Esmica
|
Da napisem svoje iskustvo frisko iz bolnice. Bili smo na pedijatriji Jezero,novoizgradjenoj zgradi. Uzas sami. Nevjerovatno,ali zaista sam se uvjerila da se oni ne mogu promjeniti,tako da im nista nece pomoci u novim prostorijama sve dok je osoblje onakvo. Bili smo tri dana,izasli na svoju odgovornost,uz potpis,jer vise nisam mogla izdrzati. Bili smo na osmom spratu. U ta tri dana cistacice su istresale kante za smece i jednom dnevno obrisale pod.Zamislite da niti jednom nisu mjenjale posteljinu,niti obrisale bilo sta drugo.Na moj zahtjev da promjenim posteljinu koju je moje dijete isprljalo (umokrilo) sestra mi je rekla da nemaju nista od posteljine do ponedeljka.Onda sam skinula carsaf sa drugog praznog krevetica. Wc je tako prljav da dobijete osjecaj za povracanje kad udjete unutra.Prasina se vidi po prozorima jer ih ne brisu i po svemu ostalom.Cesme su prljave,ogledala,vrata. Kad sam dosla,sama sam htjela da ocistim wc,ali nije bilo nikakvih sredstava za ciscenje.Sapuna nema,toalet papira nema. Par zena je spavalo na stolici kraj krevetica. Glavna sestra mi je rekla da budem sretna,jer po novom pravilniku majke iz Sarajevskog kantona ne bi uopste smjele da prespavaju uz dijete,vec u deset sati navecer bi trebale ici kuci,a po danu bi mogle biti tu. Niko vam nista ne govori o vasem djetetu,kakvo je stanje,kakvi su nalazi,vi tu samo cekate i cekate,sestre daju terapiju (svaka cast pojeinim sestrama,ne mogu se grijesiti),doktora nigdje. Zena u istoj sobi pita doktora kakvi su nalazi,on nakon prvjere kaze sve je uredu gospodjo,da bi ujutro one sestre pripremale kartone za vizitu,i ostavile ih na stolu,pa sam prisla i gledala karton svog djeteta,i pogledam bas karton od djeteta ove zene pise MRSA na njemu.I pregledam one nalaze,kad pise bris nosa rezultat MRSA bakterija... Ja se zaledila.Pokazem zeni,ona isto ne moze da vjeruje,zasto joj govore da je sve uredu a nije..Zasto se takvo dijete drzi u istoj sobi sa mojim djetetom.Odakle joj ta bakterija,dal iz porodilista,ili je tu pokupila,jer je vec lezala... Sljedeci dan pita ta zena doktoricu,molim vas recite mi za tu bakteriju,je li opasno to sto je ima.Kaze joj doktorica opasno je ako joj je ona uzrokovala upalu pluca.A prije toga pita ona glavnu sestru zasto mi ne kazete da mi djete ima MRSA bakteriju.Kaze sestra ne znam nista o tome.Pa radili smo bris poslije,bio je dobar.... Ne zna nista,a ponovili bris... Jos mnogo toga se da ispricati,al eto..s obzirom da je pedijatrija u novoj zgradi,ovo je stvarno nemarno i grozno.
|