vesana -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (9.1.2010 4:56:35)
|
Test koji se najčešće koristi za otkrivanje HPV-a otkriva samo one vrste koje imaju veći rizik od napredovanja do raka. Ako je pozitivan, to pokazuje prisutnost jednog od tih visoko-rizičnih tipova: * HPV tipovi 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, i 73 Ponekad, mogu se naručiti molekularni testovi za otkrivanje i identifikaciju nisko-rizičnih tipova HPV-a. Ako je rezultat pozitivan, to pokazuje prisutnost jednog od nisko-rizičnih tipova: * HPV tipovi 6 i 11 koji obično uzrokuju spolne bradavice, zajedno s tipovima 42, 43, i 44 imaju nisku opasnost od napredovanja do raka. Za ovo drugo kod nas nisam čula ali ne mogu ni 100% tvrditi da se ne radi, ali uglavnom kad se kod nas radi HPV test on pokazuje dali imaš ili nemaš visokorizični tip HPV-a- nema nikakvih granica! Ako je taj test negativan a imaš neke promjene tipa kondiloma onda će se to automatski povezati sa nisko-rizičnim tipom HPV-a. Taj ako i imaš, nemoraš se stime opterećivat jer ga ima većina ljudi, samo se redovito kontroliraj. Ako su ti tri citološka nalaza za redom bila u redu, možeš mirno dalje živjeti i raditi PAPE prema smjernicama jedanput u 2 godine ili zbog vlastite sigurnosti (što bih ja preporučila) jedanput godišnje. A o HPV-u prestani razmišljati kao o bolesti, probaj živjeti bez stresova (znam koliko je to teško) i zdravo se hrani, shvati HPV kao nešto što je prisutno u svakodnevnom životu većine ljudi samo što većina ne zna za njega jer u većini slučajeva naš imunitet ga uspije držati pod kontrolom ili ga odbaciti. Inače, to je razlog koji se navodi protiv uvođenja HPV testova kao redovne prakse jer bi se kao napravila nepotrebna panika i stres kod mnogih žena jer bi kod većine bio pronađen HPV. Pravi razlog je naravno financijski i ja se zalažem da ti testovi postanu praksa uz uvjet da se paralelno s time radi na edukaciji ljudi pa nebi bilo nepotrebne panike. Sadašnja praksa odgovara mnogima: državi jer manje košta, pokvarenim liječnicima koje to ne znanje iskorištavaju i na tome zarađuju, farmaceutima koji proizvode cjepivo...itd. HPV može napraviti veliko sranje jednoj ženi (osjetila sam na vlastitoj koži) ali ove statistike koje danas možete naći na sve strane o HPV-u su se pojavile paralelno sa pojavom cjepiva. Važno je samo shvatiti da danas kao i o drugim stvarima u svom životu, tako i o tome, moramo sami voditi brigu i donositi odluke. Zato je važno dobro proučiti tu tematiku jer onaj tko očekuje da će pročitati jedan članak i shvatiti sve o HPV-u grdno se vara. Ta tema je i znanstvenicima dosta zagonetna i neistražena a kamoli laicima. Zato, čitajte, čitajte, čitajte...
|
|
|
|