RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

henna ze -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 13:30:08)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: mala_sa

Palachinko a propo cistog zraka, ovdje prolazio voz sa mogucim radio - aktivnim sadrzajem, i svi se digli na ulice (na kraju je prolazak otkazan). A dole u Ze niko nista da uradi za taj glupi filter [sm=smiley13.gif]

i ja bih najradije utekla ...jedino me koče roditelji..svega su se odrekli da bi meni nešto priuštili...toliko smo vezani..pogotovo ovaj period nakon moje operacije..jedino to..

a da bih uspjela da me bilo gdje bacite..bi sigurno..jer sam tip koji bi se svugdje mogao snaći za tren...pa da priuštim djetetu normalan život..čist zrak..sebi normalno liječenje..

ja ne znam..gucci imal neka verzija njemačke ispuni mi želju i gledaš li to...ovdje je haaaaaaos..umjesto filmova i zabave gledam to i plačem....umjesto šopinga idem uplatiti za pomoć nekom da se izliječi...i šta ako svi oko mene pričaju bosanski jezik.i onako me niko ne razumije..što koka kaže..sit se gladnom ne vjeruje..ovdje su svi u svojim problemima..da ti ni do kog nije...il ako nisu u problemima jesu usvojim oblacima...

palachinken -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 13:42:23)

Ima onaj čini mi se Dežulovićev predobri tekst o želji našeg čovjeka da zajebe sistem. Pa priča o nekom našem što mu se pošmigalo janje, negdje je na zapadu, i nije znao gdje da ga nabavi cijelog, pa kupio u dijelovima, sastavio žicom i natakeo na ražanj [sm=smiley36.gif]
Ili o onom nekom što je bespravno izgradio kuću na nekom od švajcarskih jezera i cijelu državu zadeverao jer niko nikad do tada nije bez papira napravio kuću u istoriji te zemlje [sm=smiley36.gif]

Blue rose RR -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 13:47:56)

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

I mi smo dobili ponudu da idemo van...u nasem slucaju u pitanju je UAE. Mm je dobio neku 'ugrubo' ponudu...jos nista ne znamo. I ja bih se nakon 2-3 mjeseca mogla zaposliti, tj. cekaalo bi me radno mjesto. Ne znam da li cemo ici. Ne znam da li ce se ta ponuda jos malo 'doraditi'...Uglavno, odbija me to sto bih mamu, brata i babu vidjala jednom godisnje, sto bi moja djeca odrastala bez majki dede, daje i tetke, sto su nenormalno visoke kirije(studio-garsonjera se placa oko 500eura[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image] , a zamisli koliko je tek trosoban stan), placa se skolarina i to haos skupo, morala bih placati Filipinku za cuvanje djeteta i dovodjenje F. iz skole opet haos skupo...Nenormalno visoke temp., visoka vlaz. vazduha...To su mi sve stvari koje me odbijaju...ali budemo jos to sve vidjeli.

Pa je li išta pozitivno u ponudi koju ste dobili?

sara.at -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 13:53:53)

