Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:10:08
iv@ncica
draga lady uzroka moze biti sto...viroza, zubi, grlo... uglavnom cure su ti gore pisale razloge..uglavnom, ako tura potraje i bude isla visoko idi na pregled. Ako ti pocne odbijati hranu, moze biti upala grla. Mi smo u zadnje vrijeme bili na ovoj temi jaku puno puta..s temp. i do 40 ...od koje umal ja fraz nisam dozivila.... evo naseg iskustva u savjetu s pedijatrima vezano za temp. ; u kuci imamo sad uvijek : panadol baby sa spricom- svako 4-6 h po potrebi, ja sam opet gledala da idem bar na 5 h dalsy- se moze kombinirati s panadolom...znaci kod visokih temp. iznad 39 i vise, u nas je bila 40 se oze dati 5 ml dalsya , a ispod 39 preporucena doza od 2,5 ml na nasu kilazu od 13-14 kg. dakle visokim temperaturama slabo sta moze 2,5 ml..i oni u bonici pojacaju dozu lupocet cepic- cijel na nasu kilazu..u slucaj da bas nicim ne ide...ali isti efekat mi kao cepic ima i veca doza dalsya...a cepic mi zna pokakit pa onda ne znam sto smijem dati opet..
uglavnom vremenski intervali ti ne smiju biti mnajni od 4 h..nama je bilo gadno pa smo isli panadol svaka 4-4,5 h..pa kad visim da ide na 40 presjecem dalsyem...znaci umjesto doze panadola dam dalsy..i sve tako...noc je obavezna uz dalsy ili cepic....
masiranje i buckanje u kadici s toplom vodom te masiranje toplim rucnikom, masiranje i grijanje nogica te onda oblozi na njih su nam vise pomagali od tusiranja..i cak oblozi topli na podpazuhe i nadkoljenice su imali efekta...
sretno draga..i nadam se da sam barem necim ti pomogla ili nekome....jer ovo za dalsy se nebih usudila dati vecu dozu bez savjeta vise pedijatara..na upustvu je uvije neka oprezna doza
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:12:44
idana_85
Ja bih pokusala sa Dalsy-jem. Kad nam nije pomagao ni paracetamol, ni voltaren, ni xiclav,alkohol,sirce, rendani krompir,senf....nama je pomogao dalsy. Zao mi je sto ranije nisam poslusala iskusne forumasice. Dalsy je skinuo temp za 10 min i vise se nije javila. Isto tako sad kad nam petice rastu, samo pred spavanje popije i mirno spava cijelu noc. Sretno mila!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:15:39
iv@ncica
joj nina tek sad vidjeh da si lijecnica ..neka nam i takvih ovdje..sigurno nam mozes puno pomoci ja sve pisem iz svejzeg iskustva...a dr. nek me ispravi ako grijesim, jer nisam vidjela vase postove dok sam pisala svoj velikkkiiii
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:17:16
Lady26
Ma hvala ti puno na opsirnom postu, taj dalsy sirup nisam ikad koristila, hB pa nam nije trebao, nisam mogla danas naci ni lupocet pa je sam Bog mm poslao kuci veceras (pustili ga ranije sa posla 2h) pa je isao u dezurnu apoteku i kupio mi lupocet cepice. Zao mi je puno, nece joj valjda prisjesti rodjendansko slavlje.... Prenocit cemo pa ako ujutro bude isto stanje idemo pedijatru
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:30:48
Anoniman
Lady nama su lupocet cepici pomagali a Noa odbija sirup pa su mi oni jedina alternativa Niina imam jedno pitanje sad cemo te dusiti ko one bake-nane u DZ a nisam od onih prozvanih mama koje su ignorirale tvoje savjete al ti to znas kako djetetu dati sirup meni je to nemoguca misija ja kad sam bila mala nisam htjela piti tablete pa je jedna dr.savjetovala mami da je smrvi i stavi na kasikicu pa preko recimo džem i ja sam to redovno uzimala...
uglavnom pitanje je s cim smijem pomjesati sirup pa joj dati
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:33:27
Lady26
Ja Lani stavim u caj, u flasicu naravno i popije , inace ga ne bi popila nema sanse Mozes slobodno, ali nemoj puno jer mozda ti nece sve popiti... Tako su me savjetovali i u bolnici kad smo bili a lana nije htjela za temp sirup iz sprice...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:38:49
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Lady26
Ja Lani stavim u caj, u flasicu naravno i popije , inace ga ne bi popila nema sanse Mozes slobodno, ali nemoj puno jer mozda ti nece sve popiti... Tako su me savjetovali i u bolnici kad smo bili a lana nije htjela za temp sirup iz sprice...
