Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:17:36
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
i ako sam ja zbog ovoga stava i potrebe da shavtim dal griješim ako ih ne lupam po dupetu jer neće da se obuju tebi materijal za šprnju bujrum user posted image
wtf? nije meni sprdnja tvoj odgoj, mislim ono što pišeš al tvoja navalentnost i citiranje svakog posta mi je smiješno zato sam napisala da je tvoja metoda odgoja, što reče pocahontas ukoliko je doista rabiš za 10 al ti moraš malo 'nako rad sebe opustiti se, na kraju krajeva hebe ti se kako ja svoje dijete odgajam ovaj il onaj
a da je tami svekrva nebi ti bilo smješno što citiram svaki post
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:22:29
Rabi
ovo htjedoh da napisem jos juce... puc puc po guzi djete i ne osjeti pa ne vidim odkud misljenje da je to " fizicko nasilje nad djetetom" ...onda bi zastrasivanje sipkom ili necim slicnim bilo "psihicko nasilje nad djetetom" a u stvari nidje veze i jedno i drugo... zna se sta su batine kad se djete istuce da ga boli...a puc puc to nikako nije...
da il ovo plakanje šatro pred djetetom, bilo bi udaranje po dječijim emocijama i sl
i te kakvo udaranje po njegovoj psihi i njegovim emocijama! Meni je ovo gore od bilo kojih batina, a ne sipkice!!! Ja imam nanu koja je uvijek kukala, i kukumakala da bi nesto postigla....a ja sam se jadna uvijek bojala da ce joj nesto biti i ispunjavala njene zelje i mislite da to nije uticalo na mene
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:25:21
Blue rose RR
Čitam cijelo vrijeme temu, i sve se više želim javiti, ali ne želim da se ponavljam jer smo na više mjesta na forumu elaborirali u prethodnim temama - fizičko kažnjavanja vs. psihološko kažnjavanje, kada je riječ o odgoju djeteta, i na svim sam relativno često bila prozivana- što mi nikako teško nije palo ne iz razloga što nisma bila shvaćena šta želim reći, nego što ljudi nisu mogli razlučiti kad šipkica, a kad priča/razgovor/vaz.
Helem nejse.
Po meni je ogromna razlika između fizičkog zlostavljanja i fizičkog kažnjavanja djeteta. Jedno je prebiti dijete na mrtvo ime, a drugo mu je proslijetiti jednu vaspitno-popravnu (nikada rukom).
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:26:31
balasgirl
Vidi vidi šta ih se sjatilo na temu . moje mišljenje: svako nek pronađe odgovarajuće metode u odgoju djeteta, ne može se isti metod koristiti za sve situacije, nekad će to biti lijepa riječ, nekad konkretan primjer, nekad i puc puc, sve zavisi od situacije u kojoj se nađete. Protivnik sam batine, moje dijete je još uvijek malo, al ipak me zna iz cipela izbaciti, nekad ga zaružim, nekad mu lijepo tepam nemoj to, to ne valja, to kaka i sl, nekad ga pucnem po peleni. Ne smatram sebe lošom majkom zbog toga. Ne dopuštam djetetu stvari koje nisu za njega, kao npr moja zaova pusti dijete da se pentra po stolu, obara s njega sve i na kraju i samo padne i onda ga ona još i nalema što je sve to uradio. A sama ga je pustila da to sve radi. Znači, neke stvari bolje je spriječiti da se dese, biće i manje stresa, nerviranja, a samim tim i manje puc puc.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:29:08
*pcelica*
IZVORNA PORUKA: Rabi
ovo htjedoh da napisem jos juce... puc puc po guzi djete i ne osjeti pa ne vidim odkud misljenje da je to " fizicko nasilje nad djetetom" ...onda bi zastrasivanje sipkom ili necim slicnim bilo "psihicko nasilje nad djetetom" a u stvari nidje veze i jedno i drugo... zna se sta su batine kad se djete istuce da ga boli...a puc puc to nikako nije...
