jasmin
|
IZVORNA PORUKA: scarlett Ovo sam pronašla da je lijepo proučiti: Povodom Lejletul-miradza klanja se posebna nafila namaz. Ova se nafila sastoji od dvanaest rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Na svakom rekatu, na kijamu, uči se Fatiha i Kul huvallahu ehad jedanput. Nakon namaza prouči se: - "Subhanallahi vel hamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber" (stotinu puta), - istigfar (estagfirullahi stotinu puta) i - Allahumme salli ala Muhammed ve ala aU Muhammed (stotinu puta), Nakon toga zatraži se ono što se želi od Allaha, dz.s. (Muhammed en-Nazili, Hazinetul-esravil-kubra,1349.god. po H.str.43.) Lijepo je ovu nafilu klanjati nakon jacija-namaza, a prije nego što se klanja vitr-namaz. Može se klanjati u džematu, ali je bolje pojedinačno i u samoći. Nijet za ovu nafilu je: "Nevejtu en usallije lillahi teala salate lejletil-mi''radii edaen mustakbilel kibleti Allahu ekber." Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi. Učvrsti korake naše u istini i pravdi. Osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Rabbi jessir ve la tuassir Rabbi temmim bil hajr. Amin! Bože, olahkšaj, a ne otežaj, Bože, zavrsi s dobrim. Amin! MUBAREK LEJLETUL-MI’RADŽ OLSUN !! Šta od ovoga smije učiti žena u hajzu? Draga moja scarlett,stvarno se masaallah trudis da sto vise praktikujes islam i molim Allaha da te nagradi za to i da te pomogne,da budes ustrajna i da na Sudnji dan budes medju onima koje Allah voli. Uz postovanje prema onima koji praktikuju ibadete u mjesecu redzebu na osnovu hadisa,za koje mozda ne znaju da su izmisljeni,a takodjer i tvoju napomenu u prethodnim stranicama da zelis znati sta je ispravno,ja se usudjujem kopirati dio teksta ciji je autor svrsenik slamskog Univerziteta u Medini,prof.Abdulvaris Ribo o izmisljenim hadisima u ovom mjesecu. Izmišljeni hadisi o mjesecu redžebu i ša'banu O mjesecu redžebu je izmišljeno dosta hadisa koji govore o njegovoj vrijednosti i vrijednosti ibadeta u njemu, kao što je namaz i post, i ti hadisi su se dosta raširili među svijetom i u našim krajevima. Kod nas se najčešće spominje noć Lejletur-regaib, noć uoči prvog petka mjeseca redžeba, i izmišljeni namaz u njoj. O tome je izmišljen sljedeći hadis: „Ko god isposti prvi četvrtak u mjesecu redžebu, a zatim nakon akšama klanja dvanaest rekata, na svakom rekatu prouči fatihu jedanput, inna enzelnahu tri puta i kul huvallahu ehad dvanaest puta……., ko god klanja ovaj namaz, Allah će mu oprostiti sve grijehe pa makar ih bilo kao morske pjene…..“ (Hadis je izmišljen, vidi el-Leali el-Masnua-2/ 56 – 57) Također se navodi i sljedeći hadis: „Ko klanja akšam prve noći mjeseca redžeba, a zatim klanja dvadeset rekata, na svakom rekatu prouči fatihu i kul huvallahu ehad, i preda selam poslije svaka dva rekata, znate li kakva je za njega nagrada? Džibril emin me je sad o tome obavijestio.“ „Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.“ - rekosmo. „Allah će mu sačuvati život, imetak, ženu, djecu, spasit će ga kaburskih azaba i preći će sirat-ćupriju poput munje, bez polaganja računa i bit će spašen kazne.“ - reče Poslanik. (Hadis je izmišljen, vidi el-Leali el-Masnua, 2/55) U jednom od tih hadisa, navodi se da je, navodno, Poslanik rekao: „A naročito nemojte zapostaviti prvu noć u mjesecu redžebu koju meleki nazivaju «regaib» , i to zbog toga što kada prođe trećina noći, svi Allahu bliski meleki se sakupe u Kabi i oko nje pa ih Allah pogleda i kaže im: „Meleki moji tražite šta hoćete:“ Oni kažu: „Gospodaru naš, naša potreba je da oprostiš onima koji poste u redžebu.“, a Uzvišeni im kaže: „Već sam im oprostio.“ (vidi prethodni izvor) Postoji još mnogo izmišljenih hadisa o mjesecu redžebu, ali ih sada neću spominjati. Što se tiče mjeseca redžeba i njegove vrijednosti, o tome ne postoji ni jedan vjerodostojan hadis, osim što se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi nastupi redžeb, govorio:» Gospodaru, podari nam bereket u redžebu i ša'banu i daj nam da dočekamo ramazan.» (Hadis bilježi el-Bezzar u svome Musnedu, Taberani u el-Evsatu i drugi.) I o vrijednosti mjeseca ša'bana je također izmišljeno dosta hadisa, iako postoje neki vjerodostojni hadisi koji govore o vrijednosti posta u njemu, kao što je hadis od Usame ibn Zejda, radijallahu anhu, da je rekao: „Allahov Poslaniče, ne vidim da i u jednom mjesecu postiš kao u mjesecu ša'banu?» Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: „To je mjesec između redžeba i ramazana kojeg ljudi zapostavljaju, a to je mjesec u kojem se ljudska djela uzdižu Uzvišenom Allahu, pa ja volim da postim dok mi se djela uzdižu.“ (Nesaija, hadis hasen, vidi Sahih Sunen Nesai, 2/ 2356) Međutim, hadisi koji govore o namazu od stotinu rekata koji se klanja na polovini mjeseca šabana, su također izmišljeni. Jedan od tih hadisa je i slijedeći hadis koji je naravno izmišljen: „Ko petnaeste noći šabana klanja stotinu rekata i na njima prouči hiljadu puta kul huvallahu ehad, neće napustiti dunjaluk dok mu Allah ne pošalje u snu stotinu meleka, trideset će ga obveseliti Džennetom, trideset će ga obradovati spasom od Vatre, trideset ga štiti od pogreške a deset ih spletkari protiv njegovih neprijatelja.» ( el-Leali el-Masnua, 2/58)