Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:02:49
Anoniman
Najteze je ne bit egoista...a svi smo pomalo malo dijete trazi nasu paznu odmah i sad...misljenja sam da kad izvodi zijan, tersa i tome sl. zapravo skrece paznju na sebe...iz boga pitaj kojeg razloga...nesto mu ne odgovara...u tim trenucima je najbitnije zadrzati hladnu glavu...ma kako nam to tesko palo...jer smo i mi samo ljudi...Mislim da roditelji najvece greske prave kada naglas kritiziraju svoju djecu...pa i onda kada im je to simpaticno...koliki su im zijanceri...tipa...da dijete dobija pogresnu informaciju...kako je ono takvo...meni je na ovo moja mama skrenula paznju ...promijenila sam taktiku...dakle i kada uradi neko sra*nje...ja mu ne govorim "sram te bilo A. ti si zlocest" nego "A zasto si to uradio, kada si ti inace dobar djecak"...ovo sada naravno malo karikiram...al u tom stilu...znaci ne samo kritika mrtva...nego da mu udje u glavu da je on dobar...kao sto i jeste...s vremenom ce i zijani nestati...vazno ih je ne podsticati...a to zapravo vecina nas radi...pa i onda kada sipka radi...jer u tom momentu je skrenuo vasu 100%paznju sto je i htio
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:05:28
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: pocahontas
IZVORNA PORUKA: henna ze
meni je moje dijete br 1 životu pa tek svi ostali... kad bih morala birati da li da prvo promihabetim sa mm ili djetetom..ja bih prvo uzela dijete ispričala s njom sve što imamo jedna drugoj da kažemo..i poslije kad sve ona ispriča mm ija bi sjeli i pili kafu da onda jedno drugom kažemo šta želimo.... tako je kod mene...
svima nam je nase dijete br, 1 u zivotu i prvo je on namiren kada smo dosli s posla, pa smo onda na red dosli nas dvoje...on bi opet nesto da nam kaze...znam da nas pozeli, pozelimo i mi njega..ali ovo je bio plastican primjer kako ne treba upadati u riječ,...nismo nista bitno i neodlozno pricali...ali sam ga htjela necemu lijepom nauciti...lijepom ponasanju!
meni je srce ko kuca kada on podrigne i kaze "padon mama", kada prducne isto ovo kaze,,,,kada mu nesto dam kaze ko kakva teta:"e hvala ti mamice moja daga" ko da sam mu dala ne znam ti sta...ali moje dijete ove osnovne stvari lijepog ponasanja sada vec uci...
Eh da ti itpičam prijem... naime i sam sma mišljenja da se zaista od mlaih nogu uče stavri lijepoga ponašanja i poštivanja starijeg... Starija sestra moga supruga ima sina od 15 godina... dok je njemu bilo 3 godine psovao je ko kočijaš...njima to lstako bilo, pa mu govorili ''kako ono ti psuješ dedi, nani, tetki itd'' al ne leži vraže...kad je dijete krenulo u školu nastavilo...eh tada su ga tukli ko vola u kupusu jer zaboga to nevalja...
hajd...eto nisu bile u pravu one koje su govorile da sa 3 godine to ne treba odobravati...
No ...pazi sad... moja djeca svaki rođendan, bajram, 8 mart i novu godinu imaju za obavezu ovako male da nazovu nanu i tetke po starini i da čestitaju... jednom prilikom meni s eprigovopri kako ja djecu time bezveze peglam...jer kao njima to ništa ne znači... reko nema veze nije meni mrsko a ni njima...
sada za novu godinu po prvi put taj momak ide na dernek bez roditelja ...i zamisli došao kuću u 5 lehao a nije mu palo na pamet da ih nazove nakon 12 i čestita novu... ta majka sada plače i plače.... kako je smao mogao...kako mu nije naumpala...
ja lijepo rekoh...draga moja da si ga odmalena učila da drugima čestita sa kojima nije u trenutku slavlja on bi znao da sada trebao je majku nazvati, koja mu je kupila moderni mobitel, novu garadrobu za dernek, dala 100 km da ide na dernek itd...
kaže...vidiš MOŽDA al pazi MOŽDA sam ja u pravu
djeca se uče do malih nogu i tu pirče nema...
