RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

jacy11 -> RE: Carski rez (20.7.2011 17:25:04)

drage moje trudnice i porodilje zanima me da li se nekao morao od vas poroditi na carski rez zato sto ima veliku dioptriju ja imam urodjeni strabizam ociju i dioprija mi je 4+ na jednom oku a na drugom 4,5+ dali je to razlog za carski rez [sm=smiley19.gif]

Anoniman -> RE: Carski rez (20.7.2011 17:36:45)

jacy ja cu se poroditi na carski zbog dioptrije, ali kod mene je miopija. Ne zna jesi li bila kod ocnog ljekara? Ako nisi treba da odes da ti pregleda ocno dno i da vidi da li carski je potreban ili ne.

Selma.A.M -> RE: Carski rez (20.7.2011 17:40:01)

jacy11 i ja idem na CR zbog dioptrije ali i kod mene je miopija na desnom -15 a na ljevom -1.75 .........Moj savjet je da zatražiš od ginekologa uputnicu za očnog tako ćeš jedino znati da li prirodno ili cr [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 
Sretno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

jacy11 -> RE: Carski rez (20.7.2011 17:56:58)

ok hvala puno idem u srijedu na kontrolu pa cu traziti od ginekologa uputnicu za ocnog doktora hvala puno pozdrav i sretno

Bozana21 -> RE: Carski rez (4.8.2011 1:40:54)

Da li mozda znate jel se moze traziti porod carskim rezom i koliko kosta?

vila_7 -> RE: Carski rez (4.8.2011 7:20:38)

mislim da moze ali ti treba dobra veza,ili neki dr.za kojeg si vec cula da hoce. Rijetko koji ce pristati ako nema medicinske indikacije za carski,a i onaj sto pristane garant ce te probati odgovoriti. Vidi koje su zenice iz tvog grada pa pitaj znaju li takvog dr.

Bozana21 -> RE: Carski rez (4.8.2011 12:21:47)

Ma nedavno kad sam bila kod doktora zene govore kako je neki doktor usao u sobu gdje su bile trudnice i rekao koje hoce carski rez nek idu za mnom i da se placa 500KM.U mene je inace beba krupnija neg stoo treba bit a i posteljica mi je sprijeda(placenta praevia) i imam bolove pri dnu stomaka dok hodam i bas me je strah prirodno.

vila_7 -> RE: Carski rez (4.8.2011 12:36:01)

Bozana moj iskreni savjet da se prvo informises bar na internetu o za i protiv carskog. Jer ipak je to operacija i zene koje su prosle i jedno i drugo,radije bi prirodno (naravno one koje mogu birati). A strah nam je svima bio prisutan,al vjeruj kad krene nemas vremena razmisljati jel te strah ili ne ako se skoncetrises na disanje,na blizinu trenutka upoznavanja sa svojom bebicom,.....
Ali ako si se bas dobro informisala i ako te bas strah toliko da te panika hvata, nadji nekog dobrog dr.i zamoli,objasni situaciju.

balasgirl -> RE: Carski rez (4.8.2011 16:29:15)

Placenta previa ti je indikacija za CR.

animagical -> RE: Carski rez (4.8.2011 18:01:50)

ne mora biti ako je pp marginalis...bozana, stvarno bi trebala otici porazgovarati s nekim dr o tom strahu od poroda, da ti to sve fino objasni...daleko od toga da je carski rez bezbolan, a da ne pricam o tome da nije ni bezopasan...eto razmisli sama, da li vise boli porod, nekoliko sati kontrakcija, eventualno neki konac ili rez preko cijelog stomaka?
zasto bar ne razmislis o vaginalnom porodu uz epiduralnu??

mozda se nisi dobro izrazila ali posteljica na prednjem zidu nije isto sto i placenta previa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Renny -> RE: Carski rez (25.8.2011 22:24:39)

Imam jedno pitanje, ako mi tko moze pomoci?????
Dali je moguce nakon prvog carskog, znaci u drugoj trudnoci,
da se zena moze poceti otvarati u 6 mj. trudnoce?
Ili se samo otvaraju zene koje su se prvi put porodile prirodno?
Malo sam zbunjena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , pa ako me moze tko informirati :)
Hvala!

Anoniman -> RE: Carski rez (25.8.2011 22:38:58)

renny , ne mora da znaci  ja sam drugo rodila carskim  a trece prirodno u 41 sedmici niam se otvarala bilo sve o.k do kraja 

Renny -> RE: Carski rez (25.8.2011 23:33:10)

Hvala triputmama!
samo me zanimalo dali postoji mogucnost za otvaranjem?
Ti se nisi otvarala, ali postoji mogucnost da se moze i otvoriti?
Ili ne postoji?

Lejla Ka -> RE: Carski rez (26.8.2011 11:20:57)

IZVORNA PORUKA: Renny

Hvala triputmama!
samo me zanimalo dali postoji mogucnost za otvaranjem?
Ti se nisi otvarala, ali postoji mogucnost da se moze i otvoriti?
Ili ne postoji?

