AAvalon -> RE: Spermiogram (11.5.2012 11:06:07)
|
laraa, imas li koga u sarajevu da ti posalje klomid??? ako je to vec terapiju koju je ljekar prepisao... ja ti nisam bas ekspert za spermogram, nas je uredan osim antitijela, ali evo ti tablica onoga sto Svjetska zdravstvena organizacija smatra minimumom za normospermiju: Parameter Lower reference limit • Semen volume (mL) 1.5 (1.4-1.7) • Total sperm number (106 per ejaculate)39 (33-46) • Sperm concentration (106 per mL) 15 (12-16) • Total motility (PR+NP, %) 40 (38-42) • Progressive motility (PR, %) 32 (31-34) • Vitality (live spermatozoa, %) 58 (55-63) • Sperm morphology (normal forms, %) 4 (3.0-4.0) Other consensus threshold values • pH > 7.2 • Peroxidase-positive leukocytes (106 per mL) < 1.0 • MAR test (motile spermatozoa with bound particles, %) < 50 • Immunobead test (motile spermatozoa with bound beads, %) < 50 • Seminal zinc (μmol/ejaculate) > 2.4 • Seminal fructose (μmol/ejaculate) > 13 ja koliko vidim, imate i dovoljan broj po mililitru (minimum je 15, vi imate 24 miliona), imate dosta i mililitara (to je onda puno spermica), minimalna pokretljivost (progresivno i neprogresivno pokretni da budu 40% sto vi imate), patoloskih oblika smije biti maximalno 96% (vi imate 60%) - znaci, sve u svemu nije najbolji spermogram koji sam vidjela ali nije ni toliko los. ali opet kazem, nisam ekspert. a mozda ne bi bilo lose da ponovite spermogram sa 2-3 dana apstinencije, koliko se preporucuje, da znate na cemu ste, jer nakon apstinencije od 7 dana spermici polako gube pokretljivost i funkcionalnost. pa mozda ispadne da i nije spermogram toliko los ja da sam na tvom mjestu (a ti naravno ne moras mene poslusati, ovo je moje laicko misljenje, ti se konsultuj s ljekarom) ja bih ponovila spermogram da vidim na cemu sam nakon neke normalne apstinencije, pokusala bih par mjeseci popraviti spermogram, a vrlo brzo bih krenula sa konkretnijim terapijama za tu vrstu problema (inseminacije i sl. gdje ti svejedno odaberu dobre spermatozoide), ne bih puno vremena gubila sretno u svakom slucaju [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|