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:07:51
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: medic slatki
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
kako ste vi smirene i diiivne mame al haman svaka, nevjerovatno za ako Bog da 15-20 godina ovaj grad će biti preplavljen divnom omladinom mene zanimaju dječaci, mislim ipak ja dobijam zeta
hahha evo ti mog za zeta, mozes ga pucnuti koji put
hahaha a ne ja, obzirom da je pucnem moju kći ona će da bude agresivna i da sutra pucka muža
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:08:38
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Znači jednom ga puc-puc i nikada to više ne uradi... pa ko ne uradi što moraš opet prijetiti sa puc-puc
mislim baš me zanima... ja isto tako na iste situacija regujem po nekoliko puta dok ih ne rješimo...al opomenom, kaznom , ljutnjom, tugom itd... kad me posluša pohvalom obavezno...
al ne kontam puc-puc i onda prijetim time znači ponavlja se
ma nebitno...nisma porbala tako pa se sad beze zanimam time a planiram d ai ne rpobam...nego eto rkeo da skontam tu potrebu
a henna
i ja sebi dogajam najbolje drugarice i do sada sam jednom satriju udarila...pamati nažalost mlađa ne pamti sreća iako je tada bila tu... al da sam i njene plave oči svojim uadrcem rasplakala teško bih se s mirom majkom dobrom zvala...ona baš ima nake tužen suze
Dobro uglavnom, prijem bez ''''batina'''' u skaldu sa temom je u trenutku sizifov posao...ali poenta je da je i prijem sa batinama isto to...jer se ista situacija i nakon te rekacije ponovi pa onda prelazimo sa ''''batine'''' na ''''strah''''
pa uradi nesto drugo pa sam ga za to drugo morala puc puc i jos par puta nesto trece i cetvro i sad za to cetvoro npr. zna da to nesmije i da je puc puc..do petog jos nismo dosli
a mozda si ti imala tako lose iskustvo time sto si umalo starijoj izbila oko kako kazes pa ti sad muka od ovoga puc puc...ja nisam nikad tako jako zamahnula i uvijek se kontrolisem..i nikad bezveze ne klepetam i po default-u... kazem, nije ni kod nas bilo puno primjera puc puca-ja sam uvijek za pricu i razgovor prvo, to zaista puno vise pali, ali ne mogu da shvatim ovo iskljucivo EH NECU NIKAD PUC PUC I onda do beskraja isčuđavanje na to kako smo mi nekad puc puc dijete...,nidje veze..ja samo kazem nikad ne reci nikad..toliko puta sam rekla e ja to ne bih nikad, pa me zivot sto puta demantirao na vlastitom primjeru!
ovo sam uradila kada joj je bilo 3 godine i 5 mjeseci...do tada nikada nisma puckala...nikada
a ovo ostalo...ti ne čitaš sve... uredno sam napisla da ne kažem nikada ...jer mogu doći u situaciju da to uradim...al moj pojam za koje stavri to može je malo drugačiji... recimo da sad puckam jer neće da se obuje ujutro...onda kad me slaže sa 10 godina nešto golemo šta treba da uzmem pištom i upucam je
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:09:06
veeseelaa
Najteze je ne bit egoista...a svi smo pomalo malo dijete trazi nasu paznu odmah i sad...misljenja sam da kad izvodi zijan, tersa i tome sl. zapravo skrece paznju na sebe...iz boga pitaj kojeg razloga...nesto mu ne odgovara...u tim trenucima je najbitnije zadrzati hladnu glavu...ma kako nam to tesko palo...jer smo i mi samo ljudi..
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:11:25
pocahontas
čitam ja sve..nisam ni mislila direktno na tebe vec generalno vidim da je to nekima iskljucivi stav...
ja nastojim naravno da ne puckam, ali ne kazem da necu vise nikad... to sto nece cipele da obuce nisam ga vala nikad pucnula...ni u drugim slicnim primjerima...samo ga uhvatim, i kazem ma nema ti price, obućićeš se...pa ti se izvijaj i dernjaj koliko god hoces...nije mi ovo za udaranja,...nidje veze...
