Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 12:55:41
enči80
IZVORNA PORUKA: animagical
IZVORNA PORUKA: enči80
Jedno pitanje za mame koje doje,kada prestaje curenje sa (.)?Zar meni to ne bi već trebalo prestati Kupovala one blaznice ma ništa mi ne pomogne...sinoć mi sva pidžama mokra bila i to baš mrzim ...sva se ukiselim
nekom za mjesec nekome za pola god a moze i kasnije...meni curi povremeno i nema velike veze s njegovom duzinom spaanja...nikako da odgonetnem sto nekad curim a nekada ne
Meni kad one imaju više podoja u toku dana manje curi ...možda je to neka veza
Jelo ja ti sve zaboravim reći da L stane u red za Z koja se inače budi kao tvoja A ranom zorom što joj i ime znači.Kud joj ne dadoh neko ime sa značenjem podne Ljubi malene
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 12:59:42
lepetetka
Sweet draga možda ti i nije povraćala od Humane već od prepunjenosti stome, ne znam da li si čitala ali ovo mi se isto desilo a bebica ništa drugo nije uzimala-samo je dojila i tako isto mi povratila nekoliko puta u mlazevima, hajd sad budi pametan A to što ti nije kakila ne vjerujem da je do kašice od jabuke,ona bi baš trebala da je natjera da kaki, mislim...li probaj kašu od šljive možda vam ona pomogne u vezi toga...ne znam.. Animagical šta god da mu uvedeš taj jedan obrok nećeš pogriješiti, da li voćnu kašu da li žitarice, da li povrtnu, to je ipak samo jedan obrok....Počni s jednom namirnicom pa polako mijenjaj...Ipak mu je ostatak dana samo dojenje... Ni ja se nisam zamarala tabelama nikada sa Enisom, pa ne mislim ni sada sa malenom, ali eto nisam davala citruse,med, kikiriki,jagode,paradajz i tako neke stvari do god.otprilike,ono za šta sam čula da može izazvati alergijske reakcije...Dosta sam kašica sama pravila i voćnih i povrtnih,bez soli i šećera naravno i sa domaćim namirnicama, moji roditelji siju baštu svake godine ono za nas baš da nam svima može biti, a imamo i nešto voćki tako da dosta toga imam domaćeg,naročito ljeti... Ali sam i kupovala kašice, ne mislim baš da su loše i štetne, bolje i kašica kupovna nego da jedu iz našeg tanjira zasoljeno i začinjeno kao što vidim dosta djece radi... Kupovne sam pogotovo kupovala kada idem vani ponesem kašicu ponesem bananu i ja spremna za duuuuge šetnje...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:05:16
Anoniman
Animagical ne mora znaciti da ima konzervansa u svemu. Evokonkretno ja sam napravila zalihe vocnih kasica koje sam pasterizovala i ne mjenjaju se i cekaju luku da pocne dohranu, tako sam i Ani isto. Izblendala breskve, sljive, groždje...ma svo sezonsko voce, stavila na vatru do vrenja i onda stavljala u teglice i pasterizovala u kljucaloj vodi. Ja imam jos tih teglica od prosle godine sto sam Ani pravila i nisu se sekunde promijenile, a na teglu od 400gr sam stavljala samo pola kasicice secera.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:06:38
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: enči80
Jedno pitanje za mame koje doje,kada prestaje curenje sa (.)?Zar meni to ne bi već trebalo prestati Kupovala one blaznice ma ništa mi ne pomogne...sinoć mi sva pidžama mokra bila i to baš mrzim ...sva se ukiselim
