RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

Aldijanaa -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (1.11.2010 15:15:33)

cure, da li se ovo odnosi i na zene koje su zaposlene u prosvjeti?

vjestica -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (1.11.2010 15:17:03)

IZVORNA PORUKA: Aldijanaa

cure, da li se ovo odnosi i na zene koje su zaposlene u prosvjeti?

već je ranije rečeno - ne

Aldijanaa -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 10:34:16)

Danas sam pitala predsjednika sindikata u nasoj skoli, navodno ce to vaziti i za prosvjetu cim se potpise novi kolektivni ugovor, koji treba biti potpisan do kraja godine. (ja sam iz USK) ne znam sta je s ostalim kantonima.

Super Beba -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 13:03:10)

Pretpostavljam da ste već upoznate da je VM usvojilo Odluku o porodiljskim naknadama. Još samo da dočekamo da se objavi u Sl. gl. i vidimo njen sadržaj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Pozz svima!

mia27 -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 13:12:02)

stalno nesto cekamo.prodje porodiljno. hoce li ta Odluka vrijediti od 29.9, zna li itko?

jasmmina -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 14:37:56)

Odluke VM stupaju na snagu danom donosenja tako da će od sljedece plate biti i isplata za sve one koji su na porodiljskom.
Mene interesuje (buduci da sam prekinula porodiljsko u avgustu,  prije vremena) da li je neko uputio zahtjev VM za retroaktuvnu isplatu u skladu sa Odlukom Ustavnog suda. Ukoliko jeste, molim vas da mi (ako je moguce)  proslijedite tekst iste posto i ja planiram da trazim retroaktivnu isplatu. Unaprije hvala!

jose -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 14:40:51)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]čiko iz Min. finansija kaže da ćemo dobiti oktobarsku u novembru...nadam se

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 15:26:20)

super beba samo jos da znamo jel bilo izmjena odluke u toku sjednice il ostaje tekst koji je isao i na odbor za unutarnju politiku VM, jer ako je ostao isti tekst odluke znaci da porodilje zaposlene u institucijama bih imaju svoju punu platu tj svoje prosjecne tri plate koje su ostvarivale prije porodiljskog, a kantonalna davanja su stvar kantona u kojima porodilja zivi, to i jeste socijalno davanje a ne plata zaposlene porodilje, i neki kantoni imaju naknade neki ne.

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 15:43:01)

skenirace mi moji s posla odluku pa cu je odmah zakaciti ovdje, i ipak su se ogradili da porodilja u slucaju da prima naknadu od institucije ne moze primati naknadu od kantona.

lakota -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 15:45:50)

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora,
donijelo je odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za
porodiljsko odsustvo u institucijama BiH, čime Vijeće ministara BiH
ispunjava obavezu proisteklu iz odluke Ustavnog suda BiH kojom je
naloženo ukidanje diskriminirajuće zakonske odredbe u vezi s isplatom
naknada za porodiljsko odsustvo.

Prema ovoj odluci, sve zaposlenice u institucijama BiH na porodiljskom
odsustvu imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini prosječne neto-plaće
koju su ostvarile u toku posljednja tri mjeseca prije otpočinjanja
porodiljskog odsustva, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
[color=#000000 size=2] 
Ova nova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana
od 29. septembra ove godine, dodaje se u saopćenju.

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (2.11.2010 22:44:54)

clanak iz avaza http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-minute-u-minutu/18058-Vijee-ministara-BiH-Zaposlenice-institucijama-BiH-primat-cijelu-plau-porodiljskom.html

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 10:50:41)

evo odluke skenirane link za prvu stanicu

http://img822.imageshack.us/img822/3640/scan100501.png

druga stanica

http://img827.imageshack.us/img827/1827/scan100512.png

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 10:56:58)

Borba je trajala vise od dvije godinee na njihovu bruku i sramotu al na kraju smo ipak uspjele, hvala svim uposlenicama institucija koje su na bilo koji nacin pomogle u ovoj borbi oko porodiljskih naknada..
Pravda je spora al ipak dostižna za nas "obicne smrtnice" !!!
pozdrav i sretno mamice a i buduce mamice

lakota -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 12:26:27)

napokon,  još samo da vidimo šta će biti s porodiljama koje su podnijele tužbu za retroaktivnu isplatu, ako neko ima informacija nek javi. sretno mamicama koje će dobivati svoje plate

jasmmina -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 14:16:37)

Jos jednom molba, ukoliko je iko trazio retroaktivnu isplatu na osnovu presude Ustavnog suda molim da mi se javi. Bilo kakve informacije bi mi puno znacile.
Hvala!

cele.k. -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 15:23:13)

ja koliko znam ne moze se traziti retroaktivna isplata vec se mora podnije ti tuzba protiv institucije u kojoj radis a tuzba se predaje na Sud BiH.ja isto hocu da tuzim a s obzirom da mi je suprug advokat znam da je ta procedura,nece nam isplatiti retroaktivno

jasmmina -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 15:27:19)

Mislim da je procedura sljedeća:

1. Zahtjev za retroaktivnu isplatu poslodavcu (tj. Vjecu ministara)
2. Nakon odbijenice ide zalba
3. Poslije zalbe tek onda tuzba

Mene samo interesuje da li je iko uputio zahtje VM i koji mu je bio sadrzaj

mia27 -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 20:11:20)

zna li se kad cemo dobiti prve isplate?????????? 

