Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 23:01:30
Niina
IZVORNA PORUKA: new mama
Niina Meni doktrorica rekla da ne dajem djetetu dalsi da nije dobar za zeldac i ja ga nesto izbjegavam,dam joj paracetamol,a ako je temperatura preko 39 onda dam voltaren cepic i uvijek pomogne,tura spadne
i jedan i drugi su ti nesteroidni antireumatici, ovaj oralni a ovaj u obliiku cepica, djeluju sistemski,sto znaci da i ovaj cepic dodje do zeludca krvotokom...bla bla bla da ne pametujem... stete oni zeludcu i jedan i drugi zato se daju samo kad je temperatura tvrdokorna i nece nastetiti ako se neeekad daju.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 23:08:33
new mama
IZVORNA PORUKA: Niina
IZVORNA PORUKA: new mama
Niina Meni doktrorica rekla da ne dajem djetetu dalsi da nije dobar za zeldac i ja ga nesto izbjegavam,dam joj paracetamol,a ako je temperatura preko 39 onda dam voltaren cepic i uvijek pomogne,tura spadne
i jedan i drugi su ti nesteroidni antireumatici, ovaj oralni a ovaj u obliiku cepica, djeluju sistemski,sto znaci da i ovaj cepic dodje do zeludca krvotokom...bla bla bla da ne pametujem... stete oni zeludcu i jedan i drugi zato se daju samo kad je temperatura tvrdokorna i nece nastetiti ako se neeekad daju.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 23:15:00
Anoniman
IZVORNA PORUKA: taurus
IZVORNA PORUKA: dadada
a moze li se sirup staviti recimo na "petitbeure" ..da ga fino popije...mislim, keks da ga popije, pa das keks...ja bi to uradila
joj dadada što me nasmija gdje se keksa sjeti ma može ako baš mora isto kao što neke kapi možeš kapati na kocku šećera pa tako uzimati
ja kako sam imala cuku...naucila sam se sluziti raznim trikovim ...njoj sam davala tablete u cokoladi...jest da ovo sad ruzno zvuci...i nadam se da me nece neko pogresno shvatiti...ali djeca i zivotinje imaju dosta "slicnog"
RE: Skidanje temperature, kada i čime 7.12.2010 9:49:18
Lady26
Jaoooo vi od mog problema dernek napravile Nego, sad ozbiljno, sinoc se probudila oko 3 i k'o velika prica li prica....izmjerila sam joj temperaturu bila je 37,9, popila je cijelu flasicu caja sa malo paracetamola i zaspala oko 4, ustale smo jutros i temperatura je 38... Odvest cu je doktoru, samo mi drzie palceve da nisu opet mokracni kanali.... Niina mirisala sam, nista se ne osjeti pa se tjesim nije upala ili infekcija
RE: Skidanje temperature, kada i čime 7.12.2010 22:51:26
iv@ncica
lady- sto bi kod dr. nina- stid me sto te savjetovah..ali sto rece ti kad postanes mamaa sve se stavi na stranu i trebas sto savjeta od onih koji su to prosli.. zaboravim ja onda i sve sto sam procitala i naucila i znam..vec svaki put se iz iskustva necijeg nesto novo nauci...sto treba ...a sto ne treba.. evo sjetim se nedavno marijane kad joj je nikoli bila visoka temp. a ona nije mogla na rr od njega pa me smo se ja i ona telefonirale..a ja ovdje kupila savjete za nju...i ona je u panici dala paracetamol i u roku sat vremena cepic...i bas zbog toga se iskustva moraju razmjenjivati...panika , briga i umor brisu sve nase znanje nekad ;) nego mi smo izdevrili i napokon se rijesili antibiotika, ture, grla, konjuktivitisa...ali sad mu se vratio osip oko cune..ali samo s desne strane...one ruzne crvene hrapave tockice...suhe su, ali crvene...nemam vise pojma kako cu ih rijesiti..noa salji sudokrem ili mi recite gdje kod nas ima kupiti ...sory na ot..znam da ima tema o pelenskom..ali ovo je posljedica ture i antibiotika..pa da povezem ;))) nina, smijem li mu sad raditi urino kulturu, popili smo ospen prije par dana...ali zbog osipa ...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 7.12.2010 22:57:55
Anoniman
ima ga u Hrvatskoj haj da ti ja posaljem sutra nekako pa da ti kupim u Splitu za vikend..salji pp ili sms gdje da ti mm donese..meni je pomogao i hvala onom ko ga izmisli.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 18:01:57
Zoe
Joj evo i nas na ovoj temi Moja smijalica ima turu od podne al to je 37 ili 37,1 i drži se, još joj nisam ništa davala, ne znam da li je od zubića jer jedan je već izašao prije par dana a drugi je izgleda u toku, još nije probio desni..Eh sad, ona takođe kiše, tu i tamo povremeno jednom se nakašlje.. Naša dr. trenutno nam je nedostupna, vjerovatno ću je sutra svakako odvesti i da je malo posluša a šta u međuvremenu, da li da joj dam paracetamol (sirup) i koliko ili ???? Njoj će sutra biti punih 8 mj. aBd.. Uff sad vidjeh na dr.temi post od Daje sa.. izgleda da je ovo kod nas jo uvijek normalna ( ispod pazuha) smo mjerili...
