|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
30.6.2011 10:58:33   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: klemzi

I ja imam jedno pitanje za moje drage hanume. Zanima me posjećivanje mezara. Danas sam nešto s mužem pričala o mezaru našeg sina i počeli smo pričati o tome da li mrtvi znaju kada im neko dođe na mezar, i kakav je općenito stav u islamu o ovome? Da napomenem, ja idem sinu na mezar, uzmem abdest prije odlaska, proučim mu fatihu. Ponekad zasadim cvijeće, počupam travu i tako. Radim li ispavno, ima li još nešto što bih trebala i mogla raditi?

Klemzi imas knjigu od Ibnul Qajjima,(a svi znamo koliki je to ucenjak), zove se KNJIGA O DUSI,prevedena je na nas jezik i tu pise da mrtvi znaju kad im se dodje na mezar i da oni koji su dobri su obavijesteni o tome sta se desava u njihovim porodicama i tu on navodi neke dokaze...ima dosta tu informacija o zivotu poslije smrti, zanimljiva je

Jedino u cemu se razilaze ucenjaci jeste da li ucenje Kur'ana dopire do mrtvog, ja sam stava da svako dok je ziv treba uciti za sebe, a djeca, pogotovo malodobna su sigurno na boljem i ljepsem mjestu, a roditelj ce ins. imati ogromnu nagradu kad se strpi na Allahovoj odredbiuser posted image

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 1351
30.6.2011 10:59:54   
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Nedi

Kupaći kostim se moze kupiti na Ilidži na pijci i u butiku Tekbir (tako kaže doublemama), cijena haman 80KM user posted image

Ima kod Zumre na pijaci...to je jedina zena koja drzi boks sa odjecom za pokrivene na Ilidzi, bilo je i po 70KM

< Poruku je uredio Bebica11 -- 30.6.2011 11:02:37 >

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 1352
30.6.2011 11:02:06   
misty
Pa kad pogledaš i jeste skupo, ali kupiš jednom i imaš (pa moram reći) zauvijek .
Meni je bila Ok jer mi je ispunjavanje Allahovih dž.š. propisa na prvom mjestu user posted image user posted image

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1353
30.6.2011 11:07:23   
Visnja RR
Djevojke jedna informacija za vas ...

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Informacija za pokrivene forumasice

Djevojke, upravo sam razgovarala sa poznanicom koja je preko Nahle trebala ici na more u Ulcinj / koristeci plazu za pokrivene...
Ona mi je rekla da ta plaza vise ne postoji, pa su zato otkazale ljetovanje...

Sve koje ste rezervisale Ulcinj provjerite na neki svoj nacin tu informaciju... Ona kaze da je 100 % tacna

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu misty)
Neposredna veza do poruke: 1354
30.6.2011 11:15:20   
Bebica11
Hvala Visnja ali PLAZA kao plaza ne postoji. To znam sigurno, ljetujem preko 5-6 godina dole, nego je prosle godine bio ogradjeni dio plaze, visok 3m, da se seke mogu suncati i to su bas skupo naplacivali sto nije ok. I na kraju-nasa posla, oni su nama naplacivali a oni nisu ni dozvolu uzeli za to od Opstine i naredjeno im je da se srusi, sigurno je i ove godine to u pitanju jer se mi mozemo kupati bilo gdje u ovim nasim kupacim kostimima

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 1355
30.6.2011 11:28:04   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: Iman83

Dusha moja lijepa....user posted image

Koliko sam ja čitala, mrtvi kad umru s ovim svjetom nemaju ništa i ne znaju šta se snjim dešava, pa nam u skladu s tim ostaje samo doviti za njihove duše. Ne znam za održavanje mezara.

pa zar? ja kako sam čitala, mrtvi se jako obraduju posjeti .... na sellam odgovore sellamom

Evo teksta:

Po islamskom učenju umrli su svjesni posjete živih. U vrijeme našeg nazivanja selama Allah povrati dušu umrlom kako bi uzvratio selam. Umrli ne samo da su svjesni posjete već joj se i neizmjerno raduju. Prenosi se od hazreti Aiše, da je Allahov Poslanik  rekao:

"Nijedan čovjek ne posjeti kabur svoga brata i posjedi kod njega, a da mu se ovaj ne obraduje i uzvrati mu (selam) sve dok ne ustane."

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1356
30.6.2011 11:29:44   
Visnja RR
Ma samo prenosim informaciju :)
Bilo bi krajnje glupo da zene racunaju na tu plazu misleci da postoji a nje vise nema...
Rekli su mi da je bas ta ogradjena plaza razrusena i tu se nesto radi...
U svakom slucaju ko zeli ici u Ulcinj bas zbog te plaze nek provjeri jos jednom... Glupo bi bilo da se uplati i onda kad dodju shvate da plaze nema...

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 1357
30.6.2011 11:42:50   
Bebica11

Ma samo prenosim informaciju :)
Bilo bi krajnje glupo da zene racunaju na tu plazu misleci da postoji a nje vise nema...
Rekli su mi da je bas ta ogradjena plaza razrusena i tu se nesto radi...
U svakom slucaju ko zeli ici u Ulcinj bas zbog te plaze nek provjeri jos jednom... Glupo bi bilo da se uplati i onda kad dodju shvate da plaze nema...

