|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  255 256 [257] 258 259   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodiljska naknada
22.4.2013 21:48:37   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

hanady ajd mi lijepo kako već znaš sroči obavjest da žene znaju šta se ukida a šta ne ... pliz

user posted image

vjeruj evo pišem...vadim zakonske regulaticve i odluku grada pa da malo pojasnimo ovo...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 6401
22.4.2013 21:54:26   
Visnja RR
eee super...hvala ti...i ja sam nasjela na informaciju misleci da se sve ukida....

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 6402
22.4.2013 21:59:32   
bebaa
pozz...ja tek predvece stigla s puta...nisam u toku...ima li kakvih inf. o naknadi...kad se ocekuje...

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 6403
22.4.2013 22:29:09   
ToSamJa
Dobro je(ako se moze tako reci)! Mislila sam da su nam ama bas sve ukinuli!

07.10.2012.god. Moja Smjeskica dobila izbore!!!

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 6404
22.4.2013 22:40:48   
Hanady RR
Porodiljska naknada u Kantonu Sarajevo- Obrazloženje

Osnovna prava majki porodilja u FBiH okvirno su utvrđena Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom (Službene novine FBiH” broj 36/99, 54/04, 39/06 i 14/09).

Članom 89. određeno je pored ostaloga naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta i novčana pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu.

Članom 90. utvrđeno je da finansiranje ovih prava uređuju kantonalnim propisima s tim da se propisom kantona mogu utvrditi i druga prava porodice sa djecom.

Zakonom o radu FBiH (Službene novine FBiH broj 43/99, 32/00, 29/03) utvrđeno je da zaposlenica za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno (član 55) i da za to vrijeme ima pravo na naknadu plaće (član 72).

Pravo na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu različito je uređeno kantonalnim propisima.

Na području Kantona Sarajevo uređeno je zakonima :
Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 16/02, 8/03, 2/06 i 21/06) i Naredbom o iznosima po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 26/09).

Članom 142. Kantonalnog zakona saglasno članu 6, stav 2a Naredbe propisano je da žena majka u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na naknadu umjesto plaće u iznosu od 360 KM mjesečno. Međutim, na osnovu člana 143. Kantonalnog zakona iznos naknade utvrđuje se u postupku za svaku ženu posebno, u vrijednosti 60% prosječne neto plaće u FBiH s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće za zaposlenike u FBiH određene propisima Vlade Federacije.

Dakle, visina iznosa porodiljnih naknada u Kantonu Sarajevo mijenja se u skladu sa visinom prosječne plaće ostvarene u FBiH, prema podacima koje objavljuje Federalni zavod za statistiku.

Od 01. februara 2010. godine za žene-majke u radnom odnosu isplaćuje se naknada u iznosu od 432,00 KM i primjenjivat će se do naredne izmjene prosječne plaće ostvarene u Federaciji BiH.

Ukoliko žena-majka u radnom odnosu nije zasnovala radni odnos najmanje šest mjeseci prije poroda, naknada plaće obračunava se u visini od 50% od najniže plaće u Federaciji BiH, te se u skladu sa prethodno navedenim, ovim korisnicama po posljednjim podacima Fedralnog zavoda za statistiku isplaćuje 216,00 KM.

Žena-majka koja nije u radnom odnosu ili se nalazi na redovnom školovanju po navedenoj Naredbi ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 120,00 KM mjesečno u trajanju od godinu dana.

Sredstva za finansiranje zaštite porodice sa djecom, u okviru koje se nalazi pravo na naknadu ženi–majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, finansiraju se iz kantonalnog budžeta.

Sve ovo gore unaprijed navedeno je Zakonski osnov koji nije niti mjenjan, niti se spremaju izmjene istih znači ovo su prava porodoljia u Kantonu Sarajevo. Dinamika isplata naknada istih se poremetila u posljljednjih godinu dana, no to svakako ne znači da se može ukinuti. Kašnjenje je moguće u skladu sa prilivom u budžet, isto nije opravdano naravno ali kašnjenje ne znači da će neka majka-porodilja dobiti manje naknada od zakonom propisanih broj.

Zabuna je nastupila u Kantonu Sarajevo oko nakande koju je Pravilnikom za 2010, 2011 pa i 2012 godinu ponosob utvrdilo Gradsko vrijeće grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom.

Ovaj Pravilnik je usko vezan za Odluiku o izvršenju budžeta Gradske uprave za godinu na koju se odnosi.

