RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Tuzlanka_ -> RE: Zene sa Hidzabom (9.9.2013 22:46:39)

IZVORNA PORUKA: Hannan

IZVORNA PORUKA: Tuzlanka_

selam mile moje.

Što se tiče Tuzle i pokrivanja mi smo hvala Allahu rješili taj problem. Obzirom da kod nas ne dozvoljavaju unošenje naših spavaćica obično smo svi dobijali neke njihove pocjepane ili bez dugmića no sada zahvaljujući uspješnom projektu Asocijacije žena UKC Tuzla je dobio sašivene spavaćice i mahrame za GAK za sve trudnice i porodilje sa hidžabom....Ja sam se pokrila za ovaj Ramazan elhamdullilah pa me posebno veseli ova vijest.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Što se tiče sunećenja i nama je doktor došao kući i sve bilo sterilno i super prošlo[sm=bravo.gif]

Ja sam jednu isprobala :) Allah ih nagradio, predivne su.

Eto ma ša Allah. Amin da Allah nagradi sve one koji su učestvovali. Nego,reci mi kako su se odnosili gore prema tebi?Mislim zbog hidžaba konkretno?

Hannan -> RE: Zene sa Hidzabom (10.9.2013 14:45:20)

IZVORNA PORUKA: Hannan

selam mile moje.

Što se tiče Tuzle i pokrivanja mi smo hvala Allahu rješili taj problem. Obzirom da kod nas ne dozvoljavaju unošenje naših spavaćica obično smo svi dobijali neke njihove pocjepane ili bez dugmića no sada zahvaljujući uspješnom projektu Asocijacije žena UKC Tuzla je dobio sašivene spavaćice i mahrame za GAK za sve trudnice i porodilje sa hidžabom....Ja sam se pokrila za ovaj Ramazan elhamdullilah pa me posebno veseli ova vijest.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Što se tiče sunećenja i nama je doktor došao kući i sve bilo sterilno i super prošlo[sm=bravo.gif]

Ja sam jednu isprobala :) Allah ih nagradio, predivne su.

Eto ma ša Allah. Amin da Allah nagradi sve one koji su učestvovali. Nego,reci mi kako su se odnosili gore prema tebi?Mislim zbog hidžaba konkretno?

dva PUTA sam rodila gore i mogu reci da su vise nego fer i korektni. prvi put na prijemu je bio neki dr. i kad su trebali da mi urade klistir rekao je da sacekaju min-dva da nesto zavrsi pa da izadje. takodje sam trazila zenskog dr. i kad je doslo vrijeme da rodim pitali su da li da zovu dr. od kuce ili pristajem i na dr. muskarca, ja sam pristala jer sam se bojala da bi cekanje stetilo bebi ili meni, nakon 10 min sam rodila. ovaj put su sve bile zene, vikend pa nisam imala spec zelje.

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 8:39:42)

recite mi gdje cu u sarajevu traziti dugu trudnicku suknju? Treba mi jedna crna, pa ako neko ima ideju, da ne lutam. Bila sam u onom butiku Sara, nemaju. To mi je jedino bilo usput. Ima li na pijacama ne znam? Svaka informacija dobrodosla [sm=smiley1.gif]

mikyca1 -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 9:56:42)

dambolina bilo je kod Azemine na otvorenoj (kvadrant) pijaci na Otoci,ne znam da li ih još nabavlja pa provjeri,baš su lijepe bile,pravo duge,crna boja,i naravno gore onaj dio rastezljivi za stomačić :)

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 10:12:25)

e to, to mi treba, samo cekaj - koja je sad azemina? Jel to ona sto ima onaj veliki stand, odmah pored nje je i ona neka bebi oprema? Ili je to ona druga ispod nje? E jesam sad ovo spetljala [sm=smiley36.gif]

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 10:31:27)

Koliko je ispravno obavljanje hadzdza za drugu osobu, zivu ili mrtvu?
Postoji li ajet ili hadis kojim se to dozvoljava?

Meni nema logike jer kako neko za mene ne moze izgovarai sehadet, kljanjati, postiti niti zekat davati tako ne moze ni hadzdz obaviti. Mozda i grijesim. [sm=zmeden.gif]

DM -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 10:56:01)

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=7694:obaveznost-hada-i-propisi-o-bedeluku-&catid=85&Itemid=222

Medi_87 -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 11:09:39)

IZVORNA PORUKA: dambolina

e to, to mi treba, samo cekaj - koja je sad azemina? Jel to ona sto ima onaj veliki stand, odmah pored nje je i ona neka bebi oprema? Ili je to ona druga ispod nje? E jesam sad ovo spetljala [sm=smiley36.gif]

ona sto je pored nje baby oprema[sm=smiley36.gif]

sara123 -> RE: Zene sa Hidzabom (19.9.2013 18:04:06)

IZVORNA PORUKA: SdZ

Koliko je ispravno obavljanje hadzdza za drugu osobu, zivu ili mrtvu?
Postoji li ajet ili hadis kojim se to dozvoljava?