Otvaranje nema nikakve veze sa predhodnim načinom poroda. Naravno da postoji mogućnost da se počneš prerano otvarati i nakon poroda CR.

Ako je i predhodni CR rađen zbog"toga što se nisi otvarala" to je bio taj trenutak, kad su tekli trudovi, a nisu bili produktivni pa se grlić tada nije otvarao (da li je možda bio indukovani porod?). U narednoj trudnoći su sve opcije otvorene.

Vodolija83 -> RE: Carski rez (26.8.2011 11:25:17)

Da li neko zna jeli carski rez indiciran ako je vec radjena konizacija i tim putem konizirano 2,9 cm grlica,a u trudnoci je vec uradjen serklaz???
Ako ima neko sa takvim iskustvom nek se javi...
Meni dr.jos uvijek nista nije rekao,ali mi je dr.na komisiji rekla definitivno CR ,a i teta sa vjezbi.Sada sam u 29.sedmici,pa me vec neko vrijeme kopka...
Za 10-ak dana aBd na kontrolu,pa se nadam da ce tad i dr.reci svoje misljenje,jer cu tada vec biti u 31.sedmici.

animagical -> RE: Carski rez (26.8.2011 13:08:58)

teta s vjezbi nije dovoljno upoznata da bi ti znala reci ista...ona je babica za prirodne porode...meni je rekla da se zbog hipotireoze ide na carski[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] nidje veze joj to, bez uvrede[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
a ja cu evo na prirodni sve uz boce za razrjedjivanje krvi...tako da-ko ima zelju za prirodni, izadju oni cesto u susret[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ja sam svoj prirodni uspjela izmoliti... po meni, kad ti skinu serklaz, a grlic vec skracen samo se mozes lakse otvoriti...

nadjoh ti ja konizaciju-moze biti u relativnim indikacijama za carski, kao i blizanci ili prehodni carski npr...znaci, moze  ako hoces a mozda i ne mora ako navalis

Lejla Ka -> RE: Carski rez (26.8.2011 14:13:55)

IZVORNA PORUKA: Vodolija83

Da li neko zna jeli carski rez indiciran ako je vec radjena konizacija i tim putem konizirano 2,9 cm grlica,a u trudnoci je vec uradjen serklaz???
Ako ima neko sa takvim iskustvom nek se javi...
Meni dr.jos uvijek nista nije rekao,ali mi je dr.na komisiji rekla definitivno CR ,a i teta sa vjezbi.Sada sam u 29.sedmici,pa me vec neko vrijeme kopka...
Za 10-ak dana aBd na kontrolu,pa se nadam da ce tad i dr.reci svoje misljenje,jer cu tada vec biti u 31.sedmici.

Moja rodica je dvoje djece rodila nakon konizacije, uz serklaže, oboje prirodno. Mislim da sama konizacija nije indikacija.

malena27 RR -> RE: Carski rez (27.8.2011 2:18:01)

Vidim da se Bozana interesuje za CR...
Prije 17 dana sam porodjena na carski rez i mogu samo reci da nije ni C od carskog i definitivno ne opravdava naziv koji ima... Bol koju osjetis nakon budjenja iz anestezije je, kako je jos jedna forumasica pisala, kao da ti neko iscupa utrobu... Ja sam jos imala iskustvo da su me poceli sjeci a nisam bila utonula u ''duboki san'' pa sam osjetila i bol rezanja... Jutro nakon poroda se ustaje i strasno boli... evo i sad cim malo pretjeram sa hodanjem ili sjedenjem, boli me stomak... Hvala Bogu pa ima i carski rez i da nisam imala indikaciju za isti, ove pameti ne bih nikad ponovo na carski....
Boli ko sam vrag i to danima nakon operacije.... Budis se zedan, vode ne smijes, gladan si, opet ne smijes, beba je s tobom a ne mozes se namjestiti da je nahranis, da je dohvatis i primis k sebi.... o mukama da odes do wc-a da piskis da ne pricam....
Prema tome, ne zivi u nadi da manje boli....i poslusaj i ostale zenice pa se malo informisi bolje... Carski je ipak operacija i nije bezazlena...

entinte -> RE: Carski rez (27.8.2011 9:21:12)

ja sam svog K rodila na carski kao sto sam i ranije pisala i bas mi je bio carski... Bio je okrnut na zadak i to je bilo jedino i najbolje rjesenje i kazem hvala Bogu pa ga ima... Nista me nije bolilo, super sam prosla i svakoga bih hrabrila ko bas mora ali ako se ne mora onda samo prirodno... meni je zao sto se nisam prirodno porodila [sm=smiley13.gif] carski ne podnosi svako isto... zavisi ko radi i kakvi ste... sretno svim caricama [sm=smiley1.gif]

balasgirl -> RE: Carski rez (27.8.2011 9:48:57)