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:08:16
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: lepetetka
Sweet draga možda ti i nije povraćala od Humane već od prepunjenosti stome, ne znam da li si čitala ali ovo mi se isto desilo a bebica ništa drugo nije uzimala-samo je dojila i tako isto mi povratila nekoliko puta u mlazevima, hajd sad budi pametan A to što ti nije kakila ne vjerujem da je do kašice od jabuke,ona bi baš trebala da je natjera da kaki, mislim...li probaj kašu od šljive možda vam ona pomogne u vezi toga...ne znam.. Animagical šta god da mu uvedeš taj jedan obrok nećeš pogriješiti, da li voćnu kašu da li žitarice, da li povrtnu, to je ipak samo jedan obrok....Počni s jednom namirnicom pa polako mijenjaj...Ipak mu je ostatak dana samo dojenje... Ni ja se nisam zamarala tabelama nikada sa Enisom, pa ne mislim ni sada sa malenom, ali eto nisam davala citruse,med, kikiriki,jagode,paradajz i tako neke stvari do god.otprilike,ono za šta sam čula da može izazvati alergijske reakcije...Dosta sam kašica sama pravila i voćnih i povrtnih,bez soli i šećera naravno i sa domaćim namirnicama, moji roditelji siju baštu svake godine ono za nas baš da nam svima može biti, a imamo i nešto voćki tako da dosta toga imam domaćeg,naročito ljeti... Ali sam i kupovala kašice, ne mislim baš da su loše i štetne, bolje i kašica kupovna nego da jedu iz našeg tanjira zasoljeno i začinjeno kao što vidim dosta djece radi... Kupovne sam pogotovo kupovala kada idem vani ponesem kašicu ponesem bananu i ja spremna za duuuuge šetnje...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:09:59
lepetetka
I ja curim još uvijek Moja Emina sinoć zaspala u 9,30 dojila u3 i probudila se u 10,30...baš sam se naspavala....a eno je opet kunja uspavana ljepotica
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:15:07
Cickolini
Slazem se sa Taurus u potpunosti ... pa dajte ne pretjerujte s tim kasicama ... ima li 0,0003% secera ili ima vise ili ima manje ... ima li konzervansa ili ga nema. Nece djetetu nista bii od onog sto ima u kasici. Cuvajte djecu kasnije da ne piju previse cole, da ne zive na cipsu, a kasice su najmanji problema...
Ja dojima, ali iskreno ne bjezim od AD-a kao macka od misa....
Svaka mjesavina u koju se dodaje samo voda vecinom sadrzi u sebi AD pa zato treba voda samo .... ja to serbes koristim i dajem cokolino sa AD-om jer se bojim da ce na kravlje izbaciti alergiju jer ima ekcem...
Nemojte molim vas pretjerivati ... to su ljudi i napravili za bebe i ako nije 100% zdravo sta fali ... nije ni ono sto mi napravimo 100% zdravo (jer nije ni dermatoloski isptano, a Boga mi znamo kakvog voca i povrca ima na pijacama...)
I sad neka majka treba da pola dana provede izdajajuci mlijeko i opet je pitanje hoce li uspjet jer ne daj Boze da beba uzme sekund AD-a ...
I manite se tabela ... pratite svoje dijete i dajite mu sta vi mislite da treba ... Tabela je svakako svaka razlicita ...
Sweet ja podrzavam dojenje 100% ali nemoj se sikirati draga toliko ... to sto ce jednom dnevno popiti ili pojesti nesto sa AD-om ja ne mislim da je strasno. A to sto je povracala od humane je mozda smao sto si oj navecer dala. Od jednog pta ne mozes znati jer 100% od AD-a...
