RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

ena23 -> RE: Carski rez (10.1.2011 10:52:26)

Lejla, sve ovo sto navodis, stoji. Ali to da sam se ja osjecala ko stoka, ona recenica cjenjenog Puzica : "hajde sta si se uobrazila, ja bio fin pa ti dao drip da brze ide, mogo sam te do sutra ostaviti da se sama otvaras..." (p.s. drip su mi ukljucili nakon 20 sati prirodnih bolova na svake tri minute za kojih sam se otvorila 1.5 prst...) samo to mi je dosta da sad sasvim lagano i uz osmjeh razmisljam kako ce me uspavati i razrezati svu... pa makar se poslje dva mjeseca oporavljala... za to cu vec naci rjesenje a kad si ostavljen doktorima i babicama na milost i nemilost nemas ti tu sta trazit rjesenje...

p.s. sestrice i babica su bile super u vojnoj, s obzirom sta se sve cuje za one na kosevu... 

Lejla Ka -> RE: Carski rez (10.1.2011 11:23:08)

Zato sam i rekla da me ne čudi u opće da naše žene vide izlaz u CR.

leona81 -> RE: Carski rez (10.1.2011 16:38:39)

ja sam morala na carski zbog zatka iako sam do zadnjeg dana mislila da ce se beba okrenuti i da cu roditi prirodno...moja mama je jedva prezivjela ovakav prirodan porod a moja sestra je isla na noge i rezali su je sa svih strana ma haos, sivali je sat vremena nazivo zena traume ima dan danas...takodjer cujem od dosta prijateljica iste stvari i dan danas...a vecina koje su rodile na carski kao i ja, prosle su super, bez komplikacija...ja prizeljkujem jos najmanje jednu bebu i prirodan porod nakon carskog, ali ako budem imala i najmanju indikaciju rekli su mi da cu morati opet na carski...mislim da je jos veci rizik 2 i 3 carski nego prvi...a takodjer je rizik vaginalan porod nakon carskog da ne dodje do pucanja materice...

ena23 -> RE: Carski rez (10.1.2011 16:42:24)

znaci tebi rizik kako god okrenes, a mene prpa kako god [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ovo se ja smijem od muke, ne zamjeri, nesto mi se sastavilo ovih dana... 

Anoniman -> RE: Carski rez (10.1.2011 16:56:20)

IZVORNA PORUKA: leona81

ja sam morala na carski zbog zatka iako sam do zadnjeg dana mislila da ce se beba okrenuti i da cu roditi prirodno...moja mama je jedva prezivjela ovakav prirodan porod a moja sestra je isla na noge i rezali su je sa svih strana ma haos, sivali je sat vremena nazivo zena traume ima dan danas...takodjer cujem od dosta prijateljica iste stvari i dan danas...a vecina koje su rodile na carski kao i ja, prosle su super, bez komplikacija...ja prizeljkujem jos najmanje jednu bebu i prirodan porod nakon carskog, ali ako budem imala i najmanju indikaciju rekli su mi da cu morati opet na carski...mislim da je jos veci rizik 2 i 3 carski nego prvi...a takodjer je rizik vaginalan porod nakon carskog da ne dodje do pucanja materice...
Rizik je ako si na CR imala vertikalni rez, a ako je horizontalni(moderniji metod, sta god im to znacilo) onda su sanse za pucanje materice gotovo nikakve.

bint -> RE: Carski rez (10.1.2011 17:16:13)

ej drage moje bas ste opsirno obradile ovu temu,super[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]al ne memam vremena sad sve iscitati pa me zanima ako imas o
k osiguranje,znaci zdravstvenu kljnizicu ovjerenu itd.jel placas taj carski rez???
razumijem ako je rijec o naknadnom cascenju dokotra rceimo koji te porodio al jel ako ti zakazu carski rez ima neka cifra koja se placa il*??????
negdj esam procitala da je to od 500-1000km nisma sigurna koji kanton je u pitanju..a da,zanima me bolnica opća?????
hvalaaaaaa

tekja -> RE: Carski rez (10.1.2011 17:25:56)

bint, ako imas zdravstveno osiguranje i carski rez je odobren od strane komisije, dakle neophodan je, onda ne placas nista, ovo placanje koje ti spominjes ide onda kada neko zeli CR zbog straha od bola i sl.

sandy82 -> RE: Carski rez (10.1.2011 17:35:08)

