Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 13:59:17
mamabb
Ehh, evo i nas ovdje. Već dva dana Leila ima turu ali ono bude prođe ili samo ujutro i to smo skidali tuširanjem,oblozima i paracetamolom (sirup). Međutim, od sinoć spadne na sat pa opet seže do 38,7 mjereno pod pazuhom i prije jedno sat-dva nakon tuširanja i paracetamola bila je 38,2 i ja nju lijepo u bolnicu. Kao što sam pretpostavila, grlo je u pitanju, kao ništa strašno samo malo crveno. I hop, odmah amoxibos! Pitam dr ima li išta drugo osim antibiotika a ona meni ( a sva je ko usporeni snimak)'' upravu ste vi što ne želite djetetu odmah antibiotik, pa ako hoćete vi njoj dajte, a ako ne sačekajte sutradan pa opet vidite'' O Bože...pa ja da sam znala šta treba da radim ne bih išla njoj da je pitam i još ona meni drži predavanje kako bih sad trebala da čitam Leili priče i kad vidim da joj je dojadila da pređem na drugu...niđe veze. Ja njoj još nisam dala amoxibos već čepić Lupocet pa ćemo vidjeti.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 14:05:49
Amrino
Ja joj isto ne bih davala antibiotik samo jer je crveno grlo. Sve dok temp. ne traje duze od tri- cetiri dana ne treba dizati paniku...jer nakon tri dana obicno prodje. Ako bude duze trajala- onda otidji i trazi da joj uzmu bris grla ili uradi analizu urina ili krvi- da vidis jeli ima bakterija tj. jeli za antibiotika ili je samo prehladica u pitanju- a u tom slucaju antibiotik uopste nije potreban! No sikiriki! Mislim da ce sutra biti ko nova! Samo joj daji dosta vode i to je to.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 14:13:22
mamin sin
Ni ja ne bih antibiotik uključila, koliko sam shvatila tura zna i sama da joj spadne, bez pomoći lijeka. U tom slučaju nije prejaka upala, ako je uopšte upala grla (vrlo mogući su i zubići). Nekoj djeci je prirodno malo crvenije grlo. Nije to ni previsoka tura, i ja bih išla samo sa paracetamolom (panadol) i to samo kod ture 38,3 i veće, mislim da ti za tu turu nije potreban čepić. Čepić ide kod ture preko 40. a tražila bih, ako ništa drugo onda brzinski urin i krv, leukocite da joj provjere, pa da vide da li je upala i da li su uopšte bakterije...
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 14:29:05
mamabb
Ah kako ste brze i divne...evo mene već mm pegla što ne dajem iako je i sam protiv, al' žao mu da se pati. Ona je vesela samo što je vruća i neće da jede ali je popila pola litre mlijeka od jutros i 250 ml vode a evo joj i supicu pileću spremam pa ću je ocjediti i na flašicu joj dati, imam osjećaj da joj je tako lakše. Čepić sam stavila prije jedno pola sata samo zato što je temperatura bila 38,8 nakon tuširanja
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 14:37:03
Amrino
Ma mom bude tolika i od zubica. Nije to uopste visoka temperatura. Samo neka pije i jede onoliko koliko sama hoce i neka se odmara. I da joj das antibiotik nece joj biti lakse- samo postoji mogucnost da jos dobije proljev i da joj opadne imunitet.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 14:41:09
mamin sin
Kad je moj maleni imao poslednji put turu (trodnevna groznica) apsolutno ništa od "prirodnih lijekova" mu nije pomagalo da mu se snizi, čak mislim da mu je poslije tuširanja i više skakala. Isto dr. rekla prvo bila da mu je malo crveno grlo, ali hb pa je super dr i nije poletila na ant. već rekla nije mi bas za to, uradili mu odmah krv i leukociti potvrdili da nije za ant. Ja uradila drugi dan i urin jer sam mu jedva kontrolisala turu, i nalaz bio OK. Treći dan nigdje ture Ipak su možda zubići jer se eto dva dana spontano povlačila tura...
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 20:18:57
mamabb
Evo mene opet Bilo je sve super i onda jovo na novo...bila joj je 39,2.Tuširanje i čepić...izludit ću više...možda sam ovakva zato što nam je ovo prva tura... Sad je 38,5 i idemo se opet tuširati...