Članom 6. ovoga pravlnika utvrđeno je na koji način gradska uprava i kome vrši isplatu, preko Općinskih sližbi
''Nadležne službe općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo I Novi Grad Sarajevo koje donose rješenja i utvrđuju spiskove za isplatu pomoći će do 5. u mjesecu dostavljati Gradskoj upravi Grada Sarajeva spiskove osoba koje ispunjavaju uvjete za dodjelu nekog od vidova pomoći porodiljama/majkama sa djecom iz člana 4.ovog pravilnika.’’

Boldirane općine su gradske opštine, one pripadaju gradu Sarajevo, ostale opštine pripadaju kantonu Sarajevo te se ovaj Pravilnik na njih nije nikada odnosio.

Članom 9. Pravlnika propisano je do kada i od čega zavisi nakanda.

‘’Doznačavanje sredstava odobrenih u Budžetu Grada Sarajeva korisnicima sredstava iz člana 4. ovog pravilnika vrši se u skladu sa operativnim planovima i raspoloživim sredstvima u Budžetu Grada Sarajeva.’’

Što znači kada je priliv sredstava umanjen u Gradski budžet onda se ova sredstva ne mogu doznačiti porodiljama.

Moramo znati da ovaj Pravilnik je bio ‘’dobra volja’’ trenutnoga stanja budžeta u vremenima donošenja.
On nije zakonska obveza, on je pojektna aktivnost pod nazivom "Sarajevo zdravi grad zdravlje za sve u 21. stoljeću’’.
Sa istekom projekta, nedostatkom budžetkih sredstava ova vrsta nakande nije obavezna u isplati do strane Gradske službe Grada Sarajeva.

Svjesni smo teških ekonomskih vremena, kako države, kantona, opština tako I grada I svih građana navedenog područja, ali nažalost zahtjevati ponovne isplate nakanada od Gradske uprave nema smisla jer je Budžet donešen za tekuću godinu I isti nema novaca za ovu ‘’dobrovoljnu’’ aktivnost za majke porodilje koje žive na području 4 gradske opštine.

Istina je I da ukidanje bilo kakve finansijske pomoći je jako uvrjedljivo ako uzmemo u obzir da je sve drugo prioritetnije od djece rođene u glavnom gradu BiH, ali smatramo da se naši apeli trebaju uputiti prema Kantonalnom resornom ministartvu u smislu poštivanja zakonskih odredbi za isplate porodiljkih naknada kao I da se dinamika isplata naknada dovede u red, mjesec za mjesec, a najdalje do 10 u tekućem mjesecu da se vrše isplate istih.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ToSamJa)
Neposredna veza do poruke: 6405
23.4.2013 0:38:58   
Mamica 2012
da li izlazimo sa bebama ili sta vec cekate...user posted image

Neposredna veza do poruke: 6406
23.4.2013 1:32:33   
Neca xxx
Hanady, dakle samo da sumiramo: sve porodilje koje imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo i dalje će primati svoje naknade u toku porodiljskog odsustva u ranije utvrđenim iznosima (432, 216 i 120 KM zavisno od toga da li su ili nisu u radnom odnosu, kao i koja je dužina trajanja radnog odnosa). Ovo su naknade koje se isplaćuju mjesečno tokom trajanja porodiljskog odsustva, a maximalno 12 mjeseci i one se ne ukidaju.

Ono što se ukida je tzv. "13. naknada" koju je Grad Sarajevo isplaćivao porodiljama sa prebivalištem u 4 gradske općine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad). Koliko znam, pravo na ovu 13. naknadu imale su porodilje koje su provele na porodiljskom odsustvu 12 mjeseci i u skladu s tim od Kantona Sarajevo primile 12 naknada. Ova naknada se isplaćivala iz budžetskih sredstava Grada Sarajeva i definisala se za svaku godinu ponaosob, zavisno od raspoloživosti budžeta. Obzirom da sada nema dovoljno sredstava u budžetu Grada Sarajeva, isplata ove naknade kao vida pomoći više nije planirana.

Dakle sada porodilje imaju pravo na 12 naknada, ali se ukida ova 13. koju su dobijale porodilje iz 4 gradske općine.

“Samo sam htjela da imam nešto tvoje… Zauvijek…”
“Želiš nešto moje? Zauvijek? Da li bi prezime moglo da posluži?”

(odgovor članu Mamica 2012)
Neposredna veza do poruke: 6407
23.4.2013 7:57:11   
assmiras
Bas da je dobro, vala i nije. Cuj nema sredstava u budzetu za bijedne cca 250 KM po osobi (jednokratno) a ima dovoljno sredstava da sebi podignu platu ni manje ni vise nego za 700 KM............ sramno............

i mi se jos trebamo veselit, eto nisu nam ukinuli sve..............user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio assmiras -- 23.4.2013 7:58:03 >

Naša malena je dosla 05.02.2010.,
Selma, mamino sunce.....

A nas drugi cvijet 15.05.2012......

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6408
23.4.2013 9:14:31   
Nane2012
Zalosno ali pravno gledano oni su ogradjeni,ne mozemo mi tu nista. Jedino mozemo traziti da nadju nacina da trudnice i porodilje budu u malo boljem polozaju, ako nista po uzoru na tu Evropu gdje su skupine poput nas zasticene poput kakvog medvjeda pred istrebljenje.
E tu vec imamo sredstava za borbu a i institucija (uvoznih) kojima se mozemo obratiti.

Ako krenemo grlom u jagode bicemo samo jedni u nizu ispred neke institucije a oni za takve imaju vise nego dobre strategije i visegodisnje iskustvo.......

Nisam sigurna da li uopste postoji neko udruzenje trudnica/porodilja/majki ?

Sto se tice Grada to je stvarno dobra volja - po projektu...

(odgovor članu assmiras)
Neposredna veza do poruke: 6409
23.4.2013 10:20:30   
Hanady RR
Neco tako je :)))

assmiras...podatak o povećanju plaća nije u nikakavoj vezi sa gradskom upravom...
svaku budžet ima svoje stavke...grad i kanton su definitvno dva različita budžeta sa ralučitim stavkama...
to povećanje plaća za 700 Km je smao napuhana cifra koja zaista nema mjesta u ovoj priči, ja ne branim nikoga ali sam relana i ne mogu dizat budu na osnovu pracijalnih i netačnih informacija. Plaće koje su podignute porfeionalno zapoelnik poslanicima u skupštini kantona su rješene u skladu sa zakonom i plaćama koji se trebao primjenjivati još od prošle godine.....ista suma para je u pitanju na isti broj zapolenika samo su u skladu sa zakonom paušali smanjeni a pplaće povećane. Paušale primauju svi poslanici, a plaću smao oni koji su se porfeionalizirali i nemau drugi posao tj nezaposleni su. Pa tako paušal od 800 KM koji je rpimao neki doktor zaposlen u bolnici sada prima 500 Km, a plaću uvećanu za 300 Km prima poslanik koji je zaposlen u kantonu + paušal od 500 KM. Ja znam da su to velike cifre i svjesna sam da nije u redu da je porodiljama ovako malo novaca, ali zaista nema potrebe da spominjemo stavri koje nisu u vezi sa ovom stavkom budžeta koja s eodnosi na porodilje kantona sarajevo.
Ne možemo mješati ''žabe i babe''...grad i kanton...to su zasebne ''vlade'' svaka sa svojim okvirom djelovanja

Nane je to lijepo rekla

Jedino mozemo traziti da nadju nacina da trudnice i porodilje budu u malo boljem polozaju.''

Ako krenemo grlom u jagode bicemo samo jedni u nizu ispred neke institucije a oni za takve imaju vise nego dobre strategije i visegodisnje iskustvo.......

Zato trebamo pametno postupiti, najprije tražiti poštivanje postojećeg zakona ...zahtjevati isplate na vrijeme do 10 u mjesecu najadalje za svaki mjesec i onda krenuti eventulano sa prijelozima izmjena zakona za poboljšanje stanja svake porodilje u kantonu sarajevo, kako zapsolene tako i nezapolene.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Nane2012)
Neposredna veza do poruke: 6410
23.4.2013 11:14:54   
Fatma
IZVORNA PORUKA: Ramona11

user posted image ovdje treba hepek upaliti da zenama dodje u glavu da je ovo od gradske uprave bilo gratis.

Slatko sam se nasmijala Drage ukida se NAKNADA OD GRADSKA UPRAVE!!!
Bitno je da se ima iz gradske uprave izdvojiti sredstva za slavljenje Nove godine na otvorenom SRAMOTA!

< Poruku je uredio Fatma -- 23.4.2013 11:16:47 >

(odgovor članu Ramona11)
Neposredna veza do poruke: 6411
23.4.2013 11:25:26   
Emmy

IZVORNA PORUKA: Neca xxx

Hanady, dakle samo da sumiramo: sve porodilje koje imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo i dalje će primati svoje naknade u toku porodiljskog odsustva u ranije utvrđenim iznosima (432, 216 i 120 KM zavisno od toga da li su ili nisu u radnom odnosu, kao i koja je dužina trajanja radnog odnosa). Ovo su naknade koje se isplaćuju mjesečno tokom trajanja porodiljskog odsustva, a maximalno 12 mjeseci i one se ne ukidaju.