Ej narode, moram još nešto napisati. Moja prijateljica se jako teško porodila. Pitala me pred drugi porod da li sam sigurna da taj CR nije nešto strašno da ga ona nekako "sredi". Ja sam je savjetovala da ako nema potrebe to ne čini, već da se dogovori sa doktorom ako porod bude krenuo teško kao prvi da tek tada to učine. Porodila se i i odmah mi javila da sam joj dala dobar savjet, rekla je da se porodila brzo i lako i da nije bilo nikakve potrebe za sekcijom. Naravno da je bolje prirodno. Ako ne ide, jel treba pustiti bebu ili ženu ili oboje da gadno nadrljaju?!

sandy82 -> RE: Carski rez (10.1.2011 17:42:33)

Ja uopšte nisam razmišljala hoće li me boliti i koliko ću se oporavljati. Niti koliki će biti ožiljak. Samo da se moja beba rodi zdrava. Samo je to bitno. A mislim da do rupture materice kod prirodnog poroda nakon sekcije neće biti ako je ispoštovana razlika između trudnoća. Meni su rekli 1 godina između trudnoća, nekima kažu 2, nekima 3...

leona81 -> RE: Carski rez (10.1.2011 18:04:29)

kod mene je horizontalni rez, meni su rekli 2 godine, svakako nisam ni mislila prije:)

sunshine_ze -> RE: Carski rez (10.1.2011 21:24:54)

Eh drage moje..prvo da vas sve pozdravim i da vam se zahvalim od srca!Citam vase price i iskustva vec dugo a danas sam se maxuz registrovala da vam mogu napisati par rijeci.
Inace iz Zenice sam...imam mnogoo pitanja ali prije toga zelim napisati nekoliko recenica u znak zahvalnosti!Trudna sam 15 sedmica,prva trudnoca,inace 21 mi je god!Mama mi zivi vani,tako da sam bila totalno neinformisana sto se tice trudnoce,poroda...dok nisam nasla vas.Na tome vam mnogoo hvala!!!OD SRCA!Ja se(kao i vecina )najvise bojim onog o cemu ne znam nista.Svega me bilo strah ali citajuci vase prica ma jedva cekam aBd da i ja sa vama podijelim svoje iskustvo.Nadam se da ste svjesne koliko pomazete zenama,pogotovo mladim djevojkama kao sto sam ja!Nalazila sam ja mnoge medicinske tekstove o porodu,trudnoci s med teorijama ali je totalno drugacije kada citas licna iskusktva!
Ajd vjerovatno cu biti dosadna sad pa necu da duzim..samo jos jedno da kazem HVALA OD SRCA!Da pocnem s pitanjima..
Doc mi rece da cu najvjerovatnije morati na CR jer sam jako sitna,kukovi uski,mada mi to smijesno zvuci da mi to kaze u ovako ranom stadiju trudnoce!Muci me to sto sam procitala sva vasa iskustva i koliko sam zakljucila u svakom gradu,bolnici razlicito(od stavljanja katetera,negdje uspavaju negdje ne,do donosenja bebe,mogucnosti da je muz vidi,jela itd)pa bih vas molila ako je neko bio u KPZ da mi,u detalje ako vam nije mrsko,isprica svoje iskustvo sto se CR-a tice.Mozda je rano da pitam sve ovo ali lakse mi je da znam sve unaprijed i da se pripremim psihicki za sve.
Unaprijed vam hvala na odgovorima!Sve vas punoo pozdravljam!

tekja -> RE: Carski rez (10.1.2011 21:33:19)

sunshine, dobrodosla na RR...cestitam na trudnoci, da je aBd zdravo izneses...i meni je malo smijesno da ti dr. vec sada govori o porodu, mozda ce i beba biti sitna na tebe, pa ces moci prirodno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image], ali ako ipak budes morala, pa sve za nase malene[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

eh da...sigurno ce ti se neka Zenicanka javiti, znam da ih ima dosta na RR, pa ce ti detaljno objasniti kako to fercera kod vas...

lijep pozdrav[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sunshine_ze -> RE: Carski rez (10.1.2011 21:57:50)