Znam, to je bio ogradjeni dio za suncanje. I prosle godine su ga srusili bas za vrijeme mog boravka, bila sam tu 2-3 dana i poslije ga nije bilo. A to su nasa posla...umjesto da na lijep, legalan nacin traze dozvolu(koju bi sigurno i dobili) oni su to postavili bez dozvole i JOS NAPLACIVALI,to je najnizi nivo...nemam rijeci za to...a cijene su bile KATASTROFALNE...za dan se placa skoro kao za sobu...i nek su srusili, ako necemo kako treba necemo nikako

Neposredna veza do poruke: 1358
30.6.2011 11:43:58   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: Iman83

Dusha moja lijepa....user posted image

Koliko sam ja čitala, mrtvi kad umru s ovim svjetom nemaju ništa i ne znaju šta se snjim dešava, pa nam u skladu s tim ostaje samo doviti za njihove duše. Ne znam za održavanje mezara.

pa zar? ja kako sam čitala, mrtvi se jako obraduju posjeti .... na sellam odgovore sellamom

Evo teksta:

Po islamskom učenju umrli su svjesni posjete živih. U vrijeme našeg nazivanja selama Allah povrati dušu umrlom kako bi uzvratio selam. Umrli ne samo da su svjesni posjete već joj se i neizmjerno raduju. Prenosi se od hazreti Aiše, da je Allahov Poslanik  rekao:

"Nijedan čovjek ne posjeti kabur svoga brata i posjedi kod njega, a da mu se ovaj ne obraduje i uzvrati mu (selam) sve dok ne ustane."

Ibnul Qajjim je to bas lijepo objasnio, ima knjiga o tome napisana, naravno da su svjesni

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1359
   [Obrisana poruka]
30.6.2011 11:46:02   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Bebica11)
  Neposredna veza do poruke: 1360
30.6.2011 11:53:21   
Bebica11
Ne znam o tome puno Iman83, znam da govore nasi kao da ne valja da zene obilaze mezarluke, al to su sve neke tradicije i obicaji, a razlozi budu smijesni.

Znam da je generalno Ummetu preporuceno da se sjecaju smrti, a to naravno i obilaskom mezara...vjerovatno i muskarcima i zenama, ne znam za neku razlikuuser posted image

Mozda Jasmin da vise infouser posted image

Neposredna veza do poruke: 1361
30.6.2011 12:01:48   
Nedi

Djevojke, upravo sam razgovarala sa poznanicom koja je preko Nahle trebala ici na more u Ulcinj / koristeci plazu za pokrivene...

Sve koje ste rezervisale Ulcinj provjerite na neki svoj nacin tu informaciju... Ona kaze da je 100 % tacna

I ja sam dobila SMS od svekrve da se kupa na velikoj plaži ali nisam pitala za razlog. A ona je otišla sa namjerom da se kupa na ženskoj plaži (pokrivena je). Sveki stiže u nedjelju pa ćemo znati iz 1. ruke

Neposredna veza do poruke: 1362
30.6.2011 12:39:40   
Honey3
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Evo teksta:

i ja sam to citala a i slusalauser posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1363
30.6.2011 12:42:25   
Honey3
IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: misty

Kako mi je drago što sam našla ovu temu...iskreno nisam znala ni da postoji user posted image

I ja sam pokrivena već skoro 5 godina.
Što se tiče letovanja u CG mislim da je ipak to bolji izbor jer možeš naći neko mjesto za sebe... ja sam bila u Herceg Novom pa sam čak i tu našla svoj kutak...
dok u RH to nije moguće... bar ja tako mislimuser posted image

Sellam i dobro nam dosla user posted image

Slazem se sto se tice ljetovanja u CG, moze se pronaci kutak svakako, za HR ne znam nisam nikada isla jedino u Dubrovnik kao studentica u obilazak samo, svidjelo mi se pravo.

Mene zanima gdje u Sa mogu uzeti kostim za pokrivene I koja im je cijena otprilike jer idemo polovinom mjeseca u CG user posted image
prosle godine bilo ih je na Otoci na pijaci po 50KM,to mi je prijateljica rekla,pa pogledajuser posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1364
30.6.2011 13:02:40   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: Nedi

I ja sam dobila SMS od svekrve da se kupa na velikoj plaži ali nisam pitala za razlog. A ona je otišla sa namjerom da se kupa na ženskoj plaži (pokrivena je). Sveki stiže u nedjelju pa ćemo znati iz 1. ruke

ne postoji zenska plaza, jedino zenska nudisticka na koju virkaju muski

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 1365
   [Obrisana poruka]
30.6.2011 13:04:20   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Bebica11)
  Neposredna veza do poruke: 1366
30.6.2011 13:09:58   
Bebica11
Iman83, to je tacno. To da nas ne posjecuju mrtvi, pa su gluposti ostavljati casu vode da se "dusa napije"user posted image ili te neke cetresnice, pa godisnjice, to nema uporiste u Islamu. Meni licno cak ni one hatme nemaju smisla. Svako uci za sebe dok je ziv, umrlom po hadisu jedino dopiru dove cestitog djeteta koje je ostavio iza sebe i jedino sto moze olaksati umrlom jeste da obavimo Hadzdz za njega AAAAKOOO je to nijjetio, ili da mu izmirimo dug i slicno...