IZVORNA PORUKA: Gucci

Vidim da pretezno svi pisu neke pozitivne stvari vezane za dijasporu... vjerovatno se zene koje pisu da im je divno i krasno vec duze vrijeme nalaze u dijaspori pa su zaboravile na onaj sami pocetak... evo ja sam vec godinu dana u njemackoj i jednostavno necu pisati o lijepim stvarima vec o nekim zivotnim realnostima... jako se tesko nositi sa nostalgijom, bilo je dana kada sam mislila da ludim, kada nisam prepoznavala samu sebe, pitala sam se zasto mi je sve ovo trebalo, zasto sam dosla negdje gdje ne znam jezik, negdje gdje ne poznajem nikoga... dane sam provodila sama u kuci dok mi je muz radio, isla sam od prozora do prozora necu li bar vidjeti nekoga da prodje ulicom ali to se rijetko desavalo... bila sam zavisna o muzu, nisam mogla nigdje izaci bez njega, osjecala sam se tako nemocno zbog toga... tek nakon 6 mjeseci usudila sam se sama otici u grad ali sam opet bila napeta i pod strpnjom dal ce me neko nesto pitati a ja mu necu znati odgovoriti... tesko mi je bilo bez porodice, prijatelja, sve mi je nedostajalo, cak i onaj bosanski zrak mi je nedostajao, cesto sam muzu govorila da mi je samo udahnuti onog naseg zraka, a on bi me onako blijedo gledao jer nije mogao razumjeti o cemu pricam... nedostajao mi je grad u kojem sam odrasla, u kojem sam provela svoje 23 godine zivota, osjecala sam se napusteno... govorila sam da je i u zatvoru bolje nego ovdje, jer u zatvoru imas s kim progovoriti a ovdje nemas... citala sam ovdje da govore kako ce Ena  upoznati nase raje… ovdje je ta nasa raja poprimila dosta toga od njemaca a vjerujem da je to svugdje isto, ovdje se nema vremena za neka druzenja, ovdje niko nikome ne ide, a i ako hoces nekome da odes moras se najaviti 7 dana prije i to tacno kad i u koliko sati ces doci, a pretezno svima odgovara nedelja, jer nedeljom u evropi nista ne radi, samo benzinske pumpe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]… niko ne prica o tome da je i ovdje zivot jako skup, nigdje nisam procitala da je neko napisao da je ovdje minimalna kirija 350 eura i to za stan ne veci od 50 kvadrata, niko ne pise da jedna kafa u kaficu kosta od 3 eura pa na dalje... da je kutija cigara 5 eura... ovdje kafici i restorani rade tek od 4 sata poslije podne, jer nema ko da im dodje... ovdje se sve to smatra luksuzom...
jako je tesko kad ti za bajram nema ko doci i otvoriti vrata, jako je tesko kad bajram provedes sam u kuci, oni koji rade provest ce ga radno… ovdje ni bajrami nisu kao u bosni… jako je tesko kad ostanes trudna a naumpadnu ti cevapi ili pita iz neke nase buregdzinice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]… tesko je kad se porodis a kod kuce te ne doceka niko, nema nikoga ko bi ti sta pomogao, ko bi se jednostavno obradovao tebi i dijetetu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]…
Mozda cu malo veci tekst napisati ali ovo sve pisem Eni za njeno dobro, da zna sta je ceka… ja nisam znala sta me ceka pa sam se zaletila, a da sam znala ne bi bilo te sile da bi dosla ovamo…
… i sad kad sam dobila dijete pojavila su se nova pitanja i novi strahovi… sta sutra kad moje dijete odraste i zaljubi se i na vrata mi dovede svabu, kako se nositi s tim… kako ja svom dijetetu mogu govoriti da za svog partnera izabere naseg momka, kad nema tu mogucnost da bira… kako se nositi s cinjenicom da ce odrastati i druziti se s njemcima… moje dijete nece moci osjetiti pravu radost bajrama i bajrambanke, to je ono sto mi srce para i razdire na hiljadu dijelova…
Iste sekunde bi se vratila u bosnu samo da mi muz to hoce… on to zeli naravno ali kad ode u penziju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Svijesna sam toga ako mi dijete ovdje krene u skolu da cu cijeli zivot biti vezana za njemacku... a kad docekam starost ovdje onda ce vjerovatno i sa godinama doci i neke bolesti pa ce opet biti "neka nas ovdje, ovdje nam je bolje, doktori su ovdje bolji"
Jos puno toga ima sto bi mogla napisati ali evo u "kratkim" crtama kakav je zivot ovdje, pa sad ko voli nek izvoli [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ovdje je toliko Puno rijeci Koje mi paraju oci (da Nekazem USi)
Znam nismo SVi isti Ali neznam ko je tebe tako reci svezao u Stan pa da nisi mogla napraviti Bar Krug oko zgrade, cisto da vidis okolinu i ljude uzivo a ne sa prozora. Neznam jel toliko tesko Bilo kljuc u Ruke,Ruke i Dzepove pa napraviti jedan dzir sa mislima u glavi "Jbg ovdje Sam jer Sam Dosla sa osobom koju volim, ovdje planirali zivjeti Odoh da prosetam Bar Öko zgrade da Vidim kakvi manijaci ovdje zive"
Kao drugo,nekom ovdje bahnuti na kafu nemozes jer ovdje ne da se nema vremena ili te neko nezeli vidjeti nego ovdje je svaki Dan isplaniran. Taman posla da mi neko bahne na Vrata a ja spremna cakum-pakum i krenula u trgovinu. Halali Ali Zovi drugi put pa se dogovorimo a ne kenjaj mi u planove. Moja Mama Zivi u Bosni pa je i kod nje ovako. SVi lijepo nazovu pa Cak i Moja strina Koja Zivi u komsiluku jel Mama kuci i ima li vremena ha kafu. Zna se red i kulturu.
Kao trece djeca ce ti tu odrasti, skolski se,zaljubiti se neznam samo zu kakva ti cudovista njemce smatras kad Eto nebi voljela da ti kcer/sin dovede tu "rasu" u kucu. Pobogu u Köm ti stoljecu zivis? Pa Moja Mama se mogla naglavu nasaditi Ali ja Sam rekla "Mama ja ga volim, a ti ili mu mozes pruziti Priliku da ga upoznas i zavolis ili da se Pomiris sa cinjenicom da ti je kcer sa svabom" a njene rijeci i Danas Dan pamtim "joj sta ce reci komsiluk" sta ce reci boli ih neka stvar,oni bi najvoljeli da dodjem na biciklu da imaju cemu da se smiju. Bilo hB proslo 5god Moja Mama ga Voli kao svoje djete jer i on je öd krvi i Mesa i njegovo srce kuca kao i Nase (Bar to znam kad svaku noc mu na Ramenu spavam)... Neznam za kog se sve Nije iskupljale donacija za lijecenje on je svakom uplacivao Ali nijednom Nije pitao "jel Musliman,srbin,hrvat sl" a plakao je na Alisanovim slikama :(
Stanovi Jesu skupi Ali zato su Lijepe plate a Boga mi i redovne a tebi i djeciji doplatak a i trudnicko jel?
Ovdje ima naseg naroda kako Da nema sa svim se moze Kafa popiti Ali sve se zna kako,kad i Gdje.
Restorani i kafici isto rade od jutra, diskoteke rade od navecer, ovdje je to nekom luksuz ko Nezna zivjeti i trpa pare da u Bosni gradi vile da komsiluk vidi pa StO moj striko kaze nevidi ni zvijezde ni mjeseca iz pidzame u radno. E takvima je luksuz i 2€za kruh.
E sad Jos bi svasta rekla Ali nekad je bolje da precutim....
Sto se tice vesele i njene poznanice iz svedske. Ovdje svako dobije mogucnost da u zivotu postigne nesto vise a oni koji so lukaviji ili snalazljivi to znaju iskoristiti a oni koji ne i Danas-Dan nakon 20god boravka u "dijaspori" vise na Metli i krpi....

