novi kolacic -> RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći (2.4.2012 9:45:03)
|
Ja licno idem endokrinologu za inzulinsku rezistenciju (zahvaljujuci kojoj sam uspjela i zanijeti). Zove se Zelija Velija i ona je (mislim) sefica endokrinologije na Kosevu. Do nje mozes privatno doci u klinici Al Tawiv, ne znam jel se tako pise, u Importane centru, pregled je 50km, a kontrola 30. Sto se tice ishrane, lezala sam na patologiji zbog secera u trudnoci 2 mjeseca....Ne jedes ugljikohidrate nikako, pogotovo bijele boje, mozes integralnu kiflicu dnevno, nikakav krompir, riza, tjestenina, cak moras pripaziti i na kolicinu voca jer u njemu ima secera. Sokove i slatkise ti ne moram ni spominjati. Integralne zitarice su preporucljive, zobene pahuljice, mekinje zobene- zob snizava razinu secera u krvi. I vrlo bitno, vrlo male obroke, ako treba svakih par sati da ti ne bi inzulin skakao naglo. Zelenilo u svim oblicima, kuhano i svjeze. Imas jednu dijetu-nacin ishrane koja se svodi na snizavanje nivoa inzulina u krvi. Drzeci se te ishrane sam ja shvatila da imam problema sa inzulinom jer sam jedino uz tu ishranu mrsala. Ne moras se svega pridrzavati ali procitaj osnovna nacela i sve ce ti biti jasnije. Zove se MONTIGNAC ishrana. Imas na Coolinarici podosta na forumu o tome, a i sam autor Michael Montignac ima web stranicu. Meni endokrinolog govori da se pridrzavam takve ishrane i sve OK.
|
|
|
|