< Poruku je uredio Cickolini -- 16.11.2011 13:19:47 >
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:17:31
lepetetka
Jelo ili neko drugi...kada se savjetuje dohrana bebama anemičnih mama??????? Ja mislim da mi je željezo otišlo u PM,...bilo je 7 prije 3 mjeseca a evo baš mi se manta ovih dana sigurno je splahnulo, pa nešto kontam ako meni fali onda fali i Eminici sigurno Mada joj je babo već dao sok od jabuke za Bajram hahahah, mislim u sebi nisi našo ništa bolje od soka ali nisam mu ništa govorila jer znam da je i njemu drago da je malo ko fol obraduje, ali zato nakon toga sam mu objasnila da je bolje da joj da kašicu nego sok, svakako mi je Enis na sokovima i čajevima, voda misaona imenica, bar nju da ne navikavamo...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:21:25
sweet insanity
slazem se sa tobom cickolini,moja je povracala pa sam mislila da je od tog ali sto lepetetka kaze mozda se prenapunila i izmiksala moje i i to, smao je 25 ml popila. A ja volim iscitat da vidm sta ima, i iskreno nije meni licno d apuno nesto smeta nego sam vise isprepadana situacijama kada neko nekoga napda zasto daje ovo ili ono, bilo je i toga i onda se ja zapitam a vidis treba to mozda izbjegavat....a to za domace i kasice, ja sma odlucila kombinovat, niti jedno niti drugo nije potpuno zdravo, krenuvsi os danasnjeg sastava zemlje u kojoj povrce raste, sjetimo se nuklearke skore itd itd... danas nista nije 100 % sigurno.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:22:35
lepetetka
Cickolino u pravu si hehe ima voća ko da su s neta skinuli, kao tvoja slikica od Daanie Ima jabuka ni crv ih neće i ja mislim da to u tragovima šećer ili so neće naškoditi bebi, isto kao što ne preporučuju jagode a svi sirupi od jagode ili citrusa
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:25:25
bombina
ponekad pomislim da ne jede nista zdravo i mucim se oko toga,ali opet kad vidim kako se neke zene ponasaju,mi smo za 10...evo konkretno,sestra od mm daje dijetu sve sto stigne i ne pravi se uopste poseban obrok za bebu,nego sve sto se kuha za rucak to jede i beba,grah,pita,ovo,ono...ma sve i to tako pocnu sa 3 mjeseca,barem sam upratila tu gdje ona zivi da svi tako rade,pa meni prigovaraju da hranim dijete ko biljku...to za njih nije uredu sto ja radim,cak djeci kad su bolesna stave po pola tablete paracatamola u caj...naravno da to prelazi sve granice,ali kako tako nisu opterecene tim i djeca im rastu
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:28:39
Cickolini
Bombina moja D jos nkad nije probala nista od naseg rucka jer izbjegavam da joj dajem masno i zacinjeno, ali nisam sigurna da je moja D nesto puno zdravija od djece koja jedu sve sa stola hahaha
Ja cu pokusati kod D da izgradim da jede zdravu hranu bez zacina i soli i masti i samo joj iz tog razloga ne dajem da jede sto i mi jer znam da ce joj se svidjeti hehehe
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:29:32
lepetetka
Ma sve su ovo divne mame ovdje ja sam gledala djecu od 1.god.na flašicu piju kolu, mame umaću pipu u šećer ili med da umire dijete i svakakvih metoda ma katastrofa... Moj E haman 4 godine ima , dva ili tri puta je pihnuo kole i kaže ljuto , više voli mandarine ili jagode ili druge voćke od slatkiša, ali zato što nisam toga nemilice kupovala i davala mu, Sve u nekim granicama... Nekad ga ja tjeram da pojede i slatkiš kada znam da nije odavno
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:31:29
sweet insanity
Da se razumijemo, ja sma evo odrasla na AD, i prva cvrsta hrana koju mi je mama dala bilo je zumanjce u fildzanu izmiksano sa necim, ne sjeca se tacno i to po preporuci pedijatrice , i nije mi nista bilo. Jela sma cak i jagode, tata drzao piljaru a nisam ni dan danas alergicna na njih.