Gucci -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 13:58:30)

... i onda se cudite kako su u norveskoj oduzeli nekom paru dijecu zato sto su jeli rukama i spavali sa roditeljima... shvatite da ovdje ljudi zive ko roboti, pa hajd sto ljudi zive nego i dijeca, to je zalosno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  ovdje ti cim se porodis ocitaju kako da se brines o dijetetu, sta smijes, sta ne smijes, a onda par dana poslije poroda ti stize postom masa nekih upustava... ako se ne pridrzavas svega toga postoji mogucnost da ti oduzmu dijete... ako slucajno zakasnis sa redovnom kontrolom kod doktora odma ti dolaze da vide sta je sa dijetetom... a neko je spomenuo mito i korupciju, vjerujte mi da je i ovdje to pocelo... ja sam bila svjedok kada su i sestre i doktori uzimali kese sa vinom, sampanjcem itd. i to uzmu bez ikakvog ustrucavanja, novac jos uvijek ne uzimaju ali sigurno ce za koju godinu i to poceti.

Blue rose RR -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 14:03:59)

... i onda se cudite kako su u norveskoj oduzeli nekom paru dijecu zato sto su jeli rukama i spavali sa roditeljima... shvatite da ovdje ljudi zive ko roboti, pa hajd sto ljudi zive nego i dijeca, to je zalosno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   ovdje ti cim se porodis ocitaju kako da se brines o dijetetu, sta smijes, sta ne smijes, a onda par dana poslije poroda ti stize postom masa nekih upustava... ako se ne pridrzavas svega toga postoji mogucnost da ti oduzmu dijete... ako slucajno zakasnis sa redovnom kontrolom kod doktora odma ti dolaze da vide sta je sa dijetetom

I šta je loše u ovome?

IZVORNA PORUKA: Gucci... a neko je spomenuo mito i korupciju, vjerujte mi da je i ovdje to pocelo... ja sam bila svjedok kada su i sestre i doktori uzimali kese sa vinom, sampanjcem itd. i to uzmu bez ikakvog ustrucavanja, novac jos uvijek ne uzimaju ali sigurno ce za koju godinu i to poceti.

Pa onda se lijepo vratite u ljepu Bosnu, gdje je to već odavno postalo "običaj", pa ćemo zajedno kukati kako nam je užasno.

sara.at -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 14:09:54)

... i onda se cudite kako su u norveskoj oduzeli nekom paru dijecu zato sto su jeli rukama i spavali sa roditeljima... shvatite da ovdje ljudi zive ko roboti, pa hajd sto ljudi zive nego i dijeca, to je zalosno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  ovdje ti cim se porodis ocitaju kako da se brines o dijetetu, sta smijes, sta ne smijes, a onda par dana poslije poroda ti stize postom masa nekih upustava... ako se ne pridrzavas svega toga postoji mogucnost da ti oduzmu dijete... ako slucajno zakasnis sa redovnom kontrolom kod doktora odma ti dolaze da vide sta je sa dijetetom... a neko je spomenuo mito i korupciju, vjerujte mi da je i ovdje to pocelo... ja sam bila svjedok kada su i sestre i doktori uzimali kese sa vinom, sampanjcem itd. i to uzmu bez ikakvog ustrucavanja, novac jos uvijek ne uzimaju ali sigurno ce za koju godinu i to poceti.

A sta Mislis zasto ti pomazu u bolnici ili bi vise voljela da te Puste na Vrata a ti neznas svoje djete ni presvuci alooou?! Sa postom ti stizu ne upustva nego savjeti da se kao roditelj lakse Snadjes u Toj ulozi roditelja a ne da im dodjes za sedmicu dvije sa depresijom jer neznas kako se nositi sa ulogom majke,supruge,domacice i sl..... Iza ovog slucaja u Norveskoj se kriju Jos mnogo cinjenica a ne samo bezazleno spavanje sa roditeljima i hranjenje rukama,molim te lijepo sve udruge bi se digle da pomognu da je samo to upitanju. Ovdje ima mnogo vise samo se to krije. Zbog redovne Kontrole nisi Duzna zakonski da odvedes djete ako nezelim i niko ti Nece pokucati na Vrata osim ako neko ne prijavi da nesto Nije uredu sa tvojim djetetom a ti nezelis ga/nju odvesti doktoru. Primjer Moja komsinica svabica nijedno djete Nije vakcinisala niti Kontrole radila i djeca zive jos uvjek kod nje. Nepricaj nesto StO Nije istina i nepopusavaj zenama Ocrniti situaciju ako je tebi crna. Svaki pocetak je tezak bez daljnjeg Ali ako osoba ima zelju i volju sve sebi moze da olaksa i Gleda sa bolje strane. Jedan savjet mozda bi ti bolje prosla da se vratis u svoje Rodno mjesto

snijeg -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 14:30:33)

