RE: Foto - kuhanje! (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Mjeseceva Pratilja -> RE: Foto - kuhanje! (3.10.2011 19:45:25)

Sad bi sjela jedna kahva, zar ne? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Odlicno si to uradila. Cestitke.
P.S. Ako neko bude dolazio u Afriku, molim, neka ponese teglu Elminog ajvara. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Foto - kuhanje! (3.10.2011 19:51:36)

Elma, kad te vidim ovako sa teglama prosto pozelim da pravim i sama, a ajvar bas volim, ti si to tako jednostavno objasnila a znam da svi kukaju kako je tesko, uglavnom nekako si me ohrabrila a ovaj moj muz kaze ne voli ajvar, hmmmmm pokvari mi cejf[sm=jezicek.gif]




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (3.10.2011 19:54:15)

Hvala Vam puno. Muž je slikao i povremeno miješao.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ma, zaista ima posla, guljenje je meni najteže palo, zabole leđa, ali mi svi volim ajvar, jest da ga nekako malo ispadne, ali Bože moj. A, savršen je ispao!




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (3.10.2011 19:57:22)

IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja

Sad bi sjela jedna kahva, zar ne? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Joooj kako ne bi, ali nemam vremena je na miru popiti, već onako s nogu, opet kuham i večeras do nekih doba.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Imam za sutra naručenu tortu!




dubravka01 -> RE: Foto - kuhanje! (3.10.2011 20:16:23)

Imam loše iskustvo s Ajvarom,nisam ga jela godinu dana,
a taaaaako bi se sad nakašikala ovog tvog [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image],
kod mene vruć domaći hljeb, ma znaš kako bi prijalo.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Svaka ti čast!!




chantal -> RE: Foto - kuhanje! (7.10.2011 20:09:36)

IZVORNA PORUKA: Gift


IZVORNA PORUKA: sabinos

Evo nesto sto ja volim:hurmasice.inace su mi zakon ovi kolaci sa agdom... Sastojci:2 jajeta,250 gr margarina ili putera ili maslaca,vanilin secer,pola praska za pecivo,600 do 700 gr brasna.taman izadje jedna tepsija,oko 20 komada... [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824428.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/9pw-DSC022.jpg[/image] [/urlumutimo margarin i jaja sa vanilin secerom [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824431.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/g4o-DSC022.jpg[/image] [/urlonda polako dodajemo brasno sa praskom za pecivo,i mijesimo rukom[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824434.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/soy-DSC022.jpg[/image] [/urlkad je dovoljno brasna treba fino da se odvaja od posude.ja licno nikad nisam sigurna koliko brasna stavim,nego od oka.treba da bude ovako[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824438.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/g8e-DSC022.jpg[/image] [/urlpravimo loptice i stavljamo na rende da dobijemo saru onu na kockice[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824441.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/zvp-DSC022.jpg[/image] [/url Ja sam unutra stavila i ljesnjake,po zelji moze i orasi ili bademi.redamo u tepsiju i peceno dok ne porumene na 200 stepeni. [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824444.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/ha3-DSC022.jpg[/image] [/urlpripremimo agdu od secera i vode u omjeru 1:1 i kad je peceno zalijemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824446.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/qy2-DSC022.jpg[/image] [/urli pojedemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824448.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/zrm-DSC022.jpg[/image] [/urli naravno mame sa malom djecom sve rade na podu da mogu i pomagaci ucestvovat.mogla bih to raditi i kad spava ali necu..neka ga[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824450.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/l7x-DSC022.jpg[/image] [/url

sabinos molim te, koliko ide vode i secera u agdu??
  


Isto me zanima....   može li,molim vas,neka od vas odg. koliko vode i šećera???