Ali od tih "aktivnosti" se prave veliki "biznisi" pa sad ima vec naucenih hatmi koje samo platis i eto ko biva to ode mrtvomuser posted image . Ili se "bule" caste pomasnim kovertama...i slicno. Sve su to gluposti koje smo mi sami sebi uveli.

Neposredna veza do poruke: 1367
30.6.2011 13:18:54   
Medić*
IZVORNA PORUKA: misty

Pa kad pogledaš i jeste skupo, ali kupiš jednom i imaš (pa moram reći) zauvijek .
Meni je bila Ok jer mi je ispunjavanje Allahovih dž.š. propisa na prvom mjestu user posted image user posted image

da draga, u pravu si, kao sto kazes jednom se kupi i ima kad zatreba.

Hvala curama na informacijama, pogledacu na navedenim mjestima. A za zensku plazu nisam znala da je takva situacija user posted image

medjutim meni najvaznije da mi maleni uziva jios nije vidio mora user posted image  a za ostalo cemo lako user posted image

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu misty)
Neposredna veza do poruke: 1368
   [Obrisana poruka]
30.6.2011 13:24:08   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Bebica11)
  Neposredna veza do poruke: 1369
30.6.2011 13:30:26   
jasmin
Piše: Suad Drpljanin(svrsenik Islamskog Univerziteta u Medini)

U današnjem društvu, kada je u pitanju odnos prema mrtvima, ljudi idu u dvije krajnosti. Na jednoj strani imamo one koji rade za svoje mrtve i šta treba i šta ne treba, a isto tako imamo one koji apsolutno ništa ne rade za svoje umrle. Treba prije svega napomenuti da čovjek za svog života treba nastojati učiniti što više dobrih djela koja će mu koristiti na onome svijetu, i ne treba se oslanjati na to da će neko poslije njegove smrti nešto učiniti za njega.
Isto tako priliku za dobročinstvo prema drugima, a posebno prema roditeljima, treba iskoristiti za njihova života. I briga o vlastitom onosvjetskom statusu treba da bude ispred brige o bilo čijem drugom statusu, ali ne smijemo biti ni škrti po tom pitanju.
Sada ćemo spomenuti stvari od kojih će umrli uz Allahovu, dž.š., pomoć imati koristi, a to je sljedeće:

1.Oglašavanje dženaze
Oglašavanje dženaze je veoma bitno kako bi se što više ljudi skupilo da klanjaju dženazu, jer će umrlom upravo to biti od velike koristi. Kaže Poslanik, a.s.: ''Nema muslimana koji umre pa mu dženazu klanja četrdeset ljudi, koji ne čine širk Allahu, a da Allah neće primiti njihovo zauzimanje za njega.'' (Muslim)

2.Posjećivanje kabura
Posjećivanje kabura je korisno i za umrlog, ali i za živog. Otuda je zabrana posjećivanja kabura, koja je bila u početku validna, derogirana hadisom kojim se to dopušta. Burejde, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura, a od sada ih posjećujte!». (Muslim) Od posjete kaburu umrla osoba ima izuzetnu korist. To se očituje i selamom koji se uputi umrloj osobi i dovom Allahu Uzvišenom da joj oprosti grijehe i sačuva je kaburskog azaba.

3.Dova za umrlog
Umrla osoba će imati koristi od dove živoga, zbog toga treba što češće upućivati dove za naše umrle. Dokaz za ovo su riječi Allaha, dželle šanuhu: ‘’Oni koji poslije njih dolaze – govore: 'Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla...'’' (Prijevod značenja, El-Hašr, 10.)Isto tako nalazimo dosta hadisa poput hadisa da je Muhammed, a.s., tražio oprosta za Ebu Selemu, pa onda hadisi koji su došli za dženazu u kojima se traži oprost za umrle… i mnogi drugi dokazi.