Hvala na brzom odg.Ma to me zabrinulo pravo,nisam ni razmisljala o tome dok mi nije spomenuo a onda sam se uhvatila za glavu kako sta.Naravno za svoju bebu sve na svijetu,nije me uopce strah boli ni sekunde samo zelim biti spremna da bih olaksala sebi a i mojoj bebani!Samo me zbunjuje te razlicite procedure pa zbog toga pitam,inace bih vise voljela prirodno ali jos se to ne zna.Moram biti spremna na sve,ma ja jedva cekam aBd samo da mi prodje do tog momenta sve kako treba,da se beba lijepo razvije,sve ostalo kako bude nije ni bitno.

balasgirl -> RE: Carski rez (11.1.2011 11:10:41)

Sunshine na početku si trudnoće, uživaj mila u tom najljepšem stanju, maximalno UŽIVAJ u svakom trenutku. A kad se približi dan D na nekoliko sedmica onda se pripremaj. Samo opušteno, želim ti najljepših 9 mjeseci i jednu preslatku [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image], a kad dođe do poroda da sve prođe što lakše i ljepše i za tebe i za bebaća, pa sad da li bilo prirodno ili na cr, sad je manje važno. Sretno.

Lejla Ka -> RE: Carski rez (11.1.2011 15:05:48)

IZVORNA PORUKA: balasgirl

Sunshine na početku si trudnoće, uživaj mila u tom najljepšem stanju, maximalno UŽIVAJ u svakom trenutku. A kad se približi dan D na nekoliko sedmica onda se pripremaj. Samo opušteno, želim ti najljepših 9 mjeseci i jednu preslatku [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] , a kad dođe do poroda da sve prođe što lakše i ljepše i za tebe i za bebaća, pa sad da li bilo prirodno ili na cr, sad je manje važno. Sretno.

Ovo potpisujem od A do Ž!

Draga Sunshine dobro nam došla, i lijepo se sa nama družila.

Tek ti predstoji najljepši dio trudnoće, kad se super osjećaš i možeš da sanjariš o svom životu u proširenoj porodici. Zaista nije vrijeme da se opterećuješ bilo čim, a posebno porodom. Za to će biti sasvim dovoljno vremena kad se porod približi na mjesec dva. Obavezno ti preporučujem posjetu psiho-fizičkim pripremama za trudnice krajem drugog tromjesećja, vjerujem da postoje i u Zenici. I još ti nešto preporučujem, koncentriši se na čitanje pozitivnih stvari u trudnoći i nakon poroda. O problemima niti treba razmišljati niti čitati. Ako do njih dođe, ne daj Bože, bit će vremena za rješavanje.

sunshine_ze -> RE: Carski rez (11.1.2011 15:41:02)

Hvala vam na podrsci,stvarno ste divne.Vjerujte da ne bih ni pitala nista da mi to dr nije rekao.Malo me to zabrinulo jer ne vidim razlog zasto bi mi rekao da cu na CR a do toga ima  jos mnogooo.K´o zensko uvijek se sikira,odmah mi kroz glavu proslo da mozda nesto nije ok pa mi govori.Ma sta bude bit ce,samo da meni [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] bude ziva i zdrava,i da trudnoca prodje kako treba!

Lejla Ka -> RE: Carski rez (11.1.2011 16:01:18)

Uz dužno poštovanje ljekarskog poziva, možda dr. tvrdi pazar, te ti je "na vrijeme" ubacio bubu u uho[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Visnja RR -> RE: Carski rez (11.1.2011 16:11:47)

traži mišljenje drugog doktora...
ja sam znala da cu se poroditi na CZ a kad sam legla u bolnicu dr. mi rekao sve i da nisi imala drugi razlg morala bi na CZ jer ti je karlica jako uska ...
dakle iak ti potraži drugo mišljenje ...al ima do toga još ihihi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sunshine_ze -> RE: Carski rez (11.1.2011 16:22:08)

Ma najbolje je da poslusam vase savjete i ne zamaram se jos uvijek tim stvarima.Zao mi samo sto su doc tako bezobzirni i pricaju sta im je volja a ne razmisljaju moze li to ostaviti neke posljedice na trudnicu,nasikirati je itd..ma ko ce im znati.Svi su na svoju ruku.Potraziti cu misljenje drugog doktora pa cu da vidim sta i kako,naravno ne odmah...ma aBd bit ce to sve o.k. kad ste se sve vi ok nosile sa svim problemima oko trudnoce i poroda pa i ja cu,ne moze mi se desiti nista novo,sto se neka od vas vec nije prosla,jedino da [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] rodim na usta,a toliki vanzemaljac vala nisam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ma zensko uvijek konta joj meni ce se desiti nesto nepredvidjeno a na kraju dozivimo sve otprilike isto.