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:15:28
muby
Ja imam srecu da imam jedno predivno dijete. Mozda ne zato sto ga ja tako odgajam (mislim da cu ga razmaziti) vec je divan i poslusan sam po sebi (hehehe jesam objektivna). Ali zaista, kad smo u trgovini nikad ne uzima nista sam, ne place za igrackama, radi sto mu kazemo. Zna reci hvala kad mu neko nesto dadne samo je malo stidan i povucen sa nepoznatima. Sto se tice puc puc ne upotrebljavam to cesto, zapravo samo kao fol, bukvalno ga dotaknem po guzi i on pocne plakat i toliko mi zahatari kao da sam ga pravo istukla.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:17:13
Anoniman
Al hanady ti se zgrožavaš na tu metodu a nemaš pojma da drugi ljudi imaju možda problem koji se ne može riješiti kako ti opisuješ to sam htjela reći i ko ti garantuje da se ti nećeš naći u istom tom problemu.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:18:46
Hanady RR
po meni Hanady ima najbolju strategiju sa djecom
nije ovo strategija...ovo je odgoj po sistemu da ne naparvim grešku sada da s en kajme sutra...
tvoja porvokacija na ovako ozbiljnoj temi je daleko od potrebe da ti smajli humoristični uputim na ovu kontataciju...
ja sam u milion stavri uvdijela greške čitajući teme ovoga foruma... svaku sam porčitala i na istoj učestvovala u želji d ashavtim, naučim i izmejnim...
ako na istoj pišem...vrlo ozbiljno o tome govorim...
jer ja neću stra da obolim i da me bolest do djece rastavi na mjeseca i da nemam kada da im usadim dobrotu, odgoj i odbojnost prema nasilju ....
a gledam unaprijed na 20 i 30 godina...a ne ove sitne 3 i 5 koliko mi sada imaju, jer kad ih iz kuće ispartim u tuđu kuću pod tuđi krov one moraju znati koga se poštivati mora...i d ako im s ene sviđa svekrva il zaove ne mogu je nalupat il joj posvat ...jer to ne dolikuje djetetu koje je raslo sa rodietljima svojim...tada ću znati jesam li fulila. mene bi moja mati sada ošamarila bez pogovora da me čuje da opsujem, da ne se pozdravim sa starijim, da ne nazovem za bajram tetku koja je bez sina jedinca ostala... ona me tome naučila i njoj hvala... svemu tome ja svoju djecu učim...i naučit ću i dokazati da ne moram šamarati i suze djetetu svojom rukom nanijeti
i gradim sistem da znaju što su prioriteti... unutrašnja ljepota je bitnija, ono što unutra nose je stalno a valjnština i materijalno je prolazno
i ako sam ja zbog ovoga stava i potrebe da shavtim dal griješim ako ih ne lupam po dupetu jer neće da se obuju tebi materijal za šprnju bujrum
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:22:52
muby
Ja sam misljenja da metoda odgoja zavisi od djeteta, jer ima mirne i poslusne djece sa kojima pali razgovor, a ima vala neposlusne djece sa kojima ni najgore kazne ne prolaze.
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:23:33
taurus
ja bih svim mamam koje su iz sarajeva toplo preporučila da se uključe u radionice za roditelje koje organizuje unicef pod nazivom "rastimo zajedno" radionice su besplatne i održavaju se jednom sedmično po 2 sata (poslijepodne naravno) u vrtićim JU djeca sarajeva moj stav o roditeljstvu i odgoju se potpuno promijenio nakon tih 11 radionica, na mnoge stvari gledam drugačije, toliko toga sam naučila od profesionalaca tj žena koje su se školovale za predškolski odgoj, pomagale su nam u rješavanjanju konkretnih situacija, a i mame su razmjenjivale svoja iskustva
jedan ciklus se završio krajem novembra, nemam info kada počinje slijedeći (ili je već počeo), ali možete se raspitati u najbližem vrtiću ili JU djeca sarajeva na žalost odziv roditelja je bio jako mali, iz našeg vrtića koji broji cca 130 djece samo 6-7 roditelja se odazvalo, a npr u vrtiću na mojmilu koji ima duplo više djece javilo se svega 5 roditelja
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:23:51
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Breskva
Al hanady ti se zgrožavaš na tu metodu a nemaš pojma da drugi ljudi imaju možda problem koji se ne može riješiti kako ti opisuješ to sam htjela reći i ko ti garantuje da se ti nećeš naći u istom tom problemu.