Super Beba -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 20:42:06)

Rici - hvala na Odluci :)))

E sad mogu mirna na porodiljsko :)) [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

A iskreno, da smo kakva država,  "višak" koji će u kantonu (barem Sarajevskom) ostati od nas zaposlenih u državnim institucijama, bi trebao podijeliti ili nezaposlenim ženama ili uložiti u nešto (npr. opremanje vrtića koji su u kritičnom stanju, edukacija novih patronažnih, i sl.)..uvijek se mogu naći kreativne i korisne ideje...
Ali ovako će samo napuniti budžet i utrošiti u neke gluposti...

Lady26 -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (3.11.2010 21:10:19)

IZVORNA PORUKA: RICI

skenirace mi moji s posla odluku pa cu je odmah zakaciti ovdje, i ipak su se ogradili da porodilja u slucaju da prima naknadu od institucije ne moze primati naknadu od kantona.

Da li sam dobro shvatila, dobit cemo platu ali ne i novac od kantona?
Ja sam na porodiljskom do 01.12. tako da cu dobiti aBd znaci oktobar i novembar platu od ministarstva a kanton mi nece isplatiti te dvije naknade?

RICI -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (4.11.2010 9:25:22)

lady 26 postala sam link sa odlukom skeniranom mozes procitati sta stoji u odluci

Enic -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (4.11.2010 10:35:27)

Drage moje evo još jedan muštuluk:):):) Od 01. oktobra 2010 godine bit će nam uvećane plate za 10%. Zbog inertnosti Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Dragana Vrankića, ministra finansija i trezora BiH, koji su posljednja dvadeset i dva mjeseca ignorirali zahtjeve da pokrenu izmjene diskriminirajućih odredbi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, država će se u narednom periodu suočiti sa sudskom tužbom barem 10.000 državnih službenika u ukupnom iznosu od oko 12 miliona KM.

Poziv Sindikata

- Sindikat državnih službenika i namještenika već je pokrenuo aktivnosti na podnošenju tužbe. Službenicima iz FBiH i RS za iste poslove isplaćivane su različite plaće. Tako je uposlenicima iz FBiH porez od 10 posto odbijan, dok je njihovim kolegama iz RS taj porez plaćala država te su stoga imali i veća primanja - kaže Bilić.

On je pozvao sve državne službenike koji nisu članovi Sindikata da se obrate sindikalnim predstavnicima kako bi se i njihova imena mogla uvrstiti u već pripremljenu tužbu.

Nova odluka

U međuvremenu, prema novoj odluci, plaće za državne službenike iz FBiH i RS, od 1. 10.2010. godine će se obračunavati po istom principu, što znači da će državni službenici, čije je prebivalište u FBiH, sada dobiti uvećane plaće!

Napokon pravda sada ćemo punu platu za vrijeme porodiljskog odsustva i neće nam odbijati porez na dohodak. Kako su nas samo zakidali, ali smo se izborili:):):)

cele.k. -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (4.11.2010 10:48:36)

od te procedure nema nista jer niko ti nece isplatiti retroaktivno jer ne stoji to u zakonu,svi odmah idu s tuzbom na Sud BiH

mzmarija -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (4.11.2010 14:33:50)

Pitanje da li imam pravo tražiti retroaktivnu isplatu od institucije u kojoj sam zaposlena (znači državna institucija) ako sam primala od kantona/županije za vrijeme porodiljnog odsustva , a od poslodavca ništa....
Molila bih pravnice da se malo aktiviraju [sm=bravo.gif] kako ide ta zamolba za retroaktivnu ispaltu,šta treba još od dokumenata i ostale stvari vezane na tu temu....
Bitno se nadat pa sada...

Super Beba -> RE: Odluka Ustavnog suda BiH u korist porodilja u F BiH (4.11.2010 16:47:57)

IZVORNA PORUKA: mzmarija

Pitanje da li imam pravo tražiti retroaktivnu isplatu od institucije u kojoj sam zaposlena (znači državna institucija) ako sam primala od kantona/županije za vrijeme porodiljnog odsustva , a od poslodavca ništa....
Molila bih pravnice da se malo aktiviraju [sm=bravo.gif] kako ide ta zamolba za retroaktivnu ispaltu,šta treba još od dokumenata i ostale stvari vezane na tu temu....
Bitno se nadat pa sada...

Bez obzira što si primala neke novce od kantona, imaš pravo i na naknadu od institucije, s tim da bi institucija trebala da "namiri" onaj ostatak do tvoje neto plaće (bez prijevoza i toplog obroka). Međutim, to jedino možeš retroaktivno dobiti  tužbom. Neko je već gore spomenuo šta sve treba da se uradi. Obzirom da ja nisam bila u toj situaciji, ne znam tačno kako ide procedura.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>