canim -> RE: Zene sa Hidzabom (24.8.2012 10:56:58)
|
IZVORNA PORUKA: tajcika IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Iman83 I ja znam taj termin 'kaza' za namaz koji propustim da klanjam u njegovom vaktu...ali ovo je baš poseban namaz, i ima hadis koji im je hodža rekao, da je poslanih s.a.w.s. na upit asahaba kako da nadoknade propuštene namaze, rekao da klanjaju ovaj namaz koji nadoknađuje propuštene namaze za (čini mi se) čak petsto godina. A onda ovi rekli: pa to je više nego čovjekov vijek...a onda poslanik uzvratio da se u tom slučaju prenosi i na članove porodice....ne citiram hadis očito...već ga prenosim kako sam zapamtila ako je nekome poznat...pa da nam podrobnije pojasni. I meni je ovo čudno, pogotovo ovo zadnje jer namaz je obaveza svakoga, i ne može neko za drugog klanjati...niti nadoknaditi, jel? Grješim li? Namaz je stub vjere i ne moze niko za drugoga klanjati.I ovaj `hadis` je ocita izmisljotina,prosto da ne povjerujes do koje granice ljudi idu kada lazu na Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem,a on je rekao: "Zaista laž na mene, nije kao laž na nekog od vas, jer ko na mene namjerno slaže, neka sebi pripremi mjesto u vatri!" (Buhari i Muslim) drage moje,hvala dragom Allahu dz.s. ja sam klanjala ovaj namaz nekoliko puta,nazalost zbog prisustva poslu ovaj petak u Ramazanu mi je prosao...i sve sto mogu reci draga Iman ako je ta tvoja prijateljica klanjala ovdje u Sa,u Starom gradu onda neka zna da je klanjala iza covjeka koji zna sve hadise i mnogo vise od toga...draga Jasmin ne treba odmah osudivati nekoga i reci da laze ako ne poznaj njegovo znanje,vrijeme koje je posvetio izucuvanju vjere....ima ko ce da sudi meni i ostalim... Tajcicka jeli moze informacija o kome se radi ? Bas me interesuje, ja zivim u starom gradu a nisam cula za taj specijalni namaz [sm=zmeden.gif]
|
|
|
|