amra_sa -> RE: Prvačići (26.9.2013 23:07:50)
|
IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: amra_sa I samo da kažem , nisu učiteljice krive za sve što se dešava među djecom. Djeca u školu dolaze sa kućnim odgojem ili ne(odgojem), nazovite to kako želite ... Svi korijeni problema dolaze prije svega iz porodice, pa tek onda sve ostalo (ličnost, karakter...). Ako je dijete kući zanemareno, ako je otac ili majka nasilan/nasilna, ako je dijete frustrirano itd. da ne pričam dalje očekivati je da će praviti probleme. Greška svakog roditelja je što prvo kaže ... Eh gdje mu je učiteljica bila ... [sm=hudicek1.gif] Učiteljice ne mogu na velikim odmorima trčati za 30 toro svoje djece i gledati šta djeca rade, dajte malo, budite realne. Pretpostavlja se da sva djeca u školu dolaze sa primjernim vladanjem i kućnim odgojem, da znaju šta smiju šta ne smiju. A isto tako za očekivati je da će se ponekad i posvađati, pogurati i sl. Pa i mi odrasli smo takvi i još puno gori. Ništa novo. Samo se treba znati granica u svemu. amra... ja jesam stajališta da se kući odgaja a u školi uči... ali meni ne pda na pamet odgajati nečije roditelje ili njihovu djecu...tek moj posao to nije.... škola je javna sutanoova u dužna je zašitit djecu unutar iste... dok mene nema staratelj mom djetetu je ona, ja sma dijete predal i smatram da ga štite kao što bih ja... ovdje pričamo o djetetu prvi osnovne, nakon mjesec dana boravka u školi... prvačić koji dolazi sa pričom dešavanj u učionici odjeljenja i učionici porduženoga boravka doživljava maltretiranje... pjesak u tenama... mislim zaista... nisu oni u dvorištu sami pa da njemu neko kaže dal je mršav il debeo... oni su u učionicu...zar je moguće da od 1 do 5 razreda su zajedno u boravku koji se plaća 200 KM i da učiteljice ne čuju i ne vide što se dešava... i da u nečije tene neko napse pjesak i sada ja trebam ići njegovomr doitelju...ja neću očima da vidim toga roditelja... niti d aga odgajam niti njegovo dijete...ja hoću da škola pazi i čuva moje dijete do fizičkoga i psihičkoga maltretiranja.... zašto to neko dijete drugome radi, čemu razlozi za to...nek vidi pedagog i psiholog škole... dali je sve u redu u porodicama tim...mene ni to ne zanima... moje je da pošaljem svoje dogojeno dijete...i iz ovoga primjera vidimo da je takav i spolan...a i poznajm i majku i dijete...znam o čemu pričam... izvini...ja da sma tu ja bih regirala... Ja bih baš htjela da vidim kakvi su roditelji tog dječaka koji maltertira moje dijete npr. da znam kako ću se postaviti u situaciji i kako ću ja svoje dijete prevaspitati u tom slučaju. Pa neću se ja sa tim djetetom raspravljati, nego sa njegovim roditeljima ili starateljima, valjda je to logično. Možda sam i previše detaljna kad su neke stvari u pitanju. Eh problem je što svi prvo kažu učitelj i pedagog. Učiteljeva uloga jeste odgojno obrazovna, ali treba uzeti u obzir da učitelj nije policajac, inspektor i šta sve ne. A obično je sve to, nažalost, i još je puno štošta. Samo što to ljudi ne vide i ne cijene koliko bi trebali, vide uglavnom sve ono što je negativno kod učitelja. I škola nije odgojno popravna ustanovanego je škola, a učiteljice i pedagozi nisu uvijek glavni krivci za sve. O tome ja pričam. Kad učitelji i pedagozi ne valjaju zašto onda svi prvo trče njima kad se nešto desi ? Svi nevaljaju jedino smo mi dobri. Ne može tako, treba od sebe poći. Kad se meni nešto desi, ja nastojim da se prvo zapitam jesam li ja negdje pogriješila, gdje, zašto, kako ...
|
|
|
|