AAvalon -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (3.9.2014 11:19:23)
|
IZVORNA PORUKA: djudrdjica Ma da, i moj nesto slicno kaze, ali ne znam... citam po netu da brdo zena nakon spontanog radi prolaktin. Ma mozda cu kad budem kontrolidsala stitnu uraditi da znam da sam i to ucinila. Iskreno, nije meni to neki veliki problem, jer svakako kontrolisem stitnu non-stop, kad vec placam dodam i to, sta sad. Nego sam u zadnjih gpdinu dana toliko puta isla u lab. da vadim i toliko nekakvih nalaza cekala da sam bas postala pravi panicar. I sad vadim samo ono sto bas, bas moram :) Nego meni je i frka za ova kardiolipinska antitijela. Radila na DIP-u nekad u junu, bila slabo pozitivna. Ponovim prije 15 dana na DIP-u takodjer, da bi mi sestra rekla kako nije sigurna da li njima uopce ti regaenci valjaju, ipak mi uzme krv pa kao da nazovem nekad 5. sept. da mi kazu da li su ok reagensi. Ako jesu izdace mi i nalaz. Petljavina prava. E sad, da li je neko od vas samo na osnovu tih pozitivnih antitijela imao neku terapiju u trudnoci? Znaci, meni su ostala antitijela za antifosfolipidni negativna (lupus i beta ant.) Mada, sad razmisljam, ako mi kazu da reagensi nisu dobri, onda bih morala ponoviti i njih da budem sigurna. [sm=zmeden.gif] djudrlice, da kratko odgvorim na tvoja pitanja. nakon prvog psontanog nisam radila nikakve nalaze. poslije drugog sam uradila zenske spolne hormone, ali to onako reda radi, da vidim na cemu sam prije nego pokusam ponovo. a sto se tice antifosfolipidnog sindroma, i on je kao stecena trombofilija apsolutna indikacija za terapiju clexanima, kao i nasljedna trombofilija. moja najbolja prijateljica ima APS, imala je jedan spontani nakon cega su joj uradili sve nalaze. nema mutacije, ali je imala visoka antitijela. drugu trudnocu sasvim normalno iznijela uz clexane, i evo je treci put trudna, opet sve ide hB kako treba uz clexane preventivne doze. ali ako imas i jednu mutaciju, onda ti je nebitno da li imas APS, jer je terapija za sve ista.
|
|
|
|