ElmaB
|
IZVORNA PORUKA: Skvo RR Eh, evo koga zanima, procedura na GAK-u je sljedeca. U prizemlju je prijemna ambulanta, poslije CTG, ide ginekoloski, i onda doktor npr. kaze ostajes...i onda sjednes i pocinje ispitivanje podataka za prijem, uzmu ti bris nosa,onda vaganje, obim trbuha, opet CTG, da upisu da su "culi" srce. E, onda izadjes po "stvari" Moze samo u kesici, 1 paket ulozaka, pape, vlazne maramice, 1 ves, sestra to pregleda, mobitel ne moze. Nakon sto uzmes tu kesicu, ide klistiranje...nakon toga kroz hodnik te sestra vodi na porodjajno...to je na prizemlju i tu se nalaze radjaone i pripremne sobe ili predradjaone u kojima su ctg-ovi...Legne se u sobu i sestra radi duzi CTG...i pocinje..ako si dosla sa trudovima oni cesto ulaze kace te na CTG i provjeravaju, ja sam dosla na indukciju i meni su aplicirali gel i onda su me vratili u tu sobu gdje te isto posmatraju...nakon sto vide da su kontrakcije jake na CTG-u ides u salu da doktor pregleda otvorenost i zavisno od toga eto te u radjaoni..Radjaone su ... Poslije poroda, na pokretnom krevetu pored radjaone porodilja odmara 2h..nakon cega dolazi sestra koja vozi porodilju "gore" na lezanje...Ja sam bila u sobi sa dva kreveta, imala sam cimerku, sobe su: ciste, suncane, sestra se dolazile i mijenjale carsafe, u sobi ima i mali stolic i dvije stolice. mali lavabo, ormari..ma... ..Pored sobe je odvojeno wc na jednu stranu, a na drugi stranu tus kabina. Kada dodjes gore, vec ti je neko donio stvari...mozes dole dok lezis ona dva sata traziti telefon za porodilje , oni ti daju (mozes samo fiksni zvati) i nazvati da ti donesu tvoje stvari i mobitel. Sa tvojim stvarima ide i tusiranje, sestra ti iskopa spavacicu, ves i pomogne na tusiranju i smjesti u krevet. Od hrane mogu samo "upakovane" namirnice i sok. Iako su bili fleksibilni prema meni ...radi velikog krvarenja...pa su dozvolili da mi MM donese supu. Bebu donesu cim pedijatar pregleda... ..beba lezi pored mame u staklenom kreveticu koji ima male tockice, pa mozete bez problema "baratati" sa njim. Ujutro dakle na viziti doktor odlucuje ides li kuci, ukoliko kaze da...dolazi pedijatar da pregleda ored tobom bebu i ako on kaze okej...izlazis taj dan do 15:00..sve zavisno o kojem je danu rijec. Ja sam izasla u nedelju i nije bilo puno porodilja u 13:00h. Hvala Bogu da i naše porodilište konačno liči na svjetska. Kada ovo čujem dođe mi i da četvrto rodim! (Jooooj da me muž čuje, hihihihihihi)