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (7.10.2011 20:12:57)

Sve zavisi kakvu agdu želiš, jaču ili blažu. Ja recimo za hurmašice pravim 1/2 kg šećera i 6-7 fildžana vode. Pred sami završetak kuhanja agde ubacim 2-3 kriške limuna.




chantal -> RE: Foto - kuhanje! (7.10.2011 20:18:58)

Ma ovako bih kako je napisala Sabinos, 1:1 e sad me zanima količinski,da ne budu suhe hurmašice,a da mi ne upiju ni previše znači na ovaj pleh,imam isti,pa koliko bi to bilo...lupam 2 šolje vode-2 šećera ili je to malo? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]   Hvala ti svakako!




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (7.10.2011 20:26:02)

Može i 1:1 ali menji je to blaga agda. Idi dvije velike šolje vode i isto toliko šećera, pa probaj.




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (8.10.2011 10:58:26)

Simpatično: viršle sa otiskom fudbalske lopte. :)[image]http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/299951_242177585831732_234869626562528_643989_411480375_n.jpg[/image]

To su mini viršle Perutnina ptuj a ima ih kupiti u DP.

[image]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/298259_242177839165040_234869626562528_643991_655412245_n.jpg[/image]




Anoniman -> RE: Foto - kuhanje! (8.10.2011 11:39:25)

IZVORNA PORUKA: chantal

IZVORNA PORUKA: Gift


IZVORNA PORUKA: sabinos

Evo nesto sto ja volim:hurmasice.inace su mi zakon ovi kolaci sa agdom... Sastojci:2 jajeta,250 gr margarina ili putera ili maslaca,vanilin secer,pola praska za pecivo,600 do 700 gr brasna.taman izadje jedna tepsija,oko 20 komada... [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824428.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/9pw-DSC022.jpg[/image] [/urlumutimo margarin i jaja sa vanilin secerom [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824431.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/g4o-DSC022.jpg[/image] [/urlonda polako dodajemo brasno sa praskom za pecivo,i mijesimo rukom[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824434.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/soy-DSC022.jpg[/image] [/urlkad je dovoljno brasna treba fino da se odvaja od posude.ja licno nikad nisam sigurna koliko brasna stavim,nego od oka.treba da bude ovako[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824438.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/g8e-DSC022.jpg[/image] [/urlpravimo loptice i stavljamo na rende da dobijemo saru onu na kockice[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824441.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/zvp-DSC022.jpg[/image] [/url Ja sam unutra stavila i ljesnjake,po zelji moze i orasi ili bademi.redamo u tepsiju i peceno dok ne porumene na 200 stepeni. [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824444.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/ha3-DSC022.jpg[/image] [/urlpripremimo agdu od secera i vode u omjeru 1:1 i kad je peceno zalijemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824446.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/qy2-DSC022.jpg[/image] [/urli pojedemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824448.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/zrm-DSC022.jpg[/image] [/urli naravno mame sa malom djecom sve rade na podu da mogu i pomagaci ucestvovat.mogla bih to raditi i kad spava ali necu..neka ga[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824450.htm][image]http://www4.slikomat.com/11/0428/l7x-DSC022.jpg[/image] [/url

sabinos molim te, koliko ide vode i secera u agdu??
  


Isto me zanima....   može li,molim vas,neka od vas odg. koliko vode i šećera???



kako vec napisano 1 kg secera na 1 l vode




ena23 -> RE: Foto - kuhanje! (13.10.2011 0:48:43)

Evo za sve koje su trazile, ekstra lahke pogacce:

dakle, u vangli pomjesamo 1 casu           joguta,             pola     ca se ulja         i       1     pas ak za        pec ivo i malo soli:
[img]http://img404.imageshack.us/img404/5117/005dj.jpg[/img]

zatim dodajemo brasno po potrebi          i mjesimo:

[img]http://img839.imageshack.us/img839/1807/008vcm.jpg[/img]

kad se tjesto pocne odvajati od ruku nastaviti mjesiti na ploci, tjesto ne smje  biti tvrdje nego resica uha:
[img]http://img195.imageshack.us/img195/6599/010la.jpg[/img]

kad bude gotovo moze se  razviti na  debljinu prsta casom vaditi krugove i ispeci a moze se i filovati. za to se tjesto popolovi,       razvalja:

