agatha74 -> RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota (14.7.2013 17:42:24)
|
IZVORNA PORUKA: Arminaa IZVORNA PORUKA: magbi sta da radim moj bebac forsira glavu na jednu stranu bas bas forsira a nije mu kriv vrat ima pet i pol mjeseci Identicna situacija, moja beba od 5,5 mjeseci naginje glavu na desnu stranu, to sam nedavno primijetila, vidim kad ga nosim u rukama da stalno gleda na desno i da glavu uvijek okrece u desnu stranu i to u polozaju nagete glavice u desno, znaci nije mu ispravljena glavica dok gleda udesno, vec kao nageta na desnu stranu. on okrece glavu bez problema i nelagode sa jedne na drugu stranu, ali nece da zadrzi glavicu na lijevoj strani. Od samog rodjenja on forsira tu desnu stranu, bez obzira sto smo ga mi stalni okretali na lijevu (ukalupimo ga sa jastucima i carsafima, ne moze se pomjeriti, ali on okrene glavu na desnu stranu). Rezultat toga je sto mu je glavica na desnoj strani spljostena i to ne malo. Kad je samostalno poceo drzati glavicu nije je naginjao u desno, ali kako koji dan prolazi, ja imam osjecaj da je to sve vise i vise. Inace se slabo okrece, ponekad se okrene sa ledja na stomak i onda pocne vristati, jer mrzi polozaj na stomaku, kad ga uzmem za rukice, on se odguruje kao da hoce da ustane. Zaista me glavica i vrat brinu, mislim da cu ga odnijeti pedijatru da vidim sta ce reci. Ostali u okruzenju kazu da pretjerujem i da ce se sve to dovesti u normalu kad pocne sjediti. Zaboravih napisati, nije imao nikakvih problema sa vratom od rodjenja, znaci nije tortikolitis ili nesto slicno Draga Arminaa, kod as je ista situacija, moja kcerkica naginje vec odavno glavicu na jednu stranu, sada joj je 5,5 mjeseci i dugo vremena je bila tijelom na jednoj strani vise u C polozaju tako da kazem, prekledana od pedijatra , kucnog doktora, ortopeda, fizioterapeuta, kukovi ok , nema torticolis ali bila je u nepravilnom polozaju zadnje vrijeme u stomaku, porodili se carskim i sve to je ostavilo trag na drzanje njenog tijela. Na kraju smo otisli manuelnom terapeutu specijalizovanom za kiss sindrom i sada radimo na ispravljanju, nadamo se da ce sve doci na svoje mjesto[sm=smiley1.gif], o stresu proteklih mjeseci a i sada ne bih da govorim jer se ponekada gusim od svega[sm=zmeden.gif], btw. zivimo u inostranstvu i jako je tesko doci do pravih odgovora, nije to ko kod nas da ti neko preporuci nekoga pa da odes u sigurne ruke, no bitno je ostati pozitivan i razmisljati da je sve samo pitanje vremena, nemoj da brines sve ce biti u redu ali sam sigurna da trebas potraziti savijet za vjezbe i stimulaciju
|
|
|
|