AAvalon -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (4.11.2014 17:07:51)
|
IZVORNA PORUKA: Gynecologist Postovana postoje razlicite vrste nalaza i analiza. Jedne predstavljaju standard u obradi trombofilije a druge su jos uvjek u istrazivanju. Mozda i ja da radim u privatnom laboratoriju ili nekom drzavnom preporucio bih Vam vjerovatno iz komercijalnih razloga ili zato sto mi trebaju analize za neko istrazivanje kako bi objavio rad nekada i nevezano za ono sto Vama treba jos 5 dodatnih mutacija da uradite zato sto je neko napisao rad da one uzrokuju takodjer pobacaje. Znam da je gubitak trudnoce tragican dogadjaj i da covjek pokusava da traga za razlogom, ali ja bih se drzao protokola strucnih udruzenja guidelines NICE, ACOG, RCOG i sl. u kojima je jasno definisano sta treba da se radi i kako se nesto lijeci jer to jedino predstavlja evidence based medicinu, sve drugo je nadriljekarstvo koje mozda moze zavrsiti dobro a cesto nema nikakvog uticaja na sam ishod trudnoce dok nekada moze biti i stetno bez obzira na najbolje namjere i Vas i doktora koji Vas lijeci. Ukoliko sumnjate na trombofiliju kao uzrok pobacaja ili bolesti preporucio bih Vam stranice gore navedenih udruzenja jer je to ono sto je provjereno i sigurno. Kad vec spominjete evidence based medicinu, onda vam je sigurno jasno da je i za FV i FII mutacije neko nekada "napisao rad", pa je trebalo da prodje neko vrijeme da se to kroz studije potvrdi i udje u svjetske smjernice koje spominjete. Takvi kao vi bi tada taj rad i to otkrice nazvali nadriljekarstvom, kao sto sada kazete za ostale mutacije. Srecom, uvijek ima i onih drugih koji su voljni istrazivati i siriti nase znanje medicine. Pa svi znamo da se svi svjetski guidelinesi, za sva oboljenja, bilo NICE, ACOG iliti NCCN i sl mijenjaju svako malo, bas zato jer nase znanje napreduje, i svi znamo da ponekad treba neko odredjeno vrijeme da se smjernice modifikuju. Ja ne zelim s vama da se raspravljam, s obzirom da svakako imam FV i FII mutacije mene moj doktor lijeci po gore navedenim smjernicama. A vi slobodno svojoj supruzi, sestri, kcerki i sl preporucite ovo sto preporucujete nama, a nama koje smo prezivile strahote (za koje kazete da znate da je tragican dogadjaj, ali ne shvatate dubinu ocito), vidjeli strahote uzrokovane trombofilijom u prvim srodnicima, i koji se ocajnicki,borimo da izbjegnemo isti negativan ishod po bilo koju cijenu pustite da svoje pare trosimo kako god mi zelimo. Ako ja zelim da platim za dodatne mutacije, to je moje pravo. Od vas bi bilo vise fer da ste napisali,ono sto ste gore napisali, ali dodali i da postoje nova istrazivanja i nove studije koje ukazuju i na znacaj ovih ostalih mutacija. Postujem doktore koji se drze svjetskih smjernica, ali ne mogu smjernice biti jedino stivo koje ljekar cita...
|
|
|
|