RE: HPV, Cin I II III i konizacija (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem

Poruka

sarisari -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (4.1.2010 13:52:18)

vesana zanim me jesi li ti ljekar ( cisto da znam koliko su pouzdane ove informacije koje si navela)  jer ja ove podatke koje si ti pomenula nigdje nisam pronasla niti mi je neko od ljekara rekao

vesana -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 3:01:30)

Nisam liječnik ali kladim se da danas znam o HPV-u više od barem 70% ginekologa na našem području. Zašto to mislim? Zato što je dosta toga, stručnjacima koji se time bave, još uvijek nepoznato o HPV-u a posljednjih godina došlo se do mnogih novijih zaključaka. Drugi razlog je taj što je iz istog tog razloga, procjena stanja prepuštena vlastitoj procjeni ginekologa tj. ovisi o njihovom iskustvu i upoznatosti sa najnovijim istraživanjima. Treći je moje iskustvo u kojem su tri ginekologa imala različito mišljenje o istoj situaciji, nepotrebna klasična konizacija (po preporuci jednog od najpoznatijih u Hr) koja je dovela do sudskog procesa sa bolnicom...i tako dalje, ima toga. Pročešljaj malo bolje stranice iz linkova koje sam stavila prije jer ne bih ih ponavljala pa da me baniraju i upropaste moj trud i moju borbu da informiram ljude o tim problemima. Tamo ćeš saznati mnogo toga i bit će ti jasnije neke stvari koje se tiću HPV-a. A sad pošto su 3 sata ujutro, odem na spavanje! Dosta borbe za danas! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Lucina -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 10:15:26)

Drage moje, mene zanima jedna stvar. Procitala sam da ako se nakon dvije godine ne pojavi ponovo HPV zene se smatraju izlijecenima. Mene sad zanima da li taj virus ostane u organizmu i opet se moze aktivirati padom imuniteta ili ga se ne moze dobiti ako se ponovo ne zarazimo? Vesana, znas li mozda ti odgovor?

ivana st -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 12:16:41)

lucina virus HPV-a ostaje u organizmu i zato je potrebno raditi papa test jednom godišnje kako bi se na vrijeme uočile promjene do kojih dolazi ukoliko se virus ponovno aktivira.Do ponovnog aktiviranje najčešće dolazi zbog pada imuniteta,stresa i sl..

ena0002 -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 14:35:11)

IZVORNA PORUKA: ivana st

Drage moje evo da vam se javim sa novostima. Nakon 5 mjeseci ponovila sam papa test i nije mi pokazao cin (imala sam CIN1 i HPV visokog rizika). Papa mi nije u potpunosti uredan jer je nalaz pokazao prisutnost  abnormalnih stanica ali da su povezane sa upalom,te sam dobila vaginalete koje bi to trebale riješit. Svakako sam zadovoljna i evo da još jednom navedem što sam sve koristila ovih mjeseci.

Ivana bas mi je drago da si se rijesila CIN-a [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

vesana -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 17:22:26)

IZVORNA PORUKA: Lucina

Drage moje, mene zanima jedna stvar. Procitala sam da ako se nakon dvije godine ne pojavi ponovo HPV zene se smatraju izlijecenima. Mene sad zanima da li taj virus ostane u organizmu i opet se moze aktivirati padom imuniteta ili ga se ne moze dobiti ako se ponovo ne zarazimo? Vesana, znas li mozda ti odgovor?