ja se ne zgrožavam , ja razmjenjujem iskustav... gdje si naišla na zgrožavanje u mojim postovima
niko mi ne garantuje da mi sutra neće nešto pormjeniti, nisma ni rekla... lijpo napisah ne znam što nosi dan a što noć... sve sutra il već večras durgačije biti može... al ja pričam sa ženama čiju djecu vidim, ta djeca nemaju porblema ovoga domena...
a ako je dijete bolesno i ima porblem i ako je to rješenje s tvoje stručne tačke gledišta...napiši ti knjigu iz prakse na tu temu pa stavi kao jedino rješenje da ga treba ''šipkom istući...''
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:24:32
Anoniman
Najteze je ne bit egoista...a svi smo pomalo malo dijete trazi nasu paznu odmah i sad...misljenja sam da kad izvodi zijan, tersa i tome sl. zapravo skrece paznju na sebe...iz boga pitaj kojeg razloga...nesto mu ne odgovara...u tim trenucima je najbitnije zadrzati hladnu glavu...ma kako nam to tesko palo...jer smo i mi samo ljudi..
treba nešto proučiti.... to smiruje
o Boze Petra..oplakah dadada ima medotu zennnnnnnnnn-a
upravo....samo zeeeeeeeeeeeeeen...i ja ne tvrdim da svoje dijete nisam nikad pucnula...niti da ga necu vise nikad...ne smijem to tvrditi...istina...mene moj otac nikad nije udario...osim kad mi je samar svezao jer sam mu vijesti prebacila (tada sam imala 12 god.) Od mame sam cesto dobijala batine...sad na to gledam kao na njenu slabost...bila je samohrana majka...u onom vaktu...jesam l nesto naucila iz tih batina...nisam vala...samo mi je "pala" u ocima tj. nije se drugacije uspjevala izboriti sa mnom i bratom...tj. cista neuroticnost. Ja sam najvise postovanja imala prema mom pokojnom dedi koji ni ton povisio ne bi...samo bi te pogledao i digao obrvu...dovoljno da se go*no u tebi zaledi...cak je i moj pas isto reagovao na njega
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:25:22
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: taurus
ja bih svim mamam koje su iz sarajeva toplo preporučila da se uključe u radionice za roditelje koje organizuje unicef pod nazivom "rastimo zajedno" radionice su besplatne i održavaju se jednom sedmično po 2 sata (poslijepodne naravno) u vrtićim JU djeca sarajeva moj stav o roditeljstvu i odgoju se potpuno promijenio nakon tih 11 radionica, na mnoge stvari gledam drugačije, toliko toga sam naučila od profesionalaca tj žena koje su se školovale za predškolski odgoj, pomagale su nam u rješavanjanju konkretnih situacija, a i mame su razmjenjivale svoja iskustva
jedan ciklus se završio krajem novembra, nemam info kada počinje slijedeći (ili je već počeo), ali možete se raspitati u najbližem vrtiću ili JU djeca sarajeva na žalost odziv roditelja je bio jako mali, iz našeg vrtića koji broji cca 130 djece samo 6-7 roditelja se odazvalo, a npr u vrtiću na mojmilu koji ima duplo više djece javilo se svega 5 roditelja
ja pitala u vrtiću Višnjik i teta mi rekla nemaju još info ... rekla mi poslati poruku u sveci starije o tome...ja jadna stalno gledam al nema
a ti si mi rekla kad smo išle u zenicu...baš mi žao što nisma prija znala...već je bilo kasno tada
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:26:31
Rabi
ŽELIM DA SE VRATIM U DOBA...
