Super Beba -> RE: Poslije epiziotomije, iskustva (24.4.2012 22:38:51)
|
IZVORNA PORUKA: Dz3ni Ma pogrešno ste me skontali, a možda sam i ja previše stavila akcenat na goste [sm=smiley36.gif] Nije u tome moja briga, nego u samoj opravdanosti epiziotomije. Kod nas se izvodi rutinski, izgleda te i ne pitaju ništa i sve opravdavaju time kako je "tako lakše bebi" i "plod se manje pati". Otprilike sve moje nedoumice vrte se oko ovog gore postavljenog linka pa ako vam nije problem da ga prethodno pročitate prije nego mi odgovorite... Evo i nešto što me se posebno dojmilo: Epiziotomija se izvodi i zbog mišljenja liječnika da “ravan rez” zarašćuje brže od spontane, neravne rasjekotine - učenje koje je suglasno sa zapadnjačkim vjerovanjem o superiornosti kulture nad prirodom. “Ravna linija” ne postoji u prirodi, zato je i najučinkovitija u našim stalnim pokušajima da se razdvojimo od Prirode. kao i ovo: Poznato je da liječnici koji su ZA rutinsku epiziotomiju, češće dijagnosticiraju "patnju ploda" tokom poroda, samo da bi time opravdali izvođenje epiziotomije. a naglasak stavljam na ovo: Epiziotomija je opravdana u vrlo rijetkim slučajevima (gore navedeno), ali ne kao rutinska procedura. Kada bi ene bile potpuno informirane u pogledu dokaza o prednostima i manama te u svjetlu mogućih rizika, nevjerojatno je da bi ena spremno pristala na rutinsku epizotomiju. Vjeruj, ia ja sama sam pročitala bruku textova o epi po raznoraznim forumima, portalima, knjigama i sl...i uvijek ima pro i contra...s tim da u hrvatskoj je malo drugačija situacija. Naime, kod njih u biti trudnoću prati i babica, a ne samo doktor (barem u Zg) i ona je ta koja vodi ženu i kroz porod....moju prijateljicu u Zg nisu sjekli, jer joj je babica (koja joj je pratila trudnoću) masirala međicu čitavo vrijeme, tako da nije bilo potrebe za epi...kod nas nažalost nema tog posebnog i prisnog odnosa između babice-porodilje, već je većinom službeni (uvijek ima i izuzetaka naravno)... Ma k''o što reče animagical - idi na dojenje, to te čeka...rana bude i prođe heheh I da, i meni su gori bili hemoroidi i opstipacija nego sama rana i ....
|
|
|
|