Da si barem malo opisala povijest bolesti i kakvo liječenje si imala, ako si ga imala jer nisi navela, onda bi ti lakše rekla detalje, ovako bi morala na široko...Uglavnom, žena se ne liječi od HPV-a nego se liječe promjene stanica koje HPV uzrokuje. Sukladno tome, žena se smatra izliječenom kada 3 uzastopna citološka nalaza ne pokazuju abnormalnosti. Ti nalazi ne znače da nema HPV-a, to može pokazati genotipizacija koja se treba raditi prije liječenja i koja se može napraviti nakon liječenja da se vidi dali je HPV i dalje prisutan, ali to će samo utjecati na interval kasnijih papa testova tj. to neće odrediti dali je žena izliječena ili ne. Ako je testom dokazano da HPV-a nema (test dokazuje prisutnost samo 15-ak visoko-rizičnih tipova a ne znam o kojem se tipu kod tebe radi-visoko ili nisko rizičnom) onda se isti može pojaviti jedino ako se ponovo njime inficiraš. Ako je HPV ostao a izliječene su samo promjene onda i pad imuniteta može dovesti do njegove ponovne regresije. Prema posljednjim smjernicama Američkog Fakulteta Opstetričara i Ginekologa iz 2009. godine (naše više ne pratim jer me ne zanima što se radi nego što se može raditi): djevojke ili žene u dobi od 21 do 29 godina trebaju raditi redovitu kontrolu svake 2 godine, žene od 30 do 65 ili 70 godina svake 3 godine ali kod tih starijih je dodatak: ova preporuka odnosi se na žene sa 3 uzastopna negativna citološka nalaza a isključuje žene sa HPV infekcijom, narušenim imunitetom, poviješću CINa 2 i 3. To su najnovije smjernice najnaprednije zemlje ali po njima bih ja prošla jednako kao i kod nas jer mi se u dvije godine razvio cin1/2 koji je za dva mjeseca bio cin3-cis a tad sam imala 26 godina. Zašto je to onda tako: zato što se kod određivanja takvih smjernica, osim najnovijih saznanja, uzimaju u obzir financijski afekti svake zemlje u kojoj se to radi jer bi previše koštalo da svaka žena ide 1-2 put godišnje na PAPU pa još da se usput radi HPV test....Eto tako vam je to!

ivana st -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (7.1.2010 17:29:34)

IZVORNA PORUKA: ena0002
Ivana bas mi je drago da si se rijesila CIN-a [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ena hvala ti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]!

Lucina -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (8.1.2010 14:00:29)

vesana, ja sam imala niskorizicni HPV, a visokorizicni mi je bio na granici, bar je tako pisalo na nalazu. Nakon toga sam pocela uzimati neke tablete za podizanje imuniteta (tahebo kapsule i sl.). Posljednja tri papa testa su mi bila skroz uredna, tako da se nisam vise testirala na HPV. Doktor jednostavno nije mogao da vjeruje da mi je nakon pola godine nalaz bio uredan. Ja bih se i zapitala da li sam uopce imala HPV da nisam radila genotipizaciju. Znaci jedino tako mogu otkriti da li ga jos uvijek imam u organizmu? 

vesana -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (9.1.2010 4:56:35)

Test koji se najčešće koristi za otkrivanje HPV-a otkriva samo one vrste koje imaju veći rizik od napredovanja do raka. Ako je pozitivan, to pokazuje prisutnost jednog od tih visoko-rizičnih tipova:

* HPV tipovi 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, i 73

Ponekad, mogu se naručiti molekularni testovi za otkrivanje i identifikaciju nisko-rizičnih tipova HPV-a. Ako je rezultat pozitivan, to pokazuje prisutnost jednog od nisko-rizičnih tipova:

* HPV tipovi 6 i 11 koji obično uzrokuju spolne bradavice, zajedno s tipovima 42, 43, i 44 imaju nisku opasnost od napredovanja do raka.

Za ovo drugo kod nas nisam čula ali ne mogu ni 100% tvrditi da se ne radi, ali uglavnom kad se kod nas radi HPV test on pokazuje dali imaš ili nemaš visokorizični tip HPV-a- nema nikakvih granica! Ako je taj test negativan a imaš neke promjene tipa kondiloma onda će se to automatski povezati sa nisko-rizičnim tipom HPV-a. Taj ako i imaš, nemoraš se stime opterećivat jer ga ima većina ljudi, samo se redovito kontroliraj. Ako su ti tri citološka nalaza za redom bila u redu, možeš mirno dalje živjeti i raditi PAPE prema smjernicama jedanput u 2 godine ili zbog vlastite sigurnosti (što bih ja preporučila) jedanput godišnje. A o HPV-u prestani razmišljati kao o bolesti, probaj živjeti bez stresova (znam koliko je to teško) i zdravo se hrani, shvati HPV kao nešto što je prisutno u svakodnevnom životu većine ljudi samo što većina ne zna za njega jer u većini slučajeva naš imunitet ga uspije držati pod kontrolom ili ga odbaciti. Inače, to je razlog koji se navodi protiv uvođenja HPV testova kao redovne prakse jer bi se kao napravila nepotrebna panika i stres kod mnogih žena jer bi kod većine bio pronađen HPV. Pravi razlog je naravno financijski i ja se zalažem da ti testovi postanu praksa uz uvjet da se paralelno s time radi na edukaciji ljudi pa nebi bilo nepotrebne panike. Sadašnja praksa odgovara mnogima: državi jer manje košta, pokvarenim liječnicima koje to ne znanje iskorištavaju i na tome zarađuju, farmaceutima koji proizvode cjepivo...itd. HPV može napraviti veliko sranje jednoj ženi (osjetila sam na vlastitoj koži) ali ove statistike koje danas možete naći na sve strane o HPV-u su se pojavile paralelno sa pojavom cjepiva. Važno je samo shvatiti da danas kao i o drugim stvarima u svom životu, tako i o tome, moramo sami voditi brigu i donositi odluke. Zato je važno dobro proučiti tu tematiku jer onaj tko očekuje da će pročitati jedan članak i shvatiti sve o HPV-u grdno se vara. Ta tema je i znanstvenicima dosta zagonetna i neistražena a kamoli laicima. Zato, čitajte, čitajte, čitajte...

