RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

Medić* -> RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći (18.11.2014 21:15:34)

IZVORNA PORUKA: Mushu

Pozdrav svim curama..

Ima li neka koja je u posljednje vrijeme radila OGTT da mi kaze gdje se radi i koia je procedura? Meni je dr naposao da uradim OGTT da li to podrazumijeva i inzulin?

Hvala vam puno

Ja sam radila privatno u eurofarmu. Ide se rano. Povjerava se inzulin na taste, nakon 2 h ide se ponovo i provjerava nakon operecenja glukozom. Nista strasno vadi se krv iz vene i popije se jedan slatki napitak kao serbe :)

KupusLivada -> RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći (3.4.2015 11:47:16)

Eh da podjelim svoje iskustvo, možda će nekome biti od koristi

Rutinski me doktorica pošalje na ovu pretragu.

Dobijem uputnicu za dom zdravlja. Tamo se mora doći tačno u 8 sati, radi se na tašte a potom nakon glukoze na svakih pola sata (nakon 30 min, 60 min, 90 min, 120 min). Oni rade iz prsta, mjere na one trakice za šećer. Glukoza se kupuje u apoteci i donosi se svoja. Dakle mogla sam komotno uraditi kući ili u apoteci, umjesto što sam cijelo jutro bila izložena bolesnoj djeci i odraslima.

Dobijem loš nalaz., treba na patologiju, treba dalje raditi nalaze, treba dijeta itd...
Odlučimo da ponovim nalaz jer mi je sumnjivo vađenje iz prsta i mjerenje trakicama. U međuvremenu izbacim slatkiše i smanjim ugljikohidrate.

Drugi nalaz radim privatno, uz malo bolju pripremu dan ranije (pazim na ishranu i ne jedem kasno noć prije), objasne mi šta smije šta ne smije...
Kažu mi da dođem u 9 kad prođe gužva da ne bih rizikovala neku zarazu.
Radi se na tašte iz vene i još jednom nakon 2 sata od uzimanja glukoze također iz vene. savjetuju mi mirovanje u ta dva sata itd... (ništa mi nisu objasnili u DZ, nahodala se ja uz stepenice i niz stepenice, nemaš gdje ni sjesti od gužve a u pola sata nemaš gdje ni otići). U privatnom lab ne mogu da vjeruju da su mi prvi test radili iz prsta.

Drugi nalaz dobar, u granicama uglavnom, svi ostali pokazatelji uredni, i tako od te cijele priče ostane da pripazim na slatkiše i sokove i nikom ništa.

btw. privatni test platila sam 20 KM uključujući glukozu koju nisam morala posebno plaćati...

svamojadjeca -> RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći (24.5.2016 10:42:30)

imam izulinsku rezidenciju,i usporen rad stitne,do prije 2 sedmice bila sam na fordexu 425mg 3x dnavno i endikrinolog mi ukinuo,medzutim prosle sedmice radila nalaze ujutro secer bio 4,6 al u urinu ima glukoze,8.6 sam narucena na engokrini,moja dr mi je dala da ponovim nalaz urina koji ce mi sutra biti gotov. u 13 sedmici trudnoce sam,da li ima trudnica i sta dalje ide ako se pojavi secer u urinu a krvni dobar,ja vec imam diagnozu,pa ne znam kakvo je ljecenje dalje

Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 5 6 [7]