da il ovo plakanje šatro pred djetetom, bilo bi udaranje po dječijim emocijama i sl
i te kakvo udaranje po njegovoj psihi i njegovim emocijama! Meni je ovo gore od bilo kojih batina, a ne sipkice!!! Ja imam nanu koja je uvijek kukala, i kukumakala da bi nesto postigla....a ja sam se jadna uvijek bojala da ce joj nesto biti i ispunjavala njene zelje i mislite da to nije uticalo na mene
Meni je mama uvijek kukala i hvatala me na suze i kuknjavinu. Kad negdje odem ko na iglama da se ona nebi nasekirala. Kad sam htijela da se udam ona se raskukala hoce ona svadbu kao gdje cu se ja udati baz svadbe. Tako se mm i ona zavale 12000 km-cica. Hvatanje na emocije meni je pogresno. Doduse kod moje djece to ni ne pali. Mogu ja plakati tri dana one ni habera. Sa Ajlom dosad nikad nisam imala nikakvu situaciju da bih morala zaprijetiti sipkicom a ne da je puc puc. Ovu mladju u rijetkim situacijama malo pucnem preko pelene onda kad vidim da nepostoji drugi nacin. Mislim, nema pisanog pravila kako djecu odgajati ali sipkica kao alternativa moze ali kao pravilo nikako.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:35:56
ciciban26
Ja sam za da se sa djecom sto vise razgovara ali i da prutic ne bude stran. Kad vidim kako roditelji saketaju djecu,tacno bih im ruke polomila. U danasnje vrijeme se sve vise stite djeca,svi se zalazu za odgoj bez batina a djeca nikad gora nisu bila,nikad nije bilo vise nepostivanja starijih,nikad nije bilo vise nasilja u skolama,nad zivotinjama,danas je djeci normalno da pljuju roditelje pa cak i tuku jer su toboze oni nervozni. Uciteljice i nastavnike smo postovali a danas se istima prijeti,vade nozevi,pokazuju genitalije.... Treba razlikovati nasilje od povremenog puc-puc. Ja sam odrasla samo s majkom i zena iako se sama borila da mi nista ne fali,nasla je vremena i za odgoj.. Nije me cesto tukla ali kad bih napravila bas neki belaj sama sam morala donijeti prutic,nekad bi ostalo samo na razgovoru a nekad bi i proradio taj prut. Pomenuti belaj nje bio slucajno razbijena solja,vaza ili sta vec nego svjesno i namjerno bezobrazno ponasanje. St se tice materijalnih stvari nisam uvijek imala sve sto sam zeljela,ali i ono sto sam dobijala zasluzila sam finim ponasanjem i naucila da cijenim svoje stvari.
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:42:51
Alma_27
nas sin je mali (2god) pa jos nije bio u prilici da napravi nesto zbog cega bi zasluzio puc puc :) doduse, mozda dva-tri puta preko pelene ali kada je stvarno bio u opasnosti a nije htio poslusati. pisala sam vec na nekoj temi o tome pa da se ne ponavljam. za sada mi je to jedini razlog za puc puc. bolje i to nego da zavrsi na ortopediji. dopustila sam mu da dotakne staklo rerne kad sam procijenila da je dovoljno toplo da skonta sta je ziza a da se ne opece po prsticu. jest da opet svaki put ponavljam ziza ziza kad nesto pravim u rerni (za svaki slucaj). kad nece da se obuce, pomaze povisen glas ali ove situacije su stvarno rijetke. u prodavnici je jednom ili dvaput poceo plakati zato sto nije bilo po njegovom. ma placi ako hoces a kad prestanes idemo dalje. jelde, sto zlostavljam svoje dijete ;) mozda se zato zna rasplakati i naljutiti na drugu djecu u igraonici kad mu ne daju igracku. nemogu da skontam da li je takav zbog svoje dobi ili zato sto u njemu cuci buduci agresivac
mislim da je dosljednost kljucna kada se radi o odgovju. sto ne smije kod kuce, ne smije nigdje i tacka. nije bitno sto nekome ne smeta da on dira dvd player, to se ne smije. onda dijete nije zbunjeno i zivot mu je mnogo laksi meni je teze bilo objasniti nekim odraslim ljudima ove stvari nego djetetu. dijete je tabula raza i brzo uci ali odrasli su, brate, tvrdolgavi i misle da najbolje znaju sta treba tvom djetetu.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:42:59
Rabi
Agresija se kao i sve ostalo se uci tokom zivota u interakciji sa roditeljima, drugom djecom, okolinom, a moze se mnogo toga pokupiti i od medija. Ako dijete raste u agresivnoj porodici ili sredini, velika je sansa da i samo dijete izraste u agresivnu osobu. Ne znam sta tu ima nelogicno i kako to da nemate primjera za to iz vase sredine. ja imam masu. Moja djeca nisu agresivna, jer ne znaju sta je to, a mala sto sam gore pisala da je dobila samarcinu od mame kad je imala dvije godine, Bogme jeste. Doduse, poznajem i neku djecu koja ne dobivaju batine, ali znaju klepiti moje dijete. Nisam neki aman strucnjak da definisem takvo ponasanje, ali pouzdano znam da ovo dijete koje zna udariti, a nije udarano ima hejbet propusta u odgoju. Znam da mu se roditelji nisu dovoljno posvecivali, kad god su imali priliku 'uvalili' su je majkama i dedama, pusteno joj je sve, jednom NE drugi put je DA, ako mala dovoljno histerise i sl.