Lucina -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (11.1.2010 10:44:44)

vesana, hvala ti na ovim znacajnim informacijama. Ja sam imala niskorizicni HPV, ali nisam imala nikakvih drugih simptoma (kondiloma i sl.). Na nalazu mi je zaista pisalo za visokorizicni GRANICAN, a dr. mi je to tako objasnio da nacin na koji se radila tipizacija nije uspio utvrditi 100% ni da ga imam, ali ni da ga nemam. Uglavnom, zasad je sve ok. Papa testove ipak radim svakih pola godine. Hvala jos jednom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ivana st -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (15.1.2010 17:44:49)

Kako mi je doktor prepisao vaginalete jer mi papa nije još u potpunosti čist, ja sam malo surfala internetom i našla zanimljive članke o Albothyl vaginaletama. Dosta cura ih je koristilo nakon što im je dijagnosticiran HPV i cin i prema njihovim pričama mnoge su su tek nakon njihova korištenja riješile Ovog virusa i cin-ova. Ja sam ih dobila nakon zadnjeg testa i dr. mi je rekao da bi nakon njih nalaz trebao biti u potpunosti uredan, a i medic. sestra koja radi kod njega je rekla da su ovo jako kvalitetne vaginalete.
Nadam se da će vam ova informacija biti od koristi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

dinaa -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (15.1.2010 17:49:12)

Ivana i ja sam ih koristila ali sam ipak morala na konizaciju.A svakako sam za to da vrijedi i treba sve pokusati mozda nekome i pomogne.

malena1978 -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (15.1.2010 20:37:56)

meni je tek nakon terapije Albotyl vaginaletama ustanovljen cin i HPV [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image], al svejedno, ne djeluje na sve terapija isto... nadam se da će pomoći

malenagoga -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (19.1.2010 18:22:39)

Evo i ja da se javim nakon gotovog nalaza biopsije.
Nalaz pokazuje CIN1,CIN2,CIN3.Danas bila na komisiji i rekli mi obavezno konizacija.
Sad trebam povaditi nalaze i otici da zakazem termin za operaciju.Ima li neko preporuke
za dobrog doktora(mislim za operaciju)na klinici Kosevo.

ena0002 -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (19.1.2010 18:55:03)

Dr. Murtezic je za to jako dobar, ali raspitaj se jos. Sretno u svakom slucaju [sm=smiley1.gif]

malenagoga -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (20.1.2010 21:24:55)

Hvala ti ena0002 jos uvijek nisam odlucila pa cu da vidim.Nisam jos cula da pitaju kojeg ces doktora da izaberes
ne znam kako to sve ide,da li traze lovu,ma bas sam uznemirena pravo...

ena0002 -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (20.1.2010 21:42:47)

Iskreno ne znam kako to ide. Ja se lijecim kod Godinjaka i on mi je radio laparaskopiju, ali malo se raspitaj, ako mozes doci do njega, jer kad sam radila laparo par zena je on operaisao i bila je jedna konizacija i kazu da bas detaljan.

