rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (26.8.2012 13:07:42)
|
IZVORNA PORUKA: hanumma Selam Alejkum, ja sam nova ovdje :) nadam se da sam dobrodošla :) u nedoumici sam, pregovaram o udaji, ali brat nije za to da njegova žena radi, a ja ne želim da moje fakultetsko obrazovanje bude "uzaludno." u koliko je posao u skladu sa islamom i nije zabranjen za raditi, za takav sam posao. kako da mu to objasnim a da me shvati? vjerujem da se moe uskladiti porodica i posao. A.selam,naravno da si dobro dosla [sm=smiley1.gif Islam ženu nije lišio posla izvan kuce, niti njenih društvenih aktivnosti. Ona na to ima pravo, u tome je narocito treba podržavati ako pokazuje sposobnosti za neke poslove i zvanja. Medutim, žena najprije mora izvršiti obaveze prema kuci i porodici, dakle, mužu i djeci. Tek tada, uz obavezno muževo odobrenje, žena može da se ukljuci u poslove za koje je sposobna i kvalifikovana, ali, opet, u granicama dopuštenog sa stanovišta šerijata. Uzvišeni Allah, dž.š, kroz kur’anske propise i tradiciju Svoga poslanika s.a.v.s, posebno zaštitio ženu od zloupotreba i nepravdi koje joj prijete od pokvarenih i nebogobojaznih muškaraca. Odgovornosti žene potpuno su iste odgovornostima muškarca kada je u pitanju vjerovanje, cinjenje dobra i zla. ''Nijednom trudbeniku od vas trud njegov necu poništiti – ni muškarcu niti ženi - vi ste jedni od drugih.''(3,195)
|
|
|
|