IZVORNA PORUKA: malena27 RR

Prije 17 dana sam porodjena na carski rez i mogu samo reci da nije ni C od carskog i definitivno ne opravdava naziv koji ima... Bol koju osjetis nakon budjenja iz anestezije je, kako je jos jedna forumasica pisala, kao da ti neko iscupa utrobu... Ja sam jos imala iskustvo da su me poceli sjeci a nisam bila utonula u ''duboki san'' pa sam osjetila i bol rezanja... Jutro nakon poroda se ustaje i strasno boli... evo i sad cim malo pretjeram sa hodanjem ili sjedenjem, boli me stomak... Hvala Bogu pa ima i carski rez i da nisam imala indikaciju za isti, ove pameti ne bih nikad ponovo na carski....
Boli ko sam vrag i to danima nakon operacije.... Budis se zedan, vode ne smijes, gladan si, opet ne smijes, beba je s tobom a ne mozes se namjestiti da je nahranis, da je dohvatis i primis k sebi.... o mukama da odes do wc-a da piskis da ne pricam....
Prema tome, ne zivi u nadi da manje boli....i poslusaj i ostale zenice pa se malo informisi bolje... Carski je ipak operacija i nije bezazlena...

Sekcija se samo kod nas zove carski. Nigdje drugo u svijetu. A kao što kažeš, da je carski, nije. Paradoksalno.

Vodolija83 -> RE: Carski rez (27.8.2011 13:00:34)

Hvala vam puuunooo Animagical i Lejla Ka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozica.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Ubrzo cu i na kontrolu ,a tad cu biti 31.sedmica,pa se nadam da ce mi i dr.dati neke info.

bebbe RR -> RE: Carski rez (27.8.2011 13:29:20)

IZVORNA PORUKA: balasgirl

IZVORNA PORUKA: malena27 RR

Sekcija se samo kod nas zove carski. Nigdje drugo u svijetu. A kao što kažeš, da je carski, nije. Paradoksalno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caesarean_section

Evo ti link, pa ćeš vidjeti da to i nije istina. Carski rez se svuda zaove carski rez. I to zbog legende (ne postoje dokazi), da je rimski car Cezar rođen na taj način.

A, operacija, kao operacija - svi je različito doživimo. Ja sam drugo dijete rodila na carski rez i meni je bio odlično iskustvo - nije me boljelo nikada i ništa, nakon par dana sam se sasvim oporavila, piti su mi dali nekoliko sati nakon poroda, isto tako i jesti...

koka i po -> RE: Carski rez (27.8.2011 13:43:50)

sve je to individualno.
nisam rodila na carski ali sam imala slicnu operaciju odmah nakon poroda.
oporavljala sam se mjesec dana i ucila hodati.
bolilo je ...ali je bilo podnosljivo.
dali zato sto inace dobro podnosim bol ili radi lijekova neznam.
imala sam jako tezak drugi porod.receno mi je da ako do odredjenog vremena ne rodim idem na carski.
ruku na srce..njih pet oko mene sto je bilo cekali su do zadnjeg trenutka samo da bi izbjegli carski rez i bodrili me da ja mogu roditi prirodno i pomagali mi.
mislim da je ovim sve receno.
CR. je operacija i kao takva nosi rizike.

balasgirl -> RE: Carski rez (27.8.2011 14:18:20)

Pa da, Sectioncesario ili "Cezarov rez", a nas narod prozvao carski rez. Valjda zato sto je Cezar bio car, ali nigdje sem na Balkanu ga ne zovu carski.[sm=jezicek.gif]

bebbe RR -> RE: Carski rez (27.8.2011 14:59:05)

IZVORNA PORUKA: balasgirl

Pa da, Sectioncesario ili "Cezarov rez", a nas narod prozvao carski rez. Valjda zato sto je Cezar bio car, ali nigdje sem na Balkanu ga ne zovu carski.[sm=jezicek.gif]

Vidiš:)?![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A i riječ "cesar" se u raznim jezicima (u različitim oblicima) upotrebljava kao sinonim za car, takođe zbog Cezara i razloga koji si navela, tako da eto objašnjenja za porijeklo balkanskog naziva:)
Šega je da se na Balkanu pojam "carski" u ovom operativnom zahvatu često tumači kao nešto posebno, dostojno samo careva:))))

A, opet, super da ima i carski rez za onoga kome je neophodan.
Meni se ne sviđa da takav porod anatemišemo u startu. Prirodno je, naravno, najbolje, ali šta se može kada ne ide, nego prepustiti rukama stručnjaka i roditi na ovaj način.
Isto je i sa dojenjem. I sama zagovaram činjenicu da je najbolja hrana, ali, to ne znači da AD hranu, vještačku hranu, na kojoj je, kako bilo, odraslo mnogo zdrave ddjece, treba anatemisati...
Hoću reći, zbog svih budućih mama koje će iz raznih razloga na svijet donijeti svoje ljubavi uz pomoć ovog operativnog zahvata, da je za neke, poput  mene, carski rez bolje iskustvo od induciranog prvog poroda koji se je okončao na vakuum, a smatramo ga prirodnim.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>