Alma_27 -> RE: kakve nam škole pohadjaju djeca (22.5.2012 11:32:16)
|
IZVORNA PORUKA: snijeg IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: snijeg Joj pretjerivanja na ovoj temi...nepovjerenja u sposobnost vlastitog djeteta, predrasuda prema obrazovnom sistemu...tužno brate mili, a škola je oduvijek bila nešto lijepo makar u mojoj porodici. Nosali smo i mi ruksake, pjevali pjesme iz muzičkog i recitovali iz bukvara, pa živimo. Izvini snijeg, ali zašto misliš da ja pretjeruje? A ni nemaš dijete koje ide u školu, niti znaš nešto o školskom gradivu prvoškolaca? Nemam ja, ali imam i prvačića i osnovaca, srednjoškolaca i studenata u porodici i među prijateljima. Prelistavala njihove udžbenike, razgovaram svakodnevno sa njihovim roditeljima i njima. Škola je onakva kakvom je dožive roditelji, strašna, opterećujuća, obvezujuća ili lijepa, iskustvena, prijateljska i najljepše doba života. Meni moji roditelji nikad nisu stvarali pritisak oko škole, gradiva i ocjena, škola je bila prijateljska ustanova, a nastavni kadar visoko poštovan preda mnom, a znam sad da se iza kulisa dešavalo mnogo kritika i teških razgpovora na relaciji moja mama - učitelj. Dakle, samo želim reći i do nas je. I odakle ovo da ako nemam djete prvačića ne mogu diskutovati na neku temu, znači u prevodu teta koja nema dijete ne može radit u vrtiću, učitelj koji nema školarca ne može predavat....iznenađuješ me hanabanana [sm=smiley1.gif] pazi sad: dijete od 8,5 godina uci opcine kantona? znas li ti nabrojati opcine Tuzlanskog kantona? E, ona je to ucila. Ima 1000 drugih stvari o kojima mozemo uciti svoju djecu. to je konkretno primjer moje prijateljice ciaj kcerka uci 3 sata dnevno pored 4 sata u skoli. Kako da poslije toga zavoli skolu? Nisu krivi ni ucitelji jer su dobili takav plan ali da se sad oni pocnu buniti bilo bi "eno prosvjeta se opet nesto zali...". Ja predlazem roditeljima da svoje prijedloge i zahtjeve iznesu na vijecu roditelja a onda to mogu i moraju razmatrati na nastavnickom vijecu pa dalje predlagati promjene. U suprotnom cemo imati djecu koja mogu nauciti po 100 stranica i opet nista ne znati
|
|
|
|