E pa sad kažu da dva dobra nikad ne dolaze zajedno. Tamo ti je dijete zaštićeno, sigurno, neće biti gladno, žedno, neškolovano. Zdravstvena i socijalna zaštita su neupitne, prava djeteta na većem nivou nego u BiH. Ovdje u parku pukneš šamar djetetu i nikome ništa, svakodnevno susrećemo djecu koja prose, koja nemaju imena......mnogi bi odavde da imaju zapadnjačku "brigu i sigurnost djeteta", a mnogi sa zapada da imaju otvorene opcije balkansko tradicionalnog odgoja koji podrazumjeva da je "roditeljeva ruka/glas jača/i". Od poroda, pa do sahrane uslovi tamo i ovdje nisu isti što ne znači da je bilo kojoj porodici lakše ili teže. Život ne određuje mjesto življenja, nego naše poimanje istog.  

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 14:35:36)

Joj Guci...meni ovo sve smjesno sto ti nabroja tako ocajnicki[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Do tebe je definitli...valjda govoris eng.? fino kazes, ako ti se neko obrati "sori aj dont spik Dzrmn"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
A ovo da ti dijete kad tad mozda dovede svabu! ja aaaaaaaaaand...mislis da se to kod nas ne moze desiti...bolje ti je i svabu neg nekog zatucanog iz Gornje- Donje koji joj nece dati da zivi.

Sto se ostalog tice...kukas sto im je zemlja uredzena...ma ja...bolje je zivjeti u nasem haosu...gdje soc. sluzba postoji reda radi...gdje su svima ruke zavezane ako je dijete npr. silovano od strane oca sve dok ga majka ne prijavi...a majka nece da ga prijavi...jer boze moj...sta bi svjet rekao...gdje alkosi sjede na klupi sa cetverogodisnjim djetetom a niko ne reaguje...gdje majka nema za lijekova pa forumasi skupljaju novac...ma mislim...stvarno je ta dijaspora fuj pa takve stvari nedozvoljava

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 15:04:12)

IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

I mi smo dobili ponudu da idemo van...u nasem slucaju u pitanju je UAE. Mm je dobio neku 'ugrubo' ponudu...jos nista ne znamo. I ja bih se nakon 2-3 mjeseca mogla zaposliti, tj. cekaalo bi me radno mjesto. Ne znam da li cemo ici. Ne znam da li ce se ta ponuda jos malo 'doraditi'...Uglavno, odbija me to sto bih mamu, brata i babu vidjala jednom godisnje, sto bi moja djeca odrastala bez majki dede, daje i tetke, sto su nenormalno visoke kirije(studio-garsonjera se placa oko 500eura[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image] , a zamisli koliko je tek trosoban stan), placa se skolarina i to haos skupo, morala bih placati Filipinku za cuvanje djeteta i dovodjenje F. iz skole opet haos skupo...Nenormalno visoke temp., visoka vlaz. vazduha...To su mi sve stvari koje me odbijaju...ali budemo jos to sve vidjeli.

Pa je li išta pozitivno u ponudi koju ste dobili?

Pa za dva mjeseca se zaradi kao ovdje za godinu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

mala_sa -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 15:58:44)

Iman pa znas da za vas uvijek ima bujruma (to sam ti rekla jos i kad ste ljetos dolazili) [sm=smiley31.gif]

A sad da vam ispricam nesto u vezi "janjadi". Sad za Kurbanski bajram, dogovorili se bosanci i svi ostali muslimani (albanci, arapi, turci) da skupa naprave klanje kurbana. I dosli seljaci sa zivotinjama (francuzi od kojih su kupljeni ti kurbani), dovukli ih u kamionu; i da udju na tu livadu; kad ono docekase ih protesti "zeleni" i to sa policijom - dosli da se bune za masovno, svirepo ubijanje zivotinja [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 16:28:49)

IZVORNA PORUKA: mala_sa

Iman pa znas da za vas uvijek ima bujruma (to sam ti rekla jos i kad ste ljetos dolazili) [sm=smiley31.gif]

A sad da vam ispricam nesto u vezi "janjadi". Sad za Kurbanski bajram, dogovorili se bosanci i svi ostali muslimani (albanci, arapi, turci) da skupa naprave klanje kurbana. I dosli seljaci sa zivotinjama (francuzi od kojih su kupljeni ti kurbani), dovukli ih u kamionu; i da udju na tu livadu; kad ono docekase ih protesti "zeleni" i to sa policijom - dosli da se bune za masovno, svirepo ubijanje zivotinja [sm=jezicek.gif] [sm=jezicek.gif]

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Gucci  saljem ti puno puno zarljaja i nadam se da ces se uskoro privici , i meni je na pocetku bilo tesko i sve usporedjivala i suze ronila ali polako znas kako kazu " ko se jednom te tamo vode napije tesko se dole vraca" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Gucci -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 16:33:39)