sarisari -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (22.1.2010 13:55:07)

malenagoga, dr. kojeg bih ti ja preporucila je Nermin Muminbašić on je meni radio konizaciju doduse LETZ i privatno, ali on radi i na klinici na odjelu za kolposkopiju pa pokusaj do njega doci, do sada sam ja prezadovoljna hvala Allahu i on je prije svega pored toga sto je veliki strucnjak i dobar covjek sa kojim se uvijek moze razgovarati i pun je pozitivne enegrije koja jako puno znaci u takvim situacijama jer to znam iz licnog iskustva, sretno u svakom slucaju

sarisari -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (22.1.2010 13:57:22)

Sto se tice novca ne znam kako to tacno ide na klinici, ali ukoliko si u mogucnosti kod nas jos uvijek vecina ljekara voli da im se "da koverta" to je cisto da si ti sigurnija da ce sve uraditi kako treba 100%

malenagoga -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (26.1.2010 15:56:25)

Hvala Sarisari ja mislim da on ne radi konizacije na klinici Kosevo
samo privatno kao sto si ti radila,ali ja cu raditi klasicnu konizaciju zbog cina 3
a vala finansiska situacija nije na zavidnom nivou tako da ako nebi morala gurati kovertu bila bih jako zadovoljna
i sretna,ako bi pri tome bilo sve kako trba sa mojim zdravljem.

tehna -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (26.1.2010 19:11:27)

cao ja sam imala konizaciju 2007 godine u avgustu mjesecu bila sam HPV visoko rizicna kada sam otkrila da imam taj virus vec sam bila u 7 mjesecu trudnoce porodila sam se prirodnim putem dijete je HVALA BOGU ZDRAVO.Citolog na Otoci dr.ANJA TOMIC mi je rekla da nakon 40 dana dodjem kod nje i ona me je tada uputila na kosevo docentici SEKI IZETBEGOVIC ona me je operirala.Patoloski nalaz je bio odlican samo sam morala na redovnu kontrolu papa testa sto sam i radila evo ponovo sam u  drugom stanju i divno se osjecam ali papa test sad nije u redu pomalo me je strah jer kazu da se on ponekad povrati sada mi moj doktor porucuje da nakon poroda a to je akoBogda za 4 mjeseca da uradim ponovo papa test i onda cemo vidjeti kasnije sta dalje uraditi.pozdrav svima

sarisari -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (1.2.2010 14:52:15)

Ja bih postavila jedno pitanje, koliko znam kada je PAPA test u redu to znaci da je sve ok, barem meni tako dr.kaze, pa me zanima da li i vi to mozete potvrditi, znaci li to da je sve ok i sa maternicom, jajnicima...i svime?
Kao sto sam pisala rdila sam LETZ konizaciju prije desetak mjeseci i sada sam isla na kontrolni PAPA test koji je hvala Allahu dobar, mada me ima par dana malo boli ispod stomaka, ali kako sam pocela piti Baktrim bolje je, dr. kaze da sam se prehladila, dr. mi kaze da sada mogu da smatram kao da nista nisam ni radila, hvala BOGU.

ivana st -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (1.2.2010 15:41:48)

Sarisari papa pokazuje promjene povezane sa HPV_om i vrstu CIN-a, tako ako je papa test uredan nema razloga za brigu kao ni potrebe raditi daljne testove.

sarisari -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (1.2.2010 17:25:04)

ok, hvala puno, ma ja nekada panicarim, hvala Bogu Papa mi uredan, ali opet zvala dr. da potvrdim da je sve u redu, thx jos jednom

femina -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (1.2.2010 21:14:18)

Nova sam na ovom forumu, ali sam procitala sve vase postove do sada i molim vas da mi otklonite nejasnoce vezane za HPV.
Pa da pocnem:
Imam 22 godine, prije godinu dana otkrivena mi je ranica na grlicu, doktorica je rekla da je velicine 4 mm, predlozila mi je krioterapiju, ali sam odbila s obzirom da nisam radjala i papa mi je bio u redu.
Otisla sam kod druge doktorice na pregled, da dobijem drugo misljenje ona mi je uradila hpv tipizaciju. Rezultat je hpv visokog rizika. Da napomenem samo, da mi je konstantno tokom 3 godine redovnih pregleda papa nalaz bio odlican i bez ikakvih naznaka upala a kamoli hpv-a.
Pa me zanima, imam li razloga za brigu, i trebam li ipak ici na uklanjanje ranice?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>