< Poruku je uredio Zoe -- 29.12.2010 18:04:53 >
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede. Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 18:16:49
Mya_81 RR
Zoe, na prvoj stranici ove teme, prvi post imaš u kojem zaista detaljno piše kako i šta.
Ali nemoj da brineš....37 zapravo i nije neka temp. Samo je prati redovno i bit će sve ok. A zapravo obično se ne snižava sve dok ne dodje do nekih 38,5.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 18:37:43
Zoe
Hvala Mya
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede. Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 18:50:34
Adana
Pitanje za malo iskusnije. U kuci imam samo Dalsy sirup i Voltaren cepice. Malena trenutno ima temperaturu 37° i cijeli dan joj je nosic zacapljen i curi. Sada su joj i malo suzne okice. Povremeno kihne i suho se nakaslje, ali uglavnom samo slini... Drug sa kojim smo se igrali prije 2 dana je isto sada prehladjen, virus je u pitanju, imao je iste simptome. Pa pretpostavljam da je i nju isto uhvatilo. E sada moje je pitanje jeli OK da joj turu skidam Dalsyem ako bude jako visoka ili je bolje da odem kupiti Paracetamol sirup? Ona je super, jede, igra se, brblja...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 19:14:48
Mya_81 RR
Adana, eh po našem iskustvu nama više pomaže dalsy.
S tim da ja svojoj curici kad je baš visoka temp. oko 39 dam 5ml/6ml iako na uputstvu piše 2,5ml.
Nedavno kad joj je tako jako rasla temp. i dolazila do 39,8 ja sam njoj dala ta 2,5 ml koja joj skoro pa uopće nisu puno ni pomogli. Temperatura bi se spustila maksimalno na 38,5 vrlo brzo bi ponovno rasla, a ja joj iduća 4 sata nisam mogla dati ništa više. Tada nam ni stalno tuširanje nije pomoglo i za dva sata smo završili na pedijatriji zbog konvulzija.
Eh, tamo su joj redovno na tako visokoj temp. davali punu špricu od 6ml. Ja ostala sva zbunjena da bi mi oni rekli da 2,5 ml nisu ništa za tako velike temp.
I sad zadnji put prije nekoliko dana sam prakticirala tu veću dozu i to vrlo uspješno. Spustili bi temp. koja se onda nije vraćala bar 8-10 sati.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 19:24:44
Adana
Hvala ti na iscrpnom odgovoru! Znaci Dalsy joj ne bi trebao skoditi, samo me to zanimalo. Jer sam ovdje procitala da se ne preporucuje jer steti zelucu... Asji je u rijetkim slucajevima kada je imala visoku turu bez problema pomagao Paracetamol. Ali sada ga nemam, imam samo Dalsy. Temp. ne skidan dok ne bude 38.5°. Ili ako je preko 37 pred spavanje. Nadam se da ova tura nece vise rasti...
Zao mi je zbog tvoje malene! A i zbog tebe jer si sve to morala predeverati. nadam se i zelim vam da se vise nikada ne vrate!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 22:59:46
iv@ncica
adana- sirup dalsy ti ide tek od godinu dana, tvoja je bebica premalena za njega...dakle sirup paracetamol-panadol baby-lupocet...te lupocet cepici...u krajnjoj nuzdi voltaren iako ne znam od kada on ide.....imas na nekoliko starnica prije i na pocetku dobra objasnjenja za masaze toplom vodom, obloge i nacine kombiniran ja lijekova pa da ti ne ponavljam sad sve ..samo iscitaj i kopiraj sebi na komp. jer ce ti kad tad trebati...ja sebi sve tako radim pa kad mi je hitno da ne citam sve ovdje... ono sto vidim tvoja je bebica prehlađena...daji jnoj caja, cisti nosic...i imas od dr. taysa mukoplant mast za prsa i inhaliranje je super...pogotovo za male bebice..mozes namazati joj prsa..usput taj eukaliptus isparava i odcipa nosic, a pomaze i da bebioci smiri kasalj..jos kod jaceg kaslja i prehlade mozes ubaciti kasiku u vrucu vodu i staviti da isparava u sobi kod bebe..te tako lakse dise... inace tvoja beba nema temperaturu, 37 to je normalna temeperatura kod male djece koja varira i pred vece je veca...a moze biti i uzrok uz prehladu, da joj je vruce u stanu, da je i previsde odjevena...ali iapk je prati...pa ako bude isla iznad 38 daji paracetamol. mi smo imali turu 40 i sve ispod je mila majka... I iscitaj nekoliko starnica i kopiraj sebi...jer ce ti stvarno pomoci..nadam s e da sam pomogla..jer mi stalno muku mucimo s turama ;))
RE: Skidanje temperature, kada i čime 29.12.2010 23:49:21
Adana
iv@ncica HVALA ti puno na savjetima! Moja bebica ima 29 mjeseci. Ne bih bas rekla da je tako mala. Sve ovo sto si navela vec hB znam, samo me zanimao Dalsy posto sa njim nemamo neko iskustvo. Davala sam joj ga samo jednom u kombinaciji sa Paracetamolom. A danas ovdje procitah da ga bas ne preporucuju jet ostecuje sluznicu zeluca... Jos jednom hvala ti puno sto si odvojila vrijeme i dala mi savjete!