4.Izvršenje zavjeta.
Ako se umrla osoba zavjetovala da će nešto uraditi (što nije u koliziji sa šerijatom) pa je u tome smrt spriječila, onda njeni nasljednici trebaju to za nju da izvrše. Ibn Abbas, r.a., prenosi da je jedna žena došla Vjerovjesniku, s.a.v.s, i kazala: “Moja majka se zavjetovala da će obaviti hadždž, ali ju je smrt preduhitrila. Hoću li ja za nju obaviti hadždž?'' Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Da, otiđi za nju na hadždž, jer šta misliš da je iza tvoje majke ostao kakav dug, da li bi ga za nju ti odužila?'' Ona odgovori: ''Da.'' ''Oduži je, jer je u izvršenju dugova, Allah najpreči.” (Buharija)

5.Vraćanje duga
Ako umrla osoba bude imala kakav dug, njegovi najbliži dužni su vratiti taj dug. To je najbolje učiniti prije klanjanja dženaze. Brojni su primjeri iz Poslanikove, s.a.v.s, prakse koji idu tome u prilog. Tako, naprimjer, stoji da Vjerovjesnik, s.a.v.s, nije htio klanjati dženazu nekom čovjeku koji je umro pod dugom, dok Ebu Katade, r.a, nije preuzeo obavezu platiti njegov dug, pa je tek tada Poslanik, s.a.v.s, istupio pred džemat i klanjao dženazu! (Buharija)

6.Upotpunjavanje neizvršenih ibadeta (hadždž, post, i sl.)
Ukoliko je umrla osoba bila obavezna izvršiti neki ibadet, a nije ga obavila, to će nadoknaditi neko od njene porodice ili nasljednika. Dokaz za ovo je hadis u kojem stoji da je neka žena upitala Allahovog Poslanika, s.a.v.s: «Allahov Poslaniče, majka mi je bila dužna postiti mjesec dana, pa hoću li ja to nadoknaditi?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Posti za nju!». Žena je dodala: «Ona nikada nije obavila hadždž, pa mogu li ja to učiniti za nju?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Obavi hadždž za nju!» (Muslim)

7.Dobro djelo koje učini dijete umrlog
Sve što dijete uradi od dobrih djela, ide u prilog i umrlim roditeljima i oni u tome imaju nagradu, a djetetu se ništa od sevapa ne umanjuje. Brojne su predaje koje bilježe Buharija, Muslim, i dr. u kojima ashabi pitaju da li će imati nagradu i oni i njihovi roditelji, ako oni za njih podijele sadaku ili učine neko dobro djelo. Poslanik, s.a.v.s, odgovarao je potvrdno. Šejh Džibrin, kada govori o ovome, navodi mnoge stvari koje dijete može da uradi za svoje roditelje.

8.Sadaka i vakuf
Umrla osoba će imati izuzetnu korist od obične i trajne sadake, odnosno vakufa, bilo da je ona to ostavila ili neko to čini od njene imovine nakon njene smrti. To može biti gradnja džamije, puta, bolnice, česme ili bilo šta što koristi ljudima, i sve dok traje taj hajrat, njemu će nagrada teći i on će od toga imati koristi. Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je neki čovjek došao Vjerovjesniku, s.a.v.s., i rekao: «Allahov Poslaniče, moja je majka iznenada umrla, a da je išta progovorila, smatram da bi dala sadaku. Da li će ona imati nagradu ako ja za nju udijelim sadaku?» Odgovorio je: «Da.» (Buharija i Muslim)

9.Klanje kurbana
Od stvari koje koriste mrtvima je i klanje kurbana za njih. Dokaz za ovo je hadis u kojem se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., prilikom klanja kurbana rekao sljedeće: ''U ime Allaha, Allahu primi od Muhammeda i njegove porodice.'' (Muslim) A pod njegovom porodicom smatraju se i živi i mrtvi. Po ovom pitanju šejh Usejmin, r.h., kaže sljedeće: ''Ne znam da ima tekst koji direktno govori da se može samo za umrlog nanijetiti kurban, bolje je da nanijeti za sebe i za svu svoju porodicu, bili oni živi ili mrtvi, slijedeći time sunnet. U slučaju da zanijeti samo za umrlu osobu, ne možemo reći da je to haram ili bidat.'' (Fetava Nurun 'ale-d-Derb).Spomenuli smo stvari koje je dozvoljeno raditi za umrle osobe. Postoje stvari koje nije dozvoljeno raditi za umrle i koje se smatraju novotarijama poput: tevhida, mevluda, sedmine, četeresnice, polugodišnjice, godišnjice i drugih obreda koji nemaju nikakvog utemeljenja u šerijatu.

I na kraju, upućujmo dove Svevišnjem Allahu da se smiluje nama i našim umrlima, oprosti im grijehe, pređe preko njihovih hrđavih djela i uvede ih u Džennet. Amin!

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

Neposredna veza do poruke: 1370
30.6.2011 13:32:36   
mamaajna
O ISPITIVANJU U KABURU I TRAŽENJU ZASTITE OD KABURSKE PATNJE I PATNJE U DŽEHENNEMU

(Poglavlje iz knjige: PODSJETNIK NA STANJA UMRLIH I AHIRETSKA DESAVANJA, Muhammed ibni Ahmed El-Kurtubi, Izdavač: Libris, Sarajevo, 2003. god.)
HADIS BERA B. AZIBA KOJI GOVORI 0 UMRLOM OD TRENA UZIMANJA DUSE PA DO TOGA STA IM SE DESAVA U KABURU

Ebu Davud Tajalisi i Abd b. Humejd bilježe ovaj hadis. Pored njih, hadis bilježe i Ali b. Ma'bed, Hennad b. Sirri, Ahmed b. Hambel i dr. To je vjerodostojan hadis koji ima mnogobrojne lance prenosilaca.