Meni nema logike jer kako neko za mene ne moze izgovarai sehadet, kljanjati, postiti niti zekat davati tako ne moze ni hadzdz obaviti. Mozda i grijesim. [sm=zmeden.gif]

Ispravno je i za zivu i za mrtvu osobu obaviti hadz.
Evo DM ti je stavila link sa rijasetove stranice.

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (20.9.2013 9:36:34)

e super hvala puno na odgovoru. Moracu svratiti ovih dana. Ja te zene na pijaci vazda mijenjam,

IZVORNA PORUKA: Medi_87

ona sto je pored nje baby oprema[sm=smiley36.gif]

mikyca1 -> RE: Zene sa Hidzabom (20.9.2013 10:05:36)

Ma samo pitaj za Azeminu,i uputit će te svi,mada možeš pogledati i kod ostalih,od viška glava ne boli [sm=smiley36.gif]

mamina princeza -> RE: Zene sa Hidzabom (20.9.2013 10:15:07)

IZVORNA PORUKA: Bebica11

bebice, koliko je meni poznato i djevojcicama se glava brije. Mi smo svojoj prvo skinuli masinicom, a onda fino obicnim brijacem. Doduse, kupili smo neki malo bolji, skuplji da je ne bi ne daj Boze posjekli. Malo pokvasili i nasapunjali i islo je bez problema. Ma to je bilo tako malo kosice, stavili u komad folije i onako izvagali na neku vagu. Mislim da nije bas ni bilo precizno, mozda smo 20 ili 30 gr izvagali. Ako hoces bas precizno, jedino da odneses negdje da ti se izvaga tipa zlatare ili onih sto otkupljuju zlato, jer oni imaju te precizne vage. Mi smo ovo radili kad joj je bilo 7 dana, tad je i ime dobila

Ovo sam cula da u zlatarama raja to radi pa ako je neko isao u neku i da su mu izasli u susret voljela bih da napise da se pripremimo ins:)

Mi curi nismo brijali glavu jer iscitavajuci literaturu nasli smo da se samo djecacima brije a da je curicama cak POKUDJENO brijati, a Allah najbolje zna, pa nismo[sm=zmeden.gif] Doduse ja sam bila 15 dana u bolnici sa malom zbog komplikacija pa smo i akiku tek 3. mjesec klali i sl. Sad insaAllah sve planiramo "u vakAT" pa na hajr[sm=smiley1.gif]

Muz cak hoce da sunetimo dijete sedmi dan[sm=sad.gif] al ja ne znam dal ce ko od dr pristati da to rade po poliklinikama? A ne bih kucnu varijantu ipak bih da bude u sterilnim uvjetima[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Ja isto koliko znam glava se brije samo djecacicma... mi nismo curici - istina tad nismo znali ni da je djecacima potrebno al mislim d ane bi sad isto curici jer sam i ja citala da je pokudjeno. al treba to dobro razmotriti... djecaku smo osisali obrijali glavu 14 dan nakon rodjenja , imao je dosta kosice u novinu stavili i odnijeli smo u zlataru na vagu. onako u neku prvu zlataru ne znam ni koja je bila. i prema tome sto je zlatar rekao udjelili sadaku.
imam kuci zlatarsku vagu al ne znam je koristiti :)

a sto se suneta tice mi smo se prosle godine isto sunetili kod skake , on nam je i komsija i tako smo odlucili. po meni je sve maksimalno sterilno i kod njega imam samo rjeci pohvale za to. mi smo se sunetili bas mali imao je 3 mjeseca i niko drugi nije htio tada tako malog da suneti a ja sam htjela da se to sto prije obavi dok je lakse s njim manjim. pa zato mozda nismo ni razmisljali o dugim opcijama.

mamina princeza -> RE: Zene sa Hidzabom (20.9.2013 10:18:30)

sto se tice suneta 7 dan ja mislim da je to bas sunet ...7,14 dan. meni je to bilo prerano mada kazu da je to receno da je najlaksi oporavak da bukvalo zaraste za dan- tako sam cini mis e i citala i bas na m je Skaka cini mis e to pricao . mada on preferira sunecenje 3-6 mjeseci kaze tad je najlakse izvesti a i za djete po njemu.

i cini mi se u kataru ili negdje drugo djecu sunete odmah u porodilistu pa prema tome mogu i tako mali. mene je bilo strah jer nisam znala apsolutno nikog koje to tako rano zavrsio

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (20.9.2013 12:00:10)

nali ni da je djecacima potrebno al mislim d ane bi sad isto curici jer sam i ja citala da je pokudjeno. al treba to dobro razmotriti...

licno sam slusala predavnje dr. safeta kuduzovica gdje je jasno rekao da nema NIKAKVE razlike u brijanju glave novorodjencetu, bilo musko ili zensko. Rekao je treba uzeti dobar brijac, kvalitetetan i obrijati djetetu glavu. To sam znaci licno cula a ima i na ovoj stranici odgovor mr. zijada ljakica (pitanje br. 4) sa jasno navedenim dokazima o brijanju glave kako muskom tako i zenskom djetetu, pa bujrum [sm=smiley1.gif]
http://www.n-um.com/?q=node/3807

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (24.9.2013 12:11:22)

Sto se tice nadjevanja imena djetetu, zanima me da li je po islamu najbitnije znacenje tog imena ili ono mora biti arapskog, turskog ili perzijskog porijekla.