IZVORNA PORUKA: sara.at

... i onda se cudite kako su u norveskoj oduzeli nekom paru dijecu zato sto su jeli rukama i spavali sa roditeljima... shvatite da ovdje ljudi zive ko roboti, pa hajd sto ljudi zive nego i dijeca, to je zalosno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   ovdje ti cim se porodis ocitaju kako da se brines o dijetetu, sta smijes, sta ne smijes, a onda par dana poslije poroda ti stize postom masa nekih upustava... ako se ne pridrzavas svega toga postoji mogucnost da ti oduzmu dijete... ako slucajno zakasnis sa redovnom kontrolom kod doktora odma ti dolaze da vide sta je sa dijetetom... a neko je spomenuo mito i korupciju, vjerujte mi da je i ovdje to pocelo... ja sam bila svjedok kada su i sestre i doktori uzimali kese sa vinom, sampanjcem itd. i to uzmu bez ikakvog ustrucavanja, novac jos uvijek ne uzimaju ali sigurno ce za koju godinu i to poceti.

A sta Mislis zasto ti pomazu u bolnici ili bi vise voljela da te Puste na Vrata a ti neznas svoje djete ni presvuci alooou?! Sa postom ti stizu ne upustva nego savjeti da se kao roditelj lakse Snadjes u Toj ulozi roditelja a ne da im dodjes za sedmicu dvije sa depresijom jer neznas kako se nositi sa ulogom majke,supruge,domacice i sl..... Iza ovog slucaja u Norveskoj se kriju Jos mnogo cinjenica a ne samo bezazleno spavanje sa roditeljima i hranjenje rukama,molim te lijepo sve udruge bi se digle da pomognu da je samo to upitanju. Ovdje ima mnogo vise samo se to krije. Zbog redovne Kontrole nisi Duzna zakonski da odvedes djete ako nezelim i niko ti Nece pokucati na Vrata osim ako neko ne prijavi da nesto Nije uredu sa tvojim djetetom a ti nezelis ga/nju odvesti doktoru. Primjer Moja komsinica svabica nijedno djete Nije vakcinisala niti Kontrole radila i djeca zive jos uvjek kod nje. Nepricaj nesto StO Nije istina i nepopusavaj zenama Ocrniti situaciju ako je tebi crna. Svaki pocetak je tezak bez daljnjeg Ali ako osoba ima zelju i volju sve sebi moze da olaksa i Gleda sa bolje strane. Jedan savjet mozda bi ti bolje prosla da se vratis u svoje Rodno mjesto

Nisam rekla da nije uredu sto ti u bolnici pomazu oko dijeteta... licno meni su dosta toga pomogli, jer mi niko drugi nije ni mogao pomoci i objasniti sta i kako... nego neki se cude kako se na zapadu oduzimaju dijeca a ne znaju da kad bi u bosni vecina dijece bila oduzeta zbog nacina odgajanja...
Eh ne znam kako je to kod tebe ali meni licno su u bolnici rekli da je svaka kontrola obavezna, tako da ja pricam ono sto znam i sto su meni rekli!!!
I naravno da bi se radije vratila u svoje rodno mjesto nego zivjela ovakvim zivotom, to sam vec i navela u jednom postu!
Uredu, shvatam da se nekome svidja ovakav nacin zivota ali ima i onih kojima se ne svidja, ja sam samo navela svoje zivotno iskustvo!

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 16:37:07)

IZVORNA PORUKA: sara.at

... i onda se cudite kako su u norveskoj oduzeli nekom paru dijecu zato sto su jeli rukama i spavali sa roditeljima... shvatite da ovdje ljudi zive ko roboti, pa hajd sto ljudi zive nego i dijeca, to je zalosno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   ovdje ti cim se porodis ocitaju kako da se brines o dijetetu, sta smijes, sta ne smijes, a onda par dana poslije poroda ti stize postom masa nekih upustava... ako se ne pridrzavas svega toga postoji mogucnost da ti oduzmu dijete... ako slucajno zakasnis sa redovnom kontrolom kod doktora odma ti dolaze da vide sta je sa dijetetom... a neko je spomenuo mito i korupciju, vjerujte mi da je i ovdje to pocelo... ja sam bila svjedok kada su i sestre i doktori uzimali kese sa vinom, sampanjcem itd. i to uzmu bez ikakvog ustrucavanja, novac jos uvijek ne uzimaju ali sigurno ce za koju godinu i to poceti.

Nisam rekla da nije uredu sto ti u bolnici pomazu oko dijeteta... licno meni su dosta toga pomogli, jer mi niko drugi nije ni mogao pomoci i objasniti sta i kako... nego neki se cude kako se na zapadu oduzimaju dijeca a ne znaju da kad bi u bosni vecina dijece bila oduzeta zbog nacina odgajanja...
Eh ne znam kako je to kod tebe ali meni licno su u bolnici rekli da je svaka kontrola obavezna, tako da ja pricam ono sto znam i sto su meni rekli!!!
I naravno da bi se radije vratila u svoje rodno mjesto nego zivjela ovakvim zivotom, to sam vec i navela u jednom postu!
Uredu, shvatam da se nekome svidja ovakav nacin zivota ali ima i onih kojima se ne svidja, ja sam samo navela svoje zivotno iskustvo!