-Kada sam odluke donosio s eci, peci, pec... -Kada su se greške ispravljale nakon jednostavnog: ponovi! -Kad se u raspravama o "ishodu trke" pričalo o tome ko brže trči... -Kad je za novac bio odgovoran bankar u Monopolu... -Kad je hvatanje svitaca bila celovečernja zabavna aktivnost... -Kad nije bilo čudno imati dva ili tri najbolja prijatelja... -Kad se starim smatrao svako iznad dvadesete... -Kad je mreža na teniskom igralištu bila savršene visine za igranje odbojke, a za pravila nije niko brinuo... -Kad ti niko nije bio lepši od mame... -Kad su ožiljci zarastali poljupcima... -Kad se svaki odlazak u grad završavao kupovinom nove igračke... -Kad su vrtoglavice i valljanja po podu bili izazvani golicanjem... -Kad je najveća neprijatnost bila čekanje hoće li te izabrati u ekipu... -Kad su ti starija braća bila najveći mučitelji i najveći zaštitnici...
divno i tacno! Ali i zalosno i ja bih jos dodala.... kad nije bilo mobitela, a u svakom momentu si znao gdje mozes naci svoje prijatelje
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:28:10
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
po meni Hanady ima najbolju strategiju sa djecom
nije ovo strategija...ovo je odgoj po sistemu da ne naparvim grešku sada da s en kajme sutra...
tvoja porvokacija na ovako ozbiljnoj temi je daleko od potrebe da ti smajli humoristični uputim na ovu kontataciju...
ja sam u milion stavri uvdijela greške čitajući teme ovoga foruma... svaku sam porčitala i na istoj učestvovala u želji d ashavtim, naučim i izmejnim...
ako na istoj pišem...vrlo ozbiljno o tome govorim...
jer ja neću stra da obolim i da me bolest do djece rastavi na mjeseca i da nemam kada da im usadim dobrotu, odgoj i odbojnost prema nasilju ....
a gledam unaprijed na 20 i 30 godina...a ne ove sitne 3 i 5 koliko mi sada imaju, jer kad ih iz kuće ispartim u tuđu kuću pod tuđi krov one moraju znati koga se poštivati mora...i d ako im s ene sviđa svekrva il zaove ne mogu je nalupat il joj posvat ...jer to ne dolikuje djetetu koje je raslo sa rodietljima svojim...tada ću znati jesam li fulila. mene bi moja mati sada ošamarila bez pogovora da me čuje da opsujem, da ne se pozdravim sa starijim, da ne nazovem za bajram tetku koja je bez sina jedinca ostala... ona me tome naučila i njoj hvala... svemu tome ja svoju djecu učim...i naučit ću i dokazati da ne moram šamarati i suze djetetu svojom rukom nanijeti
i gradim sistem da znaju što su prioriteti... unutrašnja ljepota je bitnija, ono što unutra nose je stalno a valjnština i materijalno je prolazno
i ako sam ja zbog ovoga stava i potrebe da shavtim dal griješim ako ih ne lupam po dupetu jer neće da se obuju tebi materijal za šprnju bujrum
draga, preozbiljno smo usle u ovo sve...malo šale nije na odmet..čisto da se ne zakuha, ha ja...
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:28:38
Emica_sa
IZVORNA PORUKA: muby
Ja sam misljenja da metoda odgoja zavisi od djeteta, jer ima mirne i poslusne djece sa kojima pali razgovor, a ima vala neposlusne djece sa kojima ni najgore kazne ne prolaze.
E bravo tako da je suvisno raspravljati,kod mog sina ne pali nista ni razgovor,ni puc,puc,ni zabrana on opet po svom,dok ja ne posizim
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:29:21
taurus
ja ako saznam javim ti obavezno naša učiteljica koja je vodila radionice je sa novom godinom otišla u penziju, pa nema koga u svom vrtiću da pitam ali kada smo mi počinajli bila je obavijest na ulaznim vratima
ako ne organizuju ponovo ja ti iskopiram ove svoje materijale, jer oni su nama ono najvažnije dali i na papiru da imamo da se podsjetimo
RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri 6.1.2012 11:32:26
Hanady RR
pocahontas...ja sam svaršno ozbiljan na temi koju je mjka dvoje djece postavila... koja je sada u jednom vrlo teškom periodu za majku i ženu... pokušava joj reći da ono što ne želi a to je svoje dijete puckati jer sma nam je to napisla...može uspjeti ali mora naći sistem poznajući svoje dijete...
no dobro...ja sma maetrijal šprdnje al sma isto tako ponosna što sma najmanje 30 puta boso dijete u sred zime do auta iznijela i odnijela na čuavnje...neš cipele nemoj...nećemo ih nositi znači ne trebaju ti...a ja mislila da idemo u igraonicu nakon odlaska do nana...sad nećemo moći nemaš cipele...