[sm=smiley1.gif]

animagical -> RE: Zene sa Hidzabom (24.9.2013 14:05:29)

IZVORNA PORUKA: SdZ

Sto se tice nadjevanja imena djetetu, zanima me da li je po islamu najbitnije znacenje tog imena ili ono mora biti arapskog, turskog ili perzijskog porijekla.

[sm=smiley1.gif]

da ima lijepo znacenje... a sto pitas??[sm=smiley36.gif]

ena23 -> RE: Zene sa Hidzabom (2.10.2013 8:58:28)

pitanje vezano za kurban bajram:
dok smo zivjeli u Bosni muz je klao kurban, sada smo u holandiji i nemam pojma kako da to rjesimo? znate li mozda ima li rjeseno sta u rijasetu za uplatu kurbana pa da oni sve zavrse?? evo pokusavam naci info na netu ali mi slabo ide...

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (2.10.2013 9:35:24)

Evo pogledaj ovu ponudu : http://kurbani.org/web/index.php

ena23 -> RE: Zene sa Hidzabom (2.10.2013 9:38:23)

e super je ova stranica! samo mi nije jasno, u RIZ sam procitala da je kurban ove godine 180 eura, a ovdje pise 125.. a nsala sam i stranicu medrese u travniku i preko njih se moze uplatiti pa oni sve zavrse.. ima cak i IZ u Rotterdamu, to nisam ni znala, pise da se kod njih moze uplatiti u prostorijama dzemata... pa cu da vidim kad mm dodje s posla sta cemo.
hvala za info u svakom slucaju!

dambolina -> RE: Zene sa Hidzabom (2.10.2013 11:03:10)

Mislim da ova organizacija ne ide preko Rijaseta pa zato i razlika u cijeni.

sara123 -> RE: Zene sa Hidzabom (2.10.2013 13:50:35)

ena, mozes uplatiti u bilo koju medresu, oni sve zavrse.

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (13.10.2013 21:00:50)

Sutra inšaallah je dan Arefata.

Ebu Katada, radijallahu anhu, veli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Post dana Arefata iskupljuje grijehe počinjene prethodne godine i grijehe koje će počiniti iduće godine, a post dana ašure iskupljuje grijehe počinjene prethodne godine." (Bilježe ga autori El-Kutubus-sitte, osim Buharije i Tirmizije)

http://minber.ba/index.php/component/content/article/58-ostalo/aktuelno/1174-odlike-dana-arefata?Itemid=57

chantal -> RE: Zene sa Hidzabom (14.10.2013 10:19:10)

Jasmin,da te Allah nagradi za "napominjanje" [sm=smiley1.gif]

Ja sam imala nijet,međutim u hajzu sam...

frozenheart -> RE: Zene sa Hidzabom (3.11.2013 9:17:46)

Es-Selamu Alejkum sestre drage :) dugo pratim ovu temu i odlučih i ja da vam pišem :) možda je malo čudno pitanje... po islamu suprug je dužan da izdržava ženu i djecu, trebala bih se uskoro udati inšaAllah. Eh sad pitanje za one sestre koje su u braku - kako takav brak u kojem je samo suprug zaposlen funkcioniše?! :) Šta rade te hanume kući (dok djeca ne dođu), je li im dosadno?! :D Kakav je dogovor oko finansija i sl.?

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (3.11.2013 11:41:17)

IZVORNA PORUKA: frozenheart

Es-Selamu Alejkum sestre drage :) dugo pratim ovu temu i odlučih i ja da vam pišem :) možda je malo čudno pitanje... po islamu suprug je dužan da izdržava ženu i djecu, trebala bih se uskoro udati inšaAllah. Eh sad pitanje za one sestre koje su u braku - kako takav brak u kojem je samo suprug zaposlen funkcioniše?! :) Šta rade te hanume kući (dok djeca ne dođu), je li im dosadno?! :D Kakav je dogovor oko finansija i sl.?

We alejkumu sselam draga moja. Čestitam najprije,a što se tiče toga šta radiš doma.....prvo,do djece ima najmanje 9 mjeseci [sm=smiley36.gif],a do tada možeš puno toga da uradiš. Ako nisi zaposlena,onda radiš neke druge stvari koje te ispunjavaju,uključuješ se u aktivnosti koje voliš,valjda imaš i drugarice,pa i s njima provodiš vrijeme. Meni nije nikada dosadno. Nije mi bilo ni prije djece,jer sam uvijek imala s kim provoditi vrijeme onako kako ja to želim. A dogovor oko finansija je apsolutno individualan. To odmah završi s tm.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  150 151 [152] 153 154   Sljedeća stranica >   >>