Ebu Davud bilježi hadis, sa svojim lancem prenosilaca i kaže: "Rekao je h. Bera: - Izašli smo s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na džennazu jednom Ensariji. Kada smo ga spustili u kabur Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je čučnuo, a mi oko njega u takvom miru kao da su nam na glavama ptice. On je dizao pogled prema nebu, a zatim ga obarao prema zemlji, a onda rekao: - Utječem se i tražim zaštitu kod Allaha od kaburske patnje. - To je rekao nekoliko puta, a onda rekao: - Čovjek vjernik, kada kreće ahiretu i ostavlja dunjaluk, dođe mu melek i sjedne mu uz glavu i kaže: 'Izlazi dobra dušo, prema Allahovom oprostu i zadovoljstvu!' Njegova duša, tada, izlazi kao što kap klizi iz posude."

Amr, u svojoj verziji kaže, mada to nema u verziji Ebu Avane: - Mada vi to ne vidite. Dođu džennetski meleki svijetlih lica, kao suncem ozarenih, noseći džennetske kefine i posjedaju uz njega. Prekriju svojom brojnošću cijeli horizont. Kada mu Melek smrti uzme dušu, oni je odmah prihvataju od njega i ne dozvoljavaju da se duša zadrži kod njega ni koliko je treptaj oka, i u tom smislu su Allahove rijeći: "Izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu."1 Tada mu duša izađe kao najljepši miris koji postoji, a onda se meleki s njom krenu uspinjati i ne naiđu ni na jednu vojsku između nebesa i zemlje a da ne kažu: - Kakva je to duša?

Meleki pratioci kažu: - Taj i taj, - nabrajajući njegova najljepša imena i nadimke, i tako dok ne dođu do kapije zemlji najbližeg neba. Ta mu se kapija otvori i onda mu pratnji pristupe najbolji sa svih katova nebesa. Nastave put sve dok ne dođu do sedmog neba. Tada im bude naređeno: - Zapišite njegova djela u 'Illijjun. "A znaš li ti šta je Illijjun? Knjiga ispisana! Nad njom bdiju oni Allahu bliski.”2 Njegova djela, onda budu zapisana u Illijjun, a onda im bude rečeno: - Vratite ga u zemlju, jer sam im obećao da sam ih od nje stvorio, u nju ću ih povratiti i iz nje ponovno stvoriti.
Tada će biti vraćen u zemlju i duša će mu se vratiti u njegovo tijelo pa će mu doći dva meleka i žestoko ga protresti, posaditi da sjedne i pitati: - Ko ti je Gospodar? ?*ta ti je vjera? Ko ti je Vjerovjesnik? On će odgovoriti: - Allah mi je Gospodar, a Islam mi je vjera.
- A šta kažeš o ovome čovjeku koji vam je poslan? - On je Allahov Poslanik.
- A kako ti to znaš?
- Došao nam je s jasnim dokazima od našeg Gospodara, pa sam povjerovao i potvrdio.
O tome govore Allahove riječi: "Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovom i na onom svijetu."3

Tada će glas iz neba reći: - Istinu je rekao Moj rob, prostrite mu džennetsku

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi
iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo
trudimo se za trece

Neposredna veza do poruke: 1371
30.6.2011 13:33:03   
mamaajna
prostirku i obucite ga u džennetske haljine i pokažite mu njegovo mjesto u Džennetu.
Onda će mu se kabur proširiti koliko pogled dopire. Njegova djela će se prikazati u liku lijepog čovjeka, lijepo namirisanog i obučenog i reći će mu: - Raduj se onome što ti je Allah pripremio. Raduj se Allahovom zadovoljstvu i džennetskim blagodatima koje nikad neće nestati.

Umrli će mu reći: - Allah te obradovao svakim dobrom, a ko si ti čije je lice ozareno kao lice muštulukdžije?
- Ovo je dan koji ti je obećan. Ja sam tvoja dobra djela, i tako mi Allaha, znam te kao nekoga ko je žurio da čini dobra djela i ibadet Allahu čini, a ko je oklijevao s grijesima. Neka ti Allah da svako dobro.
- Gospodaru moj, učini da nastupi Smak svijeta kako bih se vratio svojoj porodici i imetku.
A ako je grješnik, pa bude okrenut dunjaluku a nezadovoljan ahiretom, njemu će doći melek i sjesti mu uz glavu, a onda reći: - Izlazi pogana dušo, i raduj se Allahovoj srdžbi i gnjevu! Doći će mrki meleki noseći vatreni pokrov.

Kada Melek smrti uzme dušu, oni će je odmah prihvatiti. Njegova duša će mu se rasuti po tijelu, a melek će je vaditi od čega će mu pucati vene i nervi što je poput mnogostrukog žarača kada se nađe u mokroj vuni. Oko duše će se širiti smrad kao najgora lešina. Neće proći ni kraj jedne grupe meleka, između nebesa i zemlje, a da oni neće upitati: - Kakva je to pogana duša?
Ovo je taj i taj, - nabrajajući njegova najgora imena i nadimke.
S njim će ići sve dok ne dođu do zemlji najbližeg neba, ali je im kapija nebesa biti zatvorena, i reći će im se: - Vratite ga u zemlju, jer sam im obećao da sam ih od nje stvorio, u nju du ih povratiti i iz nje ponovno stvoriti.

