Lulu_08 -> RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota (16.8.2013 7:24:57)
|
IZVORNA PORUKA: Lulu_08 IZVORNA PORUKA: Lulu_08 IZVORNA PORUKA: Lulu_08 Moja starija curica je u periodu izmedju 3 i 5 mj radila to, a razlog je bio bas sto je prerano bila cvrsta te samostalno dizala glavicu pa joj se malo oslanjala glava tako haha. Kasnije se sve normalno razvilo. Inace po pitanju razvoja prvi put su se sa stomaka na ledja obje odmah po postavljanju sa neke 3 sedmice okrenule starija se prvi put okrenula sa ledja na stomak sa 4-5 mj a mladja sa 1,5 mj, obje su mogle samostalno sjediti sa 6 punih mjeseci a podigle se iz lezeceg u sjedeci sa 6,5. Starija propuzala sa skoro 9 punih a mladja sa skoro 8 punih. Obje se digle na noge sa nekih 7 i nesto mj a obje su prve samostalne korake napravile sa nekih 10,5 mjeseci. Starija je prohodavala izmedju tih 10 i 12 mj a pravilno samostalno u cipelama napolju je hodala sa 12 punih. Mala prohodava sada ima 11 mj i dalje se hvata za bilo sto dok hoda napolju, bilo da je to ruka ili mamina suknja hahaha. Eh znaci sa tih 11 mj je pustila se i prohodala samostalno. Sada ima punih 12 mj i 5 dana i hoda tj trci super, medjutim kada je neravno ili zeli da bude jos brza puze i dalje. Mislim da je malena bila pala pa se prepala ili je jednostavno osjetila da je brza kada puze ili se drzi za nekoga, sve u svemu u poslednje 2 sedmice jako slabo samostalno hoda, samo kada se za nesto/nekoga drzi (prst neciji koji samo blago pridrzava ili se uhvati za moju suknju) ili puze (nekad klasicno a nekada kao medo na stopalima). Kada stoji sama, nekada nece nikako, place i uhvati se za sta stigne, a nekada hoce malo sama pa opet se okrene unazad do mene da me uhvati za ruku ili slicno. Starija je kasnije prohodala skroz samostalno (sa 12mj) ali nije imala ove faze i promjene. Mala je vjerovatno bila se prepala svoje brzine a mozda neke nestabilnosti, u poslednjih 7 dana opet hoda i trci bez problema, ne boji se vise. Mada je razlika sto je sada spretnija u penjanju, prelazenju pragova, ustajanju i spustanju, pa vjerovatno je to cini sigurnijom.
|
|
|
|