A da li ce dijete alkoholicara biti i samo alkoholicar...pa mislim da takvo dijete ima vecu sansu da to postane nego dijete ciji roditelji to nisu, ali isto tako pouzdano je da takvo dijete ima citav zivot traume zbog roditelja alkoholicara.
eh sad ispade da je puc-puc agresija misljenja sam istog kao ti u potpunosti, ali se ne slazem da je puc-puc razlog da dijete izraste u agresivnu osobu i da se agresivno ponasa a ovo sa alkohoricarem sam samo navela za primjer...znaci nije mjerilo...mada je veca mogucnost i veci postotak
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:44:32
Alma_27
IZVORNA PORUKA: *pcelica*
Meni je mama uvijek kukala i hvatala me na suze i kuknjavinu. Kad negdje odem ko na iglama da se ona nebi nasekirala. Kad sam htijela da se udam ona se raskukala hoce ona svadbu kao gdje cu se ja udati baz svadbe. Tako se mm i ona zavale 12000 km-cica. Hvatanje na emocije meni je pogresno. Doduse kod moje djece to ni ne pali. Mogu ja plakati tri dana one ni habera. Sa Ajlom dosad nikad nisam imala nikakvu situaciju da bih morala zaprijetiti sipkicom a ne da je puc puc. Ovu mladju u rijetkim situacijama malo pucnem preko pelene onda kad vidim da nepostoji drugi nacin. Mislim, nema pisanog pravila kako djecu odgajati ali sipkica kao alternativa moze ali kao pravilo nikako.
meni je hvatanje na emocije cisto psihicko zlostavljanje
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:49:54
Rabi
IZVORNA PORUKA: *pcelica*
IZVORNA PORUKA: Rabi
MA i kad bi me vidio da placem, ja bih to sakrila ko zmija noge!
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:51:43
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Alma_27
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa
Je li puc puc- milovanje?-Nije! Je li puc puc-udaranje?-Jest!
puc puc je puc puc
Haj molim te reci gdje je to tako objasnjeno, kako bi strancu prevela puc puc? U kojem rjecniku postoji takva rijec i ako bi postojala, kako bi je definisala?
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:52:07
veeseelaa
A da li ce dijete alkoholicara biti i samo alkoholicar...pa mislim da takvo dijete ima vecu sansu da to postane nego dijete ciji roditelji to nisu, ali isto tako pouzdano je da takvo dijete ima citav zivot traume zbog roditelja alkoholicara.
il ima manju šansu? gledajući možda svog oca kako se opija dijete se toga mane skroz? moji roditelji ne puše, nikada nisu pili, moj brat ne puši, ne pije a ja konzumiram alkohol i cigarete mm ne puši, ja pušim, da li će moje dijete sutra konzumirati cigarete? mm je blage naravi, tih, miran, skroman a ja sam jako temperametna a s druge starne radišna dok je mm polijen, hoće li dijete bilo temperametno, radišno il lijeno?? oboje je odgajamo
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:53:49
veeseelaa
puc puc je puc puc
Haj molim te reci gdje je to tako objasnjeno, kako bi strancu prevela puc puc? U kojem rjecniku postoji takva rijec i ako bi postojala, kako bi je definisala?
pucnula bi ga i rekla to je to i da se razumijemo mm mene stalno puc puc, u prolazu tek tako i kako da ja sad ne rabim puc puc? dabome da se puc puc prenosi
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:55:03
Anoniman
il ima manju šansu? gledajući možda svog oca kako se opija dijete se toga mane skroz?
nisi dobro procitala. Ima vece sanse da to i samo postane, a traume su tu, koje ce ga citav zivot pratiti na ovaj ili onaj nacin...