Onda je biti bačen s neba. Potom je proučio ajet: “A onaj ko bude smatrao da Allahu ima iko ravan - biće kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili kao onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio."4 Biće vraćen na zemlju i duša će mu biti vraćena u tijelo, pa će mu doći dva meleka i žestoko ga protresti, posaditi da sjedne i upitati: - Ko ti je Gospodar? ?*ta ti je vjera?
On će reći: - Ne znam.
- A šta kažeš o ovome čovjeku koji vam je poslan?
On neće znati o kome je riječ, pa će mu se reći: - O Muhammedu.
- Ne znam, čuo sma da ljudi nešto pričaju o tome. - Nisi znao.
Kabur će mu se toliko stijesniti da će mu rebra jedno kroz drugo prolaziti i njegova djela će mu se prikazati u liku smrdljivog čovjeka odvratnog izgleda i užasne odjeće, i reći će mu: - Raduj se Allahovoj kazni i srdžbi.
- A ko si ti čije je lice kao lice onoga koji donosi ružne vijesti?
- Ja sam tvoja ružna djela. Allaha mi, ne znam te osim kao nekoga ko ne žuri s ibadetima i ko je vrlo brz u grijesima."5
Amr bilježi hadis od Minhala, a on od Zazana, a on od Beraa, a on od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Za njega će biti zadužen melek koji je i gluh i slijep i koji će nositi željezni malj, kojim da udari brdo, u prah bi se pretvorilo. - Pa će ga njime udariti i umrli će toliko kriknuti da će ga čuti sva stvorenja osim džina i ljudi. Potom će mu duša biti povraćena i onda će biti opet udaren." Ibn Ma'bed dodaje: "Potom će mu se zadužiti melek koji je i gluh i slijep, nosiće metalni malj i udariće ga njime tako da će mu tijelo puknuti od potiljaka do pete. Onda će mu se tijelo povratiti kako je i bilo i on će ponoviti udarac." U nekim predajama Ibn Ma'beda, stoji, kada je riječ o metalnom malju: "Kada bi se svi džini i ljudi okupili ne bi ga bili ustanju podići, i njime će ga udariti, pa će se umrli u prah pretvoriti. Potom
Re

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 1372
30.6.2011 13:33:31   
mamaajna
će mu se duša vratiti i on će po drugi put biti udaren i toliko će kriknuti da će ga čuti sve što je na zemlji osim džina i ljudi. Onda će biti rečeno: - Prostrite mu dvije vatrene ploče, otvorite mu prolaz u Džehennem. Tako će i biti urađeno."

Dodaje, kada govori o odlasku sa dunjaluka: "Sići će meleki žestokog izgleda koji će nositi džehennemsku odjeću, i oni će ga nasilu obući, a dušu će mu vaditi kao trnovitu granu iz mokre vune. Dok je budu vadili cijepaće mu se i pucati vene. Kada mu duša izađe proklinjaće ga svaki melek i na nebesima i na zemlji."

Ebu Abdullah Husejn b. Husejn b. Harb, prijatelj Ibn Mubareka, sa svojim lancem prenosilaca, bilježi od h. Abdullaha b. Amra da je rekao: "Čovjek, kada pogine na Allahovom putu, prva kap njegove krvi koja padne na zemlju, je iskupljenje za njegove grijehe, a onda Allah pošalje džennetski plašt u kojeg bude primljena njegova duša pa pošalje i džennetski lik u koji se utjelovi, a onda se uspinje s melekima kao da je jedan od njih. Meleki po krajevima nebesa govore: - Došla nam je plemenita duša sa zemlje u prijatnom društvu.

Neće proći ni pored jednih vrata a da mu se neće otvoriti, niti i pored jednog meleka a da melek neće nazvati selam toj duši, moliti za oprost i pristupiti njenoj pratnji, i tako dok ne dođu do Premilostivog. Tada će reći: - Gospodaru naš, ovo je Tvoj rob kojeg si usmrtio na Tvome putu. Potom će taj šehid učiniti sedždu a za njim i meleki. Onda će biti očišćen i oprošteni mu grijesi, a zatim će ga uvesti među ostale šehide. On će ih naći pod svilenim šatorom kako uživaju u plodnim vrtovima, jedući ribu i govedinu. Ribe u rijekama veličaju Allahovo ime. On će probati sve vrste džennetskih plodova. Kada omrkne, bik će ubosti svojim rogom, pa će ga on zaklati i pojesti zajedno s ostalim šehidima a u mesu će osjetiti sve džennetske mirise. Poslije toga će bik biti kao što je i bio i otići će džennetskim prostranstvima, a kada svane doći će mu riba pa će i nju spremiti i pojesti sa ostalim šehidima. U njenom mesu će osjetiti sve džennetske mirise. Onda će se svi zajedno povratiti i razgledati svoja džennetska boravišta moleći Allaha da nastupi Kijametski dan.