kontrola je obavezna  kada hoces pare od njih  t.e drzava te placa da sedis kuci i da cuvas dijete  tako i trazi tu deciju knjigu i izvrsene vakcine
nije obavezna kada hoces pola od tih para onda sve ok
tako je u Austriji

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 16:55:32)

gucci ja cu se vtaatit na tvoj post pa cu malo ospisrnije sad ne ide  jer mi djete sjedi na stolu .
Al zeno kani se Njemacke zemlje u kojoj si 100 % na sigurnoj strani i ti nasla nesto da pitas i neki zakoni i predavanja u vezi djece ne znam ja to nisam imala valjda sto mene i mm vide kao gradjane ravnim sebi ali vrtaim se da detajliram

mfg
Mirkica ;))))

I jos sta ti mislis da Socijalni sjedi i jedva ceka da ti uzme djete [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] postoje uslovi draga moja za to

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 17:02:18)

polako te zene
koliko shvatih Gucci je samo malo zbunjena i uplasena jer je u tudjoj zemlji sve joj je novo , strasni zakoni  jel da Gucci ili pogresno shvatih

naviknuces se draga Gucci ,  a vi dijasporke sa malo vise staza polako poustite malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 17:23:22)

Gucci draga ja shvatam da je tebi tesko imas nekoga ko radi za tebe imas pojesti popiti, ima neko ko ce ti prevesti papir koji dodje iz opstine ili da ne nabrajam..Mi kad smo dosli ovdje nekih tih ratnih godina mnogo je drukcije bilo, ljudi su iz Bosne dosli bez igdje icega, mnogi sami samcati , mnogi i dan dans ne znaju gdje su im clanovi familije...Mi smo dobili i kasike , krevete, posteljine ali nije ni to dugo trajalo, morali smo se snalaziti i raditi..I ja placam kiriju za stan od 67 kvadrata skoro 1000 km , u disko kad odem da popijem pice najjeftinije pice je 10 km , kutija cigara nam je 10 km , ali opet ko radi ne boji se gladi, pruzena je mogucnost skolovanja, ucenja jezika , preskolovanja, raznih kurseva...Ja do nedavno nisam znala a zivim ovdje vec 18 godina da kao samohrana majka imam pravo na slobodno mjesto u jaslicama,sto znaci ne placam nista...Da imam pomoc na kiriju skoro 800 km....Elem ja to nikad trazila nisam mada placam porez oko 43 % ovoj drzavi...tj ne samo ja vec svi koji zive placaju minimum 38% ...Zgrozim se kad cujem koliko pomoci dobije jedna samohrana majka u Bosni, sega , ne moze joj biti djetetu ni pelena da kupi ...Ovdje se brine i za stare,nepokretne, umno zaostale, djecu, zivotinje svak ima svoje mjesto, normalno ima ispada ali toga ima svugdje ....
Sjedila si 6 mjeseci u kuci, zar to vrijeme nisi mogla upotrijebiti da ucis njemacki , pa svaki dan dvije rijeci zauhar, pa eto onda kad bi izasla nedaj Boze da se izgubis , mogla bi pitati gdje je moja strasse ...Ne smijes tako negativno razmisljati...Toliko stranih nacija zivi u Njemackoj i svi se snalaze kako znaju i umiju...Znam sigurno da je bolja buducnost za tvoje dijete/djecu tu nego u BiH gdje je stanje klimavo a i drzava...Moras poceti drukcije razmisljati inace  se pada u depresije iskoristi sto ti se nudi....Ja znam da je tesko uciti strani jezik, tudji mentalitet, prilagoditi se drugim ljudima ali vremenom se sve skonta i postaje lakse, sto prije prihvatis bolje ce biti....

Gucci -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 21:59:34)

Jeste, upravu si, mnogo mi je lakse nego onima koji su dosli za vrijeme ratnih godina... ali mi je s neke druge strane i malo teze, jer prije je bilo puno vise naseg naroda, nasa omladina se druzila, izlazila, dolazila, odlazila... a sad nigdje nikog naseg[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] to me na neki nacin ubija, jer nemam s kim sjesti, popiti kafu i progovoriti koju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
sto se tice jezika, naucila sam ga, odnosno znala sam ga malo i kad sam dosla ovamo jer sam u bosni morala ici na kurs... sada skoro sve razumijem samo malo teze pricam, ali nadoci ce i to... uostalom ici cu i dalje ovdje na kurs, sto se tice jezika nije mi neka frka... a to sto ja nisam izasla sama iz kuce 6 mjeseci... eh pa ne znam stvarno ko bi se to jos odma usudio sjesti na bus i otici u grad koji ne poznaje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Da mogu najradije bi se svi iz bosne pokupili i dosli ovamo, kontaju ovamo ih cekaju eurici na izvolite, a ne znaju da njemac uzima svaki gram tvoje snage kad radis... dok traje radno vrijeme nema telefoniranja, pus pauza itd. a u bosni radi ko sta hoce, izadje se s posla ranije ili u pola radnog vremena itd.