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 20:21:40
neki
Duso,kad istusiras bebu,uzmi platnenu pelen,pokvasi je skoro hladnom vodom i dobro bebaru izmasiraj po vratu,ispod pazuha,ruke,noge,stomak i guzu,pomoci ce sigurno
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 21:05:59
Amrino
Radi ovo sto ti je neki rekla. (samo nemoj obloge stavljati na glavicu- samo oko vrata) Onda- izraci dobro stan i nemoj je utopljavati. Nosajte je i mazite i bice aBd vec sutra bolje. Vjerovatno zato sto vam je prvi put...Izdrzi jos malo...jer znas i sama da i nama najgore bude navece..tako i njima dusicama.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 21:33:19
acudesa
vidim da se mamabb muči, samo polako bit će sve uredu aBd svaka prva temp je puna nervoze, grozna je moram napisati šta je meni jedna njemica rekla na moru kad mi je mali imao temp 38... ja nervozna, sabirem savjete, a ona me pita šta je, ja joj objasnim, kaže ona:Ali to nije temperatura, on je samo malo vruć to mi se svidjelo i smirila sam se, to vruć valjda ima za mene manje alarmantno značanje od temperatura, i dok je samo vruć nema panike niti terapija
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 21:54:12
Dinkica
I moja bebi je nedavno imala prvu temperaturu 38.3 i to nas snadje na moru, imala sam sirup paracetamol ali nije mi to pouzdano kao cepici koje nigdje nisam mogla kupiti jer je apoteka bila zatvorena zbog praznika svete gospe, tako me je bilo strah uci u noc ali nekako sam se sabrala, tusirala je, davala sirup svako 6 sati i sjetim se jabukovog sirceta i sreca gazda kuce je imao i obloge su nas doslovno spasile, citavu noc sam stavljala svako 2 sata i svaki put bi carapice bile suhe, ujutro temperatura spala skroz na 36.6, mamabb nemoj se brinuti, samo stalno mjeri da drzis pod kontrolom, ako hoces pokusaj i sa oblogama, mojoj bebici su pomogle, sretno i proci ce brzo
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 4.9.2009 22:00:18
Amrino
Obloge na nogice idu samo ako su nogice vruce...Moj kada god je imao temperaturu- glava mu bude vruca a nogice ko led. Isto tako- obloge od obicne vode imaju apsolutno isti efekat kao i sirce, rakija i sta se vec sve stavlja...Neko stavlja i bjelance (ali ja ne bih preporucila ako je bebi manje od godinu i ako nije probala bjelance- jer se i tako moze dobiti alergija), neko senf...Ma bolje je sve probati prije nego antibiotike. Zapamti samo da tura nije bolest nego znak da se tijelo bori protiv bolesti i da se tako stvara imunitet...meni bude lakse kada god se toga sjetim!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 5.9.2009 0:26:55
mamabb
Sad sam joj mjerila 37,2 ,nikako da spadne...čepić sam stavila u pola sedam jer je bila 39,2 i poslije je tuširala, masirala ovako kako je neki kazala ali ona nije spadala ispod 37,8. Zaspala je oko 10 sva izmorena, a duša draga čim krenem da je pripremam za tuš ona tapše rukicama, kao bravo, ide na kupanje. Posljednjih sat vremena je počela da pada ali se djete tako preznojilo, morala sam je presvući a ona spava ko top. Mjerim svako 15-20 minuta. I ja se bojim noći, znam da je teško, a za ne daj Bože i vikend još. Vidjećemo kako će dalje ići samo znam da meni nema spavanja.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 5.9.2009 0:33:19
teta berta
pa to i nije velika tura... A ima li ti koga kući da bude uz bebu da malo odmoris, znam kako je to, ja bih Niku stavila pored sebe i spavale bi zajedno, s tim da sam joj svako sat mjerila turu.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 5.9.2009 11:46:06
mamabb
Ma to 37,2 je napokon bila malo pala i ona onda zaspala.
Noć je bila paklena, završili smo i na hitnoj. Oko tri se probudila i samo počela da se trese i sva bila je pomodrila, ruke, noge, usne led ledeni a glava gori. Kako se samo tresla, kako se samo uplašila, kako je ona mene samo držala rukicama da je ne puštam...ma užas jedan, duša mi se moja raspadala. Gore ustanoviše jača upala grla i pod hitno antibiotik - amoxibos i da ju groznica uhvatila usljed naglog rasta temperature. Kući tuširanje, masiranje a temperatura raste li raste i do 39,9 i dam joj i panadol i amoxibos, nešto je i povratila. Da bi tek oko pet njoj pala temperatura i od tad je 36,5 Bogu hvala. I od tad je ostala tolika hvala dragom Bogu.
Kažem ja onom dr-u da smo mi bili u bolnici i da je pedijatrica konstatovala da je malo crveno grlo i da je ona propisala amoxibos i isto tako rekla da ako ne želim joj odmah dati mogu čekati sutra, tj danas pa da dam ako se stanje ne popravi. Te da sam na osnovu toga zaključila da nije alarmantno i nisam uključila amoxibos. Znate šta sam ja samo bila? Mama pametnica,vođena novim valom modernih roditelja koji se protive svemu što im dr kaže i pametniji su od njih a na kraju naprave gore svojoj djeci. Nije mi trebao dodatni osjećaj krivnje a na sve to muž ''rekao sam ti!'' ma to me dotukolo. Poslije sam se izridala. Nikad sebi oprostiti neću ako je samo zbog toga ona sve ono preživjela,samo što je nisam htjela kljukati antibioticima. Kako sam se uplašila.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 5.9.2009 11:49:38
neki
Duso draga,bas mi je zao Ja sam te savjetovala,jer si rekla da je grlo blago crveno,ja gledam da ne dajem antibiotik,ako nije neophodan...Molim te izvini,ali sam samo htjela pomoci... Nadam se da ce mala dusica biti dobro
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.