Kada umre vjernik Allah mu pošalje dvojicu meleka i džennetski ogrtač i kaže: - Izlazi smirena dušo, izlazi u džennetske mirise i Gospodaru koji nije srdit na tebe! Duša takvog čovjeka će izaći namirisana najljepšim mirisom koji je čovjek ustanju osjetiti, a meleki na krajevima nebesa će govoriti: - Od zemlje nam dolazi dobra duša u lijepoj pratnji. Neće doći ni do jednih vrata a da mu se neće otvoriti niti proći pored meleka a da on neće za njega Allaha moliti, i tako dok ne dođu do Milostivog. Tada će meleki pasti na sedždu i reći: - Gospodaru naš, ovo je Tvoj rob, taj i taj, usmrtio si ga a on Ti je robovao i nikada Ti druga nije pripisivao. Uzvišeni će reći: - Dovedite ga i neka sedždu učini.

Duša će učiniti sedždu, a onda će biti pozvan Mikail i biće mu rečeno: - Odvedi ovu dušu neka bude s ostalim dušama vjernika kako bi znao gdje je kada budem pitao na Kijametskom danu. Onda će biti naređeno, pa će se kabur tome vjerniku proširiti koliko za sedamdeset lakata. Oko njega će biti raznovrsni mirisi i biće zastrt svilom. Ako uz njega bude išta od Kur'ana, to će mu biti dovoljno kao svjetlo, a ako ne bude imao, u kabur će mu se postaviti svjetlo jako kao sunčevo. Taj vjernik će biti sličan mladoženji koji počiva i kojeg budi onaj ko mu je najdraži. On je se iz sna probuditi kao neko ko se nije naspavao.

A kada umire grješnik Allah mu pošalje dvojicu meleka i pošalje komad platna koji smrdi više nego išta postojeće i koje je grublje od bilo čega postojećeg pa meleki kažu: - Izlazi pogana dušo! Izlazi u patnju i vatru. Tvoj Gospodar je tobom

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 1373
30.6.2011 13:34:04   
mamaajna
nezadovoljan i srdit na tebe. Izlazi, a doista je grozno to što si za sebe pripremila. Izaći će, šireći oko sebe smrad kakav niko ni zamisliti ne može, a meleki na krajevima nebesa će govoriti: - Od zemlje dolazi pogana duša i poganih djela.

Sve nebeske kapije je se zatvarati pred njom. Potom će biti naređeno pa će se kabur tog čovjeka stijesniti i biće mu poslane ogromne zmije koje će mu izjesti meso i ogoliti kosti. Biće mu poslani i meleki koji su i gluhi i slijepi koji će nositi metalne maljeve i njima ga udarati. Oni niti je čuti njegovu viku niti vidjeti njegovu patnju da bi mu se smilovali, a nepogrešivi su prilikom zadavanja udaraca. Svako jutro i svako veče će mu biti izloženo njegovo mjesto u Džehennemu i on će moliti Allaha da odgodi Smak svijeta kako nikad ne bi došao u Džehennem."

Nesai bilježi, sa svojim lancem prenosilaca, od h. Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada umire vjernik, dođu mu meleki milosti noseći bijelu svilu i govoreći: - Izlazi zadovoljna i tobom zadovoljno. Izlazi u zadovoljstvo i uživanje i Allahovo zadovoljstvo. Duša će izaći kao najljepši miris. Meleki će tu dušu dodavati jedan drugom sve dok ne dođu do nebeske kapije gdje će upitati: - Kakav je ovo miomiris koji s vama dopire od zemlje? Odvešće ga među ostale duše vjernika i oni će mu se obradovati više nego se neko od vas obraduje nekom svome koji se vraća s dalekog puta. Oni će ga početi ispitivati. - sta je s tim i tim? sta je s tom i tom?
Biće im rečeno: - Ostavite ga, on je bio u dunjalučkim problemima.
A kada kaže: - Nije li vam došao?
Odveden je u Džehennem, - reći će.

A kada umire nevjernik, dođu mu meleki kazne s džehennemskom odjećom i kažu: - Izlazi srdžba je na tebi. Izlazi u kaznu i patnju.
Izaći će kao nešto najsmrdljivije, i tako dok ne dođu do zemaljske kapije, a onda će meleki reći: - Kakav je to smrad?
Onda će biti odvedena, ta duša, među duše ostalih nevjernika."

Ebu Davud Tajalisi bilježi od hazreti Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada vjernik umire dođu mu meleki milosti i nazovu mu selam pa njegova duša iscuri u bijelu svilu. Meleki kažu: - Nismo osjetili ljepšeg mirisa od ovoga.
Onda kažu: - Budite blagi s njim, on je upravo izašao iz dunjalučkih briga.
Vjernici će pitati: - sta je s tim čovjekom? sta je s tom ženom?
sto se tiče nevjernika, kada izađe njegova duša, meleki čuvari zemlje će reći: - Nismo osjetili goreg smrada od ovoga. Onda će ga stropoštati u najdublji kat zemlje."6

Odgovor nevjernicima: Kažem: Slijedi šest poglavlja u kojima je odgovor nevjernicima.

