safran
|
IZVORNA PORUKA: Esmica Da napisem svoje iskustvo frisko iz bolnice. Bili smo na pedijatriji Jezero,novoizgradjenoj zgradi. Uzas sami. Nevjerovatno,ali zaista sam se uvjerila da se oni ne mogu promjeniti,tako da im nista nece pomoci u novim prostorijama sve dok je osoblje onakvo. Bili smo tri dana,izasli na svoju odgovornost,uz potpis,jer vise nisam mogla izdrzati. Bili smo na osmom spratu. U ta tri dana cistacice su istresale kante za smece i jednom dnevno obrisale pod.Zamislite da niti jednom nisu mjenjale posteljinu,niti obrisale bilo sta drugo.Na moj zahtjev da promjenim posteljinu koju je moje dijete isprljalo (umokrilo) sestra mi je rekla da nemaju nista od posteljine do ponedeljka.Onda sam skinula carsaf sa drugog praznog krevetica. Wc je tako prljav da dobijete osjecaj za povracanje kad udjete unutra.Prasina se vidi po prozorima jer ih ne brisu i po svemu ostalom.Cesme su prljave,ogledala,vrata. Kad sam dosla,sama sam htjela da ocistim wc,ali nije bilo nikakvih sredstava za ciscenje.Sapuna nema,toalet papira nema. Par zena je spavalo na stolici kraj krevetica. Glavna sestra mi je rekla da budem sretna,jer po novom pravilniku majke iz Sarajevskog kantona ne bi uopste smjele da prespavaju uz dijete,vec u deset sati navecer bi trebale ici kuci,a po danu bi mogle biti tu. Niko vam nista ne govori o vasem djetetu,kakvo je stanje,kakvi su nalazi,vi tu samo cekate i cekate,sestre daju terapiju (svaka cast pojeinim sestrama,ne mogu se grijesiti),doktora nigdje. Zena u istoj sobi pita doktora kakvi su nalazi,on nakon prvjere kaze sve je uredu gospodjo,da bi ujutro one sestre pripremale kartone za vizitu,i ostavile ih na stolu,pa sam prisla i gledala karton svog djeteta,i pogledam bas karton od djeteta ove zene pise MRSA na njemu.I pregledam one nalaze,kad pise bris nosa rezultat MRSA bakterija... Ja se zaledila.Pokazem zeni,ona isto ne moze da vjeruje,zasto joj govore da je sve uredu a nije..Zasto se takvo dijete drzi u istoj sobi sa mojim djetetom.Odakle joj ta bakterija,dal iz porodilista,ili je tu pokupila,jer je vec lezala... Sljedeci dan pita ta zena doktoricu,molim vas recite mi za tu bakteriju,je li opasno to sto je ima.Kaze joj doktorica opasno je ako joj je ona uzrokovala upalu pluca.A prije toga pita ona glavnu sestru zasto mi ne kazete da mi djete ima MRSA bakteriju.Kaze sestra ne znam nista o tome.Pa radili smo bris poslije,bio je dobar.... Ne zna nista,a ponovili bris... Jos mnogo toga se da ispricati,al eto..s obzirom da je pedijatrija u novoj zgradi,ovo je stvarno nemarno i grozno. Htjela sam napisati nešto o Pedijatriji pa naiđoh na ovaj post koji je sadržajem vrlo sličan. Krajem aprila sam sa bebom koja je pri prijemu imala 42 dana i 4 kg bila primljena na Pulmološko odjeljenje na 8. spratu gdje je i Esmica boravila i mogu samo konstatovati da se apsolutno ništa nije promijenilo za ovih pola godine. Cjelokupno iskustvo bih trebala napisati informacije radi drugim mamama ali ovo nije mjesto za to. Činjenica je da im je kapacitet premali za broj pacijenata ali na higijeni bi se moglo poraditi i te kako. Posteljine su prestare i iscjepane i nedovoljno ih je. Čišćenje sprata jednom ujutro prije vizite i to samo brisanje podova. Po sobama ako mame šta očiste bude i očišćeno. Mi smo više nastradali od crijevne infekcije koju smo gore pokupili oboje nego od primarne infekcije radi koje smo došli. Moglo bi se poraditi na trijaži barem da im pacijenti sa infekcijama i oni sa alergijama ne leže u istoj sobi. Ljekara smo vidjeli nakon 4 dana ako ne računamo one što u dežuri prolete kroz odjeljenje. Sestre su uglavnom OK, neke su predobre, neke onako a bogami bilo ih je i za disciplinske komisije. Npr. mojoj bebi je uključila infuziju sa protokom od 300 ml/h umjesto 20 ml/h i ubjeđivala me da je to volumen. Kažem joj da nisam nepismena da bi rekla da se ja baš i ne razumijem koliko mislim. Drugi put pogramira pumpu i opet griješi. Tek iz trećeg puta je skontala šta je uradila i pobjegla iz sobe. Sa druge strane, kad mi je beba imala visoku temperaturu koja se nije dala skinuti sa ono malo paracetamola što se smije dati, sestra koja je bila u dežuri nas je obilazila cijelu noć. Kad je temperatura spala negdje oko 3 ujutro i ja sam se usudila malo zaspati na onoj stolici naslonjena na krevetić vidim da je dolazila i da ga je ušuškala. Jednoj sestri sam beskrajno zahvalna jer se brinula za bebu dok sam ja sa proljevom trčala u jedini funkcionalni wc na spratu i zajedno sa mnom se borila da ga napoji čajem od šipurka i rižinom sluzi. Konačno, kad sam mu konačno uspjela zaustaviti proljev u krevetić do primaju pacijenta, bebača od 18 mjeseci. Malac jeca, šmrca, kašlje i ima temperaturu i upalu pluća. Oni ga moraju primiti, odjeljenje je puno i to je to. Tu pokupim bebu i pobjegnem iz bolnice. CRP mu je bio dobar već nekoliko dana, znatno veći problem je bio poremećaj acidobaznog statusa izazvan proljevima. Zahvaljujući još jednoj finoj sestri, pred bijeg iz bolnice, ponove mu nalaz acidobaznog statusa koji je bio znatno povoljniji nego prethodnog dana tako da mirniji idemo kući. Generalno, ne mogu se požaliti na sestre - zaista rade i brinu se za pacijente. Međutim, dijagnostika kasni (nalaz brisa smo dobili nakon 6 dana), ljekara nema, higijena je na nivou grila na tramvajskoj stanici Marin Dvor, trijaže nema, terapija je nespecifična (u brisu je konačno identifikovan beta-hemolitični streptokok koji se tretira pencilinom a moja beba je cijelo vrijeme bila na cefalosporinima). Na moju bolest se niko nije ni osvrnuo (nisam njihov pacijent) iako sam 4 dana raznosila infekciju po odjeljenju. Nakon što smo mi otišli još neki pacijenti su dobili proljev i povraćanje. Sve u svemu, MRSA gore i nije neko čudo.
|