AAvalon -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (21.4.2015 15:35:59)
|
Alina Lana, kod tebe je drugaciji slucaj, ti imas i stecenu trombofiliju (tzv.antifosfolipidni sindrom). Kod takve trombofilije Clexane se pocinje prije trudnoce, znaci ides od ovulacije do menzesa (ako dobijes) odnosno do 40 dana poslije poroda (ako zatrudnis). Moja najbolja prijateljica je tako, u Americi. Jeste malo smor te Clexane primati kad ne uspije, ali eto, ona je uspjela iz druge. Ja se u tvom slucaju ne bih salila sa tim, jer stecene su jos opasnije, sto po plod, sto za tebe... nose puno vezi rizik pre-e, eklampsije, HELLP sindroma, ugrusaka i sl. Druga stvar su urodjene trombofilije, gdje mozes kasnije poceti sa Clexanima, odnosno od utvrdjene trudnoce. MTHFR sama po sebi nije jaka mutacija, problem je samo u metabolizmu folata, i vec st episale o suplementima koje ste narucivale. Ja bih samo napomenula, ti specijalni suplementi su potrebni samo ako imate homozigotnu mutaciju na MTHFR genu. Ako imate heterozigotnu, onda ipak imate 40-60% funkcije proteina metabolizma folata, tako da je dovoljno uzimati samo vece kolicine obicne folne kiseline. Ne mozete se porediti jedna sa drugom, jer imate razlicite oblike i stepene trombofilije. Drugacija trombofilija = drugacija terapija. Nije svaka ista. Eto, sretno svima!!!
|
|
|
|