AAvalon -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (31.8.2014 7:54:06)
|
IZVORNA PORUKA: pupica21 evo drugi dan primam clexan u noge medutim ostaju mi sve fleke plavo crvene koje uzas bole sta da radim cime mazatz da ovo nebi ostalo helpp cureee pupice kako dajes clexane? Nemoj ni slucajno u misic jer ce ti ostajati fleke, moras ih dati supkutano. Ono, nafatas sala i tu sebi das (imas na internetu video klipove za dijabeticare pa cak i za clexane korisnike, pa mozes njih pogledati). Na uputstvu za clexane pise da se daju u stomak, ja licno sam probala sve supkutane lokacije (noge, ruke, stomak) i najbolje mi pase stomak. Najteze mi je bilo prihvatiti psihicki, ali tu imam najvise supkutanog tkiva i najmanje boli. Nekad ces pogoditi neku krvnu zilicu u kozi i nastace hematom, i to je ok, ali ne smijes ga davati intramuskularno. Ja sam sebi evo dala preko 100 clexana do sad (i nadam se aBd da cu jos jedno 200 aBd), i samo sam jednom ili dvaput imala malu sljivicu, samo mi ponekad ostanu male crvene tackice inace nema ama bas nista. Kad se ispraksas i nadjes lokacije koje ti odgovaraju, vise ih nece biti. I ja svoju sljivicu nisam smjela nicim mazati, proci ce svakako za nekoliko dana. Eh da, jos nesto, prije davanja obavezno malo iscvokaj inekciju da onaj baloncic zraka ode na vrh (suprotno od igle), i niposto ga ne istiskuj. Taj baloncic TREBA da ubrizgas na kraju inekcije, jer on takoreci pogura clexane dole da ne bude pri povrsini koze i ne stvara hematome. Ali je zato jako bitno da dajes bas supkutano, a ne u misic, jer supkutano smije i cak treba da se ubrizga taj baloncic. Eto, nadam se da sam ti malo narem pomogla, tu sam ako sta jos treba :)
|
|
|
|