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:55:47
koka i po
ma samo se vrtite u krug. batinjanje nije isto sto i puc puc niti je puc puc fizicko zlostavljanje. odgoj generacija prije nas i nas samih je bio daleko strozi pa smo evo normalni i nista nam ne fali. naravno da batine nikom nista dobro nisu donjele ali batine ne puc puc(razgaranicite ta dva pojma) ali konstantno ubjedjivanje koje ne donosi rezultate itekako jeste po meni je ovo neki vid zapostavljanja djeteta.i umjesto da dobijemo razumno dijete dobijemo jedno isfrustrirano mlado bice koje nece vjerovatno u buducnosti imati izgradjenu odgovornost za svoje postupke i tezinu istih. mene i mog brata je odgojila nana jer su roditelji radili.znali smo par puta dobiti papucom po zadnjem trapu i sta nam fali.zato je moj vrsnjak kojem roditelji nisu znali kako prici i obuzdati ga ,koji se na luster penjao a roditelji uzalud objasnjavali zavrsio u zatvoru. jedno je odgajati razumno...a drugo je odgajati a u stvari zapostaviti dijete.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:55:58
Anoniman
puc puc je puc puc
pucnula bi ga i rekla to je to i da se razumijemo mm mene stalno puc puc, u prolazu tek tako i kako da ja sad ne rabim puc puc? dabome da se puc puc prenosi
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:57:27
Alma_27
puc puc je puc puc
kao profesionalni jezicar :), mogu ti reci da ta rijec postoji u nekim drugim jezicima, dakle moze se prevesti i definisati ali cu pustiti da sama otvoris rjecnik i nadjes sto te zanima
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:57:49
Anoniman
mm je blage naravi, tih, miran, skroman a ja sam jako temperametna a s druge starne radišna dok je mm polijen, hoće li dijete bilo temperametno, radišno il lijeno?? oboje je odgajamo
Imas fenotip i genotip. Pa sta prevagne i ciji odgoj bude prisutniji.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 12:58:25
veeseelaa
A mozda pricate telefonomuser posted image Stra ces onda?
rekla bi mu da je to lagano puckanje po guzi, može biti od milja a može biti jer je neko zločast, u biti ne boli al daje znak u slučaju kad je neko zločast da nešto nije ok uradjeno
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 13:00:20
Anoniman
puc puc je puc puc
kao profesionalni jezicar :), mogu ti reci da ta rijec postoji u nekim drugim jezicima, dakle moze se prevesti i definisati ali cu pustiti da sama otvoris rjecnik i nadjes sto te zanima
inace, malo se opusti. popij kaficu
N epijem kafu, i ne nisam se uzrujala ako na to mislis. Mene ovakve stvari ne uzrujavaju...Mozda je vama potrebnije da popijete koji puckate, jer ocito vam je kratak fitilj Sala, majke mi
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 13:01:31
*pcelica*
Ona bi i dan danas mene na suze hvatala da ja nisam dosla sebi i rekla joj da na suze vise ne padam. Mislim da s djecom treba imati puuuno strpljenja i konjske zivce. Djecu ne treba zbunjivati Kod kuce im pustiti da rade sta hoce i onda kad negdje odemo hvatamo se za glavu jer onda moraju drugacije da se ponasaju. Kod mene je pravilo sto moze kod kuce moze i negdje drugo sto nemoze nema ni kad negdje odem. Moji roditelji kad odem njima puste im da rade sta hoce ali ja nedam i onda se svadjam s babom. Jer on nemoze da shvati da ona nezna da kod dede moze dirati tv lupati po dvd-u i sl a kad ode kod nekog drugog da to nesmije.Ja sam sa svojom djecom 24h na dan sedam dana u sedmici.Nedam nikome da im povladjuje i da mi poljulja autoritet kod njeh. Svaka situacija zahtijeva drugaciji pristup i drugaciju odgojnu metodu. Sa Ajlom najvise pricam i pokusavam razgovorom da joj objasnim sta moze a sta ne i zasto ne. S mladjom je malo teze jer je ona mala da bi me razumjela ali stvarno rijrtko ali bas rijetko joj je puc preko pelene. To nju ni ne zaboli ali zna sta je puc puc.