PRVO POGLAVLJE

Brate, dobro prouči ovaj hadis a i onaj prije njega, uvidjećeš da su ruh (duša) i nefs (duša), jedno isto i da je to prefinjeno tijelo koje je vrlo slično fizičkom tijelu, da se ona čupa i izlazi, mota se u svoje kefine, uzdiže se na nebo, niti umire niti nestaje. Duša je nešto što ima svoj početak ali nema svoj kraj. Ima dva oka i dvije ruke, oslobađa lijep miris ili pogan. Sve su ovo osobine tjelesa a ne osobine pojmova.

Bilal u hadisu kaže: - Allahov Poslaniče, dušu mi je uzeo Onaj koji je uzeo i tvoju.

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 1374
30.6.2011 13:34:26   
mamaajna
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovara, kako stoji u hadisu Zejd b. Eslema:
- Ljudi, Allah nam uzima duše i ako hoće vratiće nam ih u neko drugo vrijeme.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je još rekao: "Duša kada izlazi pogled je prati." I rekao je: "To je onda kada njegov pogled prati dušu."7
Ovo je najpotpunije tumačenje. Ljudi se o duši najviše razilaze. Najispravnije je ono što smo naveli i to je stav Ehlus-sunne - da je ona tijelo. Uzvišeni Allah kaže: "Allah uzima duše u času njihove smrti."8Tumači kau da se htjelo ukazati na ruhove, jer kaže: "A zašto vi kad duša do guše dopre...”9 čime se ukazuje na dušu (nefs) kada izlazi iz tijela, što je osobina tijela, ali nije spomenuta u ajetu jer kontekst na nju upućuje.

Svaki koji kaže da duša umire i nestaje je otpadnik od vjere, a svaki onaj koji tvrdi da ima reinkarnacije (da se duša, kada izađe iz našeg tijela seli u neko drugo) je nevjernik. Duša je čuvana od strane Allaha, pa ili uživa u blagodatima ili je izvrgnuta patnji. O tome će kasnije biti više riječi.

DRUGO POGLAVLJE

Vjerovanje u kaburska iskušenja i patnje je obavezno. Potvrditi i povjerovati je nužno, shodno onome što nam o tome govori onaj koji je istinu govorio, a to je da će Allah oživjeti u kaburu onoga ko je bio zadužen da se pokorava na dunjaluku, tako što će mu vratiti dušu i učiniće da bude onakav kakav je bio i na dunjaluku, tako da će biti kadar shvatiti šta mu se govori, o čemu ga pitaju i kako treba odgovoriti. Biće mu jasno šta mu je pripremljeno u kaburu; da li blagodati ili patnja. O svemu ovome govore hadisi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ovakav stav imaju učenjaci Ehlus-sunne.

Ashabi, na čijem je jeziku objavljen Kur'an, su od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, razumjeli ono što smo rekli i ništa drugo. Takav je slučaj i s tabi'inima i onima koji su došli poslije njih, i tako dalje.
Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o kaburskoj patnji i iskušenjima i o tome da će doći dva kaburska ispitivača, hazreti Omer je upitao: - A hoće li meni biti vraćen i moj razum?
- Hoće - odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.
- Tada se ne brinem i znam kako ću s njima. Allaha mi, ako me pitaju, pitaću i ja njih, pa ću im reći: - Moj Gopodar je Allah, a ko je Gospodar vama dvojici?
Tirmizi Hakim, u Nevadiru-l-usul bilježi hadis hazreti Abdullaha b. Omera da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom pričao o dvojici kaburskih ispitivača, pa je hazreti Omer rekao: - Hoće li nam biti vraćen naš razum, Allahov Poslaniče?
- Svakako, kao što ga i danas imate.
- Onda je u njegovim ustima kamen. - reče Omer.
Sehl b. Ammar priča: - Usnio sam Jezida b. Haruna poslije njegove smrti pa sam ga upitao: - ?*ta je Allah s tobom uradio?
- Došla su mi dvojica meleka, strašnog izgleda i žestoki, pa su me pitali: - ?*ta ti je vjera? Ko ti je Gospodar? Ko ti je Vjerovjesnik?
Prihvatio sam se za svoju bijelu bradu i upitao ih: - Zar mene pitati takvo nešto? Ja ljude podučavam osamdeset godina kako da vam odgovore - i njih dvojica su otišli, govoreći: - Jesi li zapisivao od Džerira b. Osmana?
- Jesam.
- On je mrzio hazreti Aliju, pa i da Allah njega zamrzi.
U hadisu hazreti Beraa stoji: "Pa će mu se duša vratiti u tijelo" - i to neka ti bude dovoljno. Kaže se da će pitanje i patnja biti samo duševni a ne tjelesni, ali ono što

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

trudimo se za trece

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 1375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *