sirenaedita -> RE: HPV, Cin I II III i konizacija (11.12.2009 11:06:33)
|
pozdrav svima ja sam nova ovdje, ali nazalost nisam nova sa istim problemima. Prije godinu dana mi je papa pokazao cin3 i odmah su mi predlozili konizaciju. hpv visokog rizika. ne trebam vam opisivati ocaj u koji sam upala. izgledalo je kao kraj svijeta. onda beskrajna lutanja internetom i samo jedna misao u glavi - hpv je neizljeciv:( međutim, sve sam ubrzala, tako da sam otisla na konizaciju odmah i srecom bila kod izuzetnog ljekara koji me jedini zaista rasteretio. rekao mi je da to nije nista strasno, i da se konizacijom uglavnom odstrani i veci dio virusa, jer je hpv virus lokalnog tipa (znaci ne kruzi cijelim organizmom). kad se uradi dublja konizacija (sto je on meni uradio) vrlo je mala vjerovatnoca da se virus ponovo aktivira ili da ostanu cin promjene na resekcionim rubovima. hvala bogu, bilo je upravo tako. prvi papa nakon konizacije uredan, i evo prosle sedmice ponovo mi stigao papa - potpuno uredan (kaze doktor kao u djevojcice:) koristila sam noni, aloja veru i ehinaceu (ne zajedno naravno), sad koristim ehinaceu ujutro samo i bijeli luk sa jogurtom navece. bijeli luk skroz sitno isjeckam (nekad jednu ili nekad dvije cehne to je dovoljna dnevna potreba) i pomiješam sa casom jogurta i to popijem. miris je jako slab i nestane brzo jer ne zvacem luk, potpuno je usitnjen, samo ga progutam sa jogurtom, poslije pojedem jabuku i nakon pranja zuba miris u ustima postane ok. malo sam duze pisala, ali eto zeljela sam podijeliti sa vama i svoje iskustvo a najvise zbog onih koje su se tek susrele sa dijagnozom, jer znam kakvo je to psihicko stanje strasno i koliko je meni znacio razgovor sa ljekarom koji ima ispravan pristup. tek sad, nakon godinu dana, kad mi je i ovaj papa neki dan stigao uredan ja sam se vratila u neko svoje normalno stanje. citavo ovo vrijeme sam nekako bila uvijek pod tim utiskom. ono, ja radim i zivim i ponasam se normalno ali to je prisutno negdje u podsvijesti. sad sam se napokon rasteretila. e da, zaboravih reci da nema ni hpv (znam ja da se on samo pritajio ali ne zelim mu vise dopusitit ni da priviri van iz tog svog skrivenog coska). sretno svima koje moraju da se bore, ali zapamtite da to stvarno nije kraj nicega, ni blizu kraja.
|
|
|
|