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (20.1.2012 22:06:42)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 22:12:01)

za prvi post ti necu nista reci samo cu potpisati SARA.AT zena ti lijepo rece
Da ovdje kafici rade kao i kod nas ne znam gdje to rade od 4 [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ( da te nije muz slagao da ne bi slucajno otisla )  i da mozes ti slobodno set_ati nije ti "svabo" zabranio  izlazak iz kuce.
Onda imas Integrationskurs koji si MORALA  pohadjati s obzirom da zivis u Njemackoj znaci mozes opet imati kontakt sa ljudima.
Ja ne znam ko tebi ispra usi o "svabama "  a jako je zalosno sto pises o tom narodu koji je toliko pomogao BIH narodu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] i samoj tebi dao je hljeb u ruke  i tm i draga moja da li zivis u bih od danas do sutra ne bi se brinula koga ce ti sin/ kci  ozeniti imala bih drugih briga.
Ja ne znam kome to neko oduze djete jer spava sa njim i jer jede rukama , u drzavi u kojoj ja i ti zivimo  se radi zlostavljanja i zapostavljanja djece (ali onog koji moze nauditi djeci) dolazi  Socijalno i onda dalje rjesavaju, tako da prica je bezveze.
Kao drugo i ja sam rodila ovdje i imala sam odlicnu pomoc od doktorice , babice sestrice i da naravno da su mi pokazale kako da dojim babica mi je dolazila kuci i vidjela kako se  ponasam prema djetetu i kako ga presvlacim hranim i kupam to sve rade za DOBRO MOG DJETETA a vidim ima i onih koji to dobro smatraju ZLOM .
I OPET tebi je neko izaprao mozak niko tebi ne govori kako da odgajas djecu sigurno ti nece niko oduzeti jer bi onda svim turcima bila djeca oduzeta niko odgojen kako treba , mislim neke bajke pises ovdje ali da uzece ti djete ako ugrozavas nejgov zivot ako si pretnja na bilo koji nacin za svoje djete onda ga uzimaju .

I da ako zelis da primas djeciji dodataka ne moze da zivis sa djetom u BIH a da kesiras nego da sjedis i dovodis djete na preglde redovno da se vidi kako je djete i kako napreduje.

Sve ovo sto si napisala je pljuvanje po drzavi koja ti dade sve i da mislim da niej do teeb malda si neiskusna ali do sredine u koju si upala , trgni se i vidjeces da su i "svabe" samo ljudi i koji ce uvjek rado pomoci.
I da dodam s obzirom da nisam dugo ovdje i porodila sam se NIKO mi nista nije poslao sa tim AKO NE URADIS OVO UZIMAMO TI DJETE hahahah niko vjeruj ali da sam redovna da vodim na preglede djete jesam ALI TO JE ZA NJEGOVO DOBRO

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 23:11:30)

Jeste, upravu si, mnogo mi je lakse nego onima koji su dosli za vrijeme ratnih godina... ali mi je s neke druge strane i malo teze, jer prije je bilo puno vise naseg naroda, nasa omladina se druzila, izlazila, dolazila, odlazila... a sad nigdje nikog naseg[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] to me na neki nacin ubija, jer nemam s kim sjesti, popiti kafu i progovoriti koju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
sto se tice jezika, naucila sam ga, odnosno znala sam ga malo i kad sam dosla ovamo jer sam u bosni morala ici na kurs... sada skoro sve razumijem samo malo teze pricam, ali nadoci ce i to... uostalom ici cu i dalje ovdje na kurs, sto se tice jezika nije mi neka frka... a to sto ja nisam izasla sama iz kuce 6 mjeseci... eh pa ne znam stvarno ko bi se to jos odma usudio sjesti na bus i otici u grad koji ne poznaje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Da mogu najradije bi se svi iz bosne pokupili i dosli ovamo, kontaju ovamo ih cekaju eurici na izvolite, a ne znaju da njemac uzima svaki gram tvoje snage kad radis... dok traje radno vrijeme nema telefoniranja, pus pauza itd. a u bosni radi ko sta hoce, izadje se s posla ranije ili u pola radnog vremena itd.

ovo gore podebljano draga moja bolje ti je da se ubijes nego da sa svakim kafu popijes
i meni je bilo grozno,i ja sam u Swe sace dvije godine,ali ja sam to lijepo iskoristila i naucila nesto jezika do trudnoce a u trudnoci i poslje poroda sam iskoristila vrijeme provedem sa bebicom malo,malo na forumu promahalam [sm=smiley36.gif],a najvise ucim jezik sama,sadf cu akobogda na ljeto kad se vratim iz Bosne upisati za medicinsku serstru a akobogda buze zdravlja i za doktoricu
eto ovo nikada nebih mogla u bosni ih hiljdu i jednog razloga da ih ne nabrajam
bilo je i suza i svega dok nisam shvatila sta hopcu u zivotu
i volim ovu zemlju jer mi to pruza sve,a Bosna mi je u srcu svakako
moje Sarajevo niko nemoze zamijeniti nikada,ali ja bih to ovako rekla Sarajevo mi je majka a Swe mi je otac,tako da volim oboje [sm=smiley36.gif]

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (20.1.2012 23:14:13)

ja jesam drugu sedmicu po dolasku u ssvedsku ja sam uzela rijecnik i naucila kako cu ni otisla sama [sm=smiley36.gif] takva sam sta cu

m.i.n.a. -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (21.1.2012 22:51:50)

