AAvalon -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (22.12.2015 21:40:04)
|
anandi ja sam ispitala sve hematologe u Tuzli, i niko nije upoznat sa trombofilijama u trudnoci. preporucili su mi nekog doktora sto radi privatno u Brckom, valjda dolazi iz Beograda.ja sam to na kraju sama sve iscitala vodice za tretman trombofilija u trudnoci i zajedno sa dr Delom rjesavala. Gagulina, kao prvo, zao mi je zbog tvog gubitka. mislim da nema puno gorih stvari od te kad cedo nosis ispod srca toliko dugo i na kraju ga izgubis :( nema veze sto nisi odradila ostale mutacije, jer je terapija svakako ista. ti imas ko sto si vjerovatno i sama skontala heterozigotnu MTHFR mutaciju (s obzirom da si heterozigot, znaci da jos uvijek imas oko 40-60% funkcije tog enzima, tako da ona sama po sebi nije toliko bitna) ali si i homozigot sa 4G/4G polimorfizmom PAI-1 gena. zajedno one nose veci rizik, a s obzirom da si ti vec imala tako tuzan i negativan ishod jedne trudnoce, ti sad spadas u jako visoki rizik tokom sljedece trudnoce. ja nisam doktor, ali na tvom mjestu bih pila aspirin i na prvu pozitivnu betu bih krenula sa preventivnim dozama Clexana (o,4mg po vecini vodica, a po nekim i 0,6). sretno, mila, nadam se da ce vec sljedeci put sve biti ono skolski, koliko moze biti uz Clexane svaki dan :)
|
|
|
|