ja pitah jedne dr smijem li ovako,kad me ona napade kao ko je koga rodio,nema nece sirup mora ga popiti itd kao ja kriva sto je to tako jer je mama autoritet
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:40:07
Anoniman
IZVORNA PORUKA: noa
sad cemo te dusiti ko one bake-nane u DZ
eee... ..meni hipohondri, odmah laknulo...i da jos dodam....trebala si odmah staviti u svoj potpis da si dr. ...ko neki sto stave na ulazna vrata od stana ...ja bih recimo to uradila
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:42:26
Niina
Da kazem nesto u svoju odbranu...onog trena kada sam ja ostala trudna, pa se porodila, pa kad sam ja imala problema sa dojenjem, i kad je moje dijete bolesno...ljudi ja sam samo majka i potreban mi je bas jedan ovako majka s majkom razgovor. Tako da si ti mene ivancise znala posavjetovati..dobro se sjecam i mogu vam reci da mi je zao sto ste saznale to al hajd
Noa sirup pokusaj dati sa spricom,ima se kupiti dozer i cuca na kraju ili ga pomjesaj sa bilo cim sto dijete jede ali je bitno da je mala kolicina, da si sigurna da ce to pojesti/popiti
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:42:56
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dadada
sad cemo te dusiti ko one bake-nane u DZ
eee... ..meni hipohondri, odmah laknulo...i da jos dodam....trebala si odmah staviti u svoj potpis da si dr. ...ko neki sto stave na ulazna vrata od stana ...ja bih recimo to uradila
sorry sto odoh ot...nisam inace sklona tome
hajmo sad na temu ''moram da vam kazem'' da svima razglasimo kuku otici ce nam Niina s foruma
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:43:15
idana_85
Lady, nama lupocet tada bas nista nije pomogao, tri puta smo mu cepic stavljali i nista...isli u hitnu vratili nas da ga tusiramo, i nista. Kad smo otisli na Jezero pedijatrica mu dala voltaren i do kuce mu spala temperatura,ali nakon dva sata se vratila i to jos vise skocila.A i pedijatrica nam je rekla da uzmemo taj Dalsy i da ga mozemo kombinovati sa cepicima ili sa paracetamolom. Samo nam je dalsy pomogao. Ako ti ne pomogne lupocet nekat i kupi dalsy u dezurnoj apoteci prvo pokusaj to,pa tek onda pedijatru,da ne mucis dzaba dijete po ovoj zimi...:(
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:43:29
Apotekarka
I ja Antoniu znam staviti kapi recimo u sok ili mlijeko ali sirupe mu dam kako znam nazor ali znam,bas kao sto mi tbl trebamo piti bas s vodom ne sok ili sl.Mozda grijesim nisam doktor ali to je moje misljenje
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:44:54
Lady26
IZVORNA PORUKA: Lady26
Ma molim te....pa nek je natjera, pa pola se prospe i kad joj silom dam i sta sam dobila - nista, fino naspem malo caja i u to sirup. Lana ej pila sirup ujuro i navece po 5ml na spricu, pa zamisli...i samo jedan dan zatvorila usta, ma ni kljestima..i ja pitala gore na klinici kaze naspi slobodno u flasicu... Uglavnom da nije sve OT, zasad nema ture... hladna joj glavica, hB... idem u krevet.
ja pitah jedne dr smijem li ovako,kad me ona napade kao ko je koga rodio,nema nece sirup mora ga popiti itd kao ja kriva sto je to tako jer je mama autoritet
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:48:17
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
I ja Antoniu znam staviti kapi recimo u sok ili mlijeko ali sirupe mu dam kako znam nazor ali znam,bas kao sto mi tbl trebamo piti bas s vodom ne sok ili sl.Mozda grijesim nisam doktor ali to je moje misljenje
ja recimo sve tablete pijem s jogurtom,voda samo ako nema jogurta al ja sam sva naopaka pa i to
Niina nema sanse sa spricom,sve ispljune i od huje povrati inace je ''teska'' i tvrdoglava ko mazga
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:50:03
taurus
evo da dodam sirupe koji nisu antibiotski možete miješati sa čejem ili sokom, samo treba biti oprezan koji sok sokovi bogati enzimima (ananas) mogu uticati na razgradnju aktivne komponente, a ni slučajno ne miješati sa sokom od grejpa jer sadrži enzime koji blokiraju mjesta vezivanja lijeka u organizmu (najprostije rečeno) najbolje je miješati sa čajem naravno sa što manjom količinom, kako bi doza ostala što tačnije i da se ne gubi na razblaženju što se tiče antibiotskih sirupa, njih je najbolje ne miješati ali ako se već mora onda samo sa čajem nikako sa mlijekom ili jogurtom jer kalcij inaktivira antibiotik
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:52:09
new mama
Niina Meni doktrorica rekla da ne dajem djetetu dalsi da nije dobar za zeldac i ja ga nesto izbjegavam,dam joj paracetamol,a ako je temperatura preko 39 onda dam voltaren cepic i uvijek pomogne,tura spadne
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:53:19
Hanady RR
Ninaaaaaaaaaaaaa
znala sam ja da nešto u tebi ima e sad si gotova
nećete se ljutiti al ću vam sutra sve postove sa ove teme koji su zachatavanje malo pobrisati, ap i ovaj svoj....jer ipak da nam ostanu savjeti lijepo složeni da nam se neke nove mame ne pogube u našem mahalanju
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:55:37
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Ninaaaaaaaaaaaaa
nećete se ljutiti al ću vam sutra sve postove sa ove teme koji su zachatavanje malo pobrisati, ap i ovaj svoj....jer ipak da nam ostanu savjeti lijepo složeni da nam se neke nove mame ne pogube u našem mahalanju
ko se ljuti eno mu u tuti samo brisi OT al zaista smo morale malo
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.12.2010 22:59:02
myb@by
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Ninaaaaaaaaaaaaa
ko se ljuti eno mu u tuti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] samo brisi OT al zaista smo morale malo
. Koja si ti meni legenda
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.