Ena ja tek sad vidim ovu temu....a dosad se svasta izdesavalo...svoje dileme ste rijesili i ja mislim dobro odlucili....
na pp sam ti koliko sam mogla detaljno pisala o situaciji ovdje,od cijena,ljudi i sl.da bi stekla puni dojam...tm je rekao da si ti zivjela vani vec prije i tim bolje onda...
ja kada sam odlucivala da li da krenem ili ne,a odluka je bila jako teska,na kraju sam skontala da ako ne budem moigla uvijek se mogu vratiti..ono sto sam ostavila me ceka a da sad ne pokusam kajala bih se...
i tako sam dosla u holandiju,gdje nikog ne znam,ja koja dalje od bosne nije makla osim na more i sl.ja kojaengleski znam ali ne bas previse dobro...ja sa svojim prvim djetetom od nepunih sest mjeseci idem u drugu drzavu zivjeti...moja prednost je ta sto je mm otisao ranije i nasao nam stan ali da li je to bila prednost jer sam ja ostala trudna i sama u sarajevu..ali nebitno sad....dosli smo u subotu a u ponedjeljak mm je otisao na posao,stan pun torbi,beba trazi svoje...utorkom je pijaca i ja sam nas spremila i izasli smo...danas malo,sutra vise...i setali smo svaki dan..ja se nisam zatvarala,nisam isla u druge gradove sama ali ovo ovuda sam obilazila redovno..postepeno samnavikla i u centar grada otici,navikne se..trazila po netu koji tramvaju voze,koliko stanica,gdje,sta kako....odavno nisam cula nas jezik da s eprica,ljeti na plazi malo cesce ali ovdje rijetko..i eto slucajnosti,danas sam naletila na troje ljudi da prica nase..nisma stupila u komuniikaciju sa njima ali sam bila sretna sto cujem nas jezik...oplakala sam bajram,ramazan,svaki rodjendan u porodici,svaku armanovu nervozu kad nisam imala od koga traziti da mi pomogne i preuzme samo malo brigu,jer mm radi skoro citav dan..sad se spremam da ga upisem u predskolski jer to pocinje sa dvije ili dvije i po godinbe a treba ranije mjesto rezervisat,upisat cu ga ovdje i bice kako Bog dragi odluci...nije bajno ni u Bosni tako da cu i dole brinut za njega i njegovo drustvo..
kada sam kretali moj babo je plakao,ma treso se od placa..i aj sam...i sad dok pisem placem kad se sjetim..i vjerovatno ce tako jos dugo suza biti..ali ima kamere i msn,telefon,dva sata leta avionom...ja sam prije desetak dana bila sama sa bebom se uputila...
mislim da je sve samo stvar volje zelis lis e naviknut,prihvatit zivot ili kukati...
i da se ne varamo,zivot i ovdje kosta,nista nijer za dz ali imas i primanja redovna,imas ophodjenje kao prema covjeku..
jos dvije nase forumasice ovdje zive ali obzirom da ih ni ja nisam jos upoznala to cemo zajedno dogovoriti kada nam dodjete akoBogda..:)

veeseelaa -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (22.1.2012 0:18:28)

IZVORNA PORUKA: triputmama

polako te zene
koliko shvatih Gucci je samo malo zbunjena i uplasena jer je u tudjoj zemlji sve joj je novo , strasni zakoni  jel da Gucci ili pogresno shvatih

naviknuces se draga Gucci ,  a vi dijasporke sa malo vise staza polako poustite malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] Gucci je to tako doživjela i pustite je na miru [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
isto kao što sam ja uglavnom sretala "čudne" dijasporce [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ena23 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (22.1.2012 18:28:49)

Ja vec sada polahko razgledam svoj buduci grad, aBd, preko google maps, preko nekih holandskih stranica za, sve me interesuje. Den Haag, here we come :)

a inace, gucci, kao sto si se ti osjecala usamljeno i nepozeljno u njemackoj tako sam i ja kad sam se doselila u sarajevo prije 3 godine, hahaha. na sve se ziv covjek navikne, ja sada uvidjam da je to sve bilo cisto zbog moje psihe i da sam ja bila kriva je ri ja kao eto posto sam sama nigdje nisam izlazila, sjedila kuci cekala muza s posla... inace, meni stvarno nije problem radikalno mjenjati mjesto stanovanja jer nikad u zivotu nigdje nisam zivjela duze od pet godina (doboj-5 godina, cirih- 5 godina, gracanica-6godina (na razlicitim mjestima), istanbul- ukupno 4 godine, izmir- 1 godina, sarajevo- 3 godine [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). ono sto meni steze srce je, kao sto sam pomenula, da moja djeca nece imati nikog svog blizu, da nece imati djeda, nenu, tetku... ali sto vise razmisljam, sto vise pricam s ljudima, uvidjam da je nostalgija dosta lakse i bolje rjesenje.
kako kazu bolje da se zelimo nego da se zalimo...

mino, eto me da ispijamo kafu od jutra do mraka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  32 33 [34] 35 36   Sljedeća stranica >   >>