[img]http://img542.imageshack.us/img542/9044/012sv.jpg[/img]

na prvoom djelu casom obiljesim kolike ce biti pogacice, u te krugove poredam    punjenje:

[img]http://img689.imageshack.us/img689/5660/018zu.jpg[/img] 

prekrije se drugom jufkom, utaba prstima oko brezuljaka (da poslje ne bi curio    fil)    i casom vade     pogacice:
[img]http://img577.imageshack.us/img577/8796/020bv.jpg[/img]
[img]http://img850.imageshack.us/img850/6506/022az.jpg[/img].

takodjer se moze i svaki krug samo zatvoriti sam, da ispadne polukrug. elem, sve poredajte u nauljenu telsiju (Moje se bile zauzete pa sam morala u vatrostalnoj posudi peci),   premazite zumancem i pospite susamom ili curekotom:

[img]http://img840.imageshack.us/img840/3255/030ob.jpg[/img]

i ispecite u dobro zagrijanoj pecnici na 200 stepeni.
[img]http://img21.imageshack.us/img21/9862/039ay.jpg[/img]

a posto su mi veceras dolazie kolegice odlucila sam malo kopirati one turkinje ciji sam link ostavila na temi recepti recepti pa sam sama smiksala neki meni u kojem su mi ove kiflice pravo dobro dosle:

[img]http://img801.imageshack.us/img801/4318/036bu.jpg[/img]










mamine oci -> RE: Foto - kuhanje! (15.10.2011 10:48:06)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Mirkica -> RE: Foto - kuhanje! (15.10.2011 12:52:33)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh kako je triputmama na nekoj do tema piitala za sogan dolmu pa joj objašnjavali a meni s ečini ta bi napravila al nikakoa d askonta kako luk na nafiluje ovo je fotkanje smao za nju da pokuša napraviti u dalekoj zemlji naše tradicionalno jelo[sm=smiley1.gif]

Potrebno,
crveni luk srednje veličine
faširano meso
mrka
začini
riža


I idemo...
luk bi najbolji bio u ovoj veličini
http://www4.slikomat.com/10/0416/o67-Slika1.jpg

svaku glavicu luka zarezati sa gornje i donje strane ravno
http://www4.slikomat.com/10/0416/es-Slika1.jpg

i dobiješ pljosnat luk ovako
http://www4.slikomat.com/10/0416/q69-Slika1.jpg

pripremljen luk staviti u šerpu i zaliti vodom u koju si dodala 3-4 kapi vinskog sirćeta ili jabučnog sirćeta
http://www4.slikomat.com/10/0416/e64-Slika1.jpg

neka kuha dok ne počnu ispadati srca luka...to jeste ono najmanje u sredini...
evo ovako
http://www4.slikomat.com/10/0416/cs3-Slika1.jpg

kad se skuha luk procjediti a pripemiti smejsu za punjenje

staviti faširano meso, so, bier, narenadnu mrku, naredndan crveni luk, narendano pola čehan bijelog luka, pešun, i malo crvene paprike. dodati na 1 kilogram mesa oko 2 fildžana prebrane i oprane riže....dosdati nju pa malo ulja i samo pola fildžana tople vode da se sve lijepo sjedini
http://www4.slikomat.com/10/0416/cze-Slika1.jpg

pripremiti šerpu u kojoj ć se dolma kuhati...
staviti ulja, narendane mrkve, soli bibera i crvene paprike
http://www4.slikomat.com/10/0416/mkc-Slika1.jpg

sa porcijeđenog luka poskidati oguljinu ( lukovinu) i prstom razdvajati klukovice...ne trea puno pritiskati da ne popucaju one same ispadaju...ovako
http://www4.slikomat.com/10/0416/wzn-Slika1.jpg
http://www4.slikomat.com/10/0416/g2o-Slika1.jpg
http://www4.slikomat.com/10/0416/zz-Slika1.jpg


kad se pripemi luk filuje se primpremljenom smjesom i u krg stavlja u pripremljenu šerpu
http://www4.slikomat.com/10/0416/rn2-Slika1.jpg
http://www4.slikomat.com/10/0416/rec-Slika1.jpg

