klemzi -> RE: Vaginalni brisevi (6.1.2013 0:16:06)
|
IZVORNA PORUKA: Nik Name Drage moje zenice pomagajte. Treba mi pomoc nekoga iz Tuzle ko je radio cervikalni bris na aerobe, anaerobe, mikroplazmu, ureaplazmu i chlamydiu, kao i HSG. Gdje se to u TZ radi i kod koga se uzima uputnica, kod ljekara opste prakse ili kod ginekologa. Koliko sam shvatila brisevi se rade u DZ, a HSG na gradini. Molim vas za pomoc. Draga Nik Name, ja sam uputnice za sve pretrage dobila u Gradačcu, u DZ, na hitnoj. Doduše, ja sam od pobrojanog radila samo clamydiu, ali još i more drugih pretraga koje ti nisi navela. Uglavnom, clamydia se radi na gradini, na mikrobiologiji, a za HSG uputnicu mislim da moraš dobiti od ginekologa i da se konzilijarno odlučuje da li će raditi, ali nisam sto posto sigurna. Ja sam na nuklearnoj radila inzulinemiju i hormone, na mikrobiologiji antikardiolipinska antitijela i clamydiu, a neka serološka ispitivanja sam radila i na transfuziologiji. Uglavnom, odše kod svog dr porodične medicine i sve mu objasniš i on ti može dati sve ove uputnice, osim HSG.
|
|
|
|