joj a spominjete zeljezo, ja nisma ni vadila krv poslije poroda, nesto ne smijem heh a nije ni da imam kad.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:36:33
animagical
aaa hvala na savjetima, moracu nesto izgleda, ali ne mislim ja nista probavati do februara i to tamo sredine jer krajem februara moram izbivati iz kuce i s obzirom da ce to biti eventualno jedan obrok, ili bar neko zavaravanje dok mama ne dodje, onda ce biti povrce ili voce, bar imam domace jabuke,krompir i mrkvu... ad ne bih, a nije mi ni neophodno za tih 3-4 sata...usstalom probacu da se prebacim u 2 smjenu na faxu pa bi me onda mogao mm voditi i vracati, ustedila bih puno vremena i onda bi to bilo 2 sata van kuce i ne bi mu nista ni davala prije punih 6 mjeseci
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:37:50
Anoniman
Ja vam svima od srca preporucujem Bebi kuvar nutricioniste Zivke Vlajkovic. To nisu samo recepti vec sve od A do Ž, cak ima i o ishrani majke doilje, o grcevima, o nacinu i vremenu spremanja hrane, recepti, kad se koja namirnica uvodi.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:41:27
Anoniman
Lepetetka iskreno nemam pojma sta preporucuju pedijatri... ja sam tip koji bih prije uvela namirnice bogate zeljezom nego dijete kljukala sirupima za zeljezo, ali to sam ja. Ja sam mislila Luki da ne uvodim nista prije sest mjeseci jer je samo dojio, sad kako smo presli na AD, a dojimo samo na jednu (.) dojenje samo mu nije dovoljno, a ima strasno nisko zeljezo tako da ja planiram ranije uvesti dohranu.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:44:26
lepetetka
Cickolino evo si me nasmijala na anketi da ima vreća u NL preko 110, evo ja kupila jednu, u TL ono što na njima piše 110 nije za dijete 110 visine nego je vreće sama duga 110 cm, nigdje veze ali eto obradovali su me jer mogu ubaciti svoje veliko čedo u nju inače bi go spavao :) Koje su cijene vreća tamo???
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:44:47
bombina
ma nekad imam osjecaj,upravo sto cickolini,kaze nisam sigurna da je nesto zdravija od te djece,ali et necu da bude do mene...ne kazem ja da djetetu treba dati da pije kolu ili da jede pitu,nego se ne treba previse opterecavat time...i vjerujem da smo i mi odmah jeli i cokoladu i sve ostalo sto mi u sirokom luku zaobilazimo,ali to.....i uvijek ima to ALI....ja zelim svim bebachima da budu zdravi bez obzira sta jeli
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:51:29
lepetetka
Jelo ona samo doji a i ja nešto ne volim sirupe i ta sr... a baš kontam da pomalo i počnem jer samo dojenje je dovoljno bebi do 6 mjeseci starosti, e nakon 6 se potrebe za željezom povećavaju i samo mlijeko nije dovoljno, koliko se sjećam, ali kod mene je željezo uvijek ili na granici ili ispod granice, pa kontam da i njoj sigurno manjka pa možda da počnem smišljati da joj ipak nešto dajem, jer mi onako i izgleda bljedunjavo A sutra ću aBd na bocu pa ću pitati pedijatra ako mi šta zna pametno reći u vezi s tim::: Ašoni stretan rođendanko ljepotici dok nisam zaboravila...Stvarno je premedena, i oni zubići slatki..ma ko lutka je!!!
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 13:54:15
Anoniman
Taurus ali da cokoladu podijelis sa E tvojom . Zeno neko vece smo te tracale mama jedna sa foruma koja je bila na regionalnom, a nije na ovoj temi i ja... mezile smo te pravo
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 14:00:15
Super Beba
taurus, cickolini - imate moj potpis :) ja sam malom, kad sam krenula kuhat hape, dodavala malo putera i soli. Npr. u svedskoj je to normalno, kod nas je to ibret. Ja sam malom uvela kravlje mlijeko, dojim i dalje, moram ga pocet navikavat na nesto drugo sem mog mlijeka. HB pa ima i kupovnih kasica, puno mi je lakse bacit nju u smece, nego kad se slomijem kuhajuci, a mali to nece da jede...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 16.11.2011 14:14:42
taurus
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Taurus ali da cokoladu podijelis sa E tvojom . Zeno neko vece smo te tracale mama jedna sa foruma koja je bila na regionalnom, a nije na ovoj temi i ja... mezile smo te pravo
Ašoni srecan rodjendan i od nas ljepotici malenoj
šta je tebi čuj bebi da dajem čokoladu cccccc jelena jesi ti nemajka pa još i mene nagovaraš
pa neka ste vi mezile, ali uz mezu se obično i nešto popije