redaš redove u šerpi jedna an drugi dok se ne potroši i luk i meso ili jedno ili drugo[sm=smiley36.gif]

onda sve lijepo zaliješ mlakom vodom da prelije sve smješetno u šerpi
http://www4.slikomat.com/10/0416/x97-Slika1.jpg

ja preko stavim limeni tanjir da mi meso ne ispada iz dolmi....
http://www4.slikomat.com/10/0416/jul-Slika1.jpg

staviš d aluha na najačoj temperaturi...kada prokuha neka kuha na toj temperaturi jedno 10 minuta, aonda smanjiš na nižu...npr. najače ti 6 ti kuhaš tu 10 minuta a ond amsanjiš na 2 ili 3 i krčkaš je jedno 45 minuta do sat vremena u zavisnosti koliko si napravila...

u toku kuhanja obavezno dodavati po fildžan vode da ne zagori[sm=smiley36.gif]

i eto svo mudro slovo gotovo...
prijatno
http://www4.slikomat.com/10/0416/zty-Slika1.jpg

mi stavimo ododzgo pavlke ili kajmaka...ili namje jogurt prilog ovome...po volji i želji...al svakako ukusno jeste[sm=smiley1.gif]

nadam se pomogla sam ti[sm=smiley1.gif]

ja samo da obnovim ovaj recept da ne padne u zaboravim :)))




lila25 -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 14:47:16)

ena treba li tijesto nadoci ili odmah pravis..




Visnja RR -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 18:57:44)

Evo i mojih hurmasica [sm=smiley1.gif]
agda:
600 g secera, 1/2 l vode i dva limuna...kad provri kuhati na laganoj vatri jos 10 minuta a onda skloniti i ohladiti
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/zd-001.jpg[/img]

umutiti 250 g putera sa jednim jajetom
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/juo-002.jpg[/img]

tome se doda jedna casa jogurta pa izmuti...a onda lagano dodaje 450 g brasna pomjesanog sa prskom za pecivo i na vrh kasicica soli... zamjesi se sve rukama
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/54t-004.jpg[/img]

od te mase se uzimaju hrpice velicien nesto veceg oraha i razvalaju na dlanu a potom stave na rende
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/ckf-005.jpg[/img]

na to se stavi malo sjeckanih oraha ili kokosa ili i jedno i drugo...ili sta god po zelji

[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/1er-009.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/mct-012.jpg[/img]
zaklopi sa strana
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/mu9-011.jpg[/img]
malo pritisne i to stavi u podmazan pleh za pecenje
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/d6c-014.jpg[/img]
zagrijati rernu na 200 C i staviti da se pece dok lagano ne porumene
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/zt4-015.jpg[/img]
izvaditi i vruce preliti ohladjenom agdom
kad se sve ohladi papati [sm=smiley1.gif]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/hkw-018.jpg[/img]




koka i po -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 19:02:29)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
dobre su i ove s orasima [sm=smiley36.gif]




rerica -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 19:04:28)


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Evo i mojih hurmasica [sm=smiley1.gif]
agda:
600 g secera, 1/2 l vode i dva limuna...kad provri kuhati na laganoj vatri jos 10 minuta a onda skloniti i ohladiti
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/zd-001.jpg[/img]

umutiti 250 g putera sa jednim jajetom
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/juo-002.jpg[/img]

tome se doda jedna casa jogurta pa izmuti...a onda lagano dodaje 450 g brasna pomjesanog sa prskom za pecivo i na vrh kasicica soli... zamjesi se sve rukama
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/54t-004.jpg[/img]

od te mase se uzimaju hrpice velicien nesto veceg oraha i razvalaju na dlanu a potom stave na rende
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/ckf-005.jpg[/img]

na to se stavi malo sjeckanih oraha ili kokosa ili i jedno i drugo...ili sta god po zelji

[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/1er-009.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/mct-012.jpg[/img]
zaklopi sa strana
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/mu9-011.jpg[/img]
malo pritisne i to stavi u podmazan pleh za pecenje
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/d6c-014.jpg[/img]
zagrijati rernu na 200 C i staviti da se pece dok lagano ne porumene
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/zt4-015.jpg[/img]
izvaditi i vruce preliti ohladjenom agdom
kad se sve ohladi papati [sm=smiley1.gif]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1016/hkw-018.jpg[/img]

svaka cast,odmah cu ovakve sutra aBd pravit.....[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Medić* -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 21:27:32)

Super hurmasice, do sada nikad nisam pravila nikakve hurmasice ali cu ove probati cim pojedemo vecerasnji kolac. Volim ove sa orasima.




muaaa -> RE: Foto - kuhanje! (16.10.2011 21:31:19)

Predivno izgledaju,a tek kako su ukusne mogu zamisliti,bravo Visnja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ena23 -> RE: Foto - kuhanje! (17.10.2011 0:32:11)

IZVORNA PORUKA: lila25

ena treba li tijesto nadoci ili odmah pravis..


ne treba, nema germe da nadolazi. 




Sandrich -> RE: Foto - kuhanje! (22.10.2011 22:19:33)

ena super recept morat cu i ja napraviti [sm=bravo.gif]




Malenaoduvijek -> RE: Foto - kuhanje! (25.10.2011 16:26:46)

ena sve pohvale za ovaj recept, ja sam stavila i razevog brasna i odlicno su isplale [sm=bravo.gif]
muaa pravila sam tvoje knedle i recept ti je odlican, ovako ih je isto moja mama pravila, [sm=bravo.gif]




ena23 -> RE: Foto - kuhanje! (25.10.2011 16:52:59)

e morat cu i ja probati sa malo ostro brasna. neki dan sam pravila kiflice s ovim tjestom, punila trapistom i salamom, nisu nimalo lose ispale [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] od paljenja svjetla u kuhinji do posluzenih kiflica proslo 50 minuta.




ElmaB -> RE: Foto - kuhanje! (30.10.2011 21:58:44)

Vanilice:

Potrebno:

1/2 kg brašna, 2 jajeta, 4 kašike šećera, 250 gr margarina i dvije kesice vanilin šećera
[image]http://img228.imageshack.us/img228/4580/img1342zu.jpg[/image]

Omekšali margarin mikserom pjenasto umutiti[image]http://img10.imageshack.us/img10/4233/img1344rp.jpg[/image]

Dodati šećer i dvije kesice vanilin šećera[image]http://img713.imageshack.us/img713/7784/img1345s.jpg[/image]

Dodati jedno jaje i jedan žumanjak[image]http://img703.imageshack.us/img703/5497/img1346ma.jpg[/image]

Zatim postepeno dati brašno,malo mikserom umutiti, te nastaviti na radnoj površini mjesiti tijesto[image]http://img690.imageshack.us/img690/966/img1347v.jpg[/image]

Umijesiti glatko tijelo[image]http://img692.imageshack.us/img692/9968/img1348un.jpg[/image]

Razvaljati tijesto oklagijom debljine do pola centimetra


[image]http://img855.imageshack.us/img855/2033/img1349ca.jpg[/image]

Kalupom vaditi oblike

[image]http://img213.imageshack.us/img213/1201/img1350l.jpg[/image]

[image]http://img716.imageshack.us/img716/3755/img1351ti.jpg[/image]  Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje

[image]http://img85.imageshack.us/img85/5522/img1352y.jpg[/image]  Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Vanilice ne smiju porumeniti, tj. promijeniti boju.

[image]http://img16.imageshack.us/img16/1376/img1354u.jpg[/image]  Malo ih prohladiti, pa jednu vanilicu namazati pekmezom i spajati sa drugom

[image]http://img401.imageshack.us/img401/7733/img1356js.jpg[/image]
Posuti ih šećerom u prahu


[image]http://img85.imageshack.us/img85/9081/img1360qx.jpg[/image]

I eto ih gotove vanilice![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


[image]http://img6.imageshack.us/img6/5966/img1361ca.jpg[/image]





Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>