sandy82 -> RE: Carski rez (11.1.2011 16:51:39)

Ej, Sanšjn, da ti objasnim nešto što je mene najviše prepalo kod CR. Naime, ja sam mislila da se kod CR nosi onaj gadni kateter u stomaku koji služi za cijeđenje krvi. Tako mi je snaha rekla da je vidjela u bolnici. Ispostavilo se da za CR uopšte nije potreban taj kateter jer je materica šupalj organ i krv se cijedi kroz nju. Ono što je ona vidjela bio je obični mokraćni kateter kroz koji se cijedi mokraća dok žena ne ustane sama iz kreveta. To su mi stavljali i u rađaoni kada sam izgubila osjećaj za mokrenje. Nisam iz tvog grada pa ti ne mogu više dati informacija. Još jedan fazon za brz oporavak je da što prije staneš na noge. Treba odmarati, naravno, ali ne previše. Malo aktivnosti olakšava oporavak.

sunshine_ze -> RE: Carski rez (11.1.2011 16:58:51)

Hvala na savjetima,ma kao sto su mnoge ovdje napisale,sve to bude i prodje,zaboravi se cim vidite svoju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] tako da me to tjesi.Samo da ja doguram do 9mj kako treba a porod ce proci kako mi je sudjeno,nadat se da bude o.k i nista drugo,ionako ne mogu na to mnogo uticati kada za to dodje vrijeme.Pozdrav tebi i hvala na savjetima.

sandy82 -> RE: Carski rez (11.1.2011 17:07:01)

Da li su ti samo rekli da si sitna ili da ti je mali taj karlični otvor? To se utrvrđuje pregledom. Sitna građa ništa ne znači za porod. I ja sam u normalonom stanju 47kg pa su mi rekli da sam normalne građe za porod.

sunshine_ze -> RE: Carski rez (11.1.2011 17:10:01)

zaboravila sam vam jos nesto ispricati,zbog ovog sam se najvise nasikirala.Sestra mm se porodila prije 2 godine,trebala na carski zbog uske karlicemedjutim ,dosla u bolnicu 10 dana ranije.Vec je imala bolove,bila otvorena 3 prsta..6 sati niko je nije obisao,tek nekad navece dosao dok s nacelnikom bolnice i ona konta super sad cu na carski,da bi taj nacelnik rekao ma nek se pati do kraja.Porodila se prirodno a [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] ma jpj odmah se rasplacem,bila u gipsu 2 mjeseca jer su je jedva izvukli i zeznuli kukice,ma strasno.E toga me je strah jer ocito ima bezdushnih doktora.

sunshine_ze -> RE: Carski rez (11.1.2011 17:14:48)

Rekao mi tacno ovako..draga zeno kako si tako mrsava,jesi ti sigurna da si trudna.Onda se obraca sestri,ma ova ce sigurno na carski..valjda on to od oka procijenio jer kao jako strucan a ja preblijedila.Ma ne bojim se ja carskog vec me potreslo na koji nacin on to prica,ne znam mozda je to normalno da se tako ponasaju,prva mi je trudnoca pa ne znam.Ali definitivno sam odlucila da od sad idem privatno na preglede jer mi ne trebaju ovakvi stresovi svaki put kad odem.

sandy82 -> RE: Carski rez (11.1.2011 17:23:46)

Da ti iskreno kažem, ko zna šta bi i sa mnom bilo da moj muž nije napravio par telefonski poziva kada je vidio da ja ne izlazim iz rađaone čitavu noć i čitavo jutro. Nisam se ni malo otvarala, a voda curila. Imala sam i nekih bolova. Mogla bih lako i da "sredim" i drugi CR, ali vidjeću u devetom možda probam i prirodno. Ova trudnoća mi je totalno drugačija, slutim da će biti i porod. Nadam se najboljem, ali spremna sam da reagujem ako nešto ne krene po planu. Pitaj ti njih ponovo ako ti je stvarno uska karlica, nemoj se zezati sa tim. Najbolje da si načisto s tim čim uđeš u deveti. U svakom slučaju, hvala na tehnologiji koja nam je omogućila da nas spasi raznih komplikacija. Nećemo mi nadrljati u svakom slučaju.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 [25] 26 27   Sljedeća stranica >   >>