glasi: Gdje sunetiti dijete? Mi imamo nekoliko pozitivnih iskustava kad je Sanasa u pitanju, ali oni ne žele sunetiti bebu mlađu od šest mjeseci, a moj dečko je tek napunio četiri, i želim to obaviti čim, čim prije. Pedijatrica mi je preporučila prof. Dizdarevića, radi privatno na Grbavici, pa me zanima da li je neko u skorije vrijeme imao prilike sunetiti bebu kod njega i kakvi su utisci, budući da se, uz dužno poštovanje, radi o penzionisanom ljekaru.
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.