Ono što se ukida je tzv. "13. naknada" koju je Grad Sarajevo isplaćivao porodiljama sa prebivalištem u 4 gradske općine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad). Koliko znam, pravo na ovu 13. naknadu imale su porodilje koje su provele na porodiljskom odsustvu 12 mjeseci i u skladu s tim od Kantona Sarajevo primile 12 naknada. Ova naknada se isplaćivala iz budžetskih sredstava Grada Sarajeva i definisala se za svaku godinu ponaosob, zavisno od raspoloživosti budžeta. Obzirom da sada nema dovoljno sredstava u budžetu Grada Sarajeva, isplata ove naknade kao vida pomoći više nije planirana.

Dakle sada porodilje imaju pravo na 12 naknada, ali se ukida ova 13. koju su dobijale porodilje iz 4 gradske općine.

Samo ovo podebljano, ja sam bila šest mjeseci na porodiljskom, vratila se na posao i 6 mjeseci nakon toga dobijem koverticu i pismo graodnačelnika Behmena sa finim iznosom, za koji nisam ni znala da ću dobiti. Zaista je bilo fino dobiti takvo što, i vrlo ružno što su se radi ušteda odlučili ukinuti ovu naknaduuser posted image

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6412
23.4.2013 11:25:57   
jasmiiiiiina

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa u tom smislu molim vas da sačekamo ponedeljak...
da dobavimo informacije pismeno ćemo uputiti upite...
nazavt ću ja kontakte i zahtejavti informaciju pismeno...
onda ćemo vdijeti kako i doakle ići ...i gdje a+najaviti porteste i gdje ih uopšte oabaviti i sa kojim ciljevima

pa u tom smislu molim vas da sačekamo ponedeljak...
da dobavimo informacije pismeno ćemo uputiti upite...
nazavt ću ja kontakte i zahtejavti informaciju pismeno...
onda ćemo vdijeti kako i doakle ići ...i gdje a+najaviti porteste i gdje ih uopšte oabaviti i sa kojim ciljevima

Drage moje,evo vec je 23.04,a naknada nema ni na vidiku. ukinuse nam gradsku,pa sta mi vise cekamo.

Neposredna veza do poruke: 6413
23.4.2013 13:31:57   
adisa80
eh i ja se sinoc prepadoh kad sam procitala,tek pocela da primam vidi reko,ali opet zalosno,znam kada sam prijd 4 god dobila tu 13 tu bas sam se obradovala jer nisam ni znala da to uopste ima

(odgovor članu jasmiiiiiina)
Neposredna veza do poruke: 6414
23.4.2013 14:52:51   
kula
A zna li se šta je sa onom jednokratnom pomoći od Općine koja se dobije odmah poslije poroda?

(odgovor članu adisa80)
Neposredna veza do poruke: 6415
23.4.2013 15:37:55   
chuci

IZVORNA PORUKA: kula

A zna li se šta je sa onom jednokratnom pomoći od Općine koja se dobije odmah poslije poroda?

to daje općina, ne grad
čini mi se općina stari grad

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu kula)
Neposredna veza do poruke: 6416
23.4.2013 15:49:04   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Emmy

IZVORNA PORUKA: Neca xxx

Samo ovo podebljano, ja sam bila šest mjeseci na porodiljskom, vratila se na posao i 6 mjeseci nakon toga dobijem koverticu i pismo graodnačelnika Behmena sa finim iznosom, za koji nisam ni znala da ću dobiti. Zaista je bilo fino dobiti takvo što, i vrlo ružno što su se radi ušteda odlučili ukinuti ovu naknaduuser posted image

Ovo je draga bila greška opštinske službe...nađžalost doabr dio žena koje nisu svih 12 mjeseci bile na porodiljnom nisu dobile ovu nakandu
jer je pravilnik tačno precizirao to kao ''13 nakanada''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 6417
24.4.2013 8:03:11   
kula
Nisam znala gdje da postavim pitanje, pa sam odlučila, pošto je vezano za ovu temu da ovdje objasnim o čemu je riječ.
U 7. sam mjesecu trudnoće, bila mjesec i po dana na bolovanju, vratila se na posao, radila sedam dana i dobijem otkaz. Odmah mi je direktor objasnio kako nemam osnova da se žalim jer će u otkazu napisati da je razlog otpuštanja teža povreda radne discipline...
Hajd to je sad priča za drugu temu....ja moram iskopati zakone, možda angažovati i advokata i informisati se o svojim pravima....

Mene sad interesuje da li ja imam pravo na porodiljsku naknadu kao žena u radnom odnosu (prekinutom 2 mjeseca prije termina poroda) ili kao nezaposlena majka...

Neposredna veza do poruke: 6418
24.4.2013 8:12:21   
Hanady RR
Kao nezaposlena user posted image

a otkaz kao teža povreda radne dužnosti...baš situacija...
nađi dobrog advokata...baš mi je žaouser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu kula)
Neposredna veza do poruke: 6419
24.4.2013 8:22:38   
veeseelaa
joj kula pa ko te nagovori da prekineš porodiljsko????
mogla si se dogovoriti sa šefom da s evratiš na posao a da ti ne isplaćuju topli i kartu kako bi ti ostala nadoknada, ako neće vozdra, namjere mu se znaju

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 6420
24.4.2013 8:24:43   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

joj kula pa ko te nagovori da prekineš porodiljsko????
mogla si se dogovoriti sa šefom da s evratiš na posao a da ti ne isplaćuju topli i kartu kako bi ti ostala nadoknada, ako neće vozdra, namjere mu se znaju

misliš na bolovanje ...
ma i sma apomislih...što ga nije vukla do kraja i onda otišla na porodiljko...bar naknada bi joj bila za zaposlene a nemože joj ništa na bolovanju i za vrijeme porodiljskoga...

e miša muuser posted image

i kula...možeš se ti žaliti i na otkaz po povredi radne tužnosti težoj...mislim naravno ako imaš dokaze da ista nije tretirana kao teža

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6421
24.4.2013 8:30:50   
Ramona11
Kula bas mi je zao user posted image Ako nemas advokata mogu ti preporuciti na pp. I ja sam ga angazovala po pitanju radnog prava.

Zenice ja se nadam da citate ovo sto Hanady uporno pise, pokusava objasniti i savjetovati koji su sljedeci koraci. Jer ovom halabukom na ho-ruk necemo nista postici. Na kraju ce biti tresla se gora a rodio se mis.
Polako pametno i s dobrim savjetima Hanady koja je pravno potkovanija od nas.

< Poruku je uredio Ramona11 -- 24.4.2013 8:31:33 >

Nisam znala koliko je ljubavi u mom srcu dok me neko nije nazvao MAMA!

Neposredna veza do poruke: 6422
24.4.2013 8:31:34   
kula
Ma čovjek iskopao negdje tu začkoljicu u zakonu i hladno mi dao otkaz! Nisam ni znala da to može tako, al hajd, valja mi se sad s njim boriti i dokazati da nije bilo prekršaja radne discipline....

Znači, moram biti sve do poroda u radnom odnosu pa da bih imala pravo na porodiljsku naknadu kao zaposlena? Ma da mi je i to barem izganjati, barem sa te strane da se malo smirim!

Neposredna veza do poruke: 6423
24.4.2013 8:38:40   
my new baby
Uh sad ne znam tacno sta je napisao u otkazu, a osnov cega je njemu teza povreda radne discipline...mora imati dobro dobar razlog za to???...a naknadu ces imati kao nezaposlena majka...nazalost...

(odgovor članu kula)
Neposredna veza do poruke: 6424
24.4.2013 8:40:31   
kula
Nisam na porodiljskom nego na trudničkom bolovanju. Prekinula sam ga zato jer su me pozvali u firmu kao da riješimo raspored ljudi kad ja odem na porodiljsko, da posao ne trpi. Ja nisam ništa ni slutila, kontrakcije se svakako smirile i kontam hajd taman, mogu raditi par sedmica, pa uzeti godišnji odmor i onda otvoriti porodiljsko.
Da sam barem posumnjala, pa hajde! Uglavnom, to je sve već bilo unaprijed planirano, hoće nečija veza da uleti na moje radno mjesto, tako da sam im postala višak. Znaju da me ne mogu otpustiti na trudničkom ni na porodiljskom!
Ma sve smišljeno. Koliko sam povrijeđena samo ja znam, jer sam radila svoj posao bez greške! Ali to u konačnici više nije ni važno...

Imam dobru advokaticu, ali je najgore što i firma ima jakog advokata, pa će to biti jako ''krvava'' borba, a ja bez borbe neću da odem, pa kako god!
Drage moje, eto da znate, i to se radi! I nigdje nas nema! Trudnice i porodilje su najviše potcijenjena i obespravljena kategorija ljudi!

(odgovor članu kula)
Neposredna veza do poruke: 6425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  255 256 [257] 258 259   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  255 256 [257] 258 259   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *