Esmica -> RE: Prvačići (6.3.2014 15:58:25)
|
Zalila sam se svojoj sestri,pa evo da se i vama pozalim,da cujem vase misljenje. Prije mjesec dana smo se preselili i promjenili skolu. Djecak je drugi razred,a djevojcica prvi. Djecak je onako bistar i konta pravo brzo,al je lijen,a curica opet nije poput njega, mada se pravo trudi, pamti sta ima za zadacu, vrijednija je od njega. Uciteljica kojoj smo ovdje pripali je cini mi se jos uvijek u onom osmogodisnjem sistemu gdje djeca sa 7 godina polaze u skolu. Prvo, vec su u prvom polugodistu sva slova radili. Cim smo dosli cekalo nas je savladavanje slova. Ona je znala pisati velika, morali smo savladati mala, da pise citko i da ne prelazi liniju. Da pazi na veliko i malo slovo. Cim smo to presli,oni idu dalje u krajnost. Rade diktate,ono sto je djecak u Sarajevu radio u drugom razredu. I stalno mi uciteljica pise poruke u teki. Ne moze samostalno pratiti diktat. Ne moze samostalno da odgovara na pitanja iz price. Potrebno mnogo vjezbe i truda (dadne im pricu odstampanu koju oni moraju procitati, shvatiti i pismeno odgovarati na pitanja). Kad je dosla kuci,ja joj procitam pricu,i na sva pitanja mi odgovori fino. Problem je dakle da ona procita slova i da shvati ono sto je procitala i da odgovori na ta pitanja. Ja mislim da previse trazi za prvacice. Pa nema jos ni sedam godina. Danas je dosla i kaze da ne voli ovu ovdje skolu i da voli onu u Sarajevu,te da nista ne razumije sta uciteljica trazi od nje [sm=smiley13.gif]. Iz moje okoline joj je danas napisala neuredno,iako je po meni ono sasvim ok za jednog prvacica. Slikala bih vam da vidim sta vi kazete. I stalno mi govori kako uciteljica kaze da nista ne uce i da se nista ne trude. Pa ne moze biti da citav razred ne valja. I nervira me sto stalno salje te poruke, kao da sam poslala dijete da ga ona analizira koliko je samostalno ili ne. Pa kako ce u prvom razredu biti samostalno.Ona je tu da je poduci valjda. Moja mama nikad nije sa mnom radila zadacu, a bila sam odlikas. Uciteljica je prenijela,ja shvatila i radila. Molim vas,sta